Hová és mit? – Tgyás igénylés

A kismamák/anyák a terhesség utolsó hónapjában, illetve  a szülést követően igényelhetik a Tgyást és az ügyintézéshez a különböző élethelyzetekből adódóan nem kizárólag az első gyermekét, hanem a második, harmadik gyermekét váró/szülő nőnek fel is kell készülnie, hogy milyen iratokat és hová nyújthat be.

Hová nyújtható be a kérelem?

Amennyiben a munkáltatónál kifizetőhely működik, az anya munkáltatója (foglalkoztatója) az igényelbíráló szerv. Ha a foglalkoztatónál nincs kihelyezett kifizetőhely, akkor az igényt a csatolt igazolásokkal együtt a foglalkoztató továbbítja a székhelye szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár (REP) felé benyújtástól számított 3 munkanapon belül. A foglalkoztató a kérelem elbírálásához “Foglalkoztatói igazolást” állít ki, amelyet a benyújtott iratokkal együtt szintén továbbít. Munkaviszony megszűnését követően, álláskeresési támogatást nem igénylő anya az utolsó foglalkoztatónál intézheti az igénylést.

Munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalónak a kérelmet az igazolásokkal együtt a kölcsönbevevőnél kell benyújtania és azokat a kölcsönbevevő munkáltató 3 munkanapon belül köteles a kölcsönbeadó munkáltató felé továbbítani és a foglalkoztatóra előírt kötelezettségek a továbbiakban a kölcsönbeadó munkáltatót terhelik.

Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt (befejezett végelszámolás és/vagy felszámolás), valamint méltányosságból megállapítható Tgyás esetén az anya lakóhelye szerinti illetékes REP az eljáró szerv.

Egyéni vállalkozó kérelmét a székhelye szerinti illetékes REP-nél nyújthatja be.

Az aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban köteles ún. egyént terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni (jelenleg 2%) -pl. két részmunkaidős munkaviszony, amelyben a munkaidő külön-külön nem éri el a heti 36 órát- az a kérelmét a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató felé nyújtja be. Ha mindkét foglalkoztatónál működik kifizetőhely, akkor az eljáró szerv az ahol a foglalkoztatás előbb kezdődött, azonos dátumoknál az, ahol a biztosított szerződés szerinti jövedelme magasabb.

A foglalkoztató a beérkezett iratok átvételét hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

.


Milyen iratokat kell benyújtani?

Ha az anya a gyermek születése előtt nyújtja be a kérelmet, csatolni kell a terhesállományba vétel igazoló orvosi igazolást, vagy ha nem vették terhesállományba, akkor a terhesgondozási könyvet.

Szülés napjától igényelt ellátás esetén a gyermek születését igazoló anyakönyvi kivonattal kell igazolni a jogosultságot, halva születésnél pedig perinatális halottvizsgálati bizonyítvánnyal. Anyakönyvi kivonat csatolásának hiányában az egészségbiztosító a kérelem elbírálása érdekében adatszolgáltatásra megkeresi az adatot nyilvántartó hatóságot.

Örökbefogadásnál az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozatot és az örökbefogadási szándékról szóló határozatot is csatolni kell.

Álláskeresési támogatásban részesülő személynek a támogatásról szóló, illetve szüneteltetéséről szóló határozatot kell benyújtani.

Amennyiben a kérelmező a szülést megelőző két éven belül más foglalkoztató(k)nál is biztosítási jogviszonyban állt, akkor a “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” c. korábbi foglalkoztató által kitöltött nyomtatványt -mellékelve az esetleges pótlapot is- a foglalkoztató részére át kell adni -ha ez korábban nem történt meg- és az a továbbítandó dokumentumokhoz csatolja. Egyéni vállalkozó a kérelemmel együtt köteles a REP felé benyújtani.

A biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított ellátások (passzív) időtartamát a folyósító szerv az “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és pénzbeli ellátások folyósításáról” , köznyelvben elterjed TB kiskönyvbe bejegyzi, ezért az igazolványt szintén mellékelni kell (vállalkozói jogviszony, munkaviszony megszűnését követően, álláskeresési támogatás folyósításának szüneteltetése alatt, esetleg megszűnését követően).

A benyújtandó dokumentumokkal együtt be kell továbbítani  az anya nyilatkozatát.  A minta nyomtatvány megtekintéséhez kattints erre a szövegre.

Figyelem! A tgyás igényt elbíráló szerv (kifizetőhely, REP) a pénzbeli ellátás jogosultját (érvényes Gyedre és táppénzre is) a jogosult kérelmére tájékoztatja az ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

 

Egyéb

A kérelemben foglaltak teljesítése esetén nem kell határozatot hozni.

Az ellátás iránti igényt az igénybejelentés napjától legfeljebb 6 hónapra érvényesíthető.

Az ellátást kifizetőhellyel rendelkező munkáltatónál bérfizetési napon, egyéb esetekben a tárgyhót követő 10. napjáig kell folyósítani.

.

Magazin cikk: A baba első okiratai, kattints ide a letöltéshez>>

.

