Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában

Egyre több munkaviszonnyal rendelkező kisgyermekes anyuka  még a gyermek 3 éves kora előtt vissza kíván menni dolgozni a korábbi munkahelyére, amit a munkáltatók egy része megnehezít, vagy megpróbál megakadályozni. Ilyenkor jó ha a munkavállaló pontosan ismeri a jogait.

A Tgyás és Gyed jogosultságnál kizáró feltétel a díjazás ellenében végzett keresőtevékenység, 2011. január 1-től Gyes folyósítása mellett legfeljebb heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy otthon végzett munkánál időkorlátozás nélkül folytatható. Tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek, vagy ikergyermekek jogán igényelt Gyesnél megmaradt az időkorlátozás nélküli munkavégzés lehetősége, utóbbinál a Gyes összegének csökkentésével. Aki  a gyermek első születésnapját megelőzően kíván munkába állni Gyest csak a gyermek 1 éves korától igényelhet. A Gyes folyósítása melletti munkavégzés szabályai az apára is érvényesek, amennyiben nem az anya veszi igénybe az ellátást.

Első lépésként a visszatérés szándékát  be kell jelenteni a munkáltatónak írásban, ami megvéd későbbi vitáktól, időhúzástól. A tájékoztatás megtételére nincs kötelezően előírt határidő, a gyakorlatban általában 30 napot alkalmaznak. Mindkét félre vonatkozik az együttműködési kötelezettség, így a munkavállalónak is úgy kell eljárnia és olyan magatartást kell tanúsítania, amely elősegíti a jogok gyakorlását és a kötelezettségek teljesítését a munkáltató részéről, elsősorban legyen ideje felkészülni a munkavállaló visszatérésére.

.

1. Foglalkoztatás eredeti munkaszerződés szerint (időkorlátozás nélkül)

A Gyes alanyi jogon jár és nem keletkeztet munkaviszonyt, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság személyes okokból illeti meg a munkavállalót, igénybe vételére nem kötelezhető, amennyiben kérvényezi a munkáltató köteles engedélyezni.

A gyermek otthoni gondozása céljából biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnését követően munkabér újra megállapítási kötelezettség terheli a munkáltatót és munkabért az időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Főszabályként az azonos munkakörrel és azonos gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérfejlesztéséhez kell viszonyítani. Előfordulhat, hogy bérfejlesztés helyett bércsökkentésre került sor, tekintettel arra, hogy a törvény kifejezetten bérfejlesztés esetén írja elő a módosítás kötelezettségét, joghely hiányában bércsökkentésre nem kerülhet sor. Ez már megállapodás tárgyát képezi. A korábban minimálbérrel alkalmazott munkavállaló munkabérét az érvényes minimálbérre -bérfejlesztés hiányában is- kötelező módosítani.

A szabadságok kivételében a munkavállaló a gyermek otthoni gondozásának ideje alatt akadályoztatva van, így a visszatérés az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságok kiadásával kezdődik. Időnként értelmezésbeli különbségek vannak e tekintetben, a törvény rendelkezése szerint 30 napon belül kell kiadni  a szabadságot és ez nem azt jelenti, hogy 30 napon belül kell megkezdeni a kiadását, hanem azt, hogy 30 napon belül ki is kellene adni. Ez a visszatérő anyák/apák esetében lehetetlen, mert 30 (naptári) napon belül 20-23 munkanap adható ki, ezért van az, hogy már az első napon szabadsággal kell kezdeni. Ettől érvényesen eltérni nem lehet. A munkavállalót megillető szabadságok mértékéről korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. A szabadságokat az emelt bérrel kell kifizetni. A szabadságok kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, tehát a szabadságok nem „vesznek el”.

Az eredeti munkaszerződés módosítás csak a felek egyező akarata esetén és írásban valósítható meg.

.

2. Foglalkoztatás határozott idejű megállapodással (időkorlátozással)

Előfordul, hogy Gyes folyósítása mellett a munkavállalót az eredeti munkaszerződéstől eltérően határozott idejű megállapodással foglalkoztatják és a megállapodás lejártát követően az eredeti munkaszerződés lép életbe. Ez nem azonos olyan eredeti munkaszerződés módosítással, amely esetében a határozatlan időtartamú szerződést határozott idejűvé módosítják és annak lejártával a munkaviszony is megszűnik.

Ilyen esetben a szabadságok kiadására és a bérfejlesztésre megállapodás lejártát követően kerül sor.

A megállapodás megkötése a felek közös akaratán és nem a munkáltató egyoldalú akaratán alapszik és írásba foglalása kötelező.

.

