Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában

Egyre több munkaviszonnyal rendelkező kisgyermekes anyuka  még a gyermek 3 éves kora előtt vissza kíván menni dolgozni a korábbi munkahelyére, amit a munkáltatók egy része megnehezít, vagy megpróbál megakadályozni. Ilyenkor jó ha a munkavállaló pontosan ismeri a jogait.

A Tgyás és Gyed jogosultságnál kizáró feltétel a díjazás ellenében végzett keresőtevékenység, 2011. január 1-től Gyes folyósítása mellett legfeljebb heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy otthon végzett munkánál időkorlátozás nélkül folytatható. Tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek, vagy ikergyermekek jogán igényelt Gyesnél megmaradt az időkorlátozás nélküli munkavégzés lehetősége, utóbbinál a Gyes összegének csökkentésével. Aki  a gyermek első születésnapját megelőzően kíván munkába állni Gyest csak a gyermek 1 éves korától igényelhet. A Gyes folyósítása melletti munkavégzés szabályai az apára is érvényesek, amennyiben nem az anya veszi igénybe az ellátást.

Első lépésként a visszatérés szándékát  be kell jelenteni a munkáltatónak írásban, ami megvéd későbbi vitáktól, időhúzástól. A tájékoztatás megtételére nincs kötelezően előírt határidő, a gyakorlatban általában 30 napot alkalmaznak. Mindkét félre vonatkozik az együttműködési kötelezettség, így a munkavállalónak is úgy kell eljárnia és olyan magatartást kell tanúsítania, amely elősegíti a jogok gyakorlását és a kötelezettségek teljesítését a munkáltató részéről, elsősorban legyen ideje felkészülni a munkavállaló visszatérésére.

.

1. Foglalkoztatás eredeti munkaszerződés szerint (időkorlátozás nélkül)

A Gyes alanyi jogon jár és nem keletkeztet munkaviszonyt, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság személyes okokból illeti meg a munkavállalót, igénybe vételére nem kötelezhető, amennyiben kérvényezi a munkáltató köteles engedélyezni.

A gyermek otthoni gondozása céljából biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnését követően munkabér újra megállapítási kötelezettség terheli a munkáltatót és munkabért az időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Főszabályként az azonos munkakörrel és azonos gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérfejlesztéséhez kell viszonyítani. Előfordulhat, hogy bérfejlesztés helyett bércsökkentésre került sor, tekintettel arra, hogy a törvény kifejezetten bérfejlesztés esetén írja elő a módosítás kötelezettségét, joghely hiányában bércsökkentésre nem kerülhet sor. Ez már megállapodás tárgyát képezi. A korábban minimálbérrel alkalmazott munkavállaló munkabérét az érvényes minimálbérre -bérfejlesztés hiányában is- kötelező módosítani.

A szabadságok kivételében a munkavállaló a gyermek otthoni gondozásának ideje alatt akadályoztatva van, így a visszatérés az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságok kiadásával kezdődik. Időnként értelmezésbeli különbségek vannak e tekintetben, a törvény rendelkezése szerint 30 napon belül kell kiadni  a szabadságot és ez nem azt jelenti, hogy 30 napon belül kell megkezdeni a kiadását, hanem azt, hogy 30 napon belül ki is kellene adni. Ez a visszatérő anyák/apák esetében lehetetlen, mert 30 (naptári) napon belül 20-23 munkanap adható ki, ezért van az, hogy már az első napon szabadsággal kell kezdeni. Ettől érvényesen eltérni nem lehet. A munkavállalót megillető szabadságok mértékéről korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. A szabadságokat az emelt bérrel kell kifizetni. A szabadságok kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, tehát a szabadságok nem „vesznek el”.

Az eredeti munkaszerződés módosítás csak a felek egyező akarata esetén és írásban valósítható meg.

.

2. Foglalkoztatás határozott idejű megállapodással (időkorlátozással)

Előfordul, hogy Gyes folyósítása mellett a munkavállalót az eredeti munkaszerződéstől eltérően határozott idejű megállapodással foglalkoztatják és a megállapodás lejártát követően az eredeti munkaszerződés lép életbe. Ez nem azonos olyan eredeti munkaszerződés módosítással, amely esetében a határozatlan időtartamú szerződést határozott idejűvé módosítják és annak lejártával a munkaviszony is megszűnik.

Ilyen esetben a szabadságok kiadására és a bérfejlesztésre megállapodás lejártát követően kerül sor.

A megállapodás megkötése a felek közös akaratán és nem a munkáltató egyoldalú akaratán alapszik és írásba foglalása kötelező.

.

3. Védelem

A gyermek 3 éves kora előtt munkát végző szülővel munkáltatói rendes felmondás nem közölhető, amennyiben a munkavégzés mellett Gyes folyósításban is részesül.

Ez a szabály 2010. május 1-től annyiban módosul, hogy a védelem a gyermek 3 éves koráig akkor is fennáll, ha a szülő nem igényel, vagy nem jogosult Gyesre, vagyis nem feltétel a Gyes folyósítás. A gyermekvállalással kapcsolatos ellátások szabályainak változása tette szükségessé a Munka Törvénykönyvének módosítását, mivel az április 30-át követően születendő gyermeknél a szülő a gyermek 2 éves koráig jogosult ellátásra. A védelem azonban kiegészül azzal a kikötéssel, hogy azt a munkavállalót illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

.

Ajánlott bejegyzés:

Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

.

Letölthető magazin cikkek:

Hová fordulhat az anya, amikor a munkáltató megpróbálja megakadályozni a munkába visszatérést?

Mit kell tudni az állásidőről (mikor jár, összege, keresőképtelenségnél, otthon tölthető-e)?

Katt ide a letöltéshez>>>

További bejegyzések ebben a kategóriában:

Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től
Visszamennék, de megszűnt a munkaköröm!
Pótszabadság mindkét szülőnek

Hozzászólások

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található cikkek és a kommentekben közzétett információk a kiszámíthatatlan jogszabályi változásoknak köszönhetően az idő múlásával részben, vagy egészben megváltozhatnak és kizárólag a megjelenéskor hatályos szabályozáson alapuló tájékoztatást szolgálják, sohasem hellyetesíthetik az egyénre szabott, személyes tanácsadást.

343 válasz a(z) Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  Ismételten a segítségét szeretném kérni. A szabadságom számításával kapcsolatban.
  A gyermekem 2009.május 26-án született.
  2009. máj.26-tól 2009.november 9-ig voltam szülési szabadságon.
  2009-ben 17 nap szabadságot vettem ki. 2009-ben a férjem vette igénybe a 2 nap pótszabadságot a gyermek után. A 2010 évi 2 napot én veszem ki. A munkáltatóm így 29 nap szabadságot állapított meg nekem.
  A kérdésem, hogy ez rendben van-e így. Köszönettel: Szabina

 2. Köszönöm gyors válaszát,
  de én eddig 8 órában dolgoztam csak most 6órában vesznek vissza.
  Akkor ezek szerint jól értelmezem, hogy 6óránként számolnak el egy napot?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a szabadságát a napi 6 órára módosított szerződés érvénybe lépésekor (után) kezdi letölteni, akkor egy napi szabadságot egy munkanapra járó járó bérrel (távolléti díjjal) fizetik. Egy munkanap = hat órás munkaidő.

   • Kedves Erzsébet!

    A következő problémával fordulok Önhöz. 2011. szeptemberében lesz 2 éves a kislányom, akivel most GYED-en vagyok. Munkáltatómnál jeleztem, hogy visszamennék dolgozni, aki 6 órás munkavégzést ajánlott fel. Július 29-től kezdem kivenni a szabadságokat, ténylegesen szeptember közepén állok munkába. Mindemellett második gyermekemmel vagyok terhes, aki 2012. februárra várható. Kérdéseim a következők:
    – 2012. februártól venném igénybe a TGYÁS-t, majd GYED-et, ezek számításának mi az alapja?
    – Első gyermekem után februártól továbbra is igénybe vehető-e a GYES?

    Választát előre is köszönöm:

    Henrietta

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Henrietta!

     – Tgyás alap a tgyás igénylés napját megelőző nap 180 nap jövedelme. Ha van legalább 180 nap, akkor a tgyás alap korlátlan, ha nincs legalább 180 nap, akkor max. a minimálbér kétszerese, amennyiben a tényleges jövedelem ezt meghaladná. Gyed alap 180 napi jövedelemnél a tényleges jövedelem, max. a minimálbér kétszerese. 180 napnál kevesebb jövedelemnél a tgyás alap, max. a minimálbér kétszerese.
     – Nem jár együtt a tgyás és a gyes, választani kell az ellátások között, ha több ellátásra is jogosult egyidejűleg.

 3. Segítséget szeretnék kérni!
  6 órában megyek vissza dolgozni ,a szülés utáni szabadságaimat ami 64 nap , akkor hogy számítják be?
  Egy szabadságnapom 6órának lesz beszámítva 8 helyett?
  Köszönöm a választ!