59 válasz a(z) Hová és mit? – Tgyás igénylés bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!
  Április 13-tól sajnos táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesként. A szülés várható napja július 8. A korom miatt ez évre 25 nap szabadságom van; ebből még egyet sem vettem ki. Kérdésem: megoldható-e, hogy egyszerre, még a szülési szabadság igénylése előtt kivegyem ezt a 25 munkanapot?
  Terveim szerint így csinálnám: május 25-ig táppénzen leszek; május 26-tól kivenném az idei szabadnapjaimat, július 1-től pedig szülési szabadságra mennék (azaz a táppénz alacsony összege csak május 25-ig lenne, onnan bő egy hónapi a fizetésem, majd pedig július 1-től a tgyás). Ez így kivitelezhető? Ha igen, akkor, ha jól tudom, május 26-tól keresőképesnek kell vetetnem magam a háziorvosommal. Utána pedig július 1-től újra terhes állományba kell vetetnem magamat? Ezt a háziorvosommal kell-e megtennem (pl. a terhes kiskönyv bemutatásával) vagy pedig a nőgyógyász igazolásával?
  Vagy ez így egyáltalán nem megoldható, és ha már eddig nem vettem ki a szabadságomat, akkor végig a szülésig táppénzen kell maradnom, majd pedig a szülés napjával indulna a szülési szabadság (és a tgyás folyósítása)? Köszönöm a segítségét.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   A szabadságot a munkáltatóval egyeztetni kell, hogy kiadja-e mind a 25 napot. Mindenképpen írásban jelezze. Ha engedélyezi, akkor az orvosnak keresőképessé kell nyilvánítania. A szülési szabadság kezdetét jelezze a munkáltató felé, aki köteles azt kiadni és ha kéri a szülés várható időpontját megelőző 28 napon belül elkezdheti. A szülési szabadság kezdőnapjától a háziorvos terhes állományba veszi ( nőgyógyász igazolása alapján).

 2. Kedves Melinda!

  Szeretném megtudni,hogy ha most 4 órára vagyok bejelentve a munkahelyemen 1 hónapja és 5 hetes terhes vagyok,kb még 4 hónapig tudok dolgozni szerintem (masszőr vagyok)előtte nem volt bejelentett munkám magam után fizettem a tb-t.Jogosult leszek a terhességi segélyre?Vagy bármi másra?

  Köszönöm válaszát.Üdv:Kata

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kata!

   Sem terhességi-gyermekágyi segélyre (tgyás), sem gyermekgondozási díjra (gyed) nem lesz jogosult. Marad a gyermekgondozási segély (gyes). A jövedelemtő függően a gyes összegénél esetleg valamennyivel többet ki lehet hozni szülés után. Mennyi a bejelentett bére?

 3. Kedves Erzsébet,

  Tgyás összeg megállapításával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
  Határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezem 400e Ft havi bérrel.
  2009-ben jövedelmeim úgy alakultak, hogy 2009.01.01-02.02-ig táppénzen voltam veszélyeztetett terhesség miatt.
  2009.02.02-04.20-ig fizetés nélküli szabadságon a munkahelyemtől megbízási szerződéssel dolgoztam napi 4 órában 50e, 70e majd ismét 70e Ft-ért.
  2009.05.01től Tgyás első gyermekre 2009.10.15-ig.
  2009.10.16 tól kaptam a Gyedet is, maximális összegben.
  Második baba érkezett 2010.10.28-n, be adtam a Tgyás kérelmet 2010.decemberétől.
  Összes jövedelem 2009-ben: 2.103.988 Ft, 2010-ben: 1.131.900 Ft
  Az OEP most küldte meg és összesen bruttó 42.655 Ft-ot állapítottak meg.

  Nekem úgy tűnik, hogy csak a megbízási szerződés összegét vették figyelembe, a munkabéremet, többi jövedelmet nem.

  Ez így helyes vagy érdemes az OEPhez mennem felülvizsgálatra?

  Segítségét előre is köszönöm.

  Melinda

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Melinda!

   Csak 2009.02.02-04.20 között volt jövedelme? A táppénz, a 2009-ben született gyermek tgyás és gyed összege nem számít bele a tgyás alap megállapításba. A 2009-es jövedelemadatot az előbbiek beszámításával 2.102.988 Ft adta meg? A 2010-es 1.131.900 jövedelmet pedig a gyed összegének vélem. Jól gondolom?

   A lényeg, ha a táppénzen, tgyáson, gyeden kívül ha csak 2009.02.02-04.20. között volt jövedelme, akkor sajnos a megbízásra kifizetett összeg a mostani tgyás alapja.
   (Megbízásnál a munkaidő nem értelmezhető, más szabályok vonatkoznak rá és a Polgári Törvénykönyv hatálya alá tartozik szemben a Munka Törvénykönyve alá tartozó munkaviszonnyal. A munkáltatója nyilván így akart egyes kötelezettségek alól kibújni.)
   Azt nem tudom eldönteni, hogy az összes kifizetés 50.000+70.000+70.000 volt, vagy az egyes adatok, vagy havi adatok és ezek időarányos része lett kifizetve, így a megállapított tgyás alapot nem tudom pontosan leellenőrizni.

   Azt tudom tanácsolni még, hogy kérdezze meg a munkáltatójánál, hogy a foglalkoztatói igazoláson milyen pénzbeli ellátásra jogosító adatokat (-tól -ig időszak és összeg közölt). Ha úgy gondolja, ha hiányos az adatszolgáltatás, akkor érdemes tovább lépni.

