Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában

Egyre több munkaviszonnyal rendelkező kisgyermekes anyuka  még a gyermek 3 éves kora előtt vissza kíván menni dolgozni a korábbi munkahelyére, amit a munkáltatók egy része megnehezít, vagy megpróbál megakadályozni. Ilyenkor jó ha a munkavállaló pontosan ismeri a jogait.

A Tgyás és Gyed jogosultságnál kizáró feltétel a díjazás ellenében végzett keresőtevékenység, 2011. január 1-től Gyes folyósítása mellett legfeljebb heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy otthon végzett munkánál időkorlátozás nélkül folytatható. Tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek, vagy ikergyermekek jogán igényelt Gyesnél megmaradt az időkorlátozás nélküli munkavégzés lehetősége, utóbbinál a Gyes összegének csökkentésével. Aki  a gyermek első születésnapját megelőzően kíván munkába állni Gyest csak a gyermek 1 éves korától igényelhet. A Gyes folyósítása melletti munkavégzés szabályai az apára is érvényesek, amennyiben nem az anya veszi igénybe az ellátást.

Első lépésként a visszatérés szándékát  be kell jelenteni a munkáltatónak írásban, ami megvéd későbbi vitáktól, időhúzástól. A tájékoztatás megtételére nincs kötelezően előírt határidő, a gyakorlatban általában 30 napot alkalmaznak. Mindkét félre vonatkozik az együttműködési kötelezettség, így a munkavállalónak is úgy kell eljárnia és olyan magatartást kell tanúsítania, amely elősegíti a jogok gyakorlását és a kötelezettségek teljesítését a munkáltató részéről, elsősorban legyen ideje felkészülni a munkavállaló visszatérésére.

.

1. Foglalkoztatás eredeti munkaszerződés szerint (időkorlátozás nélkül)

A Gyes alanyi jogon jár és nem keletkeztet munkaviszonyt, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság személyes okokból illeti meg a munkavállalót, igénybe vételére nem kötelezhető, amennyiben kérvényezi a munkáltató köteles engedélyezni.

A gyermek otthoni gondozása céljából biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnését követően munkabér újra megállapítási kötelezettség terheli a munkáltatót és munkabért az időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Főszabályként az azonos munkakörrel és azonos gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérfejlesztéséhez kell viszonyítani. Előfordulhat, hogy bérfejlesztés helyett bércsökkentésre került sor, tekintettel arra, hogy a törvény kifejezetten bérfejlesztés esetén írja elő a módosítás kötelezettségét, joghely hiányában bércsökkentésre nem kerülhet sor. Ez már megállapodás tárgyát képezi. A korábban minimálbérrel alkalmazott munkavállaló munkabérét az érvényes minimálbérre -bérfejlesztés hiányában is- kötelező módosítani.

A szabadságok kivételében a munkavállaló a gyermek otthoni gondozásának ideje alatt akadályoztatva van, így a visszatérés az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságok kiadásával kezdődik. Időnként értelmezésbeli különbségek vannak e tekintetben, a törvény rendelkezése szerint 30 napon belül kell kiadni  a szabadságot és ez nem azt jelenti, hogy 30 napon belül kell megkezdeni a kiadását, hanem azt, hogy 30 napon belül ki is kellene adni. Ez a visszatérő anyák/apák esetében lehetetlen, mert 30 (naptári) napon belül 20-23 munkanap adható ki, ezért van az, hogy már az első napon szabadsággal kell kezdeni. Ettől érvényesen eltérni nem lehet. A munkavállalót megillető szabadságok mértékéről korábbi bejegyzésben itt olvashatsz. A szabadságokat az emelt bérrel kell kifizetni. A szabadságok kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, tehát a szabadságok nem „vesznek el”.

Az eredeti munkaszerződés módosítás csak a felek egyező akarata esetén és írásban valósítható meg.

.

2. Foglalkoztatás határozott idejű megállapodással (időkorlátozással)

Előfordul, hogy Gyes folyósítása mellett a munkavállalót az eredeti munkaszerződéstől eltérően határozott idejű megállapodással foglalkoztatják és a megállapodás lejártát követően az eredeti munkaszerződés lép életbe. Ez nem azonos olyan eredeti munkaszerződés módosítással, amely esetében a határozatlan időtartamú szerződést határozott idejűvé módosítják és annak lejártával a munkaviszony is megszűnik.

Ilyen esetben a szabadságok kiadására és a bérfejlesztésre megállapodás lejártát követően kerül sor.

A megállapodás megkötése a felek közös akaratán és nem a munkáltató egyoldalú akaratán alapszik és írásba foglalása kötelező.

.

3. Védelem

A gyermek 3 éves kora előtt munkát végző szülővel munkáltatói rendes felmondás nem közölhető, amennyiben a munkavégzés mellett Gyes folyósításban is részesül.

Ez a szabály 2010. május 1-től annyiban módosul, hogy a védelem a gyermek 3 éves koráig akkor is fennáll, ha a szülő nem igényel, vagy nem jogosult Gyesre, vagyis nem feltétel a Gyes folyósítás. A gyermekvállalással kapcsolatos ellátások szabályainak változása tette szükségessé a Munka Törvénykönyvének módosítását, mivel az április 30-át követően születendő gyermeknél a szülő a gyermek 2 éves koráig jogosult ellátásra. A védelem azonban kiegészül azzal a kikötéssel, hogy azt a munkavállalót illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

.

Ajánlott bejegyzés:

Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

.

Letölthető magazin cikkek:

Hová fordulhat az anya, amikor a munkáltató megpróbálja megakadályozni a munkába visszatérést?

Mit kell tudni az állásidőről (mikor jár, összege, keresőképtelenségnél, otthon tölthető-e)?

Katt ide a letöltéshez>>>

343 válasz a(z) Gyes folyósítása melletti munkába visszatérés a versenyszférában bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  Ismételten a segítségét szeretném kérni. A szabadságom számításával kapcsolatban.
  A gyermekem 2009.május 26-án született.
  2009. máj.26-tól 2009.november 9-ig voltam szülési szabadságon.
  2009-ben 17 nap szabadságot vettem ki. 2009-ben a férjem vette igénybe a 2 nap pótszabadságot a gyermek után. A 2010 évi 2 napot én veszem ki. A munkáltatóm így 29 nap szabadságot állapított meg nekem.
  A kérdésem, hogy ez rendben van-e így. Köszönettel: Szabina

 2. Köszönöm gyors válaszát,
  de én eddig 8 órában dolgoztam csak most 6órában vesznek vissza.
  Akkor ezek szerint jól értelmezem, hogy 6óránként számolnak el egy napot?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a szabadságát a napi 6 órára módosított szerződés érvénybe lépésekor (után) kezdi letölteni, akkor egy napi szabadságot egy munkanapra járó járó bérrel (távolléti díjjal) fizetik. Egy munkanap = hat órás munkaidő.

   • Kedves Erzsébet!

    A következő problémával fordulok Önhöz. 2011. szeptemberében lesz 2 éves a kislányom, akivel most GYED-en vagyok. Munkáltatómnál jeleztem, hogy visszamennék dolgozni, aki 6 órás munkavégzést ajánlott fel. Július 29-től kezdem kivenni a szabadságokat, ténylegesen szeptember közepén állok munkába. Mindemellett második gyermekemmel vagyok terhes, aki 2012. februárra várható. Kérdéseim a következők:
    – 2012. februártól venném igénybe a TGYÁS-t, majd GYED-et, ezek számításának mi az alapja?
    – Első gyermekem után februártól továbbra is igénybe vehető-e a GYES?

    Választát előre is köszönöm:

    Henrietta

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Henrietta!