3. Védelem

A gyermek 3 éves kora előtt munkát végző szülővel munkáltatói rendes felmondás nem közölhető, amennyiben a munkavégzés mellett Gyes folyósításban is részesül.

Ez a szabály 2010. május 1-től annyiban módosul, hogy a védelem a gyermek 3 éves koráig akkor is fennáll, ha a szülő nem igényel, vagy nem jogosult Gyesre, vagyis nem feltétel a Gyes folyósítás. A gyermekvállalással kapcsolatos ellátások szabályainak változása tette szükségessé a Munka Törvénykönyvének módosítását, mivel az április 30-át követően születendő gyermeknél a szülő a gyermek 2 éves koráig jogosult ellátásra. A védelem azonban kiegészül azzal a kikötéssel, hogy azt a munkavállalót illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

.

Ajánlott bejegyzés:

Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

.

Letölthető magazin cikkek:

Hová fordulhat az anya, amikor a munkáltató megpróbálja megakadályozni a munkába visszatérést?

Mit kell tudni az állásidőről (mikor jár, összege, keresőképtelenségnél, otthon tölthető-e)?

Katt ide a letöltéshez>>>

343 válasz a(z) Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  Ismételten a segítségét szeretném kérni. A szabadságom számításával kapcsolatban.
  A gyermekem 2009.május 26-án született.
  2009. máj.26-tól 2009.november 9-ig voltam szülési szabadságon.
  2009-ben 17 nap szabadságot vettem ki. 2009-ben a férjem vette igénybe a 2 nap pótszabadságot a gyermek után. A 2010 évi 2 napot én veszem ki. A munkáltatóm így 29 nap szabadságot állapított meg nekem.
  A kérdésem, hogy ez rendben van-e így. Köszönettel: Szabina

 2. Köszönöm gyors válaszát,
  de én eddig 8 órában dolgoztam csak most 6órában vesznek vissza.
  Akkor ezek szerint jól értelmezem, hogy 6óránként számolnak el egy napot?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a szabadságát a napi 6 órára módosított szerződés érvénybe lépésekor (után) kezdi letölteni, akkor egy napi szabadságot egy munkanapra járó járó bérrel (távolléti díjjal) fizetik. Egy munkanap = hat órás munkaidő.

   • Kedves Erzsébet!

    A következő problémával fordulok Önhöz. 2011. szeptemberében lesz 2 éves a kislányom, akivel most GYED-en vagyok. Munkáltatómnál jeleztem, hogy visszamennék dolgozni, aki 6 órás munkavégzést ajánlott fel. Július 29-től kezdem kivenni a szabadságokat, ténylegesen szeptember közepén állok munkába. Mindemellett második gyermekemmel vagyok terhes, aki 2012. februárra várható. Kérdéseim a következők:
    – 2012. februártól venném igénybe a TGYÁS-t, majd GYED-et, ezek számításának mi az alapja?
    – Első gyermekem után februártól továbbra is igénybe vehető-e a GYES?

    Választát előre is köszönöm:

    Henrietta

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Henrietta!

     – Tgyás alap a tgyás igénylés napját megelőző nap 180 nap jövedelme. Ha van legalább 180 nap, akkor a tgyás alap korlátlan, ha nincs legalább 180 nap, akkor max. a minimálbér kétszerese, amennyiben a tényleges jövedelem ezt meghaladná. Gyed alap 180 napi jövedelemnél a tényleges jövedelem, max. a minimálbér kétszerese. 180 napnál kevesebb jövedelemnél a tgyás alap, max. a minimálbér kétszerese.
     – Nem jár együtt a tgyás és a gyes, választani kell az ellátások között, ha több ellátásra is jogosult egyidejűleg.

 3. Segítséget szeretnék kérni!
  6 órában megyek vissza dolgozni ,a szülés utáni szabadságaimat ami 64 nap , akkor hogy számítják be?
  Egy szabadságnapom 6órának lesz beszámítva 8 helyett?
  Köszönöm a választ!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A letöltött napok száma annyi lesz, ahány felhalmozott szabadságos napja van. Az egy napra járó bér a letöltéskor érvényes munkaszerződésben foglalt munkaidővel lesz kifizetve, ha az napi 6 óra, akkor 6 órával.