   Amennyiben úgy gondolja, hogy nem jogos az összeg megállapítása és segítségre van szüksége díjazás ellenében megkereshet: http://www.anyabarat.hu/kismama-tb/

   • Kedves Erzsébet,

    köszönöm a választ.
    Igen, csak akkor volt jövedelmem, az összes jövedelmem a TGYÁS, táppénz és GYED egybevéve adtam meg sajnos.
    Akkor hiába a munkaszerződésemben magasabb összeg van, ami még most is él, a megbízási szerződés szerinti összegre számítják a TGYÁSt ezek szerint, ami csak három hónapig tartott. A munkáltatómnál eközben fizetés nélküli szabadságon voltam. Ennek oka az volt, hogy a veszélyeztetett terhesség miatt csak napi 4 órában tudtam dolgozni, ezt a munkáltatómnál nem tudtam megtenni ezért más helyen kaptam megbízási szerződéssel munkát.
    Összes kifizetés ennyi volt igen, nem időarányos, hanem első hónapra 50e Ftban állapodtunk meg, de később ezt feljebb vitték.

    Köszönöm a választ bár eléggé elkeseredtem mert sokkal kevesebb ez az összeg mint amire számítottam. Jobban jártam volna ha táppénzen maradok és nem vállalok négy órás munkát sajnos.

    Melinda

 4. Kedves Erzsebet!

  Marcius kozepere varom az elso gyermekemet. Januar vegen lediplomaztam, februar elsejetol pedig folyamatos, hatarozott ideju munkaviszonyom van. A szerzodesem 2011. januar 31-en jar le. December 3-tol tappenzen vagyok.
  Mikor kellene igenyelnem, illetve mikor igenyelhetem a tgyas-t, hogy ne veszitsem el a jogosultsagomat ra, valamint a gyedre?

  Valaszat elore is nagyon szepen koszonom!

  Tisztelettel:

  Dorottya

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dorottya!

   A megszűnő munkaviszonyt követően Tgyás-ra a következők szerint lehet jogosult:
   1. A munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül megszületik a baba.
   2. A munkaviszony megszűnését követően is keresőképtelen lesz, passzív táppénzre lesz jogosult és a baba a táppénz időszaka alatt születik.
   3. A passzív táppénz lejártát követő 28 napon belül szül.
   4. Álláskeresési támogatást igényel -pontosan 365 nap munkaviszonya van és járadékra lesz jogosult- és álláskeresőként igényli az ellátást.
   5. Biztosítási jogviszonyt létesít -pl. munkaviszony, egyéni vállalkozó – és megalapozhatja az esetleges következő gyermekkel kapcsolatos ellátásokat is.
   6. Kéri a munkáltatóját, hogy hosszabbítsák meg a szerződését úgy, hogy legalább 1 nap tgyás folyósításban részesüljön (szülés várható napját megelőző 28 napon belül).

   Gyedre a 4, 5, 6. pont alkalmazása esetében szerez jogosultságot.
   1,2,3 pont – Gyedre nem szerez jogosultságot, csak gyesre.

   • Koszonom szepen a valaszt es, hogy idot szakitott ram!
    A szerzodesem meghosszabbitasara sajnos nincs lehetoseg.
    Az egyeni vallalkozast mar mas is javasolta, de abban egyaltalan nem vagyok jartas. Egyelore fogalmam sincs az ezzel kapcsolatos teendokrol, de igyekszem utana nezni, mert par even belul biztosan szeretnenk kistesot, es persze nem mindegy, hogy milyen ellatasokat vehetek majd igenybe. Vegso esetben marad az allaskeresoi.
    Meg egyszer koszonom!

    Dorottya

 5. Kedves Szakértő,
  1997 óta rendelkezem folyamatos munkaviszonnyal. hosszú várakozás után kisbabát várunk 2011 júniusra. október óta betegszabadságon és táppénzen vagyok.
  a.) érdeklődnék, hogy milyen gyermekek után járó juttatásokra vagyok jogosult (családi pótlék, gyes, gyed, tgyás)
  b.) abban az esetben, ha 2011 januártól külföldön fogunk élni átmenetileg – a fentiek közül valamely juttatásra jogosultak vagyunk-e?
  válaszát köszönöm, üdvözlettel, Sára

  • Kedves Sára!

   a) A közölt információk alapján mindegyik ellátásra.
   b) Külföldi tartózkodásnál, EGT-államok viszonylatában annak az országnak a jogszabályai vonatkoznak az egészségbiztosítás ellátásaira, amely országban biztosított. Családtámogatási jogosultságok tekintetében EGT-államnál az adott tagállam joga az elsődlegesen alkalmazandó. Utóbbinál, illetőleg más ország tekintetében érdeklődjön az illetékes hivatalnál.

 6. Kedves Erzsébet!

  Köszönöm az előző válaszát.
  Azt tudom, hogy egyszerre csak egy ellátás vehető igénybe. De valójában azt kérdeztem, hogy visszafizetném a gyest, akkor igénybe tudnám venni a tgyást. erre van lehetőség??? Csak igazolást kell kérnem, hogy meddig folyósították a gyest, nem?????
  Lenne egy második kérdésem is.
  Szeretném, ha kiszámolná, mennyit kellett volna kapnom, mert én keveslem az összeget (59.138 Ft).
  Alapbér: 115.000 ft.
  Augusztus 23- szeptember 26-ig terjedő időszakra adtam le a táppénzes papírt. Táppénzen voltam(60%).

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Annamária!