 4. Tisztelt Szakértő.

  Én a következő két kérdéssel fordulok Önhöz.
  2011 július 20.-ig vagyok GYED-en. Már igényeltem a Gyest. Jeleztem (igaz csak szóban) a munkáltatóm felé, hogy szeretnék Gyes mellett visszamenni 6 órában dolgozni. Nem kaptam elutasító választ, de azt mondták, ha lesz valahol hely, akkor jelentkeznek.
  Multinál dolgoztam termelésben, ahol 12 órás munkavégzés van. Termelésbe nem tudnak 6 órás munkát biztosítani.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a munkatörvénykönyv 102§ alapján ilyenkor is munkát kell biztosítania a munkáltatónak vagy sem? Mert ha igen, de nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt kell fizetnie?
  Ki kell-e vennem az eddig felhalmozott szabadságot, vagy ráér a Gyes lejárta után is?
  Köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

  Tisztelettel.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Jucus!

   A munkáltatónak eredeti munkaszerződés szerint van foglalkoztatási kötelezettsége és ebben az esetben köteles állásidőt fizetni, ha nem tud a működési köréből kifolyólag munkát biztosítani. Ha vállalja
   A 6 órába történő visszatéréshez a munkáltató egyetértése is szükséges, nem tudja kikényszeríteni. A munkarendet -akár heti 40 órába, akár heti 30 órába órába tér vissza- a munkáltató határozza meg és köteles az előírt időben munkára képes állapotban megjelenni a munkavégzés helyén.
   A felhalmozott szabadságot a visszatéréskor kell letölteni, nem a gyes után.

   • Üdvözölöm.

    Köszönöm a gyors válaszát.
    Ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
    Amint az előző levelemben írtam július 21-től leszek szabadságon. Voltam a munkáltatómnál, és kiírattam a szabadságomat.
    Sajnálatos módon, a mai nappal csődeljárást indítottak a cég ellen.
    A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendőm. Inkább írassam vissza a szabadságomat? (persze nem tudom van-e erre mód) A gyes igénylést a szabadság lejárta után igényelném. De ha egy cég fizetés képtelen, attól Én még nem maradhatok juttatás nélkül.

    Ismét köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Jucus!

     A csődeljárás egy fizetési moratóriumot jelent a vállalkozás számára a beszállítókkal, hitelezőkkel szemben, ez nem azt jelenti, hogy a munkavállalók ellátás nélkül maradnak. Ne lépjen elhamarkodottan, tájékozódjon a munkáltatójánál, de ne a folyosói pletykák, találgatások alapján. Kérdezzen a HR-n, bérszámfejtésen, stb. mi várható. Kérdezze meg lesz-e a munkavállalók részére tájékoztatás, mikor és hol, vegyen részt ezen.

     • Kedves Erzsébet.

      Köszönöm hogy eddig is segített a tanácsaival, és ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
      Jelenleg a szabadságomat töltöm, Gyed után. Jeleztem a munkáltató felé (szóban), hogy a szabadság lejárta után igénylem a Gyest, és szeretnék vissza menni 6 órában dolgozni. Jelenleg nagyon instabil a munkahelyem, de van akit így foglalkoztatnak gyes mellett.
      Október 11.-én jár le a szabadságom, és beszéltem a bérszámfejtéssel ahol, folyamatosan azt mondják, hogy a gyerek három éves koráig kérjek fizetetlen szabadságot.
      Ez lehet a munkáltatónak kiskapu, hogy ne kelljen 6 órában alkalmaznia? Nem tudok máshol elhelyezkedni 6 órában. Ha így lenne akkor kérném a fizetés nélküli szabadságot. Nem tudom mit kellene tennem.
      Válaszát előre is köszönöm szépen.

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Jucus!

       A munkáltatója eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni, ha ez napi 8 órás (heti 40 órás) munkaidő mértékű, akkor a napi 6 órás foglalkoztatást csak közös megállapodással valósítható meg. Ha a munkáltatója nem egyezik bele, akkor két lehetősége van, vagy fizetés nélküli szabadságot igényel a gyes folyósítás időtartamára, vagy nem igényli a gyest és az eredeti (vélt) 8 órában áll munkába. Ha a gyermek esetleg tartós beteg és erről az orvosi igazolást leadva a MÁK felé magasabb összegű családi pótlékra jogosultak, akkor gyes folyósítása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. Ha ez nem áll fenn, vagyis egészséges a gyermek, az előbb vázolt két helyzet közül választhat.

       • Kedves Erzsébet.

        Először is szeretnék kellemes ünnepeket kívánni.
        Egy újabb kérdéssel fordulok Önhöz.
        A munkahelyemen még mindig nem indult el a felszámolás, bár az aktív dolgozókat már elküldték. Én még állományban vagyok a gyerek három éves koráig.(július 20.-án tölti a harmadik élet évét) Március 27.-én lenne a meg a tíz éves munkaviszonyom. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő az amit Nekem ebben az esetben ki kell hogy fizessenek. Értem Én ez alatt, hogy ha megszűnik a munkaviszonyom január 15.-vel akkor megilletn az állásidőre járó bér a gyerek három éves koráig? Vagy csak a ledolgozott idő után járó végkielégítés + a felmondási idő?
        Válaszát előre is köszönöm.
        Üdvözlettel.

        • Horváthné Pelyva Erzsébet

         Kedves Jucus!

         Megszűnt munkajogviszony után már nincs további fizetési kötelezettsége a munkáltatónak, tehát, ha január 15-én megszűnik a munkaviszonya, utána már nincs állásidőre járó díjazás.
         Közös megegyezést javasolt a munkáltató? Ebben az esetben csak a megszűnés napjáig járó munkabért és a ki nem adott szabadságot köteles kifizetni, végkielégítésre és felmondási időre járó díjazás már megállapodás kérdése.
         Jelenleg hatályos Mt. szerint tíz év után 3 havi végkielégítésre és 55 naptári nap felmondási időre jogosult.

         BUÉK!

 5. Jó napot kívánok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben részmunkaidőben megyek vissza dolgozni a versenyszférába, akkor ott a szabadságomat vajon hogyan számolják el? Ha négy órás munkába megyek vissza, akkor a négyórás bérrel vagy, mivel ez arra az időszakra szóló szabadság, ahogy a gyermekem születése előtt dolgoztam, a 8 órása bérrel kell kifizetniük?
  S még egy égető kérdésem van, bocsánat! Ha eredetileg 8 órás volt a szerződésem, most pedig 4 órában dolgozom majd, akkor erre egy külön megállapodási szerződést kell kötnünk a cégemmel? Ahogy olvastam itt valahol, ez nem egyenlő az eredeti munkaszerződésem módosításával, igaz? Tehát a GYES-em lejártával visszaáll az eredeti munkaszerződésem. No, és erre a módosított munkaszerződésre hivatkozva nem dobhatnak ki 2 hónap múlva, ugye?
  Egyébként nálunk nagy a baj, mert volt egy vállalkozási szerződésem is a bejelentett munkaszerződésem mellett. Természetesen ugyanarra a munkára. Azért, hogy a munkáltatómnak ne kelljen annyi járulékot fizetnie utánam. Máshogy nem volt hajlandó foglalkoztatni senkit a cégben. Azt hiszem, ez a színlelt szerződés, igaz? A vállalkozói szerződésemet felmondták a szülés előtt, természetesen, bár esküdöztek, hogy dolgozhatok a kicsi mellett. A vállalkozásomat azóta be kellett szüntetnem. Na, most akkor hogy fognak bért számolni nekem? A számlás pénzem éppen annyi volt, mint amit a bejelentett részéért kaptam. Most akkor fele annyiért dolgozzak dupla annyit csak mert a munkáltatóm évekig lecsalta a járulékainkat? Azért ez így nagyon felháborítana!
  Nem tudom, ha ilyesmivel próbálkoznak, mehetek a Munkaügyi Bíróságra?
  Köszönettel: Anaszti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A szabadságát a szabadság letöltésének megkezdésekor érvényes munkaszerződés szerint fizetik ki, ha az 8 órás, akkor napi 8 órában, ha a 4 órás, akkor napi 4 órában. A megkötött szerződés szövegezésétől függ, hogy az eredeti munkaszerződést véglegesen módosítja, vagy csak átmenetileg és lejáratával az eredeti munkaszerződés lép életbe. Olvassa el mielőtt aláírja. Akkor nem “dobhatják ki”, ha nem az eredeti munkaszerződést módosították véglegesen határozott időtartamúvá, ami 2 hónap múlva telik le. Bért a munkaszerződése szerint fognak számolni és foglalkoztatni is ez alapján köteles a munkáltatója. Korábban a közterheket Ön fizette meg a vállalkozásában, hogy ebből mennyi “kára” származhatott a költségvetésnek, így nem lehet tudni. A munkaviszonyát érintő ügyekben fordulhat a Munkaügyi Főfelügyelőséghez, keresetet nyújthat be a Munkaügyi Bírósághoz. Értem a helyzetét és ha Önre nézve hátrányos is, nem tudom megmondani, hogy melyik fél nyerné meg a pert.

