Lombikbébi program munkajogi szempontból

Írta:Erzsébet

Lombikbébi program munkajogi szempontból

A gyermeket vállaló munkavállalót, aki az orvostudomány segítségét veszi igénybe a gyermekvállalás elősegítése érdekében nem csupán a terhesség bekövetkezésétől, hanem annak érdekében végrehajtott kezelések megkezdésétől felmondási védelem illeti meg és  munkaidő-kedvezményre jogosult.

Emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban részt vevő részére a kezelés időtartama alatt munkáltatói rendes felmondás nem közölhető. Amikor a kezelés orvosilag megállapított keresőképtelenséget eredményez -pl. kórházi kezelés-, akkor a keresőképtelenség esetére fennálló felmondási védelem szabálya érvényesül.

Az eljárásban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat időszakára a munkavállaló mentesül a munkavégzés kötelezettség alól, tehát a munkáltató köteles ezt az időszakot biztosítani, azonban nem terheli bérfizetési kötelezettség.  A munkáltató és munkavállaló együttműködési kötelezettségéből következően a munkaidő-kedvezményben való részesülés feltétele a lombikbébi programban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat igazolása a munkavállaló részéről. Az információ érzékeny voltára tekintettel a munkavállaló mérlegelési körébe tartozik, hogy a lombikbébi programban való részvételt a munkáltató tudomására hozza-e és igénybe veszi-e a munkaidő-kedvezményt, vagy más módon, szabadság kivételével oldja meg.

Szerző

Erzsébet administrator

2 hozzászólás

Kosztándi BrigittaKözzétéve: 2:00 du. - júl 16, 2010

Kedves Illetékes!

Ha mesterséges megtermékenyítés miatt kéri a dolgozó a fizetésnélküli szabadságot, akkor az idő altt biztosított-e , úgy mint a GYED, vagy GYES ideje alatt?
Kötnie kell-e biztosítást a TB-vel?

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Kosztándi Brigitta

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.