   Jelenleg hatályos szabályozás szerint nincs lehetősége visszafizetni a Gyest, a Tgyást a választás napjától folyósítják. Okt.5-9 között a fizetett munkabér miatt sem lenne jogosult Tgyás folyósításra.
   A táppénz összegének számításához visszamenőleg 2009.01.01-ig szükségesek az adatok, kieső idő, esetleges előző gyermek Gyed alapja, stb. Az Ön által megadott adatokból nem lehet az ellenőrzést elvégezni. Az összeg számításának szabályai a teljesség igénye nélkül a http://www.anyabarat.hu/2010/03/tappenz-osszege/ bejegyzésben olvashatóak.
   Személyre szabott részletes táppénz számítás feltételei: http://www.anyabarat.hu/kismama-tb/

 7. Én abban szeretném a segítségét kérni, hogy 2010. május 22-én letelt a gyesem második gyermekem után. Aztán apa vette igénybe május 23-tól ,mert közben jogosultak lettünk az elsőszülött fiúnk után, mivel tartósan beteg.2010. október 5-én ,megszületett harmadik gyermekünk. október 25-én mentünk az Államkincstárba,ekkor kaptuk meg a gyermek Taj-kártyáját, adószámát, hogy elintézzük a családi pótlékot, anyaságit, s egyben a gyes-t is lemondjuk. S ott szembesültünk, hogy október 5-ével nem tudjuk lemondani a gyes-t, csak 25-ével. Mivel én 9-ig kórházban tartózkodtam, idáig a munkáltatóm el tudja számolni a béremet, de 10-25-ig semmilyen juttatásban nem részesülök???? Kincstárban azt mondták, hogy visszamenőleges lemondásra nincs lehetőség?
  Vissza szerettük volna fizetni a gyest, hogy én tgyás-on legyek, de Államkincstár elutasított. Valóban így van? Most akkor nekem mikor kezdődik a tgyás-om???

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Annamária!

   Valóban így van, hiába áll fenn valamilyen ellátásra való jogosultság mindkét gyermek után, közös háztartásban elő szülők csak az egyik gyermek után és csak az egyik szülő veheti igénybe az ellátást. Választhatnak az ellátások között és az új csak a régi lemondása után folyósítható. Véleményem szerint az ellátások közötti választás napja 25-e, így a Gyes folyósítását 24-vel be kell szüntetni és Tgyást okt. 25-i kezdőnappal 148 napra folyósítják Önnek. Semmi sem tiltja, hogy a munkáltatója okt. 10-24 között Önnek munkavégzés nélkül bért fizessen a szülési szabadság alatt is.

 8. Kérem adjon tanácsot tgyással kapcsolatban.
  2007.03.27-től van határozatlan idejű munkaszerződésem.
  2008.03.31.-én született meg az első gyermekem. Vele jogosult voltam tgyásra(96.000Ft) gyedre(72500) most gyesen vagyok, 2010.11.20.-ra várjuk a következő babát. Az lenne a kérdésem, ha gyesbe szülöm a második babát, akkor is jár nekünk a tgyás és a gyed?
  Ha igen mi alapján számolnak majd?
  Biztosított időnek számít a gyed ideje is?
  Ha nem akkor mire vagyok jogosult?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Tisztelettel Tóthné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edina!

   Jogosult lesz tgyás-ra és gyed-re is. A tgyás alapja a szerződés szerinti személyi alapbére lesz, de max. a minimálbér kétszerese, ha azt meghaladná, ha nem akkor a tényleges személyi alapbér. A gyed alapja is ugyanaz lesz.

 9. Kedves Erzsébet!
  Kisbabánkat 2010.november végére várjuk. A munkahelyem nem kifizetőhely. Két kérdésem lenne, az egyik, hogy ha november 1-től mennék tgyásra, akkor milyen papírokat kell leadnom pontosan? És a másik kérdésem, hogy mikorra várhatom az első tgyás-kifizetést?
  Köszönettel
  Eszter

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eszter!

   A munkáltatójának kell leadnia a terhesállományba vételről szóló orvosi igazolást és egy nyilatkozatot, a többi dokumentumot a munkáltatója tölti ki és továbbítja az egészségbiztosító felé. A szülést követően az anyakönyvi kivonatot is a munkáltatója felé adja le és az intézkedik a továbbiakról, ennek hiányában korlátozott ideig utalnak.
   Az elbírálást követően az ellátást tárgyhót követő 10-ig utalják.
   Nyilatkozat letöltése: http://www.anyabarat.hu/wp-content/uploads/2010/10/tgyas_nyilatkozat.pdf

   • Köszönöm szépen a gyors választ! Akkor ha a jövő héten leadom az igénylést, az első havi tgyást már december 10-ig megkapom, ugye? Vagy csak januárral számoljunk?

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Eszter!

     Az elbírálás ügyintézési határideje 22 munkanap, ami az egészségbiztosítóhoz való beérkezés napján kezdődik. Ebbe nem számít bele a hiánypótlási eljárás, vagy eljárás felfüggesztése, stb. A munkáltatójának 3 munkanap áll rendelkezésére, hogy továbbítsa a dokumentumokat. Sajnálom, de nem tudom megmondani, hogy dec. 10-ig megkapja-e az első havi tgyás-t.

 10. Kedves Erzsébet!

  Kislányom 22 hónapos. Most újból terhes vagyok a baba 2010.12.29 – re várható. 2010.10.23-án lejár a gyed és gyest kapok majd. Munkaviszonyom 2008.12.31. megszűnt ( 2008.09.06-tól 10.23-ig táppénzen voltam). 2005.12.01 -2008.12.31. volt folyamatos munkaviszonyom.

  Kérdéseim a következők:

  – mire és hová nyújtsak be igényt, amivel a legjobban jövök ki anyagilag, mivel nincs munkaviszonyom 1 év 9hónapja?

  – számomra az a legjobb megoldás, ha most gyed után álláskeresési járadékot igénylek, és csak akkor vagyok jogosult tgyás-re?

  Azt tudom, hogy ha igénylem a tgyás-t akkor szüneteltetnem kell az álláskeresési járadékot.