 4. Tisztelt Szakértő.

  Én a következő két kérdéssel fordulok Önhöz.
  2011 július 20.-ig vagyok GYED-en. Már igényeltem a Gyest. Jeleztem (igaz csak szóban) a munkáltatóm felé, hogy szeretnék Gyes mellett visszamenni 6 órában dolgozni. Nem kaptam elutasító választ, de azt mondták, ha lesz valahol hely, akkor jelentkeznek.
  Multinál dolgoztam termelésben, ahol 12 órás munkavégzés van. Termelésbe nem tudnak 6 órás munkát biztosítani.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a munkatörvénykönyv 102§ alapján ilyenkor is munkát kell biztosítania a munkáltatónak vagy sem? Mert ha igen, de nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt kell fizetnie?
  Ki kell-e vennem az eddig felhalmozott szabadságot, vagy ráér a Gyes lejárta után is?
  Köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

  Tisztelettel.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Jucus!

   A munkáltatónak eredeti munkaszerződés szerint van foglalkoztatási kötelezettsége és ebben az esetben köteles állásidőt fizetni, ha nem tud a működési köréből kifolyólag munkát biztosítani. Ha vállalja
   A 6 órába történő visszatéréshez a munkáltató egyetértése is szükséges, nem tudja kikényszeríteni. A munkarendet -akár heti 40 órába, akár heti 30 órába órába tér vissza- a munkáltató határozza meg és köteles az előírt időben munkára képes állapotban megjelenni a munkavégzés helyén.
   A felhalmozott szabadságot a visszatéréskor kell letölteni, nem a gyes után.

   • Üdvözölöm.

    Köszönöm a gyors válaszát.
    Ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
    Amint az előző levelemben írtam július 21-től leszek szabadságon. Voltam a munkáltatómnál, és kiírattam a szabadságomat.
    Sajnálatos módon, a mai nappal csődeljárást indítottak a cég ellen.
    A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendőm. Inkább írassam vissza a szabadságomat? (persze nem tudom van-e erre mód) A gyes igénylést a szabadság lejárta után igényelném. De ha egy cég fizetés képtelen, attól Én még nem maradhatok juttatás nélkül.

    Ismét köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Jucus!

     A csődeljárás egy fizetési moratóriumot jelent a vállalkozás számára a beszállítókkal, hitelezőkkel szemben, ez nem azt jelenti, hogy a munkavállalók ellátás nélkül maradnak. Ne lépjen elhamarkodottan, tájékozódjon a munkáltatójánál, de ne a folyosói pletykák, találgatások alapján. Kérdezzen a HR-n, bérszámfejtésen, stb. mi várható. Kérdezze meg lesz-e a munkavállalók részére tájékoztatás, mikor és hol, vegyen részt ezen.

     • Kedves Erzsébet.

      Köszönöm hogy eddig is segített a tanácsaival, és ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
      Jelenleg a szabadságomat töltöm, Gyed után. Jeleztem a munkáltató felé (szóban), hogy a szabadság lejárta után igénylem a Gyest, és szeretnék vissza menni 6 órában dolgozni. Jelenleg nagyon instabil a munkahelyem, de van akit így foglalkoztatnak gyes mellett.
      Október 11.-én jár le a szabadságom, és beszéltem a bérszámfejtéssel ahol, folyamatosan azt mondják, hogy a gyerek három éves koráig kérjek fizetetlen szabadságot.
      Ez lehet a munkáltatónak kiskapu, hogy ne kelljen 6 órában alkalmaznia? Nem tudok máshol elhelyezkedni 6 órában. Ha így lenne akkor kérném a fizetés nélküli szabadságot. Nem tudom mit kellene tennem.
      Válaszát előre is köszönöm szépen.

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Jucus!

       A munkáltatója eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni, ha ez napi 8 órás (heti 40 órás) munkaidő mértékű, akkor a napi 6 órás foglalkoztatást csak közös megállapodással valósítható meg. Ha a munkáltatója nem egyezik bele, akkor két lehetősége van, vagy fizetés nélküli szabadságot igényel a gyes folyósítás időtartamára, vagy nem igényli a gyest és az eredeti (vélt) 8 órában áll munkába. Ha a gyermek esetleg tartós beteg és erről az orvosi igazolást leadva a MÁK felé magasabb összegű családi pótlékra jogosultak, akkor gyes folyósítása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. Ha ez nem áll fenn, vagyis egészséges a gyermek, az előbb vázolt két helyzet közül választhat.

       • Kedves Erzsébet.

        Először is szeretnék kellemes ünnepeket kívánni.
        Egy újabb kérdéssel fordulok Önhöz.
        A munkahelyemen még mindig nem indult el a felszámolás, bár az aktív dolgozókat már elküldték. Én még állományban vagyok a gyerek három éves koráig.(július 20.-án tölti a harmadik élet évét) Március 27.-én lenne a meg a tíz éves munkaviszonyom. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő az amit Nekem ebben az esetben ki kell hogy fizessenek. Értem Én ez alatt, hogy ha megszűnik a munkaviszonyom január 15.-vel akkor megilletn az állásidőre járó bér a gyerek három éves koráig? Vagy csak a ledolgozott idő után járó végkielégítés + a felmondási idő?
        Válaszát előre is köszönöm.
        Üdvözlettel.