 6. Tisztelt Szakértő!
  A tartósan beteg gyermekét nevelő és ezért GYES-ben részesülő munkavállalónak felmondhat-e a munkáltató rendes felmondással a gyermek 3 éves kora után, vagy ugyanolyan védettséget élvez mint a 3 év alatti gyermeke nevelése mellett dolgozó munkavállaló? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Simon Lajos

 7. Tisztelt Szakértő!

  A kisfiam 2011.június 29.-én lesz 2 éves. Jeleztem a munkáltató felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, erre ő közölte velem, hogy visszavesz és másnap elküld. Határozatlan idejű szerződésem van és a GYES-t is igénybe veszem teljes munkaidő mellett, mert sajnos a kisfiam tartósan beteg. Nem vagyok védett a gyermekem 3 éves koráig? Most mindenféle kifogásokat keresnek, hogy nincs meg a szakmai képzettségem stb.,pedig akkor sem volt több mikor odakerültem. Mire számítsak? A szabadságom elkezdődik június 30-án viszont a főnököm szerint a szabadság lejárta után már másnap fel is mondhat közös megegyezéssel, köteles vagyok ezt elfogadni? Mi van akkor, ha én ezt nem fogadom el?

  Válaszát előre is köszönöm:Katalin

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   A közös megegyezés nem felmondás, az a felek közös akaratán alapuló megállapodás. A munkáltatója kezdeményezheti a közös megegyezést, de Ön nem köteles elfogadni, aláírni. Rendes felmondással semmilyen esetben sem tud felmondani a gyermek 3. életévéig, még akkor sem, ha az adott munkakörhöz nincs meg a megfelelő végzettsége. Lehet, hogy olyan munkakörről van szó, amelyben jogszabályi előírás szerint csak megfelelő szakképzettséggel tölthető be, ennek ellenére a munkáltató nem mondhat fel, más megoldást kell keresnie. Kattintson a linkre és hallgassa meg a videót. A vége felé pont a közszféra felmentésének tilalmáról van szó egyben megemlítve, hogy a versenyszféra felmondási tilalmára is igaz, a munkáltató nem mondhat fel. Ne zavarja meg a cím, a felmondási védelem gyes nélkül is megilleti a gyermek 3. életévéig.

 8. Tisztelt szakértő!

  Gyermekem júniusban betölti a 2. életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Ők azt válaszolták, hogy nem valószínű, hogy vissza tudnak venni, ugyanis akit a helyemre felvettek őt is el kellett küldeniük (jelenleg nincs információm, hogy megszüntették-e a munkakörömet). Munkaszerződésem határozatlan időre szól.
  Jelenleg, úgy néz ki, hogy egy másik munkáltatónál 4 órában eltudnák helyezkedni gyes mellett. (csak azt nem tudom mennyi ideig számíthatok erre a munkára)
  Igazából nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás….?
  Az biztos, hogyha visszamegyek a munkahelyemre és felmondom a gyest, akkor a szabadság kiadása + 30 nap után szinte biztos vagyok benne, hogy elküldenek. Vagy kötelesek foglalkoztatni a gyermek 3 éves koráig?
  Kérdéseim:

  1. A másik munkáltatónál történő elhelyezkedésem esetén, milyen bejelentési kötelezettségem van a munkáltatóm felé?

  2. Köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?

  3. Érdemes-e megvárnom a gyes leteltét, hogy utána újra próbálkozzak a jelenlegi munkahelyemen?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   A jelenlegi munkahelyén a gyermek 3. életévéig a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel.
   1. Köteles bejelenteni a munkáltatónál, hogy másik foglalkoztatási jogviszonyt létesít a fizetés nélküli szabadság fenntartása mellett.
   2. Nem, a munkáltató eredeti munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni. A munkáltató állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni, ha a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. (Állásidőről a magazinban is olvashat).
   3. Önnek kell mérlegelnie a helyzetét, a munkáltatóval történő konzultációt, illetőleg a részmunkaidős állás lehetőségét..

 9. T. Szakértő!
  Gyermekem júniusban betölti a 2 életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy a gyes igénybevétele mellett vissza szeretnék menni dolgozni. Munkaszerződésem határozatlan időre szól. Kérdésem, hogy köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?
  Tisztelettel:
  B. Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A munkáltató a munkaszerződése szerint köteles Önt foglalkoztatni. Állásidőt akkor köteles fizetni a munkáltató, ha működési körében bekövetkező ok miatt nem tud munkát biztosítani. Kezdeményezhet munkaszerződés módosítást, amely jobban igazodik az igényeihez, de csak közös megegyezéssel lesz érvényes.

 10. Tisztelt Szakértő!

  Lányom április 28-a óta kapja a GYES-t / előtte GYED_en volt /
  Színésznőként most kapna filmszerepet – kb 5 nap forgatás – egy másik filmben 12 nap forgatással. Nem tudja, hogy elvállalhatja -e a GYES mellett, illetve mit kell nyilatkoznia az ÁLLAMKINCSTÁR felé, hogy jogszerűen járjon el? Köszönettel: Nagymama

 11. Kedves Szakértő!

  Lányom április 28-a óta van GYES-en /előtte Gyed-et kapott / Most úgy néz ki , hogy filmszerződést kaphatna, kb 5 nap forgatással, egy másik filmben 12 nap forgatással. Mit kell tennie az Államkincstár felé, hogy jogszerűen járjon el? Köszönettel: Nagymama

 12. Mihályiné Ágnes

  Kedves Erzsébet!

  A legkissebb gyermekem májusban betölti a harmadik életévét.
  Szeretném igénybevenni a főállású anyasági juttatást. Emellett megmarad főállásnak a jelenlegi munkahelyem?

  Ha a cégnél csökkent munkaképességűként vagyok nyilvántartva, igénybe vehető – e a főállású anyasági is?

  Segítségét nagyon megköszönném!

  Tisztelettel Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Gyetet akkor igényelhet, ha legfeljebb heti 30 órában dolgozik, kivéve, ha ez otthonában történik, mert akkor időkorlátozás nélkül végezhet keresőtevékenységet. A csökkent munkaképesség mellett akkor nem igényelhető a gyet, ha erre ellátást kap, ha a munkáltató él az ezzel járó kedvezménnyel él (pl. rehabilitációs járulék fizetés), az nem érinti az Ön gyet jogosultságát.

 13. Tisztelt Cím!

  2011. március 2-án töltötte be kisfiam a 2. évét, így most GYES-en vagyok. Mindenképpen szükséges lenne kihasználnom a GYES melletti részmunkaidőben történő munkavégzés lehetőségét, de nem saját cégemnél.

  Még korábban olvastam annak lehetőségét, hogy más munkáltatónál is elhelyezkedhetem részmunkaidőben, határozott idejű szerződéssel, de sajnos azóta sem találok vissza arra a weboldalra…, sőt egyszer eljutottam egy Jogpont irodába is, ahol ezt megerősítették, de sajnos erre vonatkozó törvényi paragrafust, ami a bejelentéshez, illetve a szerződés jogszerű elkészítéséhez szükséges, nem kaptam.
  Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy cég alkalmazna ilyen módon 4 órában, ami nagy segítség lenne a családi költségvetésben.

  Kérem, legyen kedves megerősíteni, hogy ez valóban igaz-e, illetve hol, milyen paragrafus alapján tud eljárni a könyvelő a bejelentéssel kapcsolatban.

  Köszönettel:
  Bné P. Tünde

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tünde!

   Valóban dolgozhat másik cégnél részmunkaidőben miközben a jelenlegi munkahelyén fenntartja a fizetés nélküli szabadságát. Az új jogviszony létesítését azonban be kell jelentenie a jelenlegi munkáltatójának. A könyvelőnek ugyanazon jogszabály alapján kell eljárnia a bejelentésnél, mint más munkavállaló esetében és mivel ezt vélhetőleg rendszeresen végzi, képben van a hatályos szabállyokkal. A jogszerű szerződés megkötése pedig a munkáltató, munkáltatói jogkör gyakorlójának a felelőssége.
   Részletes jogszabályi vonatkozások összeállítását, az e-mail konzultáció díjazásának megfelelően tudom vállalni, akár a munkáltató részére is.

 14. Tisztelt Szakértő!

  4 gyermek mellett vállalhatok-e munkát segítő családtagként a férjem vállalkozásában?
  Ha igen, akkor milyen feltételekkel?
  A legkisebb gyermekem még csak 4 hónapos.

  Köszönettel:

  Ildikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ildikó!

   Segítő családtag -törvény meghatározás szerint- díjazás ellenében működik közre a vállalkozásban és tgyás, gyed mellett nem végezhet díjazás ellenében munkát, gyes folyósítása mellett pedig a gyermek első életévét megelőzően szintén nem folytathat keresőtevékenységet. Gyetet pedig a legfiatalabb gyermek 3. életévét követően igényelhet.

 15. Tisztelt szakértő!
  2009 márciusa óta vagyok gyesen a kisfiammal! Sajnos nekem előtte nem volt bejelentett munkahelyem! Ha most sikerülne elhelyezkednem 6órás munkavégzéssel valahol és mondjuk jövöre teherbe esnék akkor nekem járna a tgyás illetve a gyed?És ha igen akkor a 6órában bejelentett munkabér és a gyes alapján számolnák ki vagy a gyes ebbe nem számítható bele?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Ildi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ildikó!

   A szülést megelőző két éven belül kell összegyűjtenie legalább 365 biztosításban töltött napot és akkor jogosult lesz tgyásra és gyedre is jó ha igényléskor még aktív jogviszonya van. Ha nincs akkor csak meghatározott feltételekkel lehet jogosult az ellátásokra.
   A munkabérét figyelembe veszik az ellátások számításánál, a Gyes összege viszont nem számít bele.