  A férjemmel azt beszéltük, hogy ő menne el gyed-re és én visszamennék dolgozni, ha lejárt a tgyás. Mivel neki folyamatos munkaviszonya van 10 éve,de ez még nem 100%

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Bernadett!

   A lakóhelye szerint Regionális Egészségbiztosító Pénztárhoz nyújtsa be az igényét. Az adatai alapján Tgyáshoz szükséges idő, a beszámítható időszakok miatt meglesz. Gyednél egyik átmeneti szabály teszi lehetővé a gyed hosszát. Biztosítási idő hiányában ugrik, a Gyest igényleje a férje.
   Biztosításba kerül á.járadékkal. Más biztosítási jogviszonyok lsd.: http://www.anyabarat.hu/2010/06/ki-minosul-biztositottnak/ . Gyednél az igénylés napján is szükséges aktív biztosítás.
   Ha szünetel valamilyen biztosítási jogviszonya, akkor nem biztosított.
   Az apa Gyed igénylését jól gondolják át, ha Ő a biztos kereső a családban, illetőleg a jövedelmet is mérlegelni kell. Ha ő kapja annak 70%-át, figyelembe véve a Gyed maximalizált alapját.

   • Köszönöm a választ! Sokat segített!
    Azért került szóba csak, hogy esetleg a férjem menne gyed-re, mert egy másik oldalon egy szakember azt írta semmi kép nem jár nekem gyed.

 11. Tisztelt Erzsébet!

  Ikerfiacskáim születtek 2008.07.17.-én. Mostmár Gyes-en vagyok,
  és szerettem volna visszamenni dolgozni. Egyenlőre a munkáltatóm nem akar visszavenni,azzal az indokkal, hogy három éves korukig nem dolgozhatok éjszaka. 24/48 órás munkakörben dolgoztam(a hétvége szabad), havi munkaidő 21 munkananap esetén 168 óra, 22 munkanap esetén pedig 176 óra.
  Szeretném megtudni, hogy ez igaz-e, illetve azt is, hogy ilyen munkaidő-beosztás mellett kaphatom-e továbbra is a Gyes-t.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Tóth Mónika

 12. Szeretném megtudni,mit kell tennem ha a három gyerekem közül a nagy után nem kaptam családi pótlékot.Most kezdet másik iskolában,19-éves nappali tagozaton tanul tovább. elég az iskola látogatási,vagy mindent újra kell tölteni,valamint lehet-e levélben intézni vagy csak személyesen.
  A segítséget köszönöm!!!!!!!!!!

 13. Kedves Erzsébet
  Abban kérném a segítségét, hogy jár-e GYED abban az esetben ha: 2008.11.18-2009.12.31 között ápolási díjon voltam édesanyámmal, utána együttműködési szerződést kötöttem a Munkaügyi Központtal, majd 2010.08.27-től kapom az aktív korúak támogatását.A hivatalban azt mondták, hogy méltányossági alapon igényelhetem, mivel biztosítási idővel rendelkezem.Előre is köszönöm a segítségét.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Hajnalka!

   Az ápolási díjjal és az aktív korúak támogatásával (rendszeres szociális segély, ill. rendelkezésre állási támogatás) egészségügyi szolgáltatásra szerzett jogosultságot, társadalombiztosítás pénzbeli ellátásaira nem. Ugyanez vonatkozik a Munkaügyi Központtal kötött együttműködési szerződésre is, ami alatt regisztrált álláskereső volt, de álláskeresési támogatást (járadék, vagy segély) nem folyósítottak az Ön számára. Vagy folyósítottak?

   Ön nem szerzett biztosításban töltött napokat, nincs aktív biztosítási jogviszonya, így csak Gyesre lesz jogosult. Az egészségügyi ellátásra való jogosultság nem tévesztendő össze a biztosítással.

   Biztosítás lsd.: http://www.anyabarat.hu/2010/06/ki-minosul-biztositottnak/

   Csak egészségügyi ellátásra jogosult lsd.: http://www.anyabarat.hu/2010/06/egeszsegugyi-szolgaltatas-jogcimei/

   • Kedves Erzsébet

    Köszönöm a válaszát. A Munkaügyi Központtól segélyt nem kaptam, csak most 2010.08.27-től folyósítják az aktív korúak álláskeresési támogatását.
    Köszönettel:Szabó Hajnalka

 14. Kedves Erzsébet!

  Tgyás összeg meghatározásával kapcsolatban írok Önnek és szeretném a segítségét kérni:
  2006-tól van munkaviszonyom, biztosított is voltam de ez év január 1-től elmentem fizetés nélküli szabadságra egészségügyi és magánéleti okok miatt.Időközben teherbe estem és kisfiam születése a napokban várható.Januártól én fizetem az egészségügyi biztosításomat, viszont a munkáltató intézi a tgyás megállapítására vonatkozó ügymenetet.
  Azt a választ kaptam, hogy mivel hosszú ideig volt megszakítva a biztosításom (visszamenőleg 2010 januárjáig kifizettem)így csak a minimálbér kétszeresének a 70%-át kapom meg, ami igen elkeserítő a fizetésem mértékéhez képest.Miért nem számít, hogy rendszeres jövedelmem és biztosításom volt az előző évben?180 napom így is bőven megvan.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Az összegre vonatkozó információ helytálló lenne, ha valamennyit dolgozott volna. A helyzetét viszont úgy értelmezem, hogy nem ment vissza dolgozni és fizetés nélküli szabiról igényli a Tgyást. (Javítson ki, ha rosszul értelmezem.) Ha így van, nem lesz rá jogosult. Ön havi 4.950 Ft-ot fizetett, amivel egészségügyi szolgáltatásra szerzet jogosultságot, azonban társadalombiztosítás pénzbeli ellátásaira nem.