        • Horváthné Pelyva Erzsébet

         Kedves Jucus!

         Megszűnt munkajogviszony után már nincs további fizetési kötelezettsége a munkáltatónak, tehát, ha január 15-én megszűnik a munkaviszonya, utána már nincs állásidőre járó díjazás.
         Közös megegyezést javasolt a munkáltató? Ebben az esetben csak a megszűnés napjáig járó munkabért és a ki nem adott szabadságot köteles kifizetni, végkielégítésre és felmondási időre járó díjazás már megállapodás kérdése.
         Jelenleg hatályos Mt. szerint tíz év után 3 havi végkielégítésre és 55 naptári nap felmondási időre jogosult.

         BUÉK!

 5. Jó napot kívánok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben részmunkaidőben megyek vissza dolgozni a versenyszférába, akkor ott a szabadságomat vajon hogyan számolják el? Ha négy órás munkába megyek vissza, akkor a négyórás bérrel vagy, mivel ez arra az időszakra szóló szabadság, ahogy a gyermekem születése előtt dolgoztam, a 8 órása bérrel kell kifizetniük?
  S még egy égető kérdésem van, bocsánat! Ha eredetileg 8 órás volt a szerződésem, most pedig 4 órában dolgozom majd, akkor erre egy külön megállapodási szerződést kell kötnünk a cégemmel? Ahogy olvastam itt valahol, ez nem egyenlő az eredeti munkaszerződésem módosításával, igaz? Tehát a GYES-em lejártával visszaáll az eredeti munkaszerződésem. No, és erre a módosított munkaszerződésre hivatkozva nem dobhatnak ki 2 hónap múlva, ugye?
  Egyébként nálunk nagy a baj, mert volt egy vállalkozási szerződésem is a bejelentett munkaszerződésem mellett. Természetesen ugyanarra a munkára. Azért, hogy a munkáltatómnak ne kelljen annyi járulékot fizetnie utánam. Máshogy nem volt hajlandó foglalkoztatni senkit a cégben. Azt hiszem, ez a színlelt szerződés, igaz? A vállalkozói szerződésemet felmondták a szülés előtt, természetesen, bár esküdöztek, hogy dolgozhatok a kicsi mellett. A vállalkozásomat azóta be kellett szüntetnem. Na, most akkor hogy fognak bért számolni nekem? A számlás pénzem éppen annyi volt, mint amit a bejelentett részéért kaptam. Most akkor fele annyiért dolgozzak dupla annyit csak mert a munkáltatóm évekig lecsalta a járulékainkat? Azért ez így nagyon felháborítana!
  Nem tudom, ha ilyesmivel próbálkoznak, mehetek a Munkaügyi Bíróságra?
  Köszönettel: Anaszti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A szabadságát a szabadság letöltésének megkezdésekor érvényes munkaszerződés szerint fizetik ki, ha az 8 órás, akkor napi 8 órában, ha a 4 órás, akkor napi 4 órában. A megkötött szerződés szövegezésétől függ, hogy az eredeti munkaszerződést véglegesen módosítja, vagy csak átmenetileg és lejáratával az eredeti munkaszerződés lép életbe. Olvassa el mielőtt aláírja. Akkor nem “dobhatják ki”, ha nem az eredeti munkaszerződést módosították véglegesen határozott időtartamúvá, ami 2 hónap múlva telik le. Bért a munkaszerződése szerint fognak számolni és foglalkoztatni is ez alapján köteles a munkáltatója. Korábban a közterheket Ön fizette meg a vállalkozásában, hogy ebből mennyi “kára” származhatott a költségvetésnek, így nem lehet tudni. A munkaviszonyát érintő ügyekben fordulhat a Munkaügyi Főfelügyelőséghez, keresetet nyújthat be a Munkaügyi Bírósághoz. Értem a helyzetét és ha Önre nézve hátrányos is, nem tudom megmondani, hogy melyik fél nyerné meg a pert.