 16. Tisztelt Szakértő!

  Először is röviden szeretném vázolni a helyzetemet. Tavaly nyáron jeleztem a munkáltatómnak, hogy a GYED lejártát követően munkába kívánok állni. A szabadságom lejártát követően a munkáltatómtól kaptam egy hivatalos levelet, hogy ” működési körében felmerült okokból” először december 31-ig, majd ezt módosították március 31-ig nem tud munkát biztosítani, ezért erre az időszakra személyi alapbért fizet. (A multinacionális cég ahol dolgoztam ugyanis megszűntette a telephelyét városunkban.)
  A Gyes törvény módosítása miatt április 1-től az alábbi lehetőségek közül választhatók:
  1. Kérem a munkáltatót, hogy részmunkaidőre módosítsa a szerződésemet, és így igénybe tudom venni a GYES-t is.
  Jól gondolom, hogy ezt a kérést jelen helyzetben valószínűleg vissza fogják utasítani, hiszen a munkáltató kötelezettsége csak az eredeti munkaszerződésre vonatkozik?
  2. Lemondok a GYES-ről, és ragaszkodom az eredeti szerződésemhez.
  Ebben az esetben is megillet a felmondási védelem a gyerek 3 éves koráig? Kell-e hivatalosan jeleznem a munkáltatóm felé, hogy március 31-gyel lemondok GYES-ről?

  Köszönöm a segítségét!

  Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   1. Jelezze a munkáltató felé, hogy találjanak valamilyen lehetőséget a részmunkaidős szerződés megkötésére. Koránt sem biztos, hogy elzárkózik ettől. Legfeljebb 6 órára fizeti az állásidőt.
   2. A felmondási védelem a gyermek 3. életévéig megilleti, a MÁK felé van bejelentési kötelezettsége, nyilván a munkáltató felé is jelezze, így a helyzetét nyomon tudják követni.

 17. Üdvözletem!

  Ikergyermekeim 4,5 évesek. 2 éves korukban kezdtem újra dolgozni 8 órában. Iskolakezdésig kapom a GYES-t utánuk. Kisfiam tartós beteg, kislányom nem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is le kell-e mondanom az egyik GYES-ről ahhoz hogy továbbra is 8 órában tudjak dolgozni? (hiszen kisfiam után a tartós betegség lévén mindenképpen továbbra is jár a GYES)
  Amennyiben nem szeretnék lemondani a GYES-ről, megtagadhatja-e a munkáltató a 6 órában történő foglalkoztatásomat?
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A versenyszférában a részmunkaidős foglalkoztatáshoz a munkáltató beleegyezése is szükséges. A gyessel kapcsolatban pedig azt javaslom, írásban jelezze a MÁK felé, hogy napi 8 órában dolgozik ikergyermekek mellett (munkahely megnevezése, címe) és az egyik gyermek tartós beteg, valamint kérjen írásbeli tájékoztatást az Önt megillető gyes összegére. Időkorlátozás nélkül mindenképpen dolgozhat, és mivel az Ön esete is kérdéses -jelenlegi álláspontom szerint a teljes összeget kaphatja-, legyen egy hivatalos írásbeli tájékoztatása és ennek ismeretében döntsön.

 18. Tisztelt Szakértő!
  Mivel a neten nem találtam pontos megoldást a problémámra,így segítségre szorulok.Tisztelt Szakértő!
  2010.11.06-án lett a 2-ik kisfiam 2 éves,tehát gyes-en vagyok.3 éves koráig nem akartam visszajelentkezni a cégemhez,mert időközben elköltözött,és nagyon messze van (oda-vissza kb 2,5 óra utazás).Próbáltuk kihúzni anyagilag,mert októberben lenne meg a cégnél a 15.évem,és ha elküldenének végkielégítéssel,akkor ez számítana.Igazából akkor szeretném is hogy elküldjenek,mert a napi nyolc órát nem tudom vállalni,segítségem nincs a gyerekek mellett,és rajtam van minden teher.Most viszont olyan anyagi helyzetbe kerültünk,hogy vissza kell(ene) mennem,(ugye gyes mellett csak részmunkaidőben lehet)Viszont a főnököm telefonon közölte,hogy részmunkaidőben nem tudnak foglalkoztatni.(most a szabadságomat töltöm).Kérdésem a következő lenne:1)Ha most részmunkaidőben visszavesznek,november 7-től-a gyes lejártakor kötelezhetnek arra hogy vállaljam a 8 órás munkát,és ha nem tudom,akkor ellehetetlenítenek úgy,hogy én mondjak fel és nem adják ide a végkielégítést?Vagy jobban járok ha visszajövök fizetésnélkülire,és felkopik az állunk?
  2)Most azt kérik hogy kérjem írásban hogy kerüljek vissza fizetésnélkülire,de ez úgy hangzik mintha Én nem akarnék részmunkaidőben dolgozni,holott ők sem közölték velem írásban azt hogy nem foglalkoztatnak.
  3)Járhat nekem ilyenkor állásidő?
  Válaszát köszönöm,és nagyon várom!
  Köszönettel:Krisztina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   1.) Ha az eredeti munkaszerződését véglegesen, határozatlan időre módosítják részmunkaidős foglalkoztatásra, akkor a gyes lejárata után is részmunkaidőben foglalkoztatható. A “meccset” Önnek kell megvívnia a munkáltatójával, ebben nem tudok véleményt nyilvánítani.
   2.) Ha nem kéri a fizetés nélküli szabadságot, akkor a munkáltatójának nincs választási lehetősége, az érvényes munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni.
   3.) Ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt köteles fizetni. Ilyen esetben is köteles munkára kész állapotban a munkahelyén megjelenni, kivéve, ha a munkáltatója írásban engedélyezni, hogy nem kell.

 19. Üdvözlöm!
  2011. február 20-án kislányom betöltötte a 2. életévét. Már szeptemberben jártam a munkahelyemen, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Azóta érdemi dolog nem történt ezzel kapcsolatban. Én úgy tudom, hogy kötelesek ők visszavenni, ha a kismama vissza szeretne menni dolgozni. A régi helyemre nem tudnak visszavenni, ugyanis akit oda helyeztek már át is helyezték egy másik osztályra, olyan címszóval, hogy az ügyek elintézéséhez nincs szükség 4 dolgozóra, elég 3 is. Ön szerint ezzel megszűnt a munkaköröm? (Erről ugyan nem tájékoztattak.)Amennyiben írásban jelzem a cég felé, hogy kérem a szabadságom kiadását, akkor ő köteles megkezdeni a kiadását? És mennyi nap után kötles erre? Engem milyen esetben illet meg az állásidő?
  Még egy kérdés foglalkoztat. Szeretnénk második gyermeket is, azonban nem most, hanem majd 2-3 év múlva (ez volt a terv). Ha mégis újabb gyerekvállalás mellett döntünk, akkro milyen összegű juttatás illet meg engem? Mivel most már gyes-en vagyok, alacsonyabb tgyás-t, gyed-et kapnék? Mi alapján számolják ki ezt?
  Válaszát megköszönve!
  Zsuzsanna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsanna!

   Az Mt. hatálya alá eső munkáltatónál a szabadság igényét 15 nappal előbb kell jelezni, amivel egyben a fizetés nélküli szabadsága is megszűnik. Mindenképpen írásban jelezze a munkáltatója felé. A felhalmozott szabadságát kötelező kiadni. Az állásidő akkor jár, ha a munkáltató működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani, a munkaköre nem szűnt meg, csak nem tudnak munkát biztosítani.
   A 2-3 év múlva születendő gyermeknél biztosat nem lehet mondani, sajnos a jogszabályok éves szinten is többször is változhatnak (változnak). 180 nap bérezett nap esetében a tényleges jövedelem az ellátás alapja, gyednél max. a minimálbér kétszerese.

   • Kedves Erzsébet!
    Félreértettük picit egymást.
    Azt szerettem volna tudni, ha a kislányom 2. és 3. életéve között (tehát még 3 éves kora előtt) születne a 2. gyermek, akkor mi alapján kapnám az ellátásokat, kezdve a táppénztől egészen a tgyáson keresztül a gyedig?
    Köszönöm válaszát!
    Gazdag Zsuzsanna

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Zsuzsanna!

     Ha nem dolgozik a tgyás alap a szerződéses bér, max. a minimálbér kétszerese, gyed alap ua. Ha nem lesz bérezett napja, a tgyás alap a tényleges jövedelem, 180 napi bér esetében korlátlan, ettől kevesebb bérezett nappal max. a minimálbér kétszerese. Gyed alap ua. max. a minimálbér kétszerese. Táppénz alap a jelenlegi gyed alap, 180 nap bérezett nap esetében a tényleges jövedelem.

 20. Kedves Erzsébet!
  Ha a munkáltató állásidőt fizet nekem és legyen az 5-6 hónap akkor nekem minden nap ugyan úgy be kell mennem dolgozni csak épp nem dolgozok mert állásidőn vagyok? Gyes mellett szeretnék visszatérni de a munkáltató azt mondta hogy jelenleg nem tud alkalmazni így állásidőt szeretnék a munkáltatótól kérni még fél évig mert akkor fogja a gyermekem betölteni a 3. életévét.
  Köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betty!

   Az állásidő fizetése nem a munkavállaló kérésére kell, hogy történjen, hanem a munkáltató kötelezettsége akkor, ha a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. Csak a munkáltató írásos engedélyével töltheti otthon, ennek hiányában köteles munkaidőben, munkára kész állapotban megjelenni a munkavégzés helyén, még akkor is ha “malmozik”.

