Krízishelyzetben igényelhető segély 2010

Írta:Erzsébet

Krízishelyzetben igényelhető segély 2010

A válság hatásaként krízishelyzetbe jutott személyek támogatására nyújtandó szociális segély a kormány eredeti programja szerint 2009. október 31-ig volt igényelhető, az igénylés határidejét először 2010. január 31-ig, majd 2010. április 30-ig módosították. A támogatás egyszeri, vissza nem térítendő 20.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig terjedő összegű kifizetés és a család egy tagja részére állapítható meg. 2010. január 31-ig összesen 109.699 igény érkezett a Nyufig felé, ebből 99.912 a pozitívan lezárt kérelmek száma, amelyre összesen 3.850.579.900 Ft támogatást ítéltek meg (statisztikai adatok: február 15-i állapot). Nézzük a jogsultsági feltételeket és az elbírálás szempontjait.

A jogosultság feltételei:

 1.  Az igénylő nagykorú.
 2.  Magyar Köztársaság területén bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.
 3.  Az igénylő családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem a minimálbér nettó összegét nem haladja meg. 2010 február 1-től benyújtott kérelmeknél ez az összeg 60.236 Ft/fő. 
 4.  Az igénylő részére nyugellátást nem folyósítanak.
 5. A kérelmező a munkahelyét 2008. szeptembert követően vesztette el.
 6.  Jövedelme a 2008. szeptember havi jövedelméhez képest 20%-kal, vagy 20% fölötti mértékkel csökkent.
 7. A lakáshitel havi fizetési kötelezettsége 20%-ot elérő mértékben emelkedett a 2008. szeptember havi összeghez képest (lakáscélú kölcsönszerződéssel).
 8. Az igénylő egészségi állapota indokolja.
 9. Egyéb ok miatt krízishelyzetbe jutott.
 10. A kérelmező háztartásában sem 2009. november 15-én, sem a kérelem benyújtásának időpontjában nem vehető igénybe fűtési célú vezetékes energiaforrás.
 • Áram- és gázszolgáltatás egyaránt ki van kapcsolva.
 • Vagy nem áll rendelkezésre vezetékes gázszolgáltatás és az áramszolgáltatás ki van kapcsolva.

 

Ki nem jogosult támogatásra?

 1. Aki  részére a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap folyamán 15.000 Ft-ot meghaladó átmeneti segélyt állapítottak meg.
 2. Akinek benyújtás időpontjában átmeneti segély megállapítása iránti eljárás van folyamatban. (Megjegyzés: elbírált, még nem jogerős határozat már nem kizáró feltétel.)
 3. Aki a támogatás iránti kérelem benyújtását megelőzően 90 napon belül átmeneti segély iránti kérelmét még nem nyújtotta be,  kivéve, ha a helyi önkormányzat rendeletében előírt feltételek az átmeneti segélyre való jogosultságát kizárja. (Megjegyzés: utóbbit benyújtás nélkül az önkormányzat nem tudja elbírálni.)

 

Igazolások, elbírálás egyéb szempontjai:

A munkahely elvesztését nem kell külön igazolni, csak nyilatkozni kell (dátum beírásával és aláírással), valamint az elvesztés dátuma nem lehet 2008. szeptember 30-át megelőző. Az elvesztés okát nem kötelező feltüntetni, amennyiben mégis feltüntetésre kerül és az rendkívüli felmondás –akár munkavállalói, akár munkáltatói-, akkor a kérelmet elutasítják. A határozott idejű munkaviszony megszűnése nem kizáró ok. Ha a kérelmező a munkahelyét a meghatározott dátum után elveszítette és később újabb munkaviszonyt létesített, akkor ez alapján nem, de egyéb feltételek fennállása esetén a kérelmet benyújthatja.

Jövedelemnél a 2008. havi jövedelemről igazolást nem kell benyújtani, arról nyilatkozni kell (%-os mérték beírásával és aláírással). A benyújtást megelőző hónap megszerzett jövedelmét igazolni kell, pl. bankszámlakivonattal, munkáltatói igazolással (másik családtag). Február hónapban benyújtott kérelem esetében január 1-31-e között kifizetett jövedelmet kell igazolni. Ha jövedelem csökkenés a 20%-ot nem éri el a kérelmet elutasítják, ha a 30%-ot meghaladja különös méltányolást igényel az elbírálás.

A törlesztőrészlet emelkedését –mindkét hónap tekintetében- bankszámlakivonattal, csekkszelvény másolattal, vagy a banktól beszerzett igazolással kell alátámasztani. Ha az emelkedés a 20%-ot nem éri el, akkor a kérelem elutasításra kerül, ha a 30%-ot meghaladja, különös méltánylást igényel. Hitel típusától függetlenül minden olyan kölcsön vonatkozásában benyújtható a kérelem, amelyet lakásvásárlásra, lakásépítésre, lakásfelújításra használtak fel, azonban a lakáscélú felhasználás tényét is igazolni kell.

Az egészségi állapot megromlásának vonatkozásában a rendelet nem adja meg milyen egészség romlás sorolható ide, illetve az igazolás tekintetében nincs formanyomtatvány. Minden olyan háziorvosi, szakorvosi, kórházi igazolás, illetve orvosi szakvélemény benyújtható, amely a támogatás megállapításának indokául szolgálhat. Megjegyzés: a kérelmező az igénylőlapon tünteti fel a körülményeket és az igazolás nem kötelező, ezért hiánypótlásra nem szólítható fel. A feltüntetett betegség súlyosságát érdemben akkor vizsgálhatják, ha ezzel kapcsolatban megalapozott kétség merül fel. Amennyiben 2008. szeptember 30-át megelőzően következett be, a kérelmet elutasítják.

