Ha beteg a gyermek – Gyáp

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Ha beteg a gyermek – Gyáp

A kórházi ápolás alatt 1 évesnél fiatalabb gyermekét szoptató anya, valamint az a szülő, nevelőszülő és helyettes szülő, aki a 12 évesnél fiatalabb gyermekét ápolja, keresőképtelenség miatt gyermekápolási táppénzt (Gyáp) igényelhet. 2011-től feltétel, hogy a gyermek az igénylő háztartásában nevelkedjen, vagyis vizsgálják a lakcímet (főképpen elvált szülőknél van jelentősége). A jogosultság feltétele, hogy az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség a biztosítási jogviszony fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második, vagy harmadik naptári napon következzen be, valamint a táppénzt igénylő személy egyéni pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetésre kötelezett (2%).

Példa:

Az anya a 4 éves gyermeke betegsége miatt 2010.04.08-08.13-a között keresőképtelen, az orvos 2010.04.14-től keresőképessé nyilvánítja. Az anya határozott időtartamú munkaviszonya 2010.04.12-én megszűnik. Az anya a táppénz (Gyáp) jogosultsági feltételeivel rendelkezik, így 2010.04.08-2010.08.12-e között táppénzt kap, és 2010.08.13-án passzív jogon részesül táppénzben.

A 9 éves gyermeke 2010.04.05-én beteg lesz. Az anya a munkaviszony megszűnése ellenére jogosulttá válik a gyermekápolási táppénzre (passzív), mert a munkaviszony megszűnését követő harmadik naptári napon vált keresőképtelenné.

A keresőképtelenség időtartama a gyermek életkorától és az igénylő családi állapotától függ, pontosabban egyedülálló-e, vagy sem. A táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban:

 • egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, illetve ápolása címén a gyermek 1 éves koráig,
 • 1 évnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári napon át,
 • 3 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként 42, egyedülállónak 84 naptári napon át,
 • 6 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként 14, egyedülállónak 28 naptári napon át.

Az 1 évesnél fiatalabb gyermek szoptatása és a gyermek ápolása címén kapott táppénz független az igénylő saját jogú táppénzétől, így azok a táppénzes napok a Gyápba előzményként nem számítanak bele. Az igénybe vett Gyáp napokat a gyermek születésnapjától születésnapjáig terjedő időtartamra vizsgálják, nem pedig naptári évenként.

Példa:

Az apa 2001.12.15-én született (8 éves) beteg gyermeke után 2010.04.21-én 4 nap Gyápot igényel.  A gyermek 8. életévét követően a jelenlegi Gyáp igénylésig az anya részére  5 nap Gyápot folyósítottak. A gyermek után igényelhető max. napok száma 14 nap/év, a táppénz előzmény a gyermek vonatkozásában 5 nap, így az apa mind a 4 napra  jogosult lesz Gyáp folyósításra.

Aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre, vagy baleseti táppénzre, Tgyásra, Gyedre, Gyesre, Gyetre is jogosult, választása alapján csak az egyik ellátást veheti igénybe.   Kivétel, ha a szülő Gyes vagy Gyet folyósítása mellett munkát végez és ilyen esetben a Gyápot csak az a szülő igényelheti, aki részére az ellátást (Gyes, Gyet) folyósítják. Egyéb esetben a közös háztartásban nevelt gyermek után a Gyápot bármelyik szülő igénybe veheti, de egy csak jogcímen és az egyik szülő igényelhet ellátást ugyanazon gyermek után. Ha a közös háztartásban nevelt gyermek után az egyik szülő jogosultságot szerez a fentiekben említett ellátások egyikére, akkor a másik szülő jogosult lehet Gyápra, akkor ha az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra. Ha a nagyszülő Gyesben részesül, a biztosított szülő jogosult Gyápra.  Jogosult lehet a szülővel együtt élő házastárs, bejegyzett élettárs is ha a táppénz egyéb jogosultsági feltételeivel rendelkezik.