 21. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem , hogy 2010. jan.10-től a munkáltatóm kiadta május 18.-ig a felhalmozott szabadságomat ami szülés után felhalmozódott és április 2.-án jár le a gyesem. A munkáltatót már múlt évben értesítettem hogy vissza kívánok menni dolgozni de az volt a válasza hogy nem tud alkalmazni és gyes után is jobb lesz ha közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom így csak ez év jan. vagyok szabin majd májusban nem tudom mi fog történni Mikor rúghat ki azaz mikor szüntetheti meg a munkaviszonyomat 2002. febr. dolgoztam a cégnél.Felmondási védelem hogy alakul? Van felmondási idő? ezekre szeretnék választ kapni. 3 gyermekem van , akkor ha lejár áprilisba a gyesem nem mehet el főállású anyaságira mert 8 órában kapom a szabadság béremet??? Állás időt nem akart fizetni mikor először tájékoztattam a helyzetről.Mielőbbi válaszát várom Köszönettel Bukriné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Márti!

   Az állásidő fizetése nem a munkáltató akarat kérdése, hanem törvényi kötelezettsége, amennyiben a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. A közös megegyezéssel a felmondási időre járó bérfizetést és a végkielégítést szeretné kiváltani. A gyes lejáratát követő napon átadhatja Önnek a rendes felmondást úgy, hogy a felmondási idő csak 30 nap elteltével kezdődhet meg, ebből következően a gyes lejáratát követően még 80 napig élne a munkaviszonya és erre az időszakra bért kapna. Törvény szerint 2 havi végkielégítésre jogosult és a felmondási ideje 50 nap, 25 napra a munkavégzés alól kötelezően fel kell menteni. Szabadság jár még a felhalmozott szabadság első napjától a munkaviszony megszűnésének napjáig. Gyetet a munkaviszony megszűnését követően is tud igényelni.

 22. Sziasztok!! Rajta van a családi! Lenne egy kérdésem is! Kisfiam tartós beteg így született (4 éves lesz feb.9-én) és 2011 jan. 20-án adtam fel a gyest igénylő nyomtatványokat! És én azt hittem,hogy most már jönni fog a gyes is a cs.pótlék mell de nem jött! A kérdésem az lenne mikorra várhatom??????? Válaszukat előre is köszönöm!

 23. Üdvözlöm!
  Jelenleg Gyesen vagyok 2 éves kislányommal és bár vissza szeretnék menni dolgozni ,de a munkahelyem más községbe költözött és így nem tudok oda eljárni a közlekedés miatt.Ezért szeretném a legjobb megoldást megtalálni mind anyagilag mind pedig időben:) Én szeretnék tanulni de sajnos anyagilag nem tudom ezt most bevállalni ,ezért az lenne a nagy kérdésem ,hogy ha munkanélkülire mennék (és ők támogatnák a tanulmányaimat)akkor azt mennyi ideig folyósítják és milyen összegben ,ezt mi alapján számolják ki?és ,hogy mivel Gyesen vagyok ezért ez lehetséges-e?Válaszát előre is köszönöm!
  Üvözlettel:Erzsébet

 24. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam 2 éves lett, igényeltem a Gyest, beszéltem a munkáltatómmal, hogy visszamennék dolgozni 8 órában, vissza is mondanám a Gyest, de ő csak 4 órában tudna foglalkoztatni egy új munkakörben. Párom vállalkozásában is lenne egy másodfoglalkozásom napi 2 órában. Szeretnénk még egy gyereket, ebben az esetben mi lenne a Tgyás, majd a Gyed alapja?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Marianna!

   A Gyest ne mondja vissza, mert napi 4+2 órában még dolgozhat anélkül, hogy elveszítené a jogosultságot. A napi 2 órás jogviszonyt csak akkor veszik figyelembe, ha legalább 365 nap tb pénzbeli ellátásra jogosító biztosításban töltött napot szerez. Ha ez nem lesz meg, akkor csak a 4 órás munkaviszonyban elért jövedelme fogja az ellátások alapját adni, nyilván, ha közben változik a munkaideje és ennek megfelelően a bére is, akkor változhat a 4 órás bér aránya is az ellátás alapjánál.
   A későbbi ellátások alapja attól is függ mikor érkezik a baba.
   A számítási szabályokról egyéni konzultáció keretében tudom tájékoztatni: http://www.anyabarat.hu/kismama-tb/

 25. Ha 6 órás munkaidőben visszatérek a munkahelyemre dolgozni GYES alatt, a szabadságot abban az esetben is az “új” bérrel számolják ki, amennyiben az alacsonyabb, mint az eredeti nyolcórás munkaidőben volt? Kérhetem-e azt, hogy az eredeti bérre adják ki a szabadságot?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Munti!

   A szabadság kiadásakor érvényes szerződése határozza meg, hogy milyen összeggel fizetik ki a szabadságát. Amennyiben a munkaidő mértékekkel együtt a munkabért is módosítják és minden más paraméter változatlan marad, az egy napra jutó új bérrel kell kifizetni a szabadságát. Választhatja azt is, hogy csak később lép életbe a változtatás, akkor magasabb összeggel fizetik ki a szabadságát, arra az időre amennyiben a munkaidő mértéke meghaladta a napi 6 órát, gyest nem igényelhet, illetőleg le kell mondania.

 26. Kedves Erzsébet!
  Már kérdeztem öntöl és viszont kérdeznék,mert igencsak dilemában vagyok!
  Mintmár leirtam kisfiam 2009.08.27.-én született.
  2006.ota vagyok a munkahelyemen a bölcsibe és 2009.február közepe ota
  veszélyeztetett terhes voltam.
  A fiam születéséig táppénzen voltam,utána kaptam a TGYÁST ami átcsuszott 2010.02.10.-re.
  A GYEDET ettöl a naptol igényeltem igy a bérszámfejtöm a 2009. alapján számitotta ki a GYEDEMET,mely már irtam 33795.ft.
  Igen kevés,mert egyedül nevelem a két gyermekemet.
  A kérdésem,hogy jol van-e számolva,hogy a 2009.-et veszi alapul?
  Vagy a 2008.at kellene szerintem.
  Teljesen kétségbe vagyok esve,mert nagyon nehezen élek meg!
  HA a 2008.alapját kellene vennie akkor hová tudok fordulni mert ö azt mondja,hogy ugy van jol ahogyan ö számolja?!
  Azt mondja ,hogy 2009-ben 66 napom van ami nemtudom hogyan jött össze,mert igen keveset voltam bent 2009.-ben.
  Válaszát elöre is köszönöm:
  Linocska

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Linocska!

   A 66 nap 2009. január 1- a betegszabadság utolsó napjával bezáró időszak naptári napjainak száma, és a gyedre 2010-ben váltál jogosulttá a 2009-ben elért tényleges jövedelmed alapján számították a gyedet. Az ellátás alapjánál a minimálbéres jövedelmedet és a betegszabadságod után fizetett bért (ami a minimálbér akkor még 80%-a volt) vették alapul és ennek a 70%-a a bruttó gyeded, amiből 2010-ben 9,5%, 2011-ben 10% egyéni nyugdíjbiztosítási járulékot is vonnak, illetőleg személyi jövedelemadót is, amit adókedvezményként visszaigényelhetsz. A 2008-as jövedelmed nem vehető figyelembe.

 27. Kérdésem az lenne,hogy 2009.08.27.-én szültem meg a fiamat.
  Bölcsödében dolgozom a fizum minimál bér.
  2009 február utolso hetétöl veszélyeztetett terhes voltam otthon táppénzen.
  A kisfiam születéséig.
  Utána vettem igénybe a tgyást.ami átment a következö évre 2010.02.10.-re.
  Igy most csak 33795.ft.-ot kapok gyedet.
  Nagyon kevés,mert egyedül nevelem a két gyermekemet.
  Kérdésem az lenne,hogy ha a tgyás átesik 2010.re akkor a gyed számitásához a 2009.-es évet veszik-e?vagy a 2008.-as évet?

  Köszönettel:

  Linocska

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Linocska!

   2010-es gyed igénylésnél 2009.01.01-ig vizsgálták a jövedelmet. Adójóváírást kért, mert úgy vélem az összeget annak érvényesítése nélkül utalták. Ha így van 2011-ra nyújtson be erről nyilatkozatot. A 2010. évi adójóváírást az éves szja bevallásban vissza tudja kérni.

 28. Üdvözlöm!

  Kisfiam január 17-én lett 2 éves. 18-tól igényeltem a Gyest, de közben a főiskolán most kellene elvégeznem egy 14 hetes gyakorlatot. Kérdésem az lenne, hogy milyen formában végezhetném ezt el a munkáltatómnál, vagy ha van munkaviszonyom, tanulmányi szerződéssel gyes mellett elvégezhetem e más helyen a gyakorlati időt?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   Elvégezheti mind a munkáltatójánál, mind másik munkáltatónál erre az időszakra kötött szerződéssel. Megbízási szerződést lehet díjazás nélkül, vagy díjazással kötni, ennél a szerződésnél nincs korlátozás. A másik szerződési forma a határozott idejű munkaszerződés, itt ügyelni kell a Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység korlátozására, vagy a szerződésbe foglalt munkaidő mértéke ne haladja meg a napi 6 órát.