     – Tgyás alap a tgyás igénylés napját megelőző nap 180 nap jövedelme. Ha van legalább 180 nap, akkor a tgyás alap korlátlan, ha nincs legalább 180 nap, akkor max. a minimálbér kétszerese, amennyiben a tényleges jövedelem ezt meghaladná. Gyed alap 180 napi jövedelemnél a tényleges jövedelem, max. a minimálbér kétszerese. 180 napnál kevesebb jövedelemnél a tgyás alap, max. a minimálbér kétszerese.
     – Nem jár együtt a tgyás és a gyes, választani kell az ellátások között, ha több ellátásra is jogosult egyidejűleg.

 3. Segítséget szeretnék kérni!
  6 órában megyek vissza dolgozni ,a szülés utáni szabadságaimat ami 64 nap , akkor hogy számítják be?
  Egy szabadságnapom 6órának lesz beszámítva 8 helyett?
  Köszönöm a választ!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A letöltött napok száma annyi lesz, ahány felhalmozott szabadságos napja van. Az egy napra járó bér a letöltéskor érvényes munkaszerződésben foglalt munkaidővel lesz kifizetve, ha az napi 6 óra, akkor 6 órával.

 4. Tisztelt Szakértő.

  Én a következő két kérdéssel fordulok Önhöz.
  2011 július 20.-ig vagyok GYED-en. Már igényeltem a Gyest. Jeleztem (igaz csak szóban) a munkáltatóm felé, hogy szeretnék Gyes mellett visszamenni 6 órában dolgozni. Nem kaptam elutasító választ, de azt mondták, ha lesz valahol hely, akkor jelentkeznek.
  Multinál dolgoztam termelésben, ahol 12 órás munkavégzés van. Termelésbe nem tudnak 6 órás munkát biztosítani.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a munkatörvénykönyv 102§ alapján ilyenkor is munkát kell biztosítania a munkáltatónak vagy sem? Mert ha igen, de nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt kell fizetnie?
  Ki kell-e vennem az eddig felhalmozott szabadságot, vagy ráér a Gyes lejárta után is?
  Köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

  Tisztelettel.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Jucus!

   A munkáltatónak eredeti munkaszerződés szerint van foglalkoztatási kötelezettsége és ebben az esetben köteles állásidőt fizetni, ha nem tud a működési köréből kifolyólag munkát biztosítani. Ha vállalja
   A 6 órába történő visszatéréshez a munkáltató egyetértése is szükséges, nem tudja kikényszeríteni. A munkarendet -akár heti 40 órába, akár heti 30 órába órába tér vissza- a munkáltató határozza meg és köteles az előírt időben munkára képes állapotban megjelenni a munkavégzés helyén.
   A felhalmozott szabadságot a visszatéréskor kell letölteni, nem a gyes után.

   • Üdvözölöm.

    Köszönöm a gyors válaszát.
    Ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
    Amint az előző levelemben írtam július 21-től leszek szabadságon. Voltam a munkáltatómnál, és kiírattam a szabadságomat.
    Sajnálatos módon, a mai nappal csődeljárást indítottak a cég ellen.
    A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendőm. Inkább írassam vissza a szabadságomat? (persze nem tudom van-e erre mód) A gyes igénylést a szabadság lejárta után igényelném. De ha egy cég fizetés képtelen, attól Én még nem maradhatok juttatás nélkül.

    Ismét köszönöm megtisztelő figyelmét, és válaszát.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Jucus!

     A csődeljárás egy fizetési moratóriumot jelent a vállalkozás számára a beszállítókkal, hitelezőkkel szemben, ez nem azt jelenti, hogy a munkavállalók ellátás nélkül maradnak. Ne lépjen elhamarkodottan, tájékozódjon a munkáltatójánál, de ne a folyosói pletykák, találgatások alapján. Kérdezzen a HR-n, bérszámfejtésen, stb. mi várható. Kérdezze meg lesz-e a munkavállalók részére tájékoztatás, mikor és hol, vegyen részt ezen.

     • Kedves Erzsébet.

      Köszönöm hogy eddig is segített a tanácsaival, és ismét kérdéssel fordulok Önhöz.
      Jelenleg a szabadságomat töltöm, Gyed után. Jeleztem a munkáltató felé (szóban), hogy a szabadság lejárta után igénylem a Gyest, és szeretnék vissza menni 6 órában dolgozni. Jelenleg nagyon instabil a munkahelyem, de van akit így foglalkoztatnak gyes mellett.
      Október 11.-én jár le a szabadságom, és beszéltem a bérszámfejtéssel ahol, folyamatosan azt mondják, hogy a gyerek három éves koráig kérjek fizetetlen szabadságot.
      Ez lehet a munkáltatónak kiskapu, hogy ne kelljen 6 órában alkalmaznia? Nem tudok máshol elhelyezkedni 6 órában. Ha így lenne akkor kérném a fizetés nélküli szabadságot. Nem tudom mit kellene tennem.
      Válaszát előre is köszönöm szépen.

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Jucus!

       A munkáltatója eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni, ha ez napi 8 órás (heti 40 órás) munkaidő mértékű, akkor a napi 6 órás foglalkoztatást csak közös megállapodással valósítható meg. Ha a munkáltatója nem egyezik bele, akkor két lehetősége van, vagy fizetés nélküli szabadságot igényel a gyes folyósítás időtartamára, vagy nem igényli a gyest és az eredeti (vélt) 8 órában áll munkába. Ha a gyermek esetleg tartós beteg és erről az orvosi igazolást leadva a MÁK felé magasabb összegű családi pótlékra jogosultak, akkor gyes folyósítása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. Ha ez nem áll fenn, vagyis egészséges a gyermek, az előbb vázolt két helyzet közül választhat.

       • Kedves Erzsébet.

        Először is szeretnék kellemes ünnepeket kívánni.
        Egy újabb kérdéssel fordulok Önhöz.
        A munkahelyemen még mindig nem indult el a felszámolás, bár az aktív dolgozókat már elküldték. Én még állományban vagyok a gyerek három éves koráig.(július 20.-án tölti a harmadik élet évét) Március 27.-én lenne a meg a tíz éves munkaviszonyom. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő az amit Nekem ebben az esetben ki kell hogy fizessenek. Értem Én ez alatt, hogy ha megszűnik a munkaviszonyom január 15.-vel akkor megilletn az állásidőre járó bér a gyerek három éves koráig? Vagy csak a ledolgozott idő után járó végkielégítés + a felmondási idő?
        Válaszát előre is köszönöm.
        Üdvözlettel.

        • Horváthné Pelyva Erzsébet

         Kedves Jucus!

         Megszűnt munkajogviszony után már nincs további fizetési kötelezettsége a munkáltatónak, tehát, ha január 15-én megszűnik a munkaviszonya, utána már nincs állásidőre járó díjazás.
         Közös megegyezést javasolt a munkáltató? Ebben az esetben csak a megszűnés napjáig járó munkabért és a ki nem adott szabadságot köteles kifizetni, végkielégítésre és felmondási időre járó díjazás már megállapodás kérdése.
         Jelenleg hatályos Mt. szerint tíz év után 3 havi végkielégítésre és 55 naptári nap felmondási időre jogosult.

         BUÉK!

