Vállalkozás alapítás induló költségei (egyéni vállalkozás, cég) 2010 – 2. rész

Írta:Erzsébet

Vállalkozás alapítás induló költségei (egyéni vállalkozás, cég) 2010 – 2. rész

2010-től az egyéni vállalkozás is –gazdasági társaságokhoz hasonlóan- differenciált formában alapítható. Egyrészt marad az egyéni vállalkozói forma, amelyet rövidebb átfutási idővel és illetékmentesen indítható. A korábban csak nevében jelzett cégformára az egyéni cégre az eddigitől jelentősen eltérő szabályozás vonatkozik. Utóbbi a magánszemély döntése alapján korlátolt és korlátlan felelősséggel jöhet létre.

.

1. Egyéni vállalkozás (ev)

Alapító tag: természetes személy (egy)

Felelősség: korlátlan, a magánszemély teljes vagyonával felel.

Alapító tőke: nincs kötelezően előírt.

Alapítás költsége

 • Illeték: nincs, kivéve vállalkozói igazolvány igénylése esetén –10.000 Ft (igazolvány kiváltása nem kötelező)
 • Közzétételi költség: nincs
 • Ügyvédi  munkadíj: nincs

Alapítás menete

Ügyvédi közreműködés nélkül:

 • Elektronikus eljárás keretében –Interneten- ügyfélkapun keresztül, vagy
 • Személyesen okmányirodában.

 

.

2. Egyéni cég korlátlan felelősséggel (ec) és korlátolt felelősséggel (kfc)

Alapító tag: természetes személy (egy), a tag halála esetén legfeljebb 3 hónapig több tagja (örökös) is lehet.

Felelősség :

 • Ec: Korlátlan – az egyéni cég kötelezettségeiért a cég vagyonán felül az alapító tag teljes saját vagyonával felel.
 • Kfc: korlátolt, mögöttes – kötelezettségekért elsősorban az egyéni cég felel vagyonával, ha a kötelezettségek kiegyenlítésére a vagyon nem nyújt fedezetet, akkor a tag az alapító okiratban meghatározott pótbefizetés mértékéig saját vagyonával korlátlanul felel.

Tőke: nincs kötelezően előírt tőkeminimum, így akár 1 Ft is megjelölhető. 200.000 Ft jegyzett tőke alatt csak pénzbeli hozzájárulás, 200.000 Ft-tól pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulás lehet.

Alapítás költsége

Egyszerűsített cégeljárásban:

 • Illeték: 15.000 Ft,
 • Közzétételi költség: nincs
 • Ügyvédi  munkadíj (kizárólag tájékoztató jellegű): 20.000 – 40.000 Ft.

Nem szerződésmintával:

 • Illeték: 30.000 Ft,
 • Közzétételi költség: 14.000 Ft,
 • Ügyvédi  munkadíj (kizárólag tájékoztató jellegű): 20.000 – 40.000 Ft

Alapítás menete

A cégbírósághoz az alapító okirat ügyvédi ellenjegyzéssel, vagy közjegyző által magánokiratba foglalt formában nyújtható be. Sajátos eljárás, hogy egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat úgy, hogy a cégbírósági bejegyzéssel az egyéni vállalkozás automatikusan törlődik a nyilvántartási rendszerből.

Letölthető Egyéni cég Alapító okirat minta. Figyelem tájékoztató jellegű – ellenjegyzése ill. közökiratba foglalása kötelező!

.

Szerző

Erzsébet administrator

88 hozzászólás

ErzsébetKözzétéve: 10:42 de. - dec 27, 2015

Kedves Erzsébet!
Idősek otthonát szeretnénk nyitni, de nem tudom mik a feltételek, hol lehet utána nézni a jelenlegi jogszabályoknak, mik a buktatói stb. Annyit tudok csak, hogy imádom ezt a munkát, de méltatlanul keveset keresünk, így nem marad más lehetőség, mint „előre” és megpróbálni egy saját otthont létrehozni. Sok más szakmán gondolkodtam, de rájöttem, hogy ez a testhezálló feladat nekem, ezt „írták meg Fent nekem”. Kérlek tanácsokkal segíts!
Köszönöm előre is!
Békés, boldog új esztendőt kívánok!!!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:34 de. - jan 4, 2016

  Kedves Erzsébet!

  Szintén békés, boldog új esztendőt kívánok! Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az engedélyezésben, ellenőrzésben illetékes hatóság, és ott a személyi, tárgyi, szakmai feltételekről teljes körű tájékoztatást tudnak nyújtani.

Mikó TímeaKözzétéve: 12:07 du. - szept 30, 2015

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egyéni cégem van , a céges folyószámlát végrehajtó inkasszálhatja e vagy sem?
Köszönöm válaszát!

FruzsinaKözzétéve: 8:32 du. - szept 27, 2015

Üdvözlöm!! Érdeklődni szeretnék ha használt ruha üzletet szeretnék nyitni,akkor nekem olyan pénztárgépre van szükségem ami össze van kötve a Nav-val? És azt,hogy tudnám beszerezni? Előre is köszönöm válaszát!!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:36 de. - szept 28, 2015

  Kedves Fruzsina!

  Használt ruha üzlet nyitása esetén valóban olyan pénztárgépre van szüksége, ami össze van kötve a NAV-val. Kizárólag érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet használhat, ezek részletes listája a következő linken érhető el: http://mkeh.gov.hu/meresugy/penztargepek_taxameterek/forgalmazasi_engedelyek.
  Új pénztárgép üzembe helyezését megelőzően, erre rendszeresített nyomtatványon bejelentést kell tenni a NAV felé, és kap egy üzembe helyezési kódot, amelyet köteles a pénztárgép értékesítőjének átadni. Ha még nincs könyvelője, célszerű olyat keresni, aki már könyvel üzletet, és megállapodás alapján vállalja a pénztárgéppel kapcsolatos NAV ügyintézést is.

Szloboda EdinaKözzétéve: 11:12 de. - máj 16, 2011

Kedves Erzsébet! Otthonomban szeretnék használt ruhát értékesíteni Bizományban.Én gyeten vagyok.Akkor is ugyan azok a járulék fizetések vonatkoznak rám ha csak napi 4-órában csinálnám??Az önkormányzatnál már probálkoztam tanácsot kérni hogy hogyan is álljak neki a papíroknak,de ők azt a tanácsot adták hogy először minősítessem üzletté a helyet ahol értékesítek,de ennek a költsége 15000ft,ami nekem elég megterhelő+Igazolvány stb Tehát az önkormányzat javaslatai szerintkb nekem 50000ft indulóval járna.A kérdésem az lenne tud -e nekem olyan tanácsot adni amivel ezek az összegek lefaraghatóak de mégis legális lenne a turim.Úgy érzem az önk.-nagyot szeretne rajtam szakítani.Várom a válaszát SZJ-Né

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:35 de. - máj 17, 2011

  Kedves Edina!

  Az önkormányzat nem szakítani szeretne Önön, hanem arról tájékoztatta, hogy tevékenység folytatásához szükséges -jogszabályokban szabályozott- feltételek megteremtésének milyen költségvonzata van. A költségekkel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a vállalkozói igazolványt nem kötelező kiváltani, ennek az illetéke 10.000 Ft, ez megspórolható. A különböző hatósági eljárások díjáról pontosan az önkormányzat, illetőleg az engedélyezésben illetékes hatóságok tudják tájékoztatni.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.