 29. Kedves Erzsébet!

  Arról érdeklődnék, hogy mi alapján számolnák a Tgyást és a GYEDet számomra egy harmadik gyermek vállalása esetén.

  2011 júniusában lesz második gyermekem 3 éves. Vállalnánk egy harmadikat is.
  Az első gyermekemmel még GYED-en voltam, mikor várandós lettem a másodikkal, így a GYED-et ott táppénz követte a második gyermek megszületéséig. Akkor kb ugyan annyi Tgyás-t és Gyed-et kaptam, mint az első gyermekemmel.
  Most viszont már GYES-en vagyok. Kérdésem, ha a GYES alatt esnék teherbe, mi alapján járna számomra a Tgyás és a Gyed? Gyermekeim születése előtt jó állásom volt, így nagyobb különbséget jelentene, ha esetleg most a minimálbér alapján számolnának.
  Munkaviszonyom jelenleg is fennáll,de bizonytalan, hogy visszamehetnék-e még cégemhez dolgozni. Amennyiben nem esnék teherbe júniusig, és elbocsátanak, igaz-e, hogy, csak akkor járna számomra Tgyás, GYED, GYES, ha a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül születik a baba?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Hajnalka

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Hajnalka!

   A második gyermekkel annak 3. születésnapjával bezárólag védett, a következő napon már csak akkor, ha a terhes. A bizonytalanság miatt mindenképpen az lenne a legkedvezőbb, ha még gyes alatt teherbe esne. Gyes után szabadsággal kezd és az állapotától függően vagy dolgozik, vagy táppénzen van. A korlátlan tgyáshoz 180 bérezett nap szükséges, ha nincs akkor alap a minimálbér kétszerese. Ha ettől alacsonyabb a jövedelme, akkor a tényleges jövedelem (bár a “jó állásból nem erre következtetek). Gyed alapja ua. lesz, mint a tgyás alapja.

   Ha később lesz terhes minden attól függ hogyan alakul a biztosítási jogviszonya, illetőleg mikor érkezik a baba.

   Ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül akkor tgyásra és gyesre lesz jogosult. Gyed jogosultsághoz biztosításba kell kerülnie, ami legalább a tgyás folyósítás első napján fennáll, vagy ha akkor nincs, akkor a gyed igényléskor kell “élő” biztosítási jogviszony.

 30. Jeneiné Dobó Katalin

  Üdvözlöm!

  A kisfiam júniusban lesz 2 éves és asztmás, emelt összegű családi pótlékban részesülök utána. Szeptembertől mennék vissza dolgozni, jól értelmezem, hogy én visszamehetek heti 40 órában gyes mellett? Válaszát előre is köszönöm!
  Kata

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   Jól értelmezi, ameddig a pulmonológus igazolja a tartós betegség fennállását, addig a magasabb összegű családi pótlék mellett Gyesre is jogosult lesz, utóbbinál max. a gyermek 10. életévéig és időkorlátozás nélkül (heti 40 órában is) dolgozhat. Ha a gyermek 3 éves lesz levélben kérje a MÁK-tól a Gyes továbbfolyósítását, amit a leadott igazolás alapján folyósítanak. A felülvizsgálaton az orvos újabb igazolást ad, amit továbbítani kell a MÁK felé.
   A Magazin 2. számában talál egy táblázatot, milyen kedvezmények járnak a tartós beteg gyermek jogán.
   http://www.anyabarat.hu/magazin/

 31. Inkább munkajogi jellegű a kérdésem, de a GYES témakörhöz kapcsolódik.
  2010. februárja óta visszatértem dolgozni, először csak 4 órában, mert a kisfiam még csak 1,5 éves volt. Ekkor lemondtam a GYED-et és GYES-t igényeltem.
  Az eredeti (8 órás) munkaszerződésemet 4 órásra módosítottuk, a bérem is csökkent, sajnos az időarányosnál is kevesebbet kaptam, de elfogadtam, mert a GYED-nél még így is jobban jártam.
  Nagyobb projekt miatt a szerződést később határozott időre 6 órásra módosítottuk, de akkor azt az ígéretet kaptam a munkáltatómtól, hogy később ezt az állapotot véglegesítjük.
  Most lejár a 6 órás határozott idejű módosítás, így életbe lép a korábbi 4 órás módosítás, viszont én többször is határozottan jeleztem a vezetőm felé, hogy szeretnék 6 órában maradni.
  A kérdésem: Van-e bármilyen lehetőségem “kényszeríteni” a munkáltatót, hogy tartson 6 órában? A GYES egyébként még augusztusig jár nekem, akkor lesz 3 éves a kisfiam. Köszönöm a választ.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A munkáltatónak az eredeti munkaszerződés szerint áll fenn a foglalkoztatási kötelezettsége, a módosításhoz mindkét fél akaratán alapuló közös megegyezés szükséges. A határozott idejű megállapodásra vélhetőleg azért került sor, mert a munkáltató addig látta biztosítottnak a munkaidő lefedését feladatokkal és a saját mérlegelési jogkörében tartotta, hogy megállapodás lejáratakor megítélje a helyzetet (a munkaszervezés körülményeit, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeit).
   Írásban kérje a munkáltatót a 6 órás foglalkoztatásra, a munkáltató a döntésről 15 napon belül köteles írásban tájékoztatást adni.

 32. Kedves Erzsébet,

  Tartósan beteg gyerek esetén, amennyiben a gyerek 10 éves koráig (3 éves elmúlt, de még a legkisebbel – 2,5 éves – vagyok Gyes-en) igénybe veszem a GYest 8 órás munka melett,meddig érvényes a védett időszak? Csak a legkisebb gyerek 3 éves koráig, vagy esetleg a tartósan beteg gyerekre igénybe vett Gyes mellet 10 éves koráig?
  Ha kaphatnék hozzá hivatalos forrást is, megköszönném,szeretnék erre hivatkozni a munkáltatómnál.

  köszönöm előre is!

  claudia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Claudia!

   Tartós beteg gyermek jogán, amennyiben a gyermek a 3. életévét betöltötte munkavégzés mellett gyes folyósítás ellenére sem védett.
   A 2,5 éves gyermek jogán a 3. életévéig védett, amennyiben a gyermekkel Ön volt utoljára fizetés nélküli szabadságon.
   1992. évi XXII. törvény
   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő,
   (6) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

 33. Üdvözlöm! A kérdésem a következő lenne,én 2009 szeptember óta vagyok gyes-en,és azóta dolgozom napi 8-órában a gyes mellet.Énrám is vonatkozik ez a módosítás?Még ez év szeptemberig járna a gyes,így akkor le kell mondanom róla.

 34. Üdvözlöm!

  Nekem bonyolultabb problémám van a munkáltatómmal. 2005. decemberében szültem, és 2008-ban visszamentem dolgozni gyes mellett. Már akkor várható volt a gyes meghosszabbítása, mert gyermekem sokat volt beteg. A problémám, hogy nem zárultak le az orvosi vizsgálatok, mire a gyes időszaka véget ért. A munkáltatóm ezt kihasználva, ahogy aláírtam a nyilatkozatot, hogy a mai nappal a munkaviszonyom nem gyes melletti mukaviszony, azonnal elbocsájtott rendes felmondással a válságra hivatkozva, hiába jeleztem, hogy a gyermekem kivizsgálás alatt van. Másfél évbe telt, mire megkapam a szükséges papírokat a kórházból és újra igényeltem a gyest. Addig elhelyezkedni sem tudtam máshol, mert kórházról kórházra jártunk, mert a gyermekem állapota súlyosbodott. Ügyvédem javaslatára visszamentem a volt munkáltatómhoz, ismételt foglakoztatást kérvén, de azt a választ kaptam, hogy ez elúszott hajó. A munkaügyi bíróságon nem tudtak segíteni az eset speciálissága miatt, volt munkáltatómat csak a munkaviszony jogtalan megszüntetése miatt tudom bepanaszolni. Szeretném megtudni, hogy ha újra gyesre kerül az anyuka ugyanaz gyermek esetében, a munkáltatónak kötelessége-e foglakoztatni ha a munkaviszonyt időközben munkáltatói oldalról megszüntette.

  Segítségüket előre is megköszönve, tisztelettel:
  Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A leírtak alapján az én álláspontom szerint a munkáltató rendes felmondása nem ütközött felmondási tilalomba, a felmondás közlésekor nem állt fenn tilalomra okot adó esemény.
   A munkáltató akkor köteles továbbfoglalkoztatni, ha jogorvoslatot és azon belül a munkaviszony helyreállítását kérte és erről jogerős bírósági határozata van.
   Nyilván az ügyvédje átnézte az ügy dokumentációját és a részletek ismeretében elmondta, hogy lehetséges-e jogorvoslat és milyen indokkal kérhető és indokolta miért javasolja a ismételt foglalkoztatás kérését.

 35. Üdvözlöm!
  Kislányommal Gyeden vagyok itthon, 2 éves korában térnék vissza munkahelyemre. Kérdésem, hogy ha kétféle munkaköröm várható adott cégnél, akkor kaphatok-e gyest, ha 6 órában kell munkahelyemen, 2 órában itthon végeznem a munkámat? (Ha egyáltalán lehetséges ilyen szerződés…). Illetve ha nem, akkor kaphatja-e a gyest édesapám, ha csak tartózkodással, tehát ideiglenes lakcímmel lakik nálunk arra az időre? Köszönettel: Petra

 36. Üdvözlöm!
  2 kérdésem lenne.
  Az első hogy kiskönyves munkára is vonatkozik-e a heti 30 óra?
  A másik hogy nekem véglegesített szerződésem van és visszaszeretnék menni dolgozni de elutasítottak!Kötelesek-e visszavenni ha én ugy gondolom hogy munkába állnák?Gyermekem 2010 szept.29-én töltötte be a 2 évet és azóta hiába próbálkozok mindig elutasítást kapok!Nem tudom mit tegyek!
  Köszönöm válaszát!

 37. Kedves Erzsébet! Jelenleg GYED-en vagyok, kisfiam febr. 20-n tölti 2. évét. 21-től igényelném GYES helyett a munkáltatómnál szabadságokat, de leépítések vannak, várhatólag ennek letöltése után mostanában nem fognak tudni munkát biztosítani. A szabadság letelte után még mindig igényelhetem a GYES-t és rám is vonatkozik a gyermek 3 éves koráig megillető védettség, nem tudnak a szabi után kirúgni? Ugye jól értelmezem és az átmeneti GYES+8 órás munkavégzés (vagy GYES+szabadság) febr. 20 és márc. 31 között rám már nem vonatkozik, mivel most még GYED-en vagyok? Kisfiam a 3. gyermek, esteleges GYET időszakára is ugyanúgy fennáll a védettség, mint GYES alatt? Köszönettel, Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A gyermek 3. életévéig védett, akár igényel Gyest, akár nem.
   Igen, az átmeneti időszak (jan.1-márc.31.) nem vonatkozik Önre és vagy Gyes, vagy napi 8 órás szabadság, vagy max. 6 órás részmunkaidő+Gyes.
   A gyermek 3. életévét követően a Gyet időszaka alatt, már nem védett.

 38. Abban szeretném a segitségét kérni, hogy mi a teendőm akkor ha vissza akarok menni fizetetlen szabadságra?Gyes mellett dolgozom 8 órában 2010.augusztustól,de csak 2011.júliusban lesz a kisfiam 3 éves. A munkáltató azt kéri irjam le hogy szeretném megszüntetni a gyes melletti munkaviszonyomat…
  Segitségét megköszönve

 39. 2010. szeptembertől álltam vissza munkába, kisfiam bölcsődés lett. 8 órában dolgozom, egyedülállóként nevelem gyermekem. Idén, a módosítások miatt, csak március 31-ig kaphatom a GYES-t. Fiam június végén tölti be a 3. életévét, kérdésem az lenne, hogy a Nagypapa igényelheti-e a fennmaradó 3 hónapra?

  Köszönöm!

 40. Üdvözlöm!

  2011. május 7-én lesz a gyermekem 3 éves. Jelenleg gyesen vagyok, és a jövő hónapban mennék vissza dolgozni. A régi munkahelyem megszűnt, de találtam egy újat. Ha főállásra vesznek fel, le kell mondanom a gyest? Mehet gyesre közeli hozzátartozó is, vagy csak a férj vagy nagymama?
  Köszönettel
  Andrea

 41. Üdvözlöm!
  Kislányom szeptemberben lesz 3 éves, jelenleg Gyesen vagyok,január 21-től venném ki a Tgyás és a Gyed ideje alatt összegyűlt szabadságomat a kislányom születését megelőző 8 órás munkaviszonyom szerint. Ezt követően pedig úgy tervezem, hogy heti 20 órában dolgoznék. A 8 órás béremnek megfelelő szabadságom alatt (jan 21. – március 31.) megkahatom-e a Gyest, vagy erre az időre le kellene mondanom?
  Köszönöm!
  Tímea

 42. Szeretném megkédezni, hogy 2011.jan.1-től aki ikrek után kapja a dupla GYES-t, és mellette csak 4 vagy 6 órában dolgozik majd,az továbbra is jogosult lesz a dupla GYES-re? (azt tudom,hogy 8 óra esetén csak szimplán jár a GYES majd.) KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!

 43. Kedves Anyabarát,

  kérdésem lenne, lehet-e munkaszerződést módosítani, hogy a munkaszerződés minden eleme, kivéve, a 40 órát->30 órára módosítanak, de a bér marad, és minden más elem. így lehet?
  köszönettel

  HF.

 44. Én 2010.október 11.óta dolgozom gyes mellett 8 órában.A kislányom 2011.április 8-án lesz 3éves.Meddig dolgozhatom még 8órában?Ha esetleg nem dolgozhatok tovább igy,akkor a nagymama elmehet gyesre a fent maradó ideig?

  tisztelette:Tóth Andrea

  • Kedves Andrea!

   2011. március 31-ig dolgozhat 8 órában és egyben megkapja a Gyest. A nagymama igényelheti a fennmaradó időre (ápr.1-8-ig) az ellátást, semmi sem tiltja, hogy csak 8 napra igényelje az ellátást, azonban a gyermek a nem járhat bölcsibe (ki kell íratni erre a 8 napra).

 45. Bacskainé Sipos Szilvia

  Üdv!
  Én 2010.dec.11-től dolgozom(szabadságom töltöm)GYES mellett.Ha jól értelmeztem a változásokat 2011.márc.31-ig kaphatom a GYES-t a 8 órás munka mellett.Azután választani kell vagy 6 órás munka és GYES,vagy 8 órás munka és nincs GYES.Ebben a kérdésben várnék megerősítést vagy helyre igazítást.Előre is köszönöm.

 46. Pingback: Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től | Anyabarát

 47. Üdvözlöm!
  Ez év ápr.5-vel vissza mentem dolgozni,de a fönőköm közölte,hogy felmond 1-vel és kér 15 nap felmondási időt ami le kell dolgoznom.Van ilyen,vagy mi ilyenkor a teendő?kérem mielőbbi válaszát mert a napokban kapom a papír és szeretnék tisztán látni ez ügyben,nagyon köszönöm.
  Margit

  • Kedves Margit!

   Érdembeli válaszhoz kevés a megadott információ. Munkáltatói rendes felmondásnál a minimális felmondási idő 30 nap, ami a munkaviszony hosszától függően meghosszabbodik. Hogy pontosan mennyi az Ön esetében, tudnom kellene mikor kezdődött a jelenlegi munkaviszonya és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon kívül volt-e más miatt fizetés nélküli szabadságon.
   A felmondási idő fele alól köteles a munkáltatója a munkavégzés alól felmenteni, ami 30 (naptári) nap felmondási időnél, 15 nap munkavégzés (pihenőnapot, szabadságot is beleértve), 15 nap felmentési idő.
   Ha a (legkisebb) gyermeke még nem töltötte be a 3. életévét felmondási védelem alatt áll, ha esetlegesen terhes akkor is, de ezt a felmondás írásban való közlését megelőzően tudomására kell hoznia a munkáltatójának, célszerűen írásban.
   A felmondás szóban nem, csak írásban érvényes.

   • Üdvözlöm!
    Jövő év ápr. 4.-én lesz a fiam 3 éves,de fél éve vissza mentem dolgozni tehát Gyes mellett.Jan. 1.-ével fel akar mondani a főnököm és 15 nap felmondási és le dolgozandó napot kért.Fel mondhat Gyes alatt,illetve adó bevallás szempontjából ez mit jelent?Köszönöm!
    Margit

    • Kedves Margit!

     Az előző válaszomban is írtam, hogy a gyermek 3. életévéig, akár kap Gyest, akár nem kap, a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel. Rendkívüli felmondásnál nincs ilyen védelem.

     A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének nincs akadálya, a megállapodást írásba kell foglalni és a munkáltatónak és Önnek is alá kell írnia. Tehát Önnek is bele kell egyeznie, ha nem szeretne, akkor ne írja alá.

     Adóbevallásnál nem tudom pontosan mire gondol. A megszerzett jövedelmet minden esetben be kell vallania, az adót és járulékokat a munkáltató levonja és befizeti az APEH felé. A személyi jövedelemadóról, ha 2011-ben fizetik ki Önnek, akkor 2012-ben kell éves bevallást benyújtania.

 48. Kislányommal (4éves) Gyesen vagyok valószínű 10 éves koráig, mert tartósan beteg.Vállalkozásnál dolgozom napi 8 órát (anyukám vigyázz a gyermekemre),munkahelyemen szóltak,hogy 2011.januártól nem alkalmaznak.
  Nem tudom,hogy ezt már Törvényileg el is fogadták a Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételeit?Gyeshez kötött e a gyermek ,bizonyos év betöltéséhez?Másik lehetőség,hogy édesanyám vegye igénybe a Gyest?De ha igaz most nyugdíjba menne.
  Köszönöm válaszukat.
  Kellemes Ünnepeket Kívánok!

  • Kedves Nikolett!

   Hiába folyósítanak az Ön számára Gyest, csak fizetés nélküli szabadság mellett lenne védett, ha dolgozik akkor csak gyermek 3. életévéig. Közös megegyezést nem köteles aláírni, rendes felmondással csak írásban (szóban nem érvényes) valós és okszerű indokkal mondhat fel a munkáltatója.