Példa:

Az anya részére 1,5 éves gyermeke után Gyedet folyósítanak. A 5 éves korú óvodás és a 8 éves iskolás gyermek egyidejűleg beteg. A Gyápot az anya nem igényelheti, ezért a biztosított apa  igényeli, választása alapján az 5 éves korú gyermek után.

Ki számít egyedülállónak?

 1. Aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.
 2. Az egyedülállóság szempontjából különélőnek kell tekinteni azt is, aki házastársával ugyanabban a lakásban lakik, ha a házasság felbontása iránt bírói eljárás van folyamatban.
 3. Azok a házastársak, akik a vakok személyi járadékában részesülnek, vagy arra egyébként jogosultak,
 4. Akinek a házastársa
 • munkaképtelen és a Szakértői Intézet szakvéleménye szerint I. vagy II. csoportos rokkant,
 • előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

A 3. és 4. pont rendelkezéseit megfelelően kell élettársakra is alkalmazni.

.

Igénylés menete

A Gyáp igényt a beteg gyermek szülőjének munkáltatójánál működő kifizetőhelyre, vagy ha az nincs akkor az orvosi igazolást és a nyilatkozatot a munkáltató továbbítja -foglalkoztatói igazolást mellékelve- a székhelye szerint illetékes regionális egészségbiztosító pénztárhoz (REP) felé. Az egyéni vállalkozó a székhelye szerint illetékes REP-hez nyújtja be.

A keresőképtelenséget tanúsító orvosi igazolás kötelezőt tartalma: a szülő és a gyermek TAJ száma, a gyermek neve, születési ideje, anyja neve, a gyermek betegségét.

Kattints a szövegre a Gyáp nyilatkozat letöltéséhez.

.

A gyermekápolási táppénz összege

A táppénz alap meghatározása és mértéke azonos a “normál” táppénz szabályaival. A bejegyzés itt olvasható.

.

Méltányosság

A gyermek 1 éves korától 12 éves koráig a szülőnek járó Gyáp vonatkozásában meghatározott max. napok számától el lehet térni.

A méltányossági kérelmet a szülő foglalkoztatójának székhelye szerinti REP-hez kell benyújtani a Gyápra való jogosultság megszűnését, illetve arról történő tudomásszerzést követő 15 napon belül. A méltányosságból megítélt táppénzt akkor is a REP folyósítja, ha a szülő munkahelyén társadalombiztosítási kifizetőhely működik.

A kérelemhez csatolni kell a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást, a kezelőorvos javaslatát és a keresőképtelenség várható időtartamára vonatkozó orvosi szakvéleményt. A kérelemnek tartalmaznia kell a közös háztartásban lakók számát és nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

2 hozzászólás

ÁgiKözzétéve: 11:59 de. - jún 6, 2010

A legviccesebb az egészben, hogy az 5 éves gyerek után, ha a gyermek kórházban van – és anyaként én mellette – a kórházi tartózkodás időtartamára nem jár anyukának semmi… maximum szabadságot vehet ki.
De ez már 1 év feletti gyerekre is igaz, ha nem szopik.

Azaz:
a köhécselő gyerek mellett, ha otthon maradok, jár táppénz.
Ha a gyerekem olyan súlyos tüdő- és mellhártyagyulladást kap, hogy 9-10 napig benn vagyunk a kórházban, azt kénytelenek vagyunk fizetés és táppénz nélkül kihúzni….

Vagy a gyereket kellene felügyelet nélkül bennhagyni a kórházban?????

  Kersák GábornéKözzétéve: 6:54 du. - márc 2, 2011

  Ezt a gyermekápolási táppénzt biztos olyan találta ki,akinek nincs kiskorú gyermeke,vagy sokat keres.A 6-12 éves korú gyerekre nem elég az évi 14 nap.De ez a kórházi tartózkodás is nevetséges,hogy arra nem jár semmi jövedelem.Például az egyéni vállalkozónak ilyenkor nincs bevétele de a kiadása ugyan úgy megvan.És őneki még szabadsága sincs.

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.