 15. Kedves Erzsébet,

  2010.09.08-val jogutód nélküli megszűnés miatt a munkáltatóm megszűntette a munkaviszonyomat, én jelenleg GYED-en vagyok (2009.05.18-n született első babám).
  Következő babámat már idén november 18-ra várom.
  Kérdéseim lennének:
  1. úgy tudom, GYED alatt nem kell a munkaügyi központba bejelentkeznem, csak majd a következő babával mikor GYESt kapok. ez helyes?
  2. a következő babával is igényelhetek TGYÁS-t, majd GYED-et?
  3. amennyiben a cég még felszámolás alatt áll mikor megszületik a tesó, kell kérjek Munkáltatói igazolást a felszámolóktól, vagy a kilépő papírjaimmal egyenesen az OEPhez forduljak, mivel munkaviszonyom már megszűnt?

  Segítségét előre is nagyon köszönöm:

  Melinda

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Melinda!

   Lenne néhány kérdésem, mivel nem egyértelmű a helyzete. A cég (munkáltatója) biztosan felszámolási eljárás alatt áll, vagy esetleg végelszámolás alatt. Most kezdődött az eljárás, vagy korábban. “A munkáltatóm megszüntette a munkaviszonyomat” – pontosan milyen tartalmú papírt kapott. A pontosítás után tudok válaszolni.
   (A válasz sorra kattintson.)

   • Kedves Erzsébet,

    A munkáltatóm felszámolás alatt áll sajnos fizetésképtelenség miatt, a felszámolás idén június végével kezdődött el (ha jól tudom június 22-én).
    2010. augusztus 3-val kelt “Felmondás munkáltató részéről” című levelet kaptam, melyben munkaviszonyomat rendes felmondással megszűnteti a felszámolóbiztos.

    Az indoklás részben a következő információk vannak:
    “A Fővárosi Bíroság a cég fizetésképtelenségét megállapította, elrendelte a felszámolását. A további működés és ezzel egyidejűleg az Ön munkaviszonyának fenntartása nem biztosított, így a Mt. 89 par. 1-3 bekezdése alapján munkaviszonyát rendes felmondással megszűntetem.”

    30 nap felmondási idő miatt a munkaviszony megszűnésének időpontja 2010.09.08.
    A kilépő papírok postázva lesznek, de még nem érkeztek meg hozzám.

    Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel:

    Melinda

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Melinda!

     Miért nem előbb kérdezett?! Ez jogszerűtlen felmondás, Ön felmondási védelem alatt áll és amíg a védelem meg nem szűnik, nem lehet Önnek felmondani. Felmondási védelem időszaka alatt csak akkor szűnik meg a munkaviszonya, ha a felszámolási eljárás már befejeződött. Ez ebben az esetben még biztosan nem következett be!

     A kézhez vételtől (közléstől) számított 30 napon belül fordulhat Munkaügyi Bírósághoz. Az a kérdés, hogy Ön mikor vette át a felmondást, ugyanis az számít közlés napjának, a felmondási idő csak a közlés napját követően kezdődhet el. Nem tudom, hogy 09.08-i megszűnés ennek figyelembevételével történt. 30 napon túl, már jogvesztő. Megpróbálhatja visszavonatni a felszámolóval, nem látok sok esélyt a sikerre. A kilépő papírjait vélhetőleg azért nem kapta még meg, mert a béreket, így az Ön szabadság megváltását is bérgarancia alapból igényli és annak az átfutási ideje, igényléstől az Ön felé való kifizetésig min. 4 hét. Utána küldi a papírokat.

     Ami biztos, ilyen dátumokkal (munkaviszony megszűnése és a szülés várható időpontja) alapján nem lesz jogosult Tgyás-ra. Olvassa el a biztosítási időre vonatkozó részt (alatt, megszűnés 42 nap) : http://www.anyabarat.hu/2010/03/tgyas-valtozasok-elott-es-utan/
     A jogosultsághoz biztosításba kell kerülnie.

     • Kedves Erzsébet,

      próbáltam utána nézni, hogy jogos-e a felmondás részükről és azt találtam hogy ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg akkor sajnos felmondhatnak a GYED-en levő kismamáknak is.
      A felszámolás pedig jogutód nélküli megszűnés ezért vettem át sajnos a felmondást.
      Akkor ez esetben csak GYESre leszek jogosult vagy esetleg GYEDre is még?

      Nagyon köszönöm a segítségét, próbálok a felszámolókkal egyeztetni mivel tényleg még nem kaptam meg a kilépő lapokat. Hátha addig tudnak és hajlandóak segíteni.

      Köszönettel:

      Melinda

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Melinda!

       Rosszul értelmezi. Nem mindegy, hogy folyamatban van a felszámolási eljárás, vagy már megszűnt és a cégbíróság a céget törli a nyilvántartásból. A folyamatban lévő eljárás végződhet jogutód nélküli megszűnéssel, ha pl. egy esetleges reorganizáció nem vezet eredményre. Sajnos szinte kivétel nélkül így végződik. Ez az egyik téves értelmezése, mivel még folyamatban van az eljárás és ez alatt az időszak alatt ugyanazok a jogok illetik meg a kismamákat, mintha nem lenne a cég felszámolási eljárás alatt.
       A másik téves értelmezése az Ön munkaviszonyát a munkáltató megszüntette rendes felmondással és nem megszűnt jogutód nélküli megszűnés miatt. A munkaviszony megszüntetés és megszűnés két különböző tartalommal bír a munkajogban.
       Sajnos gyakorlatban közel kétszáz ember munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban van tapasztalatom felszámolási eljárás alatt álló cég vonatkozásában.
       Csak Gyesre. Nincs Tgyás, sem Gyed, ha nem kerül biztosításba. Nem teljesen reménytelen.