 6. Tisztelt Szakértő!
  A tartósan beteg gyermekét nevelő és ezért GYES-ben részesülő munkavállalónak felmondhat-e a munkáltató rendes felmondással a gyermek 3 éves kora után, vagy ugyanolyan védettséget élvez mint a 3 év alatti gyermeke nevelése mellett dolgozó munkavállaló? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Simon Lajos

 7. Tisztelt Szakértő!

  A kisfiam 2011.június 29.-én lesz 2 éves. Jeleztem a munkáltató felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, erre ő közölte velem, hogy visszavesz és másnap elküld. Határozatlan idejű szerződésem van és a GYES-t is igénybe veszem teljes munkaidő mellett, mert sajnos a kisfiam tartósan beteg. Nem vagyok védett a gyermekem 3 éves koráig? Most mindenféle kifogásokat keresnek, hogy nincs meg a szakmai képzettségem stb.,pedig akkor sem volt több mikor odakerültem. Mire számítsak? A szabadságom elkezdődik június 30-án viszont a főnököm szerint a szabadság lejárta után már másnap fel is mondhat közös megegyezéssel, köteles vagyok ezt elfogadni? Mi van akkor, ha én ezt nem fogadom el?

  Válaszát előre is köszönöm:Katalin

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   A közös megegyezés nem felmondás, az a felek közös akaratán alapuló megállapodás. A munkáltatója kezdeményezheti a közös megegyezést, de Ön nem köteles elfogadni, aláírni. Rendes felmondással semmilyen esetben sem tud felmondani a gyermek 3. életévéig, még akkor sem, ha az adott munkakörhöz nincs meg a megfelelő végzettsége. Lehet, hogy olyan munkakörről van szó, amelyben jogszabályi előírás szerint csak megfelelő szakképzettséggel tölthető be, ennek ellenére a munkáltató nem mondhat fel, más megoldást kell keresnie. Kattintson a linkre és hallgassa meg a videót. A vége felé pont a közszféra felmentésének tilalmáról van szó egyben megemlítve, hogy a versenyszféra felmondási tilalmára is igaz, a munkáltató nem mondhat fel. Ne zavarja meg a cím, a felmondási védelem gyes nélkül is megilleti a gyermek 3. életévéig.

 8. Tisztelt szakértő!

  Gyermekem júniusban betölti a 2. életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Ők azt válaszolták, hogy nem valószínű, hogy vissza tudnak venni, ugyanis akit a helyemre felvettek őt is el kellett küldeniük (jelenleg nincs információm, hogy megszüntették-e a munkakörömet). Munkaszerződésem határozatlan időre szól.
  Jelenleg, úgy néz ki, hogy egy másik munkáltatónál 4 órában eltudnák helyezkedni gyes mellett. (csak azt nem tudom mennyi ideig számíthatok erre a munkára)
  Igazából nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás….?
  Az biztos, hogyha visszamegyek a munkahelyemre és felmondom a gyest, akkor a szabadság kiadása + 30 nap után szinte biztos vagyok benne, hogy elküldenek. Vagy kötelesek foglalkoztatni a gyermek 3 éves koráig?
  Kérdéseim:

  1. A másik munkáltatónál történő elhelyezkedésem esetén, milyen bejelentési kötelezettségem van a munkáltatóm felé?

  2. Köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?

  3. Érdemes-e megvárnom a gyes leteltét, hogy utána újra próbálkozzak a jelenlegi munkahelyemen?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   A jelenlegi munkahelyén a gyermek 3. életévéig a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel.
   1. Köteles bejelenteni a munkáltatónál, hogy másik foglalkoztatási jogviszonyt létesít a fizetés nélküli szabadság fenntartása mellett.
   2. Nem, a munkáltató eredeti munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni. A munkáltató állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni, ha a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. (Állásidőről a magazinban is olvashat).
   3. Önnek kell mérlegelnie a helyzetét, a munkáltatóval történő konzultációt, illetőleg a részmunkaidős állás lehetőségét..

 9. T. Szakértő!
  Gyermekem júniusban betölti a 2 életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy a gyes igénybevétele mellett vissza szeretnék menni dolgozni. Munkaszerződésem határozatlan időre szól. Kérdésem, hogy köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?
  Tisztelettel:
  B. Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A munkáltató a munkaszerződése szerint köteles Önt foglalkoztatni. Állásidőt akkor köteles fizetni a munkáltató, ha működési körében bekövetkező ok miatt nem tud munkát biztosítani. Kezdeményezhet munkaszerződés módosítást, amely jobban igazodik az igényeihez, de csak közös megegyezéssel lesz érvényes.

 10. Tisztelt Szakértő!

  Lányom április 28-a óta kapja a GYES-t / előtte GYED_en volt /
  Színésznőként most kapna filmszerepet – kb 5 nap forgatás – egy másik filmben 12 nap forgatással. Nem tudja, hogy elvállalhatja -e a GYES mellett, illetve mit kell nyilatkoznia az ÁLLAMKINCSTÁR felé, hogy jogszerűen járjon el? Köszönettel: Nagymama

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*