Egyéb ok feltüntetését egyedileg mérlegelik, hogy kimeríti-e a krízishelyzet fogalmát.

Az, hogy nem vehető igénybe fűtési célú vezetékes energiaforrás az ún. 2. számú mellékletben kell nyilatkozni és csatolni kell a szolgáltató igazolását (kikapcsolás ténye és dátuma). A jegyző igazolja, hogy vezetékes gázszolgáltatás nem érhető el és a fűtés nem távhő felhasználásával valósul meg.

Átmeneti segély pl. az alkalmanként vagy havi rendszerességgel nyújtott, a kamatmentes és a természetben nyújtott is. Nem minősül átmeneti segélynek a rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

 

Benyújtás, elbírálási határidő, nyomtatványok

A kérelmet a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi önkormányzat jegyzőjénél kell benyújtani, amit előzetes elbírálás után továbbítanak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. A elbírálást követően a támogatás kiutálásáról annak benyújtástól számított 22 munkanapon belül intézkednek.

Letölthető nyomtatványok:

Igénylőlap: Kérelem a krízishelyzetbe került személyek támogatásának megállapításához.

 Megjegyzés a kitöltéshez: 4. pont: több ok is megjelölhető. Jövedelemcsökkentés időpontja: pl. kérelmező bankszámlakivonatán a jövedelem jóváírás dátuma.

Átmeneti segély feltételeit a helyi önkormányzat rendeletben szabályozza, erről információt kérni, valamint az ehhez szükséges nyomtatványokat beszerezni az illetékes önkormányzatnál lehet.

.

Szerző

Erzsébet administrator

24 hozzászólás

Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:17 de. - máj 17, 2010

Tisztelt Látogatók!

A támogatás benyújtásának határideje 2010. április 30-án lejárt, emiatt a hozzászólások lehetőségét megszüntetem.

MARIANNKözzétéve: 11:50 de. - máj 16, 2010

SEGÍTSÉG !
TAAVÁY IGÉNYELTÜNK KRIZISTÁMOGATÁST DE NEM KAPTUNK ,MERT NEM IGY ITÉLTÉ MEG , férjem inzulinos cukros ,tavaly gerincmütét .én munkanélküli járadék nélkül ápoltam a férjem pénz nélkül ,vidéken lakunk pestre kell orvoshoz szállítani a férjem ,kocsi javitásra szorult ,lakáshitelt vonta a pank a rokkant nyugdijból csak ez volt .havi 18 e villanyszámla a nyugdij 67 e .hátralék .felszólitás ,stb gyógyszerköltség .igaz minimális özgyogyunk van .de nem voltunk krizis helyzetbe .
DE MOST IGEN !!!a heti Ceglédi égszakadásba kocsi beázott ,szervizre nem futja de aovoshoz se tudunk Pestre menni mert a vinat szétrázza a férjem csavaros derekát,hazajövünk villám csapás a környéken ez elektromos berendezéseink tönkre mentek .köztük a házi vizmű és a bojler is de nincs áram némelyik vezetékben .vezetékes viz nincs még at utcába se ,és kihez forduljunk ez már krizis helyzet v,még mindig nem az .Volt olyan hogy nem volt szén januárba az önkormányzattól visszavizetendő segélyt kaptam ,kértünk adóság rendezési segítséget kérelemre nem válaszoltak .akor mi van most !
s.o.s.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:09 de. - máj 17, 2010

  Kedves Mariann!

  A problémájuk összetett, az oldal „szolgáltatása” nem tud megoldást nyújtani. Helyi szinten tudja a legtöbb segítséget igényelni. Segély, adósság rendezés, részletfizetés megállapodás az áramszolgáltatóval, betegszállítás igénylése, talán a kormány intézkedései a károsultak megsegítésére… A benyújtott kérelemmel kapcsolatban csak az szerv tud választ adni, akihez benyújtotta.

Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 12:24 du. - ápr 21, 2010

Tisztelt Olvasók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy pénzbeli és természetbeni (ruha, élelmiszer, stb.) támogatással, segélyezéssel nem foglalkozunk, az állampolgárok informálása a célunk. Kérjük, vegyék figyelembe.

Tisztelettel:
Szerkesztőség

Szabóné B ReginaKözzétéve: 12:04 du. - ápr 21, 2010

Tiszteletem!Sajnos én és családom,nagyon nehéz anyagi helyzetben vagyunk,mondhatnám kilátástalan a helyzetünk.2005-ben épitkeztünk,kölcsönt vettünk fel,rendesen fizettük,de 2009-ben férjem munkanélküli lett,és innen kezdöttek a gondok,a fizetni való felhalmozodások,amit sajnos nemtudunk rendezni.2 kiskoru gyermekünk van,és most ott tartunk,hogy bármikor szólhat a bank,és viszik a házat.kérem segitsenek,kimondani sok,jelenleg,200.000ft-on,mullik a házunk és a további családi életünk!Egy elkeseredett Anya

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 12:15 du. - ápr 21, 2010

  Kedves Regina!

  A férje a munkahely elvesztése és törlesztőrészlet 20%-ot elérő emelkedése allapján a krízis alapból igényelhetnek támogatást.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.