       • Kedves Erzsébet,

        sajnos ezek szerint tényleg későn találtam el ide!
        újabb kérdéseim merültek viszont így fel:
        1.jelenleg még GYEDen vagyok, a GYEDből is vonnak le TB járulékot, ez nem jelent biztosítási jogviszonyt?
        2.kiszámoltam hogyha szeptember 8-val véget ér a munkaviszonyom (és tegyük fel nem segítenek a felszámolók), akkor a 42 nap Október 19-n jár le. Ha októberben megszületne a baba (elvileg november 18-ra vagyok kiírva tehát erre van kis esélyem), akkor mivel úgy tudom a TGYÁST a születés hónapjában lehet már igényelni, akkor Október elsejétől igényelhetném? mert ez esetben a kislányom fogja “eldönteni”…
        3. ha szeptembertől fizetem magam után a havi 4950 Ft egészségügyi minimum díjat a GYED mellett akkor az biztosítást jelent?

        Köszönöm a segítségét még egyszer!
        Melinda

       • Kedves Erzsébet,

        próbálom tovább nyomozni a lehetőségeimet…
        biztosítási viszonyba hogyan kerülhetek akkor GYED alatt?
        4. ha jól látom táppénzre / passzív táppénzre sem vagyok már jogosult. a táppénz biztosítási viszony lenne?
        5. ha bejelentkezem a munkaügyi központba álláskeresési járadékra (bár ez a GYEDdel nem tudom hogy fér össze) az biztosítási viszony?
        6. bár megszűnt a munkaviszonyom szept 8-val, de a kilépő lapjaimon a dátum nem ez lesz hanem akkor gondolom még pár hét a bérgarancia miatt. az Ügyfélkapun megnéztem és még nem jelentettek ki, ott TAJ számra rá tudok keresni. az a dátum számít az OEPnek ami ott van, vagy az ami a kilépőlapon, vagy esetleg az ami a felmondáson van?

        nagyon köszönöm, Melinda

 16. Tisztelt Erzsébet!

  Szeretném a segítségét kérni TGYÁS kérdésben.

  Első gyermekünket várjuk 2011. január 20-ra. 2010. június eleje óta táppénzen vagyok, így ebben az évben nincs meg a 180 bérezett napom, emiatt gondoltam azt, hogy a szülés előtt, azaz 2010. decemberében igényeljem meg a TGYÁS-t. Ebben az esetben – amennyiben jól tudom – a 2009-es, teljesen ledolgozott év lenne a TGYÁS számításának alapja. A 2009-es évem bruttó bére:3.486.182 Ft volt.
  A 2010-es évről a legfrissebb bérjegyzékemen a havi szuperbruttó adóval: 284.434 Ft. A halmozott szuperbruttó adóval: 2.273.647 Ft
  Halmozott Eb.j.pénz.alap: 1.680.307 Ft.
  Nos, az lenne a kérdésem, hogy valóban jobban járok, ha még idén megigénylem a Tgyást, mivel idén nincs meg a 180 napom. Illetve, hogy akkor a GYED-et nekem mi alapján fogják számolni.
  Jól tudom-e, hogy a GYED alapja már a 2010-es év jövedelme lenne? Illetve ha valóban a 2010-es év lesz a GYED alapja, akkor itt is számít, hogy nincs meg a 180 bérezett nap? Még azzal bonyolítanám a helyzetet, hogy 17 nap szabadságom van még, amit igénybe vehetnék, ezekkel a napokkal együtt már meglenne a 180 bérezett napom. Ha jól értem, itt a 180 nap, az naptári napnak számít, vagy pontosan a munkanapokat kell csak számítani? Mert ugye akkor a hétvégék kiesnek. Szóval, ha idén mégis elérem a 180 bérezett napot akkor érdemesebb csak jövőre elindítani a Tgyást? A havi alap bruttó bérem, amit a szabadság alatt kapnék: 220.260 Ft.
  Előre is köszönöm szépen a segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Tb ellátásoknál mindig naptári napokat kell figyelembe venni. A betegszabadság időszaka beleszámít, a táppénz időszaka nem. Ezt figyelembe véve ellenőrizze a 2010-es bérezett napokat. Ha nincs meg a 180 nap, akkor mindenképpen decemberben indítsa a tgyás igénylést, mert így hozzávetőlegesen havi bruttó 100 eFt-ot nyer. A szabadság kivétele (összefüggően) 23-25 bérezett napnak felel meg.

   Ha az ellátás alapjául szolgáló napi átlag jövedelem közel azonos, akkor a 2010-es igényléssel összesen bruttó 0-30 eFt-ot nyerne. A becsült összeg függ az igénylés kezdő napjától és a baba születésének dátumától.

   A személyes paraméterek alakulásától függően a gyed összegének számításánál két szabály jöhet szóba, de Önnél mindkét esetben az ellátás alapja a minimálbér kétszerese lesz, függetlenül a tgyás indításának évétől. 2010-es max. gyed alap napi bruttó 4.900 Ft. Jövőre vélhetőleg emelkedik a minimálbér és az emelt összegbe Ön bele fog tartozni.

   A válaszomnál vegye figyelembe, hogy a közölt adatoknál a megszerzett jövedelem összetételére (jogcímek) és a kieső időre pontos információk nem álltak rendelkezésemre.

 17. Tisztelt Erzsébet!
  A kérdésem az lenne, ha gyes-ről megyek szülni, akkor is jár a gyed előtt a tgyás?
  Köszönettel: Gabi

 18. Tisztelt Szakértő!

  Szeretném a segítségét kérni TGYÁS igénylése kérdésében.

  Első babánkat várjuk 2011. január közepére. 2010. június közepe óta veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok, így ebben az évben nincs meg a 180 bérezett napom, emiatt gondoltam azt, hogy a szülés előtt, azaz 2010. decemberében igényeljem meg a TGYÁS-t. Ebben az esetben – amennyiben jól tudom – a 2009-es, teljesen ledolgozott év lenne a TGYÁS számításának alapja. Jól tudom-e, hogy a GYED alapja már a 2010-es év jövedelme lenne? Milyen összegre számíthatok?

  A TGYÁS szülés előtti igényléséhez még az alábbi kérdésem vannak:
  – nekem az OEP honlapján lévő formanyomtatványok közül pontosan melyik nevűt kell kitöltenem az igénylés elindításához, elég sok nyomtatvány van ott, nem látom át, hogy melyikre van szükségem;

  Még van körülbelül 15 nap szabadságom a munkahelyen. Van-e arra lehetőségem, hogy ezeket a napokat valahogy felhasználjam, annak érdekében, hogy meglegyen a 180 bérezett nap jelen évben? Lehetséges-e a szabadságokat még a szülési szabadságra menés előtt kivenni? Mert amennyiben erre van lehetőség és megoldható az, hogy mégis meglegyen a 180 nap, akkor nem lenne szükség arra, hogy a szülés előtt igényeljem a TGYÁS-t, és akkor a GYED összege is magasabb lenne, legalábbis így gondolom, de lehet, hogy rosszul.

  Köszönöm szépen a segítségét, és további sikeres munkát kívánok Önnek.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Júlia!

   Jövedelem és kieső idő adatok nélkül nem tudom megmondani, hogy melyik változattal jár anyagilag jobban és ennek érdekében kell-e még valamit tenni. Keressen meg a kapcsolati űrlapon és optimalizáljuk az ellátás összegét.

 19. Kérem adjon nekem tanácsot! Örökbefogadott kisfiunk március 11.-én született, április 23.-tól lett nálunk elhelyezve,ideiglenes hatállyal,és május 25.-től emelkedett jogerőre az örökbefogadási határozatunk. Én az utóbbi két hónapban fizetés nélküli szabadságon voltam. Melyik dátumtól jár a TGYÁS? Van erre törvény vagy ezt a munkáltató dönti el? Segítségét előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Tgyás a gondozásba vétel napjától állapítható meg, ha a nevelésbe vétel örökbefogadási szándékkal történik, valamint a gondozásba vétel napján a Tgyás jogosultsági feltételek fennállnak. A Tgyást április 23-tól állapíthatják meg és 129 napra (a max. 168 napot csökkenti a gyermek születése és a gondozásba vétel között eltelt napok száma). (Nézze át az örökbefogadásról szóló dokumentumokat pontosan milyen eseméyneket milyen dátummal tartalmaz.)

   A szülési szabadság kezdő napja azonos a Tgyás jogosultság első napjával, vagyis ápr. 23-al. Az azt megelőző időszak fizetés nélküli szabadság. Biztosítási jogviszony szempontjából kétféle fizetés nélküli szabadság van, az egyiknél szünetel a biztosítás, a másiknál nem. Utóbbi háromévesnél fiatalabb gyermek OTTHONI gondozása esetén érvényes. Ez alapján az Ön biztosítása a fizetés nélküli alatt szünetelt. Ezekre a napokra egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezett, amit az APEH felé nyomtatványon be kell jelenteni és megfizetni, mulasztás esetén hat számjegyű bírságra számíthat.

   A Tgyás jogosultság kezdő napja nem a munkáltató döntési jogköre, a “kötelező egészségbiztosítás ellátásiról szóló” törvény szabályozza. A jogosultságot a egészségbiztosító pénztár, vagy a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely bírálja el, viszont a munkáltató adatokat szolgáltat ehhez. Emiatt fontos, hogy a fizetés nélküli szabadság időtartamát, a szülési szabadság kezdő dátumát helyesen bírálja el.

 20. Ha május 3-tól mentem szülési szabadságra, a baba május 6-án megszületett, visszamenőleg igényelhetem-e a Tgyást, hogy megmaradjon a 2 év Gyedem?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anett!

   A Gyed időtartamát a szülést megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelően állapítják meg. A szülés napjától igényelt Tgyás esetében 562 nap szükséges a maximális Gyed-hez. A szülést megelőzően igényelt Tgyás növeli a maximális Gyed-hez szükséges napok számát.

   1. Példa – maradva az adataidnál:
   Tgyás igénylés: május 03.
   Szülés: május 06.
   Maximális Gyed-hez szükséges napok: 562+3 = 565 nap.

   2. példa – szabadon választott adatokkal
   Tgyás igénylés: április 15.
   Szülés: május 06.
   Max. Gyed-hez szükséges napok: 562+21 = 583 nap.

 21. Pingback: Állásfoglalás - terhességi-gyermekágyi segély igény (tgyás) 2010. | Anyabarát

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*