 5. Jó napot kívánok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben részmunkaidőben megyek vissza dolgozni a versenyszférába, akkor ott a szabadságomat vajon hogyan számolják el? Ha négy órás munkába megyek vissza, akkor a négyórás bérrel vagy, mivel ez arra az időszakra szóló szabadság, ahogy a gyermekem születése előtt dolgoztam, a 8 órása bérrel kell kifizetniük?
  S még egy égető kérdésem van, bocsánat! Ha eredetileg 8 órás volt a szerződésem, most pedig 4 órában dolgozom majd, akkor erre egy külön megállapodási szerződést kell kötnünk a cégemmel? Ahogy olvastam itt valahol, ez nem egyenlő az eredeti munkaszerződésem módosításával, igaz? Tehát a GYES-em lejártával visszaáll az eredeti munkaszerződésem. No, és erre a módosított munkaszerződésre hivatkozva nem dobhatnak ki 2 hónap múlva, ugye?
  Egyébként nálunk nagy a baj, mert volt egy vállalkozási szerződésem is a bejelentett munkaszerződésem mellett. Természetesen ugyanarra a munkára. Azért, hogy a munkáltatómnak ne kelljen annyi járulékot fizetnie utánam. Máshogy nem volt hajlandó foglalkoztatni senkit a cégben. Azt hiszem, ez a színlelt szerződés, igaz? A vállalkozói szerződésemet felmondták a szülés előtt, természetesen, bár esküdöztek, hogy dolgozhatok a kicsi mellett. A vállalkozásomat azóta be kellett szüntetnem. Na, most akkor hogy fognak bért számolni nekem? A számlás pénzem éppen annyi volt, mint amit a bejelentett részéért kaptam. Most akkor fele annyiért dolgozzak dupla annyit csak mert a munkáltatóm évekig lecsalta a járulékainkat? Azért ez így nagyon felháborítana!
  Nem tudom, ha ilyesmivel próbálkoznak, mehetek a Munkaügyi Bíróságra?
  Köszönettel: Anaszti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A szabadságát a szabadság letöltésének megkezdésekor érvényes munkaszerződés szerint fizetik ki, ha az 8 órás, akkor napi 8 órában, ha a 4 órás, akkor napi 4 órában. A megkötött szerződés szövegezésétől függ, hogy az eredeti munkaszerződést véglegesen módosítja, vagy csak átmenetileg és lejáratával az eredeti munkaszerződés lép életbe. Olvassa el mielőtt aláírja. Akkor nem “dobhatják ki”, ha nem az eredeti munkaszerződést módosították véglegesen határozott időtartamúvá, ami 2 hónap múlva telik le. Bért a munkaszerződése szerint fognak számolni és foglalkoztatni is ez alapján köteles a munkáltatója. Korábban a közterheket Ön fizette meg a vállalkozásában, hogy ebből mennyi “kára” származhatott a költségvetésnek, így nem lehet tudni. A munkaviszonyát érintő ügyekben fordulhat a Munkaügyi Főfelügyelőséghez, keresetet nyújthat be a Munkaügyi Bírósághoz. Értem a helyzetét és ha Önre nézve hátrányos is, nem tudom megmondani, hogy melyik fél nyerné meg a pert.

 6. Tisztelt Szakértő!
  A tartósan beteg gyermekét nevelő és ezért GYES-ben részesülő munkavállalónak felmondhat-e a munkáltató rendes felmondással a gyermek 3 éves kora után, vagy ugyanolyan védettséget élvez mint a 3 év alatti gyermeke nevelése mellett dolgozó munkavállaló? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Simon Lajos

 7. Tisztelt Szakértő!

  A kisfiam 2011.június 29.-én lesz 2 éves. Jeleztem a munkáltató felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, erre ő közölte velem, hogy visszavesz és másnap elküld. Határozatlan idejű szerződésem van és a GYES-t is igénybe veszem teljes munkaidő mellett, mert sajnos a kisfiam tartósan beteg. Nem vagyok védett a gyermekem 3 éves koráig? Most mindenféle kifogásokat keresnek, hogy nincs meg a szakmai képzettségem stb.,pedig akkor sem volt több mikor odakerültem. Mire számítsak? A szabadságom elkezdődik június 30-án viszont a főnököm szerint a szabadság lejárta után már másnap fel is mondhat közös megegyezéssel, köteles vagyok ezt elfogadni? Mi van akkor, ha én ezt nem fogadom el?

  Válaszát előre is köszönöm:Katalin

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   A közös megegyezés nem felmondás, az a felek közös akaratán alapuló megállapodás. A munkáltatója kezdeményezheti a közös megegyezést, de Ön nem köteles elfogadni, aláírni. Rendes felmondással semmilyen esetben sem tud felmondani a gyermek 3. életévéig, még akkor sem, ha az adott munkakörhöz nincs meg a megfelelő végzettsége. Lehet, hogy olyan munkakörről van szó, amelyben jogszabályi előírás szerint csak megfelelő szakképzettséggel tölthető be, ennek ellenére a munkáltató nem mondhat fel, más megoldást kell keresnie. Kattintson a linkre és hallgassa meg a videót. A vége felé pont a közszféra felmentésének tilalmáról van szó egyben megemlítve, hogy a versenyszféra felmondási tilalmára is igaz, a munkáltató nem mondhat fel. Ne zavarja meg a cím, a felmondási védelem gyes nélkül is megilleti a gyermek 3. életévéig.

 8. Tisztelt szakértő!

  Gyermekem júniusban betölti a 2. életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Ők azt válaszolták, hogy nem valószínű, hogy vissza tudnak venni, ugyanis akit a helyemre felvettek őt is el kellett küldeniük (jelenleg nincs információm, hogy megszüntették-e a munkakörömet). Munkaszerződésem határozatlan időre szól.
  Jelenleg, úgy néz ki, hogy egy másik munkáltatónál 4 órában eltudnák helyezkedni gyes mellett. (csak azt nem tudom mennyi ideig számíthatok erre a munkára)
  Igazából nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás….?
  Az biztos, hogyha visszamegyek a munkahelyemre és felmondom a gyest, akkor a szabadság kiadása + 30 nap után szinte biztos vagyok benne, hogy elküldenek. Vagy kötelesek foglalkoztatni a gyermek 3 éves koráig?
  Kérdéseim:

  1. A másik munkáltatónál történő elhelyezkedésem esetén, milyen bejelentési kötelezettségem van a munkáltatóm felé?

  2. Köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?

  3. Érdemes-e megvárnom a gyes leteltét, hogy utána újra próbálkozzak a jelenlegi munkahelyemen?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   A jelenlegi munkahelyén a gyermek 3. életévéig a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel.
   1. Köteles bejelenteni a munkáltatónál, hogy másik foglalkoztatási jogviszonyt létesít a fizetés nélküli szabadság fenntartása mellett.
   2. Nem, a munkáltató eredeti munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni. A munkáltató állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni, ha a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. (Állásidőről a magazinban is olvashat).
   3. Önnek kell mérlegelnie a helyzetét, a munkáltatóval történő konzultációt, illetőleg a részmunkaidős állás lehetőségét..

 9. T. Szakértő!
  Gyermekem júniusban betölti a 2 életévét, munkáltatómnak jeleztem, hogy a gyes igénybevétele mellett vissza szeretnék menni dolgozni. Munkaszerződésem határozatlan időre szól. Kérdésem, hogy köteles-e a munkáltatóm olyan munkaidőben foglalkoztatni, hogy a gyermekem el tudjam látni mert be kell járjak, és mi az állásidő?
  Tisztelettel:
  B. Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A munkáltató a munkaszerződése szerint köteles Önt foglalkoztatni. Állásidőt akkor köteles fizetni a munkáltató, ha működési körében bekövetkező ok miatt nem tud munkát biztosítani. Kezdeményezhet munkaszerződés módosítást, amely jobban igazodik az igényeihez, de csak közös megegyezéssel lesz érvényes.

 10. Tisztelt Szakértő!

  Lányom április 28-a óta kapja a GYES-t / előtte GYED_en volt /
  Színésznőként most kapna filmszerepet – kb 5 nap forgatás – egy másik filmben 12 nap forgatással. Nem tudja, hogy elvállalhatja -e a GYES mellett, illetve mit kell nyilatkoznia az ÁLLAMKINCSTÁR felé, hogy jogszerűen járjon el? Köszönettel: Nagymama

 11. Kedves Szakértő!

  Lányom április 28-a óta van GYES-en /előtte Gyed-et kapott / Most úgy néz ki , hogy filmszerződést kaphatna, kb 5 nap forgatással, egy másik filmben 12 nap forgatással. Mit kell tennie az Államkincstár felé, hogy jogszerűen járjon el? Köszönettel: Nagymama

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nagymama!

   Megbízási szerződéssel végzett tevékenység nem érinti a gyes jogosultságot. Ha megoldható ilyen szerződést kössön.

