Egyéni vállalkozás feltételei

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Egyéni vállalkozás feltételei

Természetes személy üzletszerűen -rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott- gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Kire nem terjed ki az egyéni vállalkozókra alkalmazandó törvény?

 1. A személyi jövedelemadó törvény szerinti mezőgazdasági őstermelői tevékenységre.
 2. A magán-állatorvosi tevékenységre.
 3. Az ügyvédi tevékenységre.
 4. Az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenységre.
 5. A közjegyzői tevékenységre.
 6. Az önálló bírói végrehajtói tevékenységre.

Ki lehet egyéni vállalkozó?

 1. A magyar állampolgár.
 2. Az Európai Unió tagállamának az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára, továbbá az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes más állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a letelepedés tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgáraival azonos jogállást élvező személy.
 3. Szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó a 2. pontban nem említett olyan személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja.
 4. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy, a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan.

Ki nem lehet egyéni vállalkozó?

 1. Aki korlátozottan cselekvőképes, vagy cselekvőképtelen.
 2. Akit a közélet tisztasága elleni (a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. tv. (Btk.) XV. Fejezet VII. cím) a nemzetközi közélet tisztasága elleni (Btk. XV. Fejezet VIII. cím), gazdasági (Btk. XVII. Fejezet), vagyon elleni (Btk. XVIII. Fejezet) bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül.
 3. Aki szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül.
 4. Aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

Egyéb szabályok

 1. Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha önmaga vagy az általa foglalkoztatott személyek között van olyan, aki a követelményeknek  megfelel.
 2. Ha valamely gazdasági tevékenység folytatását jogszabály engedélyhez köti, akkor a tevékenységet csak az engedély birtokában kezdheti meg, illetve folytathatja.

 

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

13 hozzászólás

NyulacskaKözzétéve  11:43 de. - ápr 11, 2011

Erdeklodni szeretnek, hogy regebben egy dekorator cegnel dolgoztam evekig, es most ujra szeretnek ezzel foglalkozni, mint egyeni vallalkozo… viszont a problemam az, hogy szakmai vegzettsegem nincs.
A vallalkozoi kivaltasahoz szuksegem van-e vegzettseget igazolo dokumentumra, vagy ez a tevekenyseg vegezheto-e annelkul?
Elore is koszonom a valaszt!

losonczi ágnesKözzétéve  3:11 du. - Már 29, 2011

Szép jó napot kívánok,kedves anyabarát!!A segítségedet szeretném kérni,most jár le a gyedem,és szeretnék nyitni egy fagyizót,ami ugyebár szezonális,és ezt lehet adószámos vállalkozásban csinálni,mert ez télen zárva lenne.?.És még annyit hogy a gyes alatt,is van valami kedvezmény a járulékok fizetésében?Várom válaszát,és köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  11:48 de. - Már 30, 2011

  Kedves Ágnes!

  A fagyizó így nem fog menni. Nincs közeli hozzátartozó, aki legalább heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik? Indíthatná ő a vállalkozást (egyéni) és segítő családtagként dolgozhatna, anyagilag talán ez lenne a legoptimálisabb. Nem lenne kötelező járulékfizetés, csak mint segítő családtagként kapott díjazást terhelnék a fizetési kötelezettségek, arra az időszakra amelyre kapja ezt.

Szóljon hozzá!


*