 49. Tisztelt Szerkesztőség!

  Feleségem jelenleg alkalmazásban áll, 8 órában dolgozik és kapja a GYES-t.
  Ugy látom kedves új kormányunk ezt el akarja venni januártól, illetve nem dolgozhat 8 órában, de felmondani sem fog!
  Az a kérdésem,hogy létezik-e olyan kiskapu, hogy mondjuk a kislányunk nagypapája ilyenkor felveheti a maradék 5 hónapra a GYES-t?

  Válaszát köszönöm

  Dj

  • Kedves Dj!

   Ha a törvénytervezet elfogadása (és majd a végrehajtási rendelet módosítása) után a nagypapa megfelel minden feltételnek, akkor nincs akadálya, hogy ő igényelje a maradék időszakra. Van olyan módosító javaslat beterjesztve, amely szerint a már dolgozókra csak később lenne érvényes a korlátozás. Biztosat csak az elfogadás, kihirdetés után lehet tudni.

 50. Tisztelt Szerkesztőség

  Érdeklődni szeretnék,hogy a fiammal meghosszabbított GYES-en vagyok mert tartósan beteg és egy cégnél dolgozom napi 7 órát,hogy januártól miben fog ez változni és az emelt szintű családi pótlékot kapni-e fogjuk
  Válaszukat előre is köszönöm

  • Kedves Livi!

   A gyes folyósítása melletti munkavégzés időkorlátozása a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot nem érinti. Van olyan módosítás beterjesztve, amely a már dec.31-én (vagy korábban) dolgozók számára később vezetné be a korlátozást. Nincs más választás meg kell várni a jogszabály elfogadását, aláírását, kihirdetését és az ezt követő esetleges végrehajtási rendelet módosítását.

 51. Napi 4órát lehet dolgozni jövőre gyes mellett/terv/.Itt nálunk vidéken ez nagyon fogja segíteni a gyesen levőket,mivel elmennek a munkásjáratokkal és mivel fognak munkaidő után haza jönni,ott ücsörögnek,még 4 órát.Át kéne gondolni az új rendelkezéseket,de olyanoknak ,akiknek gyerekük van, és kevés a fizetésük!

 52. Hallerné Mihók Henrietta

  Sziasztok!
  2009-májusa óta GYESEN vagyok. Augusztus óta 8-órában dolgozom egy cégnél. Az érdekelne, hogy januártól az én esetemben is fenn áll, hogy csak 6-órában dolgozhatok ha még meg szeretném kapni a fennmaradó 5hónapban a GYEst is? Köszönöm a választ, előre is!

 53. Jelenleg gyed-en vagyok 3. gyermekemmel 2011. okt.31-ig. Most felvételizek a rendőrségre, ahol a felvételt nyert embereket beiskolázzák 6 hónapra. A jelenlegi munkáltatóm szerinti “jó helyen vagyok itthon” mondata késztetett erre a lépésre. A kérdésem a következő lenne: amennyiben felvesznek a rendőrségre, van -e lehetőségem az iskola idején igénybe venni a gyes-t? Vagy a rehabos nagymama igényelheti-e helyettem.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  Ibolya

  • Kedves Ibolya!

   Az iskola nem befolyásolja a jogosultságot. Vélhetőleg az alkalmazásával kapcsolatban az iskola időszakára is szerződést kötnek és amennyiben munkaidő mértéket megjelölnek és az meghaladja a megadott mértéket a Gyes folyósítást kizárhatja. Jelenlegi ismereteink szerint igényelheti a nagymama, ha minden feltételnek megfelel. Ebben az esetben a jelenlegi munkahelyét tájékoztatni kell arról, hogy nem folyósítanak az Ön számára ellátást, mivel ellátás hiányában itt szünetelni fog a biztosítási jogviszonya.

 54. Sziasztok!
  Kisfiam 2009.04.03-án született.2011-ben ha betölti a két évet szeretnék visszamenni dolgozni,az lenne a kérdésem hogy ha a munkahelyemmel nem bontom fel a szerződést(oda nem tudnék visszmenni mert négy műszak van és így nem tudom a kisfiamat elhelyezni)elmehetnék e máshova négy vagy hat órában dolgozni?milyen juttatást kapnék ilyenkor?Azt is hallottam hogy a harmadik évben ugyanannyi gyest kapnék mint a második évben(ami most 83ezer forint)ez mellett is dolgozhatnék 4 vagy 6-órában?

  Köszönöm

  • Kedves Timi!

   Jelenleg gyermekgondozási díjat kap (Gyed), a gyermek 2. életévét követően gyermekgondozási segélyt igényelhet, összege havi bruttó 28.500 Ft. Várhatóan napi 6 óra munkavégzés lesz a megengedett, várhatóan december utolsó napjaiban lesz ismert az elfogadott módosítás, még csak tervezet.

 55. Üdvözlöm!

  Abban kérném a segítségét hogy igaz e az a hír hogy 2011.január 1.-től nem lehet főállásban a gyes mellett dolgozni?Én meghosszabbított gyesen vagyok itthon a lányaim betegsége miatt de ez márciusban lejár és a régi munkahelyem sajnos megszűnt és nem elérhetőek!Dolgozni szeretnék de így sehova nem vesznek fel a férjem pedig lebetegedett 3 hónapot kórházban volt így én lennék a kereső a családban!Válaszát előre is köszönöm!

 56. Kedves Szakértő!

  Korábban jeleztem a munkáltatómnak, hogy a GYED lejártát követően munkába szeretnék állni. Kiadták a felhalmozott szabadságomat, ami december 3-án lejár. A munkahelyemen az utóbbi években komoly átszervezések voltak. Megszűnt a szervezeti egység és a munkakör is ahol dolgoztam. A településünkön csupán ügyfélszolgálat maradt. Ennek következtében a munkáltatóm tájékoztatott, hogy a ” működési körében felmerült okokból előreláthatólag 2010. december 4-től december 31-ig nem tud munkát biztosítani, ezért erre az időszakra személyi alapbért fizet.” Más információt a levél nem tartalmaz.

  Azt olvastam az anyabarát magazinban, hogy az állási idő alatt is kötelező megjelenni a munkahelyen, kivéve, ha a munkáltató írásban adott engedélye alapján ettől eltekint. Ezek szerint nekem december 6-án meg kell jelenem a munkahelyemen? Vagy ezt a levelet engedélynek lehet tekinteni?

  Segítségét előre is köszönöm.

  Andrea

 57. Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő:
  A kisfiammal Gyes-en vagyok itthon, tartósan beteg. Ugyan úgy vállalhatok munkát, rész illetve teljes munkaidőben, mint az általános Gyes mellett?
  Válaszukat előre is köszönöm

 58. Arra lennék kíváncsi,hogy Gyes mellet ugye dolgozhatom a már meglévő munkahelyemen ahonnan gyesre mentem,de ha máshol szeretnék részmunkaidőt vállalni úgy ,hogy ez idő alatt nem szüntetem meg a munkaviszonyom .arra van-e lehetőség?

 59. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy milyen ellátásokat válasszak, melyik a legkedvezőbb.
  Gyermekem 2010. júliusában született, jelenleg thgyás-on vagyok vele, ez január 10-ig jár, utána gyed-re leszek jogosult, amelynek max. összegét fogom kapni, a nettó 86 eFt-ot. A családban nekem volt magasabb keresetem, illetve a munkáltatóm minél hamarabb visszavár, ezért a baba egy éves kora körül szeretnék visszamenni dolgozni.
  Úgy tudom GYED mellett nem mehetek vissza, de gyes igénybevétele mellett igen.
  Ebben az esetben igénybe vehetem a gyest is és teljes munkaidőben a teljes fizetésemért dolgozhatok vagy ilyenkor a gyes összegével csökken a bérem? Van-e valamilyen időkorlátja a gyes melletti munkavégzésnek (pl. napi 4 óra stb.)?
  Az édesapa is dolgozik, jogosult lehet egyébként ő igénybevenni a gyest, ha én nem teszem?
  Megilletne ebben az esetben is bennünket a felmondási védettség a gyermekünk 3 éves koráig?
  Köszönöm szépen:
  M. Melinda

 60. Horváth Sándorné

  Szeretném megkérdezni, hogy GYES-be szültem 2010. október 10-én. Időközben kiderült, hogy munkáltatóm felszámolás alatt áll. Az OEP-be mentem THGYás igényemet bejelenteni, ahol közölték velem, hogy csak GYES-re vagyok jogosult. Ez lehetséges lenne? Nincs mód méltányossági THGYásra és GYED igénylésre. Köszönöm a válaszukat.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Nem világos, hogy írásban határozattal utasították el az igényét, vagy csak az ügyfélszolgálaton előzményeket vélhetőleg pontosan nem ismerő ügyintézőtől kapott ilyen jellegű tájékoztatást. A Gyesbe szülés nem féltétlenül kizáró ok, lényeges, hogy “aktív”, vagy “passzív” jogon kapta, illetőleg mikortól veszi igénybe.

   Egy folyamatban lévő felszámolási eljárás alatt, ugyanazok a jogok illetik meg, mintha a munkáltatója nem állna felszámolás alatt. Minden papírt a munkáltatója (felszámoló) felé kell leadnia és az továbbítja a Regionális Egészségbiztosító Pénztár felé.

   Méltányosságból akkor állapítható meg tgyás, gyed, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

Minden vélemény számít!