 12. Mihályiné Ágnes

  Kedves Erzsébet!

  A legkissebb gyermekem májusban betölti a harmadik életévét.
  Szeretném igénybevenni a főállású anyasági juttatást. Emellett megmarad főállásnak a jelenlegi munkahelyem?

  Ha a cégnél csökkent munkaképességűként vagyok nyilvántartva, igénybe vehető – e a főállású anyasági is?

  Segítségét nagyon megköszönném!

  Tisztelettel Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Gyetet akkor igényelhet, ha legfeljebb heti 30 órában dolgozik, kivéve, ha ez otthonában történik, mert akkor időkorlátozás nélkül végezhet keresőtevékenységet. A csökkent munkaképesség mellett akkor nem igényelhető a gyet, ha erre ellátást kap, ha a munkáltató él az ezzel járó kedvezménnyel él (pl. rehabilitációs járulék fizetés), az nem érinti az Ön gyet jogosultságát.

 13. Tisztelt Cím!

  2011. március 2-án töltötte be kisfiam a 2. évét, így most GYES-en vagyok. Mindenképpen szükséges lenne kihasználnom a GYES melletti részmunkaidőben történő munkavégzés lehetőségét, de nem saját cégemnél.

  Még korábban olvastam annak lehetőségét, hogy más munkáltatónál is elhelyezkedhetem részmunkaidőben, határozott idejű szerződéssel, de sajnos azóta sem találok vissza arra a weboldalra…, sőt egyszer eljutottam egy Jogpont irodába is, ahol ezt megerősítették, de sajnos erre vonatkozó törvényi paragrafust, ami a bejelentéshez, illetve a szerződés jogszerű elkészítéséhez szükséges, nem kaptam.
  Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy cég alkalmazna ilyen módon 4 órában, ami nagy segítség lenne a családi költségvetésben.

  Kérem, legyen kedves megerősíteni, hogy ez valóban igaz-e, illetve hol, milyen paragrafus alapján tud eljárni a könyvelő a bejelentéssel kapcsolatban.

  Köszönettel:
  Bné P. Tünde

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tünde!

   Valóban dolgozhat másik cégnél részmunkaidőben miközben a jelenlegi munkahelyén fenntartja a fizetés nélküli szabadságát. Az új jogviszony létesítését azonban be kell jelentenie a jelenlegi munkáltatójának. A könyvelőnek ugyanazon jogszabály alapján kell eljárnia a bejelentésnél, mint más munkavállaló esetében és mivel ezt vélhetőleg rendszeresen végzi, képben van a hatályos szabállyokkal. A jogszerű szerződés megkötése pedig a munkáltató, munkáltatói jogkör gyakorlójának a felelőssége.
   Részletes jogszabályi vonatkozások összeállítását, az e-mail konzultáció díjazásának megfelelően tudom vállalni, akár a munkáltató részére is.

 14. Tisztelt Szakértő!

  4 gyermek mellett vállalhatok-e munkát segítő családtagként a férjem vállalkozásában?
  Ha igen, akkor milyen feltételekkel?
  A legkisebb gyermekem még csak 4 hónapos.

  Köszönettel:

  Ildikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ildikó!

   Segítő családtag -törvény meghatározás szerint- díjazás ellenében működik közre a vállalkozásban és tgyás, gyed mellett nem végezhet díjazás ellenében munkát, gyes folyósítása mellett pedig a gyermek első életévét megelőzően szintén nem folytathat keresőtevékenységet. Gyetet pedig a legfiatalabb gyermek 3. életévét követően igényelhet.

 15. Tisztelt szakértő!
  2009 márciusa óta vagyok gyesen a kisfiammal! Sajnos nekem előtte nem volt bejelentett munkahelyem! Ha most sikerülne elhelyezkednem 6órás munkavégzéssel valahol és mondjuk jövöre teherbe esnék akkor nekem járna a tgyás illetve a gyed?És ha igen akkor a 6órában bejelentett munkabér és a gyes alapján számolnák ki vagy a gyes ebbe nem számítható bele?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Ildi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ildikó!

   A szülést megelőző két éven belül kell összegyűjtenie legalább 365 biztosításban töltött napot és akkor jogosult lesz tgyásra és gyedre is jó ha igényléskor még aktív jogviszonya van. Ha nincs akkor csak meghatározott feltételekkel lehet jogosult az ellátásokra.
   A munkabérét figyelembe veszik az ellátások számításánál, a Gyes összege viszont nem számít bele.

 16. Tisztelt Szakértő!

  Először is röviden szeretném vázolni a helyzetemet. Tavaly nyáron jeleztem a munkáltatómnak, hogy a GYED lejártát követően munkába kívánok állni. A szabadságom lejártát követően a munkáltatómtól kaptam egy hivatalos levelet, hogy ” működési körében felmerült okokból” először december 31-ig, majd ezt módosították március 31-ig nem tud munkát biztosítani, ezért erre az időszakra személyi alapbért fizet. (A multinacionális cég ahol dolgoztam ugyanis megszűntette a telephelyét városunkban.)
  A Gyes törvény módosítása miatt április 1-től az alábbi lehetőségek közül választhatók:
  1. Kérem a munkáltatót, hogy részmunkaidőre módosítsa a szerződésemet, és így igénybe tudom venni a GYES-t is.
  Jól gondolom, hogy ezt a kérést jelen helyzetben valószínűleg vissza fogják utasítani, hiszen a munkáltató kötelezettsége csak az eredeti munkaszerződésre vonatkozik?
  2. Lemondok a GYES-ről, és ragaszkodom az eredeti szerződésemhez.
  Ebben az esetben is megillet a felmondási védelem a gyerek 3 éves koráig? Kell-e hivatalosan jeleznem a munkáltatóm felé, hogy március 31-gyel lemondok GYES-ről?

  Köszönöm a segítségét!

  Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   1. Jelezze a munkáltató felé, hogy találjanak valamilyen lehetőséget a részmunkaidős szerződés megkötésére. Koránt sem biztos, hogy elzárkózik ettől. Legfeljebb 6 órára fizeti az állásidőt.
   2. A felmondási védelem a gyermek 3. életévéig megilleti, a MÁK felé van bejelentési kötelezettsége, nyilván a munkáltató felé is jelezze, így a helyzetét nyomon tudják követni.

 17. Üdvözletem!

  Ikergyermekeim 4,5 évesek. 2 éves korukban kezdtem újra dolgozni 8 órában. Iskolakezdésig kapom a GYES-t utánuk. Kisfiam tartós beteg, kislányom nem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is le kell-e mondanom az egyik GYES-ről ahhoz hogy továbbra is 8 órában tudjak dolgozni? (hiszen kisfiam után a tartós betegség lévén mindenképpen továbbra is jár a GYES)
  Amennyiben nem szeretnék lemondani a GYES-ről, megtagadhatja-e a munkáltató a 6 órában történő foglalkoztatásomat?
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A versenyszférában a részmunkaidős foglalkoztatáshoz a munkáltató beleegyezése is szükséges. A gyessel kapcsolatban pedig azt javaslom, írásban jelezze a MÁK felé, hogy napi 8 órában dolgozik ikergyermekek mellett (munkahely megnevezése, címe) és az egyik gyermek tartós beteg, valamint kérjen írásbeli tájékoztatást az Önt megillető gyes összegére. Időkorlátozás nélkül mindenképpen dolgozhat, és mivel az Ön esete is kérdéses -jelenlegi álláspontom szerint a teljes összeget kaphatja-, legyen egy hivatalos írásbeli tájékoztatása és ennek ismeretében döntsön.

