Hová és mit? – Tgyás igénylés

Írta:Erzsébet

Hová és mit? – Tgyás igénylés

A kismamák/anyák a terhesség utolsó hónapjában, illetve  a szülést követően igényelhetik a Tgyást és az ügyintézéshez a különböző élethelyzetekből adódóan nem kizárólag az első gyermekét, hanem a második, harmadik gyermekét váró/szülő nőnek fel is kell készülnie, hogy milyen iratokat és hová nyújthat be.

Hová nyújtható be a kérelem?

Amennyiben a munkáltatónál kifizetőhely működik, az anya munkáltatója (foglalkoztatója) az igényelbíráló szerv. Ha a foglalkoztatónál nincs kihelyezett kifizetőhely, akkor az igényt a csatolt igazolásokkal együtt a foglalkoztató továbbítja a székhelye szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár (REP) felé benyújtástól számított 3 munkanapon belül. A foglalkoztató a kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolást” állít ki, amelyet a benyújtott iratokkal együtt szintén továbbít. Munkaviszony megszűnését követően, álláskeresési támogatást nem igénylő anya az utolsó foglalkoztatónál intézheti az igénylést.

Munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalónak a kérelmet az igazolásokkal együtt a kölcsönbevevőnél kell benyújtania és azokat a kölcsönbevevő munkáltató 3 munkanapon belül köteles a kölcsönbeadó munkáltató felé továbbítani és a foglalkoztatóra előírt kötelezettségek a továbbiakban a kölcsönbeadó munkáltatót terhelik.

Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt (befejezett végelszámolás és/vagy felszámolás), valamint méltányosságból megállapítható Tgyás esetén az anya lakóhelye szerinti illetékes REP az eljáró szerv.

Egyéni vállalkozó kérelmét a székhelye szerinti illetékes REP-nél nyújthatja be.

Az aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban köteles ún. egyént terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni (jelenleg 2%) -pl. két részmunkaidős munkaviszony, amelyben a munkaidő külön-külön nem éri el a heti 36 órát- az a kérelmét a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató felé nyújtja be. Ha mindkét foglalkoztatónál működik kifizetőhely, akkor az eljáró szerv az ahol a foglalkoztatás előbb kezdődött, azonos dátumoknál az, ahol a biztosított szerződés szerinti jövedelme magasabb.

A foglalkoztató a beérkezett iratok átvételét hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

.


Milyen iratokat kell benyújtani?

Ha az anya a gyermek születése előtt nyújtja be a kérelmet, csatolni kell a terhesállományba vétel igazoló orvosi igazolást, vagy ha nem vették terhesállományba, akkor a terhesgondozási könyvet.

Szülés napjától igényelt ellátás esetén a gyermek születését igazoló anyakönyvi kivonattal kell igazolni a jogosultságot, halva születésnél pedig perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal. Anyakönyvi kivonat csatolásának hiányában az egészségbiztosító a kérelem elbírálása érdekében adatszolgáltatásra megkeresi az adatot nyilvántartó hatóságot.

Örökbefogadásnál az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozatot és az örökbefogadási szándékról szóló határozatot is csatolni kell.

Álláskeresési támogatásban részesülő személynek a támogatásról szóló, illetve szüneteltetéséről szóló határozatot kell benyújtani.

Amennyiben a kérelmező a szülést megelőző két éven belül más foglalkoztató(k)nál is biztosítási jogviszonyban állt, akkor a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” c. korábbi foglalkoztató által kitöltött nyomtatványt -mellékelve az esetleges pótlapot is- a foglalkoztató részére át kell adni -ha ez korábban nem történt meg- és az a továbbítandó dokumentumokhoz csatolja. Egyéni vállalkozó a kérelemmel együtt köteles a REP felé benyújtani.

A biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított ellátások (passzív) időtartamát a folyósító szerv az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és pénzbeli ellátások folyósításáról” , köznyelvben elterjed TB kiskönyvbe bejegyzi, ezért az igazolványt szintén mellékelni kell (vállalkozói jogviszony, munkaviszony megszűnését követően, álláskeresési támogatás folyósításának szüneteltetése alatt, esetleg megszűnését követően).

A benyújtandó dokumentumokkal együtt be kell továbbítani  az anya nyilatkozatát.  A minta nyomtatvány megtekintéséhez kattints erre a szövegre.

Figyelem! A tgyás igényt elbíráló szerv (kifizetőhely, REP) a pénzbeli ellátás jogosultját (érvényes Gyedre és táppénzre is) a jogosult kérelmére tájékoztatja az ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

 

Egyéb

A kérelemben foglaltak teljesítése esetén nem kell határozatot hozni.

Az ellátás iránti igényt az igénybejelentés napjától legfeljebb 6 hónapra érvényesíthető.

Az ellátást kifizetőhellyel rendelkező munkáltatónál bérfizetési napon, egyéb esetekben a tárgyhót követő 10. napjáig kell folyósítani.

.

Magazin cikk: A baba első okiratai, kattints ide a letöltéshez>>

.

Szerző

Erzsébet administrator

59 hozzászólás

Mile KrisztinaKözzétéve: 2:43 du. - máj 4, 2011

Kedves Erzsébet!
Április 13-tól sajnos táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesként. A szülés várható napja július 8. A korom miatt ez évre 25 nap szabadságom van; ebből még egyet sem vettem ki. Kérdésem: megoldható-e, hogy egyszerre, még a szülési szabadság igénylése előtt kivegyem ezt a 25 munkanapot?
Terveim szerint így csinálnám: május 25-ig táppénzen leszek; május 26-tól kivenném az idei szabadnapjaimat, július 1-től pedig szülési szabadságra mennék (azaz a táppénz alacsony összege csak május 25-ig lenne, onnan bő egy hónapi a fizetésem, majd pedig július 1-től a tgyás). Ez így kivitelezhető? Ha igen, akkor, ha jól tudom, május 26-tól keresőképesnek kell vetetnem magam a háziorvosommal. Utána pedig július 1-től újra terhes állományba kell vetetnem magamat? Ezt a háziorvosommal kell-e megtennem (pl. a terhes kiskönyv bemutatásával) vagy pedig a nőgyógyász igazolásával?
Vagy ez így egyáltalán nem megoldható, és ha már eddig nem vettem ki a szabadságomat, akkor végig a szülésig táppénzen kell maradnom, majd pedig a szülés napjával indulna a szülési szabadság (és a tgyás folyósítása)? Köszönöm a segítségét.

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 2:30 du. - máj 5, 2011

    Kedves Krisztina!

    A szabadságot a munkáltatóval egyeztetni kell, hogy kiadja-e mind a 25 napot. Mindenképpen írásban jelezze. Ha engedélyezi, akkor az orvosnak keresőképessé kell nyilvánítania. A szülési szabadság kezdetét jelezze a munkáltató felé, aki köteles azt kiadni és ha kéri a szülés várható időpontját megelőző 28 napon belül elkezdheti. A szülési szabadság kezdőnapjától a háziorvos terhes állományba veszi ( nőgyógyász igazolása alapján).

zombor kataKözzétéve: 9:39 de. - jan 27, 2011

Elnézést elírtam Erzsébet:)

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.