Vállalkozás alapítás induló költségei (egyéni vállalkozás, cég) 2010 – 2. rész

2010-től az egyéni vállalkozás is –gazdasági társaságokhoz hasonlóan- differenciált formában alapítható. Egyrészt marad az egyéni vállalkozói forma, amelyet rövidebb átfutási idővel és illetékmentesen indítható. A korábban csak nevében jelzett cégformára az egyéni cégre az eddigitől jelentősen eltérő szabályozás vonatkozik. Utóbbi a magánszemély döntése alapján korlátolt és korlátlan felelősséggel jöhet létre.

.

1. Egyéni vállalkozás (ev)

Alapító tag: természetes személy (egy)

Felelősség: korlátlan, a magánszemély teljes vagyonával felel.

Alapító tőke: nincs kötelezően előírt.

Alapítás költsége

 • Illeték: nincs, kivéve vállalkozói igazolvány igénylése esetén –10.000 Ft (igazolvány kiváltása nem kötelező)
 • Közzétételi költség: nincs
 • Ügyvédi  munkadíj: nincs

Alapítás menete

Ügyvédi közreműködés nélkül:

 • Elektronikus eljárás keretében –Interneten- ügyfélkapun keresztül, vagy
 • Személyesen okmányirodában.

 

.

2. Egyéni cég korlátlan felelősséggel (ec) és korlátolt felelősséggel (kfc)

Alapító tag: természetes személy (egy), a tag halála esetén legfeljebb 3 hónapig több tagja (örökös) is lehet.

Felelősség :

 • Ec: Korlátlan – az egyéni cég kötelezettségeiért a cég vagyonán felül az alapító tag teljes saját vagyonával felel.
 • Kfc: korlátolt, mögöttes – kötelezettségekért elsősorban az egyéni cég felel vagyonával, ha a kötelezettségek kiegyenlítésére a vagyon nem nyújt fedezetet, akkor a tag az alapító okiratban meghatározott pótbefizetés mértékéig saját vagyonával korlátlanul felel.

Tőke: nincs kötelezően előírt tőkeminimum, így akár 1 Ft is megjelölhető. 200.000 Ft jegyzett tőke alatt csak pénzbeli hozzájárulás, 200.000 Ft-tól pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulás lehet.

Alapítás költsége

Egyszerűsített cégeljárásban:

 • Illeték: 15.000 Ft,
 • Közzétételi költség: nincs
 • Ügyvédi  munkadíj (kizárólag tájékoztató jellegű): 20.000 – 40.000 Ft.

Nem szerződésmintával:

 • Illeték: 30.000 Ft,
 • Közzétételi költség: 14.000 Ft,
 • Ügyvédi  munkadíj (kizárólag tájékoztató jellegű): 20.000 – 40.000 Ft

Alapítás menete

A cégbírósághoz az alapító okirat ügyvédi ellenjegyzéssel, vagy közjegyző által magánokiratba foglalt formában nyújtható be. Sajátos eljárás, hogy egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat úgy, hogy a cégbírósági bejegyzéssel az egyéni vállalkozás automatikusan törlődik a nyilvántartási rendszerből.

Letölthető Egyéni cég Alapító okirat minta. Figyelem tájékoztató jellegű – ellenjegyzése ill. közökiratba foglalása kötelező!

.

88 válasz a(z) Vállalkozás alapítás induló költségei (egyéni vállalkozás, cég) 2010 – 2. rész bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!
  Idősek otthonát szeretnénk nyitni, de nem tudom mik a feltételek, hol lehet utána nézni a jelenlegi jogszabályoknak, mik a buktatói stb. Annyit tudok csak, hogy imádom ezt a munkát, de méltatlanul keveset keresünk, így nem marad más lehetőség, mint “előre” és megpróbálni egy saját otthont létrehozni. Sok más szakmán gondolkodtam, de rájöttem, hogy ez a testhezálló feladat nekem, ezt “írták meg Fent nekem”. Kérlek tanácsokkal segíts!
  Köszönöm előre is!
  Békés, boldog új esztendőt kívánok!!!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsébet!

   Szintén békés, boldog új esztendőt kívánok! Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az engedélyezésben, ellenőrzésben illetékes hatóság, és ott a személyi, tárgyi, szakmai feltételekről teljes körű tájékoztatást tudnak nyújtani.

 2. Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ha egyéni cégem van , a céges folyószámlát végrehajtó inkasszálhatja e vagy sem?
  Köszönöm válaszát!

 3. Üdvözlöm!! Érdeklődni szeretnék ha használt ruha üzletet szeretnék nyitni,akkor nekem olyan pénztárgépre van szükségem ami össze van kötve a Nav-val? És azt,hogy tudnám beszerezni? Előre is köszönöm válaszát!!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Fruzsina!

   Használt ruha üzlet nyitása esetén valóban olyan pénztárgépre van szüksége, ami össze van kötve a NAV-val. Kizárólag érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet használhat, ezek részletes listája a következő linken érhető el: http://mkeh.gov.hu/meresugy/penztargepek_taxameterek/forgalmazasi_engedelyek.
   Új pénztárgép üzembe helyezését megelőzően, erre rendszeresített nyomtatványon bejelentést kell tenni a NAV felé, és kap egy üzembe helyezési kódot, amelyet köteles a pénztárgép értékesítőjének átadni. Ha még nincs könyvelője, célszerű olyat keresni, aki már könyvel üzletet, és megállapodás alapján vállalja a pénztárgéppel kapcsolatos NAV ügyintézést is.

 4. Kedves Erzsébet! Otthonomban szeretnék használt ruhát értékesíteni Bizományban.Én gyeten vagyok.Akkor is ugyan azok a járulék fizetések vonatkoznak rám ha csak napi 4-órában csinálnám??Az önkormányzatnál már probálkoztam tanácsot kérni hogy hogyan is álljak neki a papíroknak,de ők azt a tanácsot adták hogy először minősítessem üzletté a helyet ahol értékesítek,de ennek a költsége 15000ft,ami nekem elég megterhelő+Igazolvány stb Tehát az önkormányzat javaslatai szerintkb nekem 50000ft indulóval járna.A kérdésem az lenne tud -e nekem olyan tanácsot adni amivel ezek az összegek lefaraghatóak de mégis legális lenne a turim.Úgy érzem az önk.-nagyot szeretne rajtam szakítani.Várom a válaszát SZJ-Né

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edina!

   Az önkormányzat nem szakítani szeretne Önön, hanem arról tájékoztatta, hogy tevékenység folytatásához szükséges -jogszabályokban szabályozott- feltételek megteremtésének milyen költségvonzata van. A költségekkel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a vállalkozói igazolványt nem kötelező kiváltani, ennek az illetéke 10.000 Ft, ez megspórolható. A különböző hatósági eljárások díjáról pontosan az önkormányzat, illetőleg az engedélyezésben illetékes hatóságok tudják tájékoztatni.

 5. Kedves Erzsébet!
  Jelenleg Gyet-en vagyok és emellett szeretnék egyéni vállalkozásba kezdeni. Szeretném megkérdezni, hogy a Gyet mellett lehetek -e egyéni vállalkozó? Milyen adó és járulékfizetési kötelezettség terhel, ha Gyet mellett mellékállásban egyéni vállalkozó leszek?
  Edit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   Gyet mellett indíthat egyéni vállalkozást, de a gyet nem nem mentesíti a havi kötelező járulékfizetés alól, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként köteles járulékot fizetni.. A járulék havi összegéről, megerősített feliratkozás után a letölthető magazin 2. számából tájékozódhat (minden kötelezettség nélkül bármikor leiratkozhat).

 6. Kedves Erzsébet!
  Jelenleg Gyet-en vagyok, a Gyet megtartása mellett szeretnék egyéni vállalkozóként internetes használt ruha eladással foglalkozni.
  Szeretném megkérdezni, hogy a Gyet folyósítása mellett lehetek-e egyéni vállalkozó? A vállalkozásnak milyen adó és járulék terhei vannak?
  Köszönttel
  Edit

 7. Kedves Erzsébet!
  Gyes-en vagyok 19 hónapos gyermekemmel. Nehéz a jövőmet megtervezni,nem látok rá esélyt,hogy munkába állhassak egy adott munkáltatónál. Varrással szeretném beindítani a vállalkozásom,bár nem tudom kell-e hozzá egyéni vállalkozói igazolvány. Az is kérdéses,hogy van-e igény rá.Mit kellene tennem,hogy felmérjem az igényeket? Le kell-e mondanom a gyes-ről? Milyen járulékokat kell fizetnem? Ameddig nem tudom ,hogy igénylik az emberek,nincs bevételem kell-e fizetni magam után?
  Köszönettel:Heni

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Heni!

   Az igény felmérésére piackutatást kellene végeznie. Mit varr? Ruhákat (egyedi, tánc, stb.), játékokat, mást? Azt Önnek kell felmérnie a környezetében, esetlegesen interneten (pl. létrehoz egy oldalt, ahová felteszi a varrt darabokat, szabásmintákat tesz fel, varrási tanácsokat ad), igény estén webáruházat indít, stb… Addig nem kellene vállalkozást alapítani, amíg nem tud eladni, addig nem kell járulékot fizetnie sem, utána mindenképpen vállalkozóként folytathatja a tevékenységet. Egyéni vállalkozásnál, ha nincs bevétele akkor lehetőség van a vállalkozás szüneteltetésére is és az alatt az időszak alatt nincs járulékfizetési kötelezettsége. A szüneteltetés min. 1 hónap és max. 5 évig terjedhet. A járulékfizetésről feliratkozás után a letölthető magazin 2. számában talál adatokat.

 8. Másodállásban szeretnék virágkötészettel koszorúzással kis virágboltal foglalkozni,mellette esetleg egy takarmányboltal is.Hova kell fordulnom mivel jár ez. Előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kati!

   Amennyiben egyéni vállalkozóként kívánja folytatni a tevékenységet az Okmányirodában intézheti, amennyiben gazdasági társaságot alapít (kft., bt.) ügyvédet keressen fel. Előzetesen célszerű a választott könyvelőjével is konzultálni mivel az áfa és a biztosítási jogviszony már az induláskor eldöntendő kérdés.

 9. Gólyáné Szegedi Gabriella

  Kedves Erzsébet! Férjem szeretne másodállásban egy használt ruhaüzletet nyitni,ahol én lennék az alkalmazott .Jelenleg tartósan beteg gyermekemmel vagyok Gyes-en (még 1 évig),de ha úgy jobbak a feltételek,akkor a gyest feladnám.Nem tudjuk hogyan és merre induljunk el és milyen támogatást igényelhetünk.Szükséges-e kereskedelmi végzettség valamelyikünknek?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Gólyáné.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   Üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységhez működési engedély szükséges, amit az önkormányzatnál tud intézni. Ott megmondják, milyen egyéb szakhatósági bejelentések, engedélyek szükségesek, melyiket értesítik hivatalból és mit kell Önöknek intézni. Kereskedelmi tevékenység szükséges a tevékenység gyakorlásához. El kellene dönteni milyen vállalkozási formában kívánják folytatni a vállalkozást és mindenképpen keressenek fel előtte egy könyvelőt, vagy adótanácsadót. Bt, kft, egyéni cég alapításához ügyvéd is szükséges. Egyéni vállalkozást az önkormányzatnál személyesen is intézhetik. Támogatással kapcsolatban keressenek fel egy pályázatokkal foglalkozó szakértőt, céget, hogy milyen lehetőségeik vannak.

 10. Kedves Erzsébet!
  Egyéni vállalkozást szeretnék indítani másodállásban. Jelenleg és várhatóan az elkövetkező években is ápolási díjat kapok. Ez mellett lehet munkát vállalni, de nem tudom, hogy vállalkozást is lehet- e működtetni. (a munkavállalás feltételeit ismerem) Válaszát előre is köszönöm.

 11. Tisztelt Erzsébet!
  Jelenleg főállásu anya vagyok negyedik gyermekemmel.szeretnék egy használtruha boltot nyitni 4 órás munkaidőben.
  Kérdésem az lenne kell e külön járulékokat fizetni havonta,vagyis havi mennyi költséggel járna.
  Köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A letölthető magazin 2. száma részletesen tartalmazza a főfoglalkozású egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségét.

   • Kedves Erzsébet,

    GYET mellett szeretnék részmunkaidőben marketing tanácsadó irodát nyitni, otthonról dolgoznék. Kérdésem, hogy milyen vállalkozási formát javasol, hogy a legkevesebb járulékot kelljen fizetni. Egy ilyen tanácsadó iroda megnyitása mindig kétesélyes, lesz-e megrendelésem…. Ezért mindenképpen szeretném a gyet-et is megtartani. Köszönöm válaszát, üdvözlettel, Monika

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Monika!

     Kezdetben az egyéni vállalkozás lenne a legkedvezőbb, legkevesebb költséggel indítható, könnyen megszüntethető, illetőleg bevétel hiányában szüneteltethető és akkor nincs kötelező járulékfizetés. Egyéni vállalkozóként, idővel, ha az anyagiak engedik alapíthat egyéni céget, majd átalakulhat kft-vé.

 12. Üdvözletem!

  Én jelenleg egyéni vállalkozó vagyok, egészségügyi és szálláskiadási téren tevékenykedem. A kérdésem az volna, hogy bevehetem-e a vállalkozási körömbe, ha használt ruha üzletet nyitnék? Milyen anyagi vonzatai lennének ennek? Megnőnének a járulékain is, vagy csak az üzlet bevétele utáni adót kellene fizetnem?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Bővítheti a vállalkozást a tevékenységgel, azonban az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység különböző engedélyekhez kötött és csak ezek birtokában végezheti. Költségek az üzlet nyitásához szükséges engedélyek beszerzéséhez, bérleti díjhoz, berendezés beszerzéséhez, esetleges alkalmazott foglalkoztatásához, növekvő könyvelési díjhoz, árukészlet beszerzéséhez, stb. kapcsolódóan jelentkeznek. A kötelező társadalombiztosítási járulékai nem nőnek meg. Az iparűzési adó viszont árbevétel függő, ez biztosan nő.

 13. Jó napot kívánok!
  Olyan kérdésem lenne ,hogy ha főállásban tanulói jogviszonyom van akkor ha kiváltom a vállalkozóimat akkor a családi pótlék megszűnik vagy sem?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andreas!

   Ha 18. életévét betöltötte és a jövedelem legalább három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér összegét, akkor szüneteltetni kell a családi pótlék folyósítását, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

 14. Kedves Erzsébet!
  Elolvastam az előző bejegyzéseket, de nem találtam választ a kérdésemre.
  Egyéni vállalkozó szeretnék lenni másodállásban, de a munkahelyemen 6 órásra vagyok bejelentve, tehát ez nem haladja meg a heti 36 órát. Kérdésem az, hogy így is lehetek-e másodállású ev.? Semmiképpen nem szeretném, hogy főállásban legyek vállakozó, és mellékállásom legyen a munkahelyem. Válaszodat előre is köszönöm! H.O.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Otília!

   Csak heti 36 órát elérő munkaviszony esetében mentesülsz egyéni vállalkozóként a havi kötelező járulékfizetés alól.

 15. Kedves Erzsébet!

  Játszóházat szeretnénk a férjemmel létrehozni ebben az évben.
  Létrehozásának feltételeiről szeretnék Öntől érdeklődni.Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel. Mária

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mária!

   Az okmányirodában teljes körű felvilágosítást tudnak adni, hogy milyen engedélyek birtokában folytatható a tevékenység. Amennyiben céget alapít, akkor a cégalapítást végző ügyvéd részletes tájékoztatást ad.

 16. Üdvözlöm! Műkörmösként szeretnék dolgozni egy szalonban, egyéni vállalkozóként vagy alkalmazottként. Kb. mennyi idő, amíg megkapom a vállalkozói igazolványt? És ha igazolványt nem kérek, akkor gyorsabb az ügyintézés? Ha egyéni vállalkozó lennék, milyen adókedvezményeket vehetnék igénybe? Egyáltalán milyen járulékokat, adókat kellene fizetnem? És ezt a bevétel alapján kell megállapítani? Az okmányirodában erről teljes körű felvilágosítást tudnának adni nekem?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Blanka!

   Nem szükséges az igazolvány kiváltása, személyes ügyintézésnél a bejelentés napján elkezdheti a tevékenységet. Interneten is bejelentheti, nyilván a nyomtatvány továbbításának időpontjától függően az első, vagy második munkanapon megkapja a visszajelzést a vállalkozás adatairól.
   Vállalkozóként adójóváírásra nem jogosult, családi kedvezmény, személyi kedvezményt érvényesíteni tud.
   Ha nincs legalább heti 36 órát elérő munkaviszonya, akkor főfoglalkozású egyéni vállalkozóként a kezdés évében havi átlagban a minimálbér után meg kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékokat (egészségbiztosítási járulék, nyugdíjbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék). A járulékot akkor is kell fizetni, ha nincs bevétele a vállalkozásnak, illetőleg kevés és nem tud jövedelmet kivenni. Erről a letölthető magazin 2. számában talál adatokat:
   http://www.anyabarat.hu/index.php/magazin/
   Bevétel után fizet iparűzési adót.
   Belép még a személyi jövedelemadó, ez jövedelem függő.
   Amennyiben a tevékenység engedély birtokában gyakorolható, ezeket be kell szerezni a tevékenység megkezdése előtt.
   Főbb adózási kérdéseket el kell döntenie a bejelentéskor, erről nyilatkoznia kell, ezt Önnek kell eldönteni, az optimális adózást megválasztani. Az okmányirodában segítségére lesznek tájékoztatás jelleggel.

 17. Pingback: Önfoglalkoztató anyák | Anyabarát

  • Kedves Erzsébet !

   Én egy kétgyermekes anyuka vagyok, jelenleg második gyermekemmel gyesen. Adódna egy mellékkereseti lehetőségem, amennyiben sikerülne megteremtenem a megfelelő jogi feltételeket.
   Szeretnék tanácsadóként részt venni egy táplálékkiegészítőkkel foglalkozó cég életében. Az egyik feltétel, hogy számlaképes természetes magánszemélyként vagy vállalkozóként tevékenykedjek.
   Itt a kérdésem. A számlaképes magánszemély az nem más, mint adószámmal rendelkező természetes magánszemély. Igenám, de ez azt is jelenti, hogy ilyen jogon csak nem rendszeres , nem üzletszerű tevékenységet folytathatnék. A cél pedig igenis üzletszerű és – remélhetőleg- rendszeres jövedelemforrás lenne.
   A cég MLM rendszerben dolgozik.
   HOl van az üzletszerűség határa ? Én személy szerint úgy látom, hogy nem elég az adószámos megoldás, akkor azonban mit nem tudok még a számlaképes természetes magánszemély fogalmáról? Lehet, hogy azoknak a szaktanácsadóknak jó ez a megoldás, akik csak néha- néha adnak el ?Én jó üzleti lehetőség reményében csatlakoznék.
   Mit tegyek ha jelenleg nem vagyok vállalkozó, de szeretném a tanácsadói tevékenységet elkezdeni, üzletszerűen folytatni ?
   Elegendő lenne adószámot kérnem, vagy egyéni vállalkozóként vágjak bele ?
   Válaszát előre is köszönöm !
   Üdözlettel:Andrea

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Andrea!

    Ha rendszeresen, üzletszerűen, haszonszerzés céljából végzi a tevékenységet, akkor adószámmal biztosan nem végezhető. Hol van a határ? Véleményem szerint az adóhatóság megítélésén múlik.