 18. Tisztelt Szakértő!
  Mivel a neten nem találtam pontos megoldást a problémámra,így segítségre szorulok.Tisztelt Szakértő!
  2010.11.06-án lett a 2-ik kisfiam 2 éves,tehát gyes-en vagyok.3 éves koráig nem akartam visszajelentkezni a cégemhez,mert időközben elköltözött,és nagyon messze van (oda-vissza kb 2,5 óra utazás).Próbáltuk kihúzni anyagilag,mert októberben lenne meg a cégnél a 15.évem,és ha elküldenének végkielégítéssel,akkor ez számítana.Igazából akkor szeretném is hogy elküldjenek,mert a napi nyolc órát nem tudom vállalni,segítségem nincs a gyerekek mellett,és rajtam van minden teher.Most viszont olyan anyagi helyzetbe kerültünk,hogy vissza kell(ene) mennem,(ugye gyes mellett csak részmunkaidőben lehet)Viszont a főnököm telefonon közölte,hogy részmunkaidőben nem tudnak foglalkoztatni.(most a szabadságomat töltöm).Kérdésem a következő lenne:1)Ha most részmunkaidőben visszavesznek,november 7-től-a gyes lejártakor kötelezhetnek arra hogy vállaljam a 8 órás munkát,és ha nem tudom,akkor ellehetetlenítenek úgy,hogy én mondjak fel és nem adják ide a végkielégítést?Vagy jobban járok ha visszajövök fizetésnélkülire,és felkopik az állunk?
  2)Most azt kérik hogy kérjem írásban hogy kerüljek vissza fizetésnélkülire,de ez úgy hangzik mintha Én nem akarnék részmunkaidőben dolgozni,holott ők sem közölték velem írásban azt hogy nem foglalkoztatnak.
  3)Járhat nekem ilyenkor állásidő?
  Válaszát köszönöm,és nagyon várom!
  Köszönettel:Krisztina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   1.) Ha az eredeti munkaszerződését véglegesen, határozatlan időre módosítják részmunkaidős foglalkoztatásra, akkor a gyes lejárata után is részmunkaidőben foglalkoztatható. A “meccset” Önnek kell megvívnia a munkáltatójával, ebben nem tudok véleményt nyilvánítani.
   2.) Ha nem kéri a fizetés nélküli szabadságot, akkor a munkáltatójának nincs választási lehetősége, az érvényes munkaszerződés szerint köteles foglalkoztatni.
   3.) Ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőt köteles fizetni. Ilyen esetben is köteles munkára kész állapotban a munkahelyén megjelenni, kivéve, ha a munkáltatója írásban engedélyezni, hogy nem kell.

 19. Üdvözlöm!
  2011. február 20-án kislányom betöltötte a 2. életévét. Már szeptemberben jártam a munkahelyemen, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Azóta érdemi dolog nem történt ezzel kapcsolatban. Én úgy tudom, hogy kötelesek ők visszavenni, ha a kismama vissza szeretne menni dolgozni. A régi helyemre nem tudnak visszavenni, ugyanis akit oda helyeztek már át is helyezték egy másik osztályra, olyan címszóval, hogy az ügyek elintézéséhez nincs szükség 4 dolgozóra, elég 3 is. Ön szerint ezzel megszűnt a munkaköröm? (Erről ugyan nem tájékoztattak.)Amennyiben írásban jelzem a cég felé, hogy kérem a szabadságom kiadását, akkor ő köteles megkezdeni a kiadását? És mennyi nap után kötles erre? Engem milyen esetben illet meg az állásidő?
  Még egy kérdés foglalkoztat. Szeretnénk második gyermeket is, azonban nem most, hanem majd 2-3 év múlva (ez volt a terv). Ha mégis újabb gyerekvállalás mellett döntünk, akkro milyen összegű juttatás illet meg engem? Mivel most már gyes-en vagyok, alacsonyabb tgyás-t, gyed-et kapnék? Mi alapján számolják ki ezt?
  Válaszát megköszönve!
  Zsuzsanna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsanna!

   Az Mt. hatálya alá eső munkáltatónál a szabadság igényét 15 nappal előbb kell jelezni, amivel egyben a fizetés nélküli szabadsága is megszűnik. Mindenképpen írásban jelezze a munkáltatója felé. A felhalmozott szabadságát kötelező kiadni. Az állásidő akkor jár, ha a munkáltató működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani, a munkaköre nem szűnt meg, csak nem tudnak munkát biztosítani.
   A 2-3 év múlva születendő gyermeknél biztosat nem lehet mondani, sajnos a jogszabályok éves szinten is többször is változhatnak (változnak). 180 nap bérezett nap esetében a tényleges jövedelem az ellátás alapja, gyednél max. a minimálbér kétszerese.

   • Kedves Erzsébet!
    Félreértettük picit egymást.
    Azt szerettem volna tudni, ha a kislányom 2. és 3. életéve között (tehát még 3 éves kora előtt) születne a 2. gyermek, akkor mi alapján kapnám az ellátásokat, kezdve a táppénztől egészen a tgyáson keresztül a gyedig?
    Köszönöm válaszát!
    Gazdag Zsuzsanna

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Zsuzsanna!

     Ha nem dolgozik a tgyás alap a szerződéses bér, max. a minimálbér kétszerese, gyed alap ua. Ha nem lesz bérezett napja, a tgyás alap a tényleges jövedelem, 180 napi bér esetében korlátlan, ettől kevesebb bérezett nappal max. a minimálbér kétszerese. Gyed alap ua. max. a minimálbér kétszerese. Táppénz alap a jelenlegi gyed alap, 180 nap bérezett nap esetében a tényleges jövedelem.

 20. Kedves Erzsébet!
  Ha a munkáltató állásidőt fizet nekem és legyen az 5-6 hónap akkor nekem minden nap ugyan úgy be kell mennem dolgozni csak épp nem dolgozok mert állásidőn vagyok? Gyes mellett szeretnék visszatérni de a munkáltató azt mondta hogy jelenleg nem tud alkalmazni így állásidőt szeretnék a munkáltatótól kérni még fél évig mert akkor fogja a gyermekem betölteni a 3. életévét.
  Köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betty!

   Az állásidő fizetése nem a munkavállaló kérésére kell, hogy történjen, hanem a munkáltató kötelezettsége akkor, ha a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. Csak a munkáltató írásos engedélyével töltheti otthon, ennek hiányában köteles munkaidőben, munkára kész állapotban megjelenni a munkavégzés helyén, még akkor is ha “malmozik”.

 21. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem , hogy 2010. jan.10-től a munkáltatóm kiadta május 18.-ig a felhalmozott szabadságomat ami szülés után felhalmozódott és április 2.-án jár le a gyesem. A munkáltatót már múlt évben értesítettem hogy vissza kívánok menni dolgozni de az volt a válasza hogy nem tud alkalmazni és gyes után is jobb lesz ha közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom így csak ez év jan. vagyok szabin majd májusban nem tudom mi fog történni Mikor rúghat ki azaz mikor szüntetheti meg a munkaviszonyomat 2002. febr. dolgoztam a cégnél.Felmondási védelem hogy alakul? Van felmondási idő? ezekre szeretnék választ kapni. 3 gyermekem van , akkor ha lejár áprilisba a gyesem nem mehet el főállású anyaságira mert 8 órában kapom a szabadság béremet??? Állás időt nem akart fizetni mikor először tájékoztattam a helyzetről.Mielőbbi válaszát várom Köszönettel Bukriné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Márti!

   Az állásidő fizetése nem a munkáltató akarat kérdése, hanem törvényi kötelezettsége, amennyiben a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. A közös megegyezéssel a felmondási időre járó bérfizetést és a végkielégítést szeretné kiváltani. A gyes lejáratát követő napon átadhatja Önnek a rendes felmondást úgy, hogy a felmondási idő csak 30 nap elteltével kezdődhet meg, ebből következően a gyes lejáratát követően még 80 napig élne a munkaviszonya és erre az időszakra bért kapna. Törvény szerint 2 havi végkielégítésre jogosult és a felmondási ideje 50 nap, 25 napra a munkavégzés alól kötelezően fel kell menteni. Szabadság jár még a felhalmozott szabadság első napjától a munkaviszony megszűnésének napjáig. Gyetet a munkaviszony megszűnését követően is tud igényelni.

