Nagyszülő Gyesen

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Nagyszülő Gyesen

A gyermek első életévét követően a szülő helyett a nagyszülő részére is igényelhető a gyermekgondozási segély (Gyes).  Nagyszülő alatt a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülőjét, továbbá annak együtt élő házastársát kell érteni.

.

Igénylés feltételei

Az igénylés feltétele, hogy a szülő esetében fennálljanak a jogosultsági feltételek, és a nagyszülő is megfeleljen az ellátás jogosultsági feltételeinek.

A gyermek szüleinek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a Gyesről lemondanak és egyetértenek a Gyes nagyszülő részére történő igénylésével. A gyermekkel nem közös háztartásban elő szülő nyilatkozatát kérelemre a gyámhatóság pótolhatja. Ha a szülő a nyilatkozatát visszavonja és azt a gyámhatóság nem pótolja, akkor a visszavonás a Gyes jogosultságot a nagyszülő részére  megszünteti a benyújtást követő hónap utolsó napjától.

További feltétel, hogy a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történjen. A nagyszülő keresőtevékenységet csak a gyermek 3 éves kora után napi 4 órát 2011. január 1-től heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet, illetve időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Napi 4 órás munkavégzésnek kell tekinteni az olyan részmunkaidőt is, amikor a munkavégzés szombatra és vasárnapra korlátozódik és a rendes és rendkívüli munkavégzés a heti 20 órát nem haladja meg.

3 évesnél fiatalabb gyermek nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsőde) nem helyezhető el, 3 évesnél idősebb gyermek esetében pedig az intézményi elhelyezés a napi 5 órát 2011 január 1-től a napi 7 órát nem haladhatja meg.

A kérelmet a Regionális Magyar Államkincstárhoz  kell benyújtani.

.

Szolgálati idő

A Gyes bruttó összegéből 9,5% 10% nyugdíjjárulékot vonnak, amely teljes szolgálati időnek minősül. Előnyös azoknak, aki tartósan munkanélküliek, vagy a keresőtevékenységnél a részmunkaidős munkabérük a minimálbért nem éri el, a nyugdíj jogosultságukhoz megállapításánál gyarapítja a szolgálati időt.

Saját jogú nyugdíjban, valamint a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személytől csak akkor vonják a járulékot, ha azt külön kéri (nyilatkozik a folyósító szervnél).

.

Szülő jogosultságai

A nagyszülő részére folyósított Gyes nem érinti a szülő gyermekápolási táppénzre (Gyáp) való jogosultságát, vagyis igényelheti. Mivel a Gyest nem a szülő részére folyósítják, a táppénz összegét nem befolyásolja, illetve a saját jogon igényelt táppénznél emiatt nincs időtartamra kiterjedő korlátozás.

A felmondási tilalom a gyermek harmadik életévéig érvényes valamint csak a szülőt illeti megTovábbi kikötés, hogy az a szülő részesül védelemben, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette Tehát, ha a Gyest a nagyszülő igényli, a védelem a munkába visszatérő  Gyed folyósítása alatt fizetés nélküli szabadságon lévő szülőt a gyermek 3 éves koráig megilleti. A felmondási tilalom munkavégzés mellett már csak a közszolgálati jogviszonyban állókat illeti meg a gyermek három éves koráig, a közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban munkavégzés mellett 2012. július 1-jétől kezdődően megszűnt.

.

Letölthető nyomtatványok:

Kérelem nagyszülői gyermekgondozási segély megállapítására (tartalmazza a benyújtandó dokumentumokat)

Szülők nyilatkozata

.S

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

185 hozzászólás

Bak IstvánnéKözzétéve: 7:27 du. - márc 12, 2017

Ha a nagymama dolgozik és “elmegy” gyesre az unokájával, az neki bele fog-e számítani a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjának jogszerző idejébe? (eddig, saját gyermekeivel csak 4 évig volt gyesen)

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:32 de. - márc 14, 2017

  Kedves Kérdező!

  Nagyszülő részére az unokára tekintettel megállapított és folyósított GYES időszakát elfogadják jogosultsági időnek a nők 40 éves jogosultsági idővel megszerezhető kedvezményes nyugdíjához.

Bodzás MónikaKözzétéve: 1:35 du. - aug 23, 2016

Üdvözlöm!
Ha az édesanyám vennè át a lányom felvigyázását (gyed) èn visszamennèk dolgozni akkor őt gyed alatt kirughatják?

Monika1Közzétéve: 2:10 du. - júl 11, 2012

Kedves Erzsébet,

2012. szeptembertől 8 órás munkát fogok végezni,eddig én igényeltem meg a GYES-t, de most szeretnénk a Nagymamának megigényelni. Mivel Ő 150 km-re lakik, be kell ideiglenesen jelenteni a Mi lakcímünkre vagy az is megoldás ha Én jelentkezem be ideiglenesen az Ő lakhelyére.
A GYES igénylésénél( amit még magamnak kértem) nem szerepelt az ideiglenes lakcímem.

Köszönöm válaszát.

  ErzsébetKözzétéve: 12:12 du. - júl 15, 2012

  Kedves Mónika,

  Annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy a gyermek a szülő háztartásában nevelkedik, a lakcím ebből a szempontból legyen rendben. A nagyszülő szülő/gyermek lakcím vonatkozásában nincs előírás, de életszerűbb ha a nagyszülő ideiglenesen bejelentkezik Önökhöz. Ki fog a gyermekre felügyelni, amíg Ön dolgozik? A nagyszülő nem jogosult az ellátásra a gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményben való elhelyezésekor. Ez a korlátozás a gyermek 3. életévéig fennáll.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.