 18. Kedves Erzsebet!
  A ferjem es en is foallasban dolgozunk. En jelenleg GYED-en vagyok a masodik gyermekemmel, de mindenkepp visszamegyek dolgozni amint lehetseges. Addig is szeretnenk valami kis plussz bevetelrol gondoskodni es egy ruhazati bolt megnyitasan gondolkodunk. Olvasgattam a forumokat es lattam vannak savhatarok, hogy mennyi osszeg utan kell fizetni jarulekokat stb.
  Kerdesem sok 🙂
  Kinek erdemesebb kivaltani a vallalkozoi igazolvanyt, szechenyi kartya szoba johet e? Bar ertelmezesem szerint elore az nem ad penzt, csak ha mar felmutattam valamit. Onerore feltetlenul szukseg van? Es havonta milyen koltsegekkel jar ez nekunk? Mire kell leginkabb figyelnunk? Feltetlen szukseg van e barmelyikunknek boltvezetoire? Valoszinu mi csak besegitenenk es allandora valakit felvennenk.
  Koszonom elore valaszat.
  Udv.: zsombi0202

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “Zsombi0202”!

   Az egyéni vállalkozó a tevékenység megkezdését jelenti be és ezzel létrejön a vállalkozás, ami a természetes személy részéről személyes közreműködést feltételez és a bolt megnyitása hatósági engedélyhez kötött, emiatt Ön még díjazás nélkül sem végezheti. Természetesen a tevékenységet folytathatja alkalmazott is. Azt javaslom, hogy a férje vállalkozzon. Ha a heti munkaideje a 36 órát eléri, akkor mellékfoglalkozású vállalkozó lesz és nincs havi kötelező járulékfizetés. Önnél később Gyes mellett meg kellene fizetnie a járulékokat, amennyiben a főfoglalkozásában fizetés nélküli szabadságon van.
   Olvassa el a következő bejegyzést is: http://www.anyabarat.hu/2010/08/gyes-gyet-mellett-vallalkozas-inditasa/

   Tudomásom szerint a Széchenyi kártyához két év lezárt üzleti év szükséges. Ha személyesen folytatja bármelyikük a tevékenységet, akkor előírt képesítéssel kell rendelkeznie attól függően, hogy mit forgalmaznak a boltban, ami nem féltétlenül boltvezetői képesítés. Alkalmazott foglalkoztatása esetében elegendő az alkalmazottnak szakképesítéssel rendelkeznie.

 19. Tisztelt Cím !
  Szeretnénk idősek otthonát nyitni. Szeretném megkérdezni, merre induljunk. Jelenleg alkalmazottként dolgozunk. Nincs vállalkozásunk, megfelelő helyet már találtunk, EU-s pályázatot szeretnénk megpályázni. Hol szerezhető be a működési engedély? Hol találjuk meg az intézmény létrehozásának feltételeit ? stb …
  Köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   A működési engedéllyel kapcsolatban az önkormányzatnál érdeklődjenek és kérjenek tájékoztatást a további teendőkkel kapcsolatban.

 20. 2001-től EC-ként folytatom a vállalkozásomat. Az egész átalakulási procedúráról nem is hallottam, határidőből kicsúsztam.
  Kérdésem, hogy most mit tehetek, megőrizhetem-e valahogy az EC-m, vagy át kell alakulnom KFC-vé.

  Köszönettel:
  Tóth Attila

  • Kedves Attila!

   6 hónap állt rendelkezésre az átalakulásra, lejártát követően a cégbíróság az egyéni céget megszűntnek nyilvánítja. Ez nem érinti az egyéni vállalkozói státuszát és a határidő lejárta után számlát csak egyéni vállalkozóként adhat ki és fogadhat be. Ha ez nem így történt akkor visszamenőleg rendezni kell. Beszéljen a könyvelőjével, illetve ha nincs keressen fel egyet az átalakulással kapcsolatos adózási, bejelentési és könyvelési teendőkkel és az egyéni vállalkozói időszakra eső rendezéssel kapcsolatban. Egyéni vállalkozásból átalakulni újból egyéni céggé (ec. vagy kfc.) csak ügyvédi közreműködéssel tud.

 21. Kedves Erzsébet!
  Gyed-en lévő anyuka vagyok. Szeretnék Gyed mellett -talán- szellemi szabad foglalkozásúként dolgozni (játszóház szervezés). Ez természetesen csupán “zsebpénzt” hozna konyhánkra-így nem érdemes felhagynom a Gyeddel. Van valamilyen lehetőségem most, Gyed mellett? Várom válaszát, köszönettel, Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Gyed mellett díjazás ellenében nem végezhet munkát, kivétel a szerzői jogvédelem alatt álló alkotásért járó díjazás.

 22. Áldás, békesség!

  Hol, melyik honlapon lehet EV regisztrálni, igényelni stb?

 23. Kedves Erzsébet!

  Most szeretnék vállalkozást indítani másodállásban, szociális tevékenységekre (Pl: családgondozás, gyerekjóléti szolgáltatás, játszóház stb.). Ezekhez a tevékenységekhez tevékenységkódot kell-e megjelölni? Sajnos nem tudom, hogy ez hogy működik.
  Ami még fontos kérdésem lenne, hogy milyen költségeket, járulékokat kell majd fizetnem, és az rendszeresen, vagy csak a bevétel után. A bevétel hány százalékát lehet költségként leírni? Célszerű-e belépni az EVA rendszerbe?

  Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel: Mariann

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   A választott tevékenységek gyakorlásával kapcsolatban az okmányiroda mindenre kiterjedő tájékoztatást tud adni. Az utóbbi egy évben a szociális szolgáltató tevékenységre vonatkozó jogszabályok változtak. Az okmányiroda használatában lévő szoftver minden szükséges információt tartalmaz, a választott tevékenységhez kapcsolódó szakmakódot, szükséges végzettséget és engedélyeket.

   Önnek kell felmérni, hogy az adott tevékenység gyakorlása milyen költségekkel jár. Ha ezeket felméri, pl. helységet bérel, kijár, otthonában végzi, milyen berendezéseket kell beszereznie, egyedül csinálja, vagy valakit foglalkoztat, stb, akkor a választott könyvelőjével személyesen beszélje át a költségek elszámolhatóságát. Mi van ha veszteséges, mi van ha nyereséges a vállalkozás. Hogyan vehet ki jövedelmet. Milyen bevétel várható. Milyen költségnemek várhatóak és ennek illetve a bevétel függvényében meghatározni áfa választást. A vállalkozás indítása után milyen hatóságokhoz, hány napon belül, milyen nyomtatványon kell bejelentkeznie, illetőleg meghatározott időszakonként benyújtania.

   Eva hatálya alá kezdő vállalkozás nem léphet be.
   A járulékokról bővebben a következő bejegyzésben olvashat (Önre is igaz):

   http://www.anyabarat.hu/2010/08/gyes-gyet-mellett-vallalkozas-inditasa/

 24. Kedves Erzsébet!

  Teljes munkaidős főállás mellett egyéni vállalkozóként előadó-művészettel foglalkozom (színészet, stand up comedy). Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

  1) Milyen költségeket lehet elszámolni (amit eddig is tettem: ruházat, autózás, szállás)? Például a telephelyemmel kapcsolatban lehet-e költségeket elszámolni (pl. azt mondom: ott próbálok), és ha lehet, mit, és ahhoz mi kell? (Ez egyben az állandó lakcímem, a szüleim tulajdonában van, a közmű csekkek apukám nevére jönnek.)

  2) Azzal, hogy van főállásom, egész pontosan mekkora járuléktehertől mentesülök?

  3) Tudom, hogy előző év decemberéig lehet “átjelentkezni” EVA-ra, de mégis, van-e arra bármi mód, hogy év közben váltson az ember, esetleg arra: az egész idei évre EVA-val szeretne adózni? (A két évem megvan, a bevételplafon is rendben van.)

  Válaszait előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Kristóf

  • Ja! Most vettem észre, hogy ez egy kismamákat segítő honlap.
   Bocsánat. Ha a kérdéseimet mégis volna kedves megválaszolni, nagyon hálás lennék.
   Kristóf, nem-kismama

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kristóf!

   1.) Közmű, telekommunikációs szolgáltatási díja(ka)t költségként akkor számolhat el, ha a számlafizetésre a szolgáltatóval szerződést köt. Ha a lakás és a telephely műszakilag nem különül el (jól elhatárolható helység, mérőeszközzel felszerelve), akkor díja(ka)t a tevékenységgel arányosan lehet költségként elszámolni az adott költségre jellemző mértékegység alapulvételével (pl. nap, m2, m3), ill. internet 50%-a.

   A többi költség függ attól, hogy milyen eszközigénye van a tevékenységnek.

   A művészeti tevékenységnél elismert költség még, vélhetőleg ezt eddig is el lett számolva:
   – a tevékenységgel összefüggő műsoros előadás, kiállítás, múzeum, közgyűjtemény látogatásának ellenértéke,
   – irodalmi és művészeti alkotásokat tartalmazó, vagy ezek rögzítésére vagy lejátszására alkalmas eszköz-, kép- és hanghordozó, könyv, kotta, más sajtótermék vásárlására fordított kiadás,
   – tevékenységgel összefüggő szakmai képzés kiadása,
   -színpadi megjelenéshez kapcsolódó esztétikai cikkekre, illetőleg szolgáltatásokra fordított kiadás.

   2.) Mivel munkaviszonyos mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó járulékot csak a vállalkozásból ténylegesen kivett jövedelem után fizet, és az egyéni járulék 3,5%-kal kevesebb, mint főfoglalkozás esetén. Mivel a tevékenységet nem 2010-ben kezdte, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként havi átlagban a tevékenységre jellemző kereset után fizetne (ezt Önnek kell felkutatni, hogy mennyi is ez). Ha a kivét nem érné el a tevékenységre jellemző keresetet, akkor a tényleges kivét, de legalább a minimálbér alapulvételével lenne köteles járulékot fizetni. Itt kellene jönni a különbségnek… ez az egyik “szépsége” a 2010-es adójellegű változásoknak.

   3.) Eva hatálya alá 2010-re már nem tud bejelentkezni, utólag nem választható. Ha rendelkezik az összes feltétellel, akkor 2010. dec. 20-ig arra rendszeresített nyomtatványon jelentheti be az APEH felé, hogy 2011-ben az Eva szerint adózik. A nyomtatvány várhatóan november végén fog megjelenni.

 25. Pingback: Gyes, Gyet mellett vállalkozás indítása | Anyabarát

  • Kedves Erzsébet!

   Gyesen lévő anyuka vagyok,munkát szeretnék vállalni, lehet olyat
   amihez szükséges a számlaképesség.Az lenne a kérdésem,hogy lenne
   ismerős aki számlát tudna adni nekem.Szükséges e,hogy szerepeljen
   abban a cégben a tevékenységi kör(teor szám)ha a bevétel nem éri
   el a 10% -ot? Hogy járnék jobban ezen az úton(hisz itt nincs járulék
   fizetési költségem csak a kiállított számlák utáni áfa)vagy egyéni
   vállalkozóként amit kiválthatók a főállás mellé ami a gyes?(ha jól
   gyűjtöttem az információkat akkor ebben az esetben sincs csak ha van
   bevétel,de ugyanakkor van költség pl:könyvelő)Ezzel kapcsolatos kérdésem,hogy egyéni vállalkozáshoz szükséges e könyvelő?Gondolom mindenképpen ajánlott de ha ügyes az ember kivitelezhető?:))
   Válaszát előre is köszönettel:anita

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Anita!

    A kérdése első részét nem biztos, hogy pontosan értem. Egy társaságnál számlaképesen végezne munkát? Nem igazán értem, miért fontos a cég TEAOR száma, ha Ön ad számlát. Az Ön által felvett tevékenységnek kell összhangban lennie az Ön által kiállított számlával.

    Ha valamilyen tevékenységből jövedelme származik pl. a köznyelvben elterjedt adószámos magánszemélyként, akkor is kell szja-t fizetnie és attól függően terheli egyéb fizetési kötelezettség, hogy biztosítási jogviszonyt eredményez-e, vagy nem (egyéni járulékok, %-os EHO).

    Gyes mellett alapíthat egyéni vállalkozást. A vállalkozás bevételét és a magánszemély vállalkozásból származó jövedelmét el kell tudni különíteni, más a jelentésük, tartalmuk. Gyes melletti vállalkozásról itt olvashat: http://www.anyabarat.hu/2010/08/gyes-gyet-mellett-vallalkozas-inditasa/
    A Gyes egyfajta családtámogatási ellátás, nem foglalkoztatási jogviszony, nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.

    A könyvelés nem csak abból áll, hogy kitölti a pénztárkönyvet, vagy a naplófőkönyvet, a nyilvántartásokat, hanem adózási ismeretekből is. Ha ezekkel tisztában van könyvelhet, de akkor is szinte nap mint nap figyelnie kell, hogy milyen jogszabály változott és vonatkozik-e a könyvelt vállalkozásra is. Korlátozás a számviteli tv. hatálya alá tartozó és évi 10 millió Ft nettó árbevételi határt (két év átlagában, illetőleg éves várható) meghaladó vállalkozás könyvelésénél van.

 26. Kedves Erzsébet!
  A kérdésem az lenne,hogy egyéni vállalkozóként milyen feltétele van annak, hogy az albérleti díjat elszámolhassam költségként? Szerepeljen erre vonatkozóan valamilyen utalás a bérleti szerződésben?
  Nagyon szépen köszönöm előre is.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betti!

   Csak a vállalkozás érdekében felmerült bérleti díj (üzem, iroda..) és bejelentett telephelyre lehet elszámolni vagy teljes egészében, vagy ha a lakás és a tevékenység folytatására használt helység, rész nem különíthető el -nincs külön mérésre lehetőség-, akkor arányosan (m2, m3, napok száma, stb.)

 27. Szia Erzsébet!
  GYES-en lévő anyuka vagyok(kisfiam mozgássérült, így 10 éves koráig jár),októbertől teljes munkaidőben visszamegyek a munkahelyemre dolgozni. De ezek melett szeretnék Mellékállásként egy turisztikai weboldalt létrehozni,ahol online tanácsadásssal(marketing és reklámfelületek értékesítése)foglalkoznék, esetleg saját e-book-ot értékesítenék.
  Ehhez szeretném megtalálni a megfelelő vállalkozás formát. A főállású munkaviszony+ GYES melett kiváltható az egyéni vállalkozás? Kell járulékot fizetnem, vagy azt a munkahely fizeti? Ha nincs bevételem, akkor is kell adóznom vagy bármilyen fix felmerülő költséget fizetnem?
  Előre is köszönöm a válaszod, üdv.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Szia Hajni!

   A munkaviszony a Gyes és a vállalkozás jól megfér egymás mellett, kivéve, ha a vállalkozás és a munkaköröd nem fedik olyan értelemben egymást, hogy a munkáltatód gazdasági érdekeit sértheti. Be kell jelentened a munkáltatónak és csak az előbbi esetben tilthatja meg.
   Vállalkozási formának az egyéni vállalkozást javasolnám és elég lenne, akkor bejelenteni a tevékenység kezdését -egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vetetni magadat-, amikor bevételt tudsz realizálni. Ha a munkaviszonyod legalább a heti 36 órát eléri, csak akkor kell járulékot fizetned, ha ténylegesen jövedelmet veszel ki a vállalkozásból. Megteheted, hogy a nyereséget osztalékként veszed ki. Ezt beszéld át majd a könyvelőddel, mert utóbbi a tevékenységre jellemző kereset miatt megfontolandó (remélem eltörlik, módosító javaslat már be van terjesztve). Számolni kell a vállalkozói jövedelemadóval is. Költség még az iparűzési adó és a kommunális adó, önkormányzatok helyi rendeletben határozzák meg, kezdő vállalkozás akár kedvezményben is részesülhet. Szolgáltató tevékenységnél Áfa hatálya alá kezdetben nem célszerű bejelentkezni, lehetsz alanyi mentes.
   Fix költség lehet a telekommunikációs eszközök, szolgáltatások költsége, egyéb szolgáltatások (igénybe vett tanácsadás, könyvelés, stb.)…
   Azt tanácsolom, mielőtt elkezded a tevékenységet informálódj, mert most is vár elfogadott pénzügyi tárgyú törvénymódosítás aláírásra és kihirdetésre.

 28. Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy nappali tagozatos diákként, mennyi lenne az induló (illetve a havi fix) költségem egyéni vállalkozóként? Esetleg, ameddig nem sikerül termelnem?

  Köszi!

  Laura

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Szia!

   Közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgató ténylegesen elért vállalkozói jövedelem után fizet járulékot. Ha nincs bevételed és nem tudsz jövedelmet kivenni, nem kell járulékot fizetned. A felmerülő “egyéb” költség(nem)eket a folytatni kívánt tevékenység (szakmakód) ismeretének hiányában neked kell megbecsülni.

 29. Szia!

  Lenne néhány dolog, amit szeretnék kideríteni, de 2 napja folyamatosan keresem neten és nem találom.
  Főállásban dolgozom minimálbérért, tehát a cég mindent kifizet amit kell. Szeretnék egyéni vállalkozóként tanácsadó lenni, de sehol nem találom, hogy ebben az esetben mit és mennyit kell fizetnem havonta, még akkor is, ha nincs munkám. (Amit bevétel után kell fizetnem, az kevésbé érdekel.)
  Merre tudnék konkrét adatokat találni?

  A választ előre is köszönöm!
  Márti 🙂

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Márti!

   Mellékállású egyéni vállalkozó járulékot csak tényleges vállalkozói kivét után fizet. Nincs kivét kötelezettség. A nyereség osztalékként kifizethető. Havi járulékfizetési kötelezettség a főállású ev.-t terheli.

 30. Szia!
  Férjem főállásban dolgozik és a heti munkaideje meghaladja a 36 órát. A főállása mellett internetes tanácsadással, közvetítéssel is szeretne foglalkozni, de nem tudjuk, hogy adózás szempontjából milyen vállalkozási formát lenne érdemes választania, melyik lenne a legkedvezőbb. Az “adószámmal rendelkező magánszemély”-t vagy az “egyéni vállalkozó” tvagy esetleg “Bt”-t ? A havi bevétele kb. 50-100 ezer forint körül lenne. Ebben kérném a segítségedet. Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Gigi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Szia Gigi!

   A tevékenység végzését magánszemélyként adószám kiváltása helyett a rendszeresség (nyereség és vagyonszerzés) miatt az egyéni vállalkozást (ev.) javaslom.
   Az egyéni vállalkozás vagy Bt. választása szempontjából meghatározó, hogy az egyéni vállalkozó korlátozottabban tud tárgyi eszközt elszámolni, mivel feltételezett a magáncélú használat is. Az ev.-nál szinte tételesen kell bizonyítani az adott kiadásoknál, hogy a vállalkozás érdekében merültek fel. Nyereség esetén az ev.-nak adózva ki kell venni az osztalékot, míg Bt.-nél nem kötelező, tartalékolható. Az ev. gyorsabban, kevesebb költséggel alapítható és szüntethető meg, mint a Bt, illetve az ev. szüneteltethető. Az ev-t egy személy alapíthat, míg a bt-hez egy beltag és egy kültag kell. Ev-nál mellékfoglalkozású ev lesz, járulékot a tényleges kivét után fizet. Bt-nél többféle jogviszonyban végezhet munkát, ettől függ a járulékfizetési kötelezettsége. Áfa szempontjából azonos választási lehetőség. A bt-nek különböző szabályzatokat köteles készíteni, az ev-nál ez minimális, vagy nem kell. A bt-nél pl. a könyvelés költsége is magasabb.

   Azt javasolnám, hogy a választott könyvelővel (vagy adótanácsadóval) személyesen részletesen beszéljétek át a felmerülő adókat, járulékokat, illetve költségeket (alapítás, változás, megszüntetés költségeit is figyelembe véve), így a különbségek számszerűsítve is láthatók.

 31. Nagyon szépen köszönöm!!!
  Így már picit közelebb vagyok a célhoz! 😀

 32. Szia!
  Van egy teljes munkaidős állásom, ami mellett hamarosan szeretnék elkezdeni műkörmözni. Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozónak kell lennem vagy egyéni vállalkozónak? Be kell jelentenem magam? Milyen havi költségek vannak, kb?
  A választ előre is nagyon köszönöm!!! 😀

  Válasz:

  Legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó mellékfoglalkozásúnak minősül. A vállalkozás indítását nyilvántartásba kell vetetni elektronikus nyomtatványon vagy személyesen az okmányirodában, majd az APEH felé is teljesíteni kell a bejelentési, bevallási kötelezettségeket. Járulékfizetési kötelezettséged csak tényleges jövedelem kivét esetén keletkezik, nincs havi előírt kötelezettség.

  A költségeket neked kell felmérned, jellemző költségek anyag, bérleti díj, könyvelés, stb.

 33. Hello….közalkalmazotti jogviszonyban dolgozóként – kinevezett tanárként- lehetőségem nyílna egy épületszigetelési vállalkozással foglalkozó cégnek bedolgozni MLM formában – végül is a szerzett munkákért mennyiségtől függően lemenő jutalékos rendszer lenne ez-, de ennek feltétele az egyéni vállalkozói kiváltása….érdeklődnék, hogy milyen formában érdemes ezt kiváltani, milyen járulékokat kell nekem kötelezően fizetni még akkor is, ha épp pl:fél évig mondjuk a vállalkozásból nincs keresetem….továbbá egy ilyen fajta vállalkozás milyen költségeket számolhat el?…köszönettel gf

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ferenc!

   Ha a foglalkoztatása eléri a legalább 36 órát, akkor mellékfoglalkozású egyéni vállalkozónak számít. Nincs kötelező társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége, csak akkor, ha jövedelmet vesz ki a vállalkozásából. Évi öt millió Ft alatti várható bevételnél nem kötelező áfa alanynak lenni (nyilatkozik erről). Minden olyan költség elszámolható, ami bizonyíthatóan a vállalkozás érdekében merül fel.

 34. Pingback: Egyéni cég alapítása, működtetése | Anyabarát

 35. Szia!A kérdésem az lenne hogy ha én nekem fodrász végzettségem van,de bolti eladóként dolgozom főállásban, viszont jövedelem kiegészítésként szeretnék a fodrászatból is profitálni,de ezt nem üzletben hanem házhoz járással,akkor ezt hogyan végezhetem?Kell hozzá valamilyen engedély?Vagy a vállalkozóit kiválthatom e a főállásom mellett plussz költségek nélkül?
  Köszönöm válaszod:Judit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Keves Judit!

   ÁNTSZ bejelentés köteles a “veszélyes anyaggal, veszélyes keverékkel végzendő tevékenység”, ami a fodrászatokra is vonatkozik. Igazgatási szolgáltatási díja 7.800 Ft/telephely. Üzlet esetében a helységnek/építménynek meg kell felelnie építésügyi előírásoknak. Az, hogy a szolgáltató tevékenység végezhető-e üzleten kívül, kérdezd meg az illetékes ÁNTSZ-t és az építésügyi hatóságot.

 36. @Kriszta: lehetsz, csak onnantól nem a “főállású” anyaság lesz a főállásod, hanem a vállalkozás. Én is a GYET mellett próbálok megindulni, ezért tudom – mellesleg az APEH Ügyfélszolgálata állította ezt, de Erzsébet is ezt írta.

 37. Szia !

  Kérdesem a kövezkező : lehet e 4 illeve 6 óras főallasú munkaviszony mellett evás egyéni vállalkozó ?

  előre is köszönöm !

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mária!

   Munkaviszony mellett is lehetsz Evás egyéni vállalkozó, ha a választáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel rendelkezel. Egyik feltétel, hogy az adóévet megelőző naptári évben és azt megelőző adóévben (2 év) a vállalkozói tevékenységet folyamatosan végezd. Eva hatálya alá minden évben december 1-20. között lehet bejelentkezni az adóhatóságnál.

   A 4, illetve 6 óra tekintetében az a kérdés, hogy a kettő vagylagos (4 vagy 6 óra), illetve két munkaviszonnyal rendelkezel (4+6 óra), mert első esetben főfoglalkozású vállalkozónak, második esetben mellékfoglalkozásúnak számítasz és a járulékokat eltérően kell fizetni.

 38. Nagyon köszönöm a gyors választ!
  Akkor ha jól értelmezem akkor anyasági mellett nem lehetek egyéni vállalkozó?

  Üdv
  Krisztina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Szia!

   Lehetsz. Egyéni vállalkozónál nem határolható be a munkaidő (munkaviszonyban igen) és az otthonodban -interneten keresztül- végzett a tevékenységnél egyébként nincs időkorlát.

 39. Szia!

  Jelenleg főállású anyaként vagyok itthon,kiegészítésként online értékesítéssel is foglalkozom.
  Ezt szeretném valamilyen hivatalos formában folytatni és fejleszteni.
  Van e lehetőség erre az anyasági mellett és milyen formában?
  Mik a járulék kötelezettségek?

  Köszönöm válaszod!
  Krisztina:)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   Gyermeknevelési támogatás mellett a munkaidő mértékének vonatkozásában kétféle módon folytathatsz kereső tevékenységet.
   1.) napi 4 órában, vagy
   2.) időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonodban történik.

   Alapíthatsz vállalkozást, amelynek a székhelye, vagy telephelye a lakásod. Jelenleg az alapítást, a változást, illetve megszűntetést nézve legkisebb költséggel az egyéni vállalkozás jár, legkisebb átfutási idővel indítható és szüntethető meg, valamint a tevékenység min. 1 hónaptól max. 5 évig terjedően szüneteltethető. Egyéni vállalkozás keretében mivel személyesen folytatod a tevékenységet, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként köteles vagy járulékot fizetni. Jelenleg a minimálbér 73.500 Ft, járuléka 32.340 Ft és ezt akkor is fizetned kell, ha nem tudsz jövedelmet kivenni.

 40. Kedves Erzsébet!

  Újabb kérdésem van: egyik kedves ismerősöm vetette fel számomra a szellemi szabadfoglalkozású státuszt mint “vállalkozási formát”. Állítólag így is számlaképes lennék adószámmal, csak nem kellene végigcsinálni a vállalkozói igazolvány kiváltásával kapcsolatos cicót, ill. megúsznám ennek költségeit.

  Ismerősöm arra hivatkozott, hogy mivel blogot tartok fenn, ahol rendszeresen publikálok nem egyszerűen csak a véleményemet, hanem szakmai alapon tárgyalom a gyereknevelés és a játék mint kreatív, ill. nevelő tevékenység kapcsolatát, lehetőségeit. A blogon saját fejlesztésű játékokat (mint tevékenység) is közzéteszek, ami állítólag kimeríti a szellemi termék fogalmát.

  Kérdésem szerintem magától adódik: tényleg így van ez? Egyáltalán ki számít szellemi szabadfoglalkozásúnak?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv:

  🙂 Csilla 🙂

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csilla!

   Adózás szempontjából azt kell eldöntened, hogy hogyan hasznosítod a „termékedet”. Adószám kiváltására jellemző tevékenységek pl. Szerzői jogról szóló törvény (1999. évi. LXXVI. Tv.*) hatálya alá tartozó „szellemi tevékenységek” jogdíjai; újságírás, tanítás, kutatás, szakértés, tanácsadás, műfordítás, szoftver készítés, művészeti tevékenységek.

   *”(2) Szerzői jogi védelem alá tartozik – függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e – az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:

   a) az irodalmi (pl. szépirodalmi, szakirodalmi, tudományos, publicisztikai) mű,

   b) a nyilvánosan tartott beszéd,

   c) a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció (a továbbiakban: szoftver) akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, ideértve a felhasználói programot és az operációs rendszert is,

   d) a színmű, a zenés színmű, a táncjáték és a némajáték,

   e) a zenemű, szöveggel vagy anélkül,

   f) a rádió- és a televíziójáték,

   g) a filmalkotás és más audiovizuális mű (a továbbiakban együtt: filmalkotás),

   h) a rajzolás, festés, szobrászat, metszés, kőnyomás útján vagy más hasonló módon létrehozott alkotás és annak terve,

   i) a fotóművészeti alkotás,

   j) a térképmű és más térképészeti alkotás,

   k) az építészeti alkotás és annak terve, valamint az épületegyüttes, illetve a városépítészeti együttes terve,

   l) a műszaki létesítmény terve,

   m) az iparművészeti alkotás és annak terve,

   n) a jelmez- és díszletterv,

   o) az ipari tervezőművészeti alkotás,

   p) a gyűjteményes műnek minősülő adatbázis.

   (3) A szerzői jogi védelem az alkotást a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellege alapján illeti meg. A védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől.

   (4) Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.

   (5) A szerzői jogi védelem nem terjed ki a sajtótermékek közleményeinek alapjául szolgáló tényekre vagy napi hírekre.

   (6) Valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek.

   (7) A folklór kifejeződései nem részesülnek szerzői jogi védelemben. E rendelkezés nem érinti a népművészeti ihletésű, egyéni, eredeti jellegű mű szerzőjét megillető szerzői jogi védelmet.

   (8) Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók, a rádió- és a televízió-szervezetek, a filmelőállítók, valamint az adatbázis-előállítók teljesítményei az e törvényben meghatározott védelemben részesülnek.”

 41. Szióka!

  Nem tudom, jól követem-e az átmeneteket egyik vállalkozási formából a másikba, de gondolom egyéni céggé csak olyan egyéni vállakozás alakítható, amelyik már az ev-eljárásban kiváltotta a működési engedélyt is. (Tehát az egyszerűsített, illetékmentes eljárás nem elég.)Jól gondolom?

  Másik kérdésem: valamikor szó volt róla, hogy lesz egy forintos kft. is, aztán nagy csend lett a dolog körül. Lett ebből valami?

  Harmadik kérdés: szinte mindegyik cégalapítási eljárásnál említed, hogy szerződésmintával olcsóbb az alapítási eljárás. Mi ez a szerződésminta pontosan, és honnan lehet ilyenhez hozzáférni?

  Előre is köszi a válaszokat!

  Üdv:

  🙂 Csilla 🙂

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Szia!

   Egyéni vállalkozó engedélyhez kötött tevékenységet csak engedély birtokában folytathat, a nyilvántartásba vételhez szükséges az engedély megléte. Maga az egyéni vállalkozóként való nyilvántartásba vétel illetékmentes és elektronikusan ügyfélkapun keresztül intézhető. Az engedély(eke)t az illetékes eljáró szerv(ek)től kell beszerezni a kapcsolódó eljárási illeték és szolgáltatási díj megfizetése mellett.

   Nyilvántartásba vett egyéni vállalkozó alakulhat át egyéni céggé akár egyszerűsített cégeljárás keretében. A bejegyzési kérelmet és annak mellékleteit a jogi képviselő (ügyvéd) digitális aláírással látja el és elektronikus okirat formájában elektronikus úton a céginformációs szolgálathoz továbbítja. Az iratmintákat a 2006. évi V. tv. tartalmazza. (Egyéni cég Alapító okirat mintát a bejegyzésnél letöltheted.)

   Nincs 1 Ft-os Kft. alapítási lehetőség, a jogszabály előterjesztésében illetékes minisztérium nem tartja időszerűnek.

 42. Szia!
  Engem az érdekelne, hogy az alapítás után mennyi egy vállaslkozás fenntartási költsége? Mondjuk ha az elején még alig van bevétel, a kiadások meghaladhatják azt?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Mivel több alternatíva is lehetséges, minden vállalkozás egyedi vizsgálatot igényel. A költségeket meghatározza milyen tevékenysége(ke)t folytatsz, milyen eszközigénye van, van-e más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyod.

   Jellemző költségek: berendezések, felszerelések költségei; bérleti díj; közüzemi díjak; könyvelés díja; telekommunikációs költségek; alapanyag költségek; bér és járulék költségek; helyi adók; illetékek; engedélyezési díjak, stb…

   Főfoglalkozású egyéni vállalkozót (egyéni cégnél – társas vállalkozót) járulékfizetési kötelezettség terheli akkor is, ha a vállalkozásból nem tud jövedelmet kivenni és a járulékokat legalább a minimálbér után meg kell fizetni. Jelenleg a minimálbér 73.500 Ft/hó, járulékvonzata 32.340 Ft/hó.

   Kezdő vállalkozásnál életszerű, hogy kezdetben a kiadások meghaladják a bevételeket és a különbségre a pénzügyi fedezetet pl. kölcsönzöd a vállalkozásod részére.

 43. Pingback: Egyéni vállalkozás - kezdetek, de hogyan? | Anyabarát

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*