 22. Sziasztok!! Rajta van a családi! Lenne egy kérdésem is! Kisfiam tartós beteg így született (4 éves lesz feb.9-én) és 2011 jan. 20-án adtam fel a gyest igénylő nyomtatványokat! És én azt hittem,hogy most már jönni fog a gyes is a cs.pótlék mell de nem jött! A kérdésem az lenne mikorra várhatom??????? Válaszukat előre is köszönöm!

 23. Üdvözlöm!
  Jelenleg Gyesen vagyok 2 éves kislányommal és bár vissza szeretnék menni dolgozni ,de a munkahelyem más községbe költözött és így nem tudok oda eljárni a közlekedés miatt.Ezért szeretném a legjobb megoldást megtalálni mind anyagilag mind pedig időben:) Én szeretnék tanulni de sajnos anyagilag nem tudom ezt most bevállalni ,ezért az lenne a nagy kérdésem ,hogy ha munkanélkülire mennék (és ők támogatnák a tanulmányaimat)akkor azt mennyi ideig folyósítják és milyen összegben ,ezt mi alapján számolják ki?és ,hogy mivel Gyesen vagyok ezért ez lehetséges-e?Válaszát előre is köszönöm!
  Üvözlettel:Erzsébet

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsébet!

   Keresse fel a Munkaügyi Központot és ott elmondják Önnek milyen képzéseket indítanak, mikortól és milyen feltételekkel tudják biztosítani.

 24. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam 2 éves lett, igényeltem a Gyest, beszéltem a munkáltatómmal, hogy visszamennék dolgozni 8 órában, vissza is mondanám a Gyest, de ő csak 4 órában tudna foglalkoztatni egy új munkakörben. Párom vállalkozásában is lenne egy másodfoglalkozásom napi 2 órában. Szeretnénk még egy gyereket, ebben az esetben mi lenne a Tgyás, majd a Gyed alapja?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Marianna!

   A Gyest ne mondja vissza, mert napi 4+2 órában még dolgozhat anélkül, hogy elveszítené a jogosultságot. A napi 2 órás jogviszonyt csak akkor veszik figyelembe, ha legalább 365 nap tb pénzbeli ellátásra jogosító biztosításban töltött napot szerez. Ha ez nem lesz meg, akkor csak a 4 órás munkaviszonyban elért jövedelme fogja az ellátások alapját adni, nyilván, ha közben változik a munkaideje és ennek megfelelően a bére is, akkor változhat a 4 órás bér aránya is az ellátás alapjánál.
   A későbbi ellátások alapja attól is függ mikor érkezik a baba.
   A számítási szabályokról egyéni konzultáció keretében tudom tájékoztatni: http://www.anyabarat.hu/kismama-tb/

 25. Ha 6 órás munkaidőben visszatérek a munkahelyemre dolgozni GYES alatt, a szabadságot abban az esetben is az “új” bérrel számolják ki, amennyiben az alacsonyabb, mint az eredeti nyolcórás munkaidőben volt? Kérhetem-e azt, hogy az eredeti bérre adják ki a szabadságot?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Munti!

   A szabadság kiadásakor érvényes szerződése határozza meg, hogy milyen összeggel fizetik ki a szabadságát. Amennyiben a munkaidő mértékekkel együtt a munkabért is módosítják és minden más paraméter változatlan marad, az egy napra jutó új bérrel kell kifizetni a szabadságát. Választhatja azt is, hogy csak később lép életbe a változtatás, akkor magasabb összeggel fizetik ki a szabadságát, arra az időre amennyiben a munkaidő mértéke meghaladta a napi 6 órát, gyest nem igényelhet, illetőleg le kell mondania.

 26. Kedves Erzsébet!
  Már kérdeztem öntöl és viszont kérdeznék,mert igencsak dilemában vagyok!
  Mintmár leirtam kisfiam 2009.08.27.-én született.
  2006.ota vagyok a munkahelyemen a bölcsibe és 2009.február közepe ota
  veszélyeztetett terhes voltam.
  A fiam születéséig táppénzen voltam,utána kaptam a TGYÁST ami átcsuszott 2010.02.10.-re.
  A GYEDET ettöl a naptol igényeltem igy a bérszámfejtöm a 2009. alapján számitotta ki a GYEDEMET,mely már irtam 33795.ft.
  Igen kevés,mert egyedül nevelem a két gyermekemet.
  A kérdésem,hogy jol van-e számolva,hogy a 2009.-et veszi alapul?
  Vagy a 2008.at kellene szerintem.
  Teljesen kétségbe vagyok esve,mert nagyon nehezen élek meg!
  HA a 2008.alapját kellene vennie akkor hová tudok fordulni mert ö azt mondja,hogy ugy van jol ahogyan ö számolja?!
  Azt mondja ,hogy 2009-ben 66 napom van ami nemtudom hogyan jött össze,mert igen keveset voltam bent 2009.-ben.
  Válaszát elöre is köszönöm:
  Linocska

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Linocska!

   A 66 nap 2009. január 1- a betegszabadság utolsó napjával bezáró időszak naptári napjainak száma, és a gyedre 2010-ben váltál jogosulttá a 2009-ben elért tényleges jövedelmed alapján számították a gyedet. Az ellátás alapjánál a minimálbéres jövedelmedet és a betegszabadságod után fizetett bért (ami a minimálbér akkor még 80%-a volt) vették alapul és ennek a 70%-a a bruttó gyeded, amiből 2010-ben 9,5%, 2011-ben 10% egyéni nyugdíjbiztosítási járulékot is vonnak, illetőleg személyi jövedelemadót is, amit adókedvezményként visszaigényelhetsz. A 2008-as jövedelmed nem vehető figyelembe.

 27. Kérdésem az lenne,hogy 2009.08.27.-én szültem meg a fiamat.
  Bölcsödében dolgozom a fizum minimál bér.
  2009 február utolso hetétöl veszélyeztetett terhes voltam otthon táppénzen.
  A kisfiam születéséig.
  Utána vettem igénybe a tgyást.ami átment a következö évre 2010.02.10.-re.
  Igy most csak 33795.ft.-ot kapok gyedet.
  Nagyon kevés,mert egyedül nevelem a két gyermekemet.
  Kérdésem az lenne,hogy ha a tgyás átesik 2010.re akkor a gyed számitásához a 2009.-es évet veszik-e?vagy a 2008.-as évet?

  Köszönettel:

  Linocska

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Linocska!

   2010-es gyed igénylésnél 2009.01.01-ig vizsgálták a jövedelmet. Adójóváírást kért, mert úgy vélem az összeget annak érvényesítése nélkül utalták. Ha így van 2011-ra nyújtson be erről nyilatkozatot. A 2010. évi adójóváírást az éves szja bevallásban vissza tudja kérni.

 28. Üdvözlöm!

  Kisfiam január 17-én lett 2 éves. 18-tól igényeltem a Gyest, de közben a főiskolán most kellene elvégeznem egy 14 hetes gyakorlatot. Kérdésem az lenne, hogy milyen formában végezhetném ezt el a munkáltatómnál, vagy ha van munkaviszonyom, tanulmányi szerződéssel gyes mellett elvégezhetem e más helyen a gyakorlati időt?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   Elvégezheti mind a munkáltatójánál, mind másik munkáltatónál erre az időszakra kötött szerződéssel. Megbízási szerződést lehet díjazás nélkül, vagy díjazással kötni, ennél a szerződésnél nincs korlátozás. A másik szerződési forma a határozott idejű munkaszerződés, itt ügyelni kell a Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység korlátozására, vagy a szerződésbe foglalt munkaidő mértéke ne haladja meg a napi 6 órát.

 29. Kedves Erzsébet!

  Arról érdeklődnék, hogy mi alapján számolnák a Tgyást és a GYEDet számomra egy harmadik gyermek vállalása esetén.

  2011 júniusában lesz második gyermekem 3 éves. Vállalnánk egy harmadikat is.
  Az első gyermekemmel még GYED-en voltam, mikor várandós lettem a másodikkal, így a GYED-et ott táppénz követte a második gyermek megszületéséig. Akkor kb ugyan annyi Tgyás-t és Gyed-et kaptam, mint az első gyermekemmel.
  Most viszont már GYES-en vagyok. Kérdésem, ha a GYES alatt esnék teherbe, mi alapján járna számomra a Tgyás és a Gyed? Gyermekeim születése előtt jó állásom volt, így nagyobb különbséget jelentene, ha esetleg most a minimálbér alapján számolnának.
  Munkaviszonyom jelenleg is fennáll,de bizonytalan, hogy visszamehetnék-e még cégemhez dolgozni. Amennyiben nem esnék teherbe júniusig, és elbocsátanak, igaz-e, hogy, csak akkor járna számomra Tgyás, GYED, GYES, ha a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül születik a baba?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Hajnalka

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Hajnalka!

   A második gyermekkel annak 3. születésnapjával bezárólag védett, a következő napon már csak akkor, ha a terhes. A bizonytalanság miatt mindenképpen az lenne a legkedvezőbb, ha még gyes alatt teherbe esne. Gyes után szabadsággal kezd és az állapotától függően vagy dolgozik, vagy táppénzen van. A korlátlan tgyáshoz 180 bérezett nap szükséges, ha nincs akkor alap a minimálbér kétszerese. Ha ettől alacsonyabb a jövedelme, akkor a tényleges jövedelem (bár a “jó állásból nem erre következtetek). Gyed alapja ua. lesz, mint a tgyás alapja.

   Ha később lesz terhes minden attól függ hogyan alakul a biztosítási jogviszonya, illetőleg mikor érkezik a baba.

   Ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül akkor tgyásra és gyesre lesz jogosult. Gyed jogosultsághoz biztosításba kell kerülnie, ami legalább a tgyás folyósítás első napján fennáll, vagy ha akkor nincs, akkor a gyed igényléskor kell “élő” biztosítási jogviszony.

 30. Jeneiné Dobó Katalin

  Üdvözlöm!

  A kisfiam júniusban lesz 2 éves és asztmás, emelt összegű családi pótlékban részesülök utána. Szeptembertől mennék vissza dolgozni, jól értelmezem, hogy én visszamehetek heti 40 órában gyes mellett? Válaszát előre is köszönöm!
  Kata

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   Jól értelmezi, ameddig a pulmonológus igazolja a tartós betegség fennállását, addig a magasabb összegű családi pótlék mellett Gyesre is jogosult lesz, utóbbinál max. a gyermek 10. életévéig és időkorlátozás nélkül (heti 40 órában is) dolgozhat. Ha a gyermek 3 éves lesz levélben kérje a MÁK-tól a Gyes továbbfolyósítását, amit a leadott igazolás alapján folyósítanak. A felülvizsgálaton az orvos újabb igazolást ad, amit továbbítani kell a MÁK felé.
   A Magazin 2. számában talál egy táblázatot, milyen kedvezmények járnak a tartós beteg gyermek jogán.
   http://www.anyabarat.hu/magazin/

 31. Inkább munkajogi jellegű a kérdésem, de a GYES témakörhöz kapcsolódik.
  2010. februárja óta visszatértem dolgozni, először csak 4 órában, mert a kisfiam még csak 1,5 éves volt. Ekkor lemondtam a GYED-et és GYES-t igényeltem.
  Az eredeti (8 órás) munkaszerződésemet 4 órásra módosítottuk, a bérem is csökkent, sajnos az időarányosnál is kevesebbet kaptam, de elfogadtam, mert a GYED-nél még így is jobban jártam.
  Nagyobb projekt miatt a szerződést később határozott időre 6 órásra módosítottuk, de akkor azt az ígéretet kaptam a munkáltatómtól, hogy később ezt az állapotot véglegesítjük.
  Most lejár a 6 órás határozott idejű módosítás, így életbe lép a korábbi 4 órás módosítás, viszont én többször is határozottan jeleztem a vezetőm felé, hogy szeretnék 6 órában maradni.
  A kérdésem: Van-e bármilyen lehetőségem “kényszeríteni” a munkáltatót, hogy tartson 6 órában? A GYES egyébként még augusztusig jár nekem, akkor lesz 3 éves a kisfiam. Köszönöm a választ.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A munkáltatónak az eredeti munkaszerződés szerint áll fenn a foglalkoztatási kötelezettsége, a módosításhoz mindkét fél akaratán alapuló közös megegyezés szükséges. A határozott idejű megállapodásra vélhetőleg azért került sor, mert a munkáltató addig látta biztosítottnak a munkaidő lefedését feladatokkal és a saját mérlegelési jogkörében tartotta, hogy megállapodás lejáratakor megítélje a helyzetet (a munkaszervezés körülményeit, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeit).
   Írásban kérje a munkáltatót a 6 órás foglalkoztatásra, a munkáltató a döntésről 15 napon belül köteles írásban tájékoztatást adni.

 32. Kedves Erzsébet,

  Tartósan beteg gyerek esetén, amennyiben a gyerek 10 éves koráig (3 éves elmúlt, de még a legkisebbel – 2,5 éves – vagyok Gyes-en) igénybe veszem a GYest 8 órás munka melett,meddig érvényes a védett időszak? Csak a legkisebb gyerek 3 éves koráig, vagy esetleg a tartósan beteg gyerekre igénybe vett Gyes mellet 10 éves koráig?
  Ha kaphatnék hozzá hivatalos forrást is, megköszönném,szeretnék erre hivatkozni a munkáltatómnál.

  köszönöm előre is!

  claudia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Claudia!

   Tartós beteg gyermek jogán, amennyiben a gyermek a 3. életévét betöltötte munkavégzés mellett gyes folyósítás ellenére sem védett.
   A 2,5 éves gyermek jogán a 3. életévéig védett, amennyiben a gyermekkel Ön volt utoljára fizetés nélküli szabadságon.
   1992. évi XXII. törvény
   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő,
   (6) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

 33. Üdvözlöm! A kérdésem a következő lenne,én 2009 szeptember óta vagyok gyes-en,és azóta dolgozom napi 8-órában a gyes mellet.Énrám is vonatkozik ez a módosítás?Még ez év szeptemberig járna a gyes,így akkor le kell mondanom róla.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   Igen, vonatkozik a módosítás, 2011. március 31-ig jogosult gyesre, a napi 8 órás munkavégzésről tájékoztatnia kell a MÁK-ot.

 34. Üdvözlöm!

  Nekem bonyolultabb problémám van a munkáltatómmal. 2005. decemberében szültem, és 2008-ban visszamentem dolgozni gyes mellett. Már akkor várható volt a gyes meghosszabbítása, mert gyermekem sokat volt beteg. A problémám, hogy nem zárultak le az orvosi vizsgálatok, mire a gyes időszaka véget ért. A munkáltatóm ezt kihasználva, ahogy aláírtam a nyilatkozatot, hogy a mai nappal a munkaviszonyom nem gyes melletti mukaviszony, azonnal elbocsájtott rendes felmondással a válságra hivatkozva, hiába jeleztem, hogy a gyermekem kivizsgálás alatt van. Másfél évbe telt, mire megkapam a szükséges papírokat a kórházból és újra igényeltem a gyest. Addig elhelyezkedni sem tudtam máshol, mert kórházról kórházra jártunk, mert a gyermekem állapota súlyosbodott. Ügyvédem javaslatára visszamentem a volt munkáltatómhoz, ismételt foglakoztatást kérvén, de azt a választ kaptam, hogy ez elúszott hajó. A munkaügyi bíróságon nem tudtak segíteni az eset speciálissága miatt, volt munkáltatómat csak a munkaviszony jogtalan megszüntetése miatt tudom bepanaszolni. Szeretném megtudni, hogy ha újra gyesre kerül az anyuka ugyanaz gyermek esetében, a munkáltatónak kötelessége-e foglakoztatni ha a munkaviszonyt időközben munkáltatói oldalról megszüntette.

  Segítségüket előre is megköszönve, tisztelettel:
  Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A leírtak alapján az én álláspontom szerint a munkáltató rendes felmondása nem ütközött felmondási tilalomba, a felmondás közlésekor nem állt fenn tilalomra okot adó esemény.
   A munkáltató akkor köteles továbbfoglalkoztatni, ha jogorvoslatot és azon belül a munkaviszony helyreállítását kérte és erről jogerős bírósági határozata van.
   Nyilván az ügyvédje átnézte az ügy dokumentációját és a részletek ismeretében elmondta, hogy lehetséges-e jogorvoslat és milyen indokkal kérhető és indokolta miért javasolja a ismételt foglalkoztatás kérését.

 35. Üdvözlöm!
  Kislányommal Gyeden vagyok itthon, 2 éves korában térnék vissza munkahelyemre. Kérdésem, hogy ha kétféle munkaköröm várható adott cégnél, akkor kaphatok-e gyest, ha 6 órában kell munkahelyemen, 2 órában itthon végeznem a munkámat? (Ha egyáltalán lehetséges ilyen szerződés…). Illetve ha nem, akkor kaphatja-e a gyest édesapám, ha csak tartózkodással, tehát ideiglenes lakcímmel lakik nálunk arra az időre? Köszönettel: Petra

 36. Üdvözlöm!
  2 kérdésem lenne.
  Az első hogy kiskönyves munkára is vonatkozik-e a heti 30 óra?
  A másik hogy nekem véglegesített szerződésem van és visszaszeretnék menni dolgozni de elutasítottak!Kötelesek-e visszavenni ha én ugy gondolom hogy munkába állnák?Gyermekem 2010 szept.29-én töltötte be a 2 évet és azóta hiába próbálkozok mindig elutasítást kapok!Nem tudom mit tegyek!
  Köszönöm válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   Kiskönyves (AM) könyves foglalkoztatás megszűnt, az új szabályozás szerint egyszerűsített foglalkoztatás lépett helyébe, ami munkaviszonynak minősül vonatkozik rá az időkorlátozás.
   A munkahelyéről való elutasítással kapcsolatban pedig a Magazin 1. számában megtalálja hová fordulhat illetékmentesen: http://www.anyabarat.hu/magazin/

 37. Kedves Erzsébet! Jelenleg GYED-en vagyok, kisfiam febr. 20-n tölti 2. évét. 21-től igényelném GYES helyett a munkáltatómnál szabadságokat, de leépítések vannak, várhatólag ennek letöltése után mostanában nem fognak tudni munkát biztosítani. A szabadság letelte után még mindig igényelhetem a GYES-t és rám is vonatkozik a gyermek 3 éves koráig megillető védettség, nem tudnak a szabi után kirúgni? Ugye jól értelmezem és az átmeneti GYES+8 órás munkavégzés (vagy GYES+szabadság) febr. 20 és márc. 31 között rám már nem vonatkozik, mivel most még GYED-en vagyok? Kisfiam a 3. gyermek, esteleges GYET időszakára is ugyanúgy fennáll a védettség, mint GYES alatt? Köszönettel, Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A gyermek 3. életévéig védett, akár igényel Gyest, akár nem.
   Igen, az átmeneti időszak (jan.1-márc.31.) nem vonatkozik Önre és vagy Gyes, vagy napi 8 órás szabadság, vagy max. 6 órás részmunkaidő+Gyes.
   A gyermek 3. életévét követően a Gyet időszaka alatt, már nem védett.

 38. Abban szeretném a segitségét kérni, hogy mi a teendőm akkor ha vissza akarok menni fizetetlen szabadságra?Gyes mellett dolgozom 8 órában 2010.augusztustól,de csak 2011.júliusban lesz a kisfiam 3 éves. A munkáltató azt kéri irjam le hogy szeretném megszüntetni a gyes melletti munkaviszonyomat…
  Segitségét megköszönve

 39. 2010. szeptembertől álltam vissza munkába, kisfiam bölcsődés lett. 8 órában dolgozom, egyedülállóként nevelem gyermekem. Idén, a módosítások miatt, csak március 31-ig kaphatom a GYES-t. Fiam június végén tölti be a 3. életévét, kérdésem az lenne, hogy a Nagypapa igényelheti-e a fennmaradó 3 hónapra?

  Köszönöm!

 40. Üdvözlöm!

  2011. május 7-én lesz a gyermekem 3 éves. Jelenleg gyesen vagyok, és a jövő hónapban mennék vissza dolgozni. A régi munkahelyem megszűnt, de találtam egy újat. Ha főállásra vesznek fel, le kell mondanom a gyest? Mehet gyesre közeli hozzátartozó is, vagy csak a férj vagy nagymama?
  Köszönettel
  Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Heti 40 órás munkaidő esetében Gyesre nem lesz jogosult. A férj, vagy nagymama igényelheti az ellátást, amennyiben megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, más közeli hozzátartozó nem.

 41. Üdvözlöm!
  Kislányom szeptemberben lesz 3 éves, jelenleg Gyesen vagyok,január 21-től venném ki a Tgyás és a Gyed ideje alatt összegyűlt szabadságomat a kislányom születését megelőző 8 órás munkaviszonyom szerint. Ezt követően pedig úgy tervezem, hogy heti 20 órában dolgoznék. A 8 órás béremnek megfelelő szabadságom alatt (jan 21. – március 31.) megkahatom-e a Gyest, vagy erre az időre le kellene mondanom?
  Köszönöm!
  Tímea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   Nem jogosult Gyesre napi 8 órás időtartamra fizetett szabadság alatt. A munkavégzésről tájékoztassa a MÁK-t.

 42. Szeretném megkédezni, hogy 2011.jan.1-től aki ikrek után kapja a dupla GYES-t, és mellette csak 4 vagy 6 órában dolgozik majd,az továbbra is jogosult lesz a dupla GYES-re? (azt tudom,hogy 8 óra esetén csak szimplán jár a GYES majd.) KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!

 43. Kedves Anyabarát,

  kérdésem lenne, lehet-e munkaszerződést módosítani, hogy a munkaszerződés minden eleme, kivéve, a 40 órát->30 órára módosítanak, de a bér marad, és minden más elem. így lehet?
  köszönettel

  HF.

 44. Én 2010.október 11.óta dolgozom gyes mellett 8 órában.A kislányom 2011.április 8-án lesz 3éves.Meddig dolgozhatom még 8órában?Ha esetleg nem dolgozhatok tovább igy,akkor a nagymama elmehet gyesre a fent maradó ideig?

  tisztelette:Tóth Andrea

  • Kedves Andrea!

   2011. március 31-ig dolgozhat 8 órában és egyben megkapja a Gyest. A nagymama igényelheti a fennmaradó időre (ápr.1-8-ig) az ellátást, semmi sem tiltja, hogy csak 8 napra igényelje az ellátást, azonban a gyermek a nem járhat bölcsibe (ki kell íratni erre a 8 napra).

 45. Bacskainé Sipos Szilvia

  Üdv!
  Én 2010.dec.11-től dolgozom(szabadságom töltöm)GYES mellett.Ha jól értelmeztem a változásokat 2011.márc.31-ig kaphatom a GYES-t a 8 órás munka mellett.Azután választani kell vagy 6 órás munka és GYES,vagy 8 órás munka és nincs GYES.Ebben a kérdésben várnék megerősítést vagy helyre igazítást.Előre is köszönöm.

 46. Pingback: Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től | Anyabarát

 47. Üdvözlöm!
  Ez év ápr.5-vel vissza mentem dolgozni,de a fönőköm közölte,hogy felmond 1-vel és kér 15 nap felmondási időt ami le kell dolgoznom.Van ilyen,vagy mi ilyenkor a teendő?kérem mielőbbi válaszát mert a napokban kapom a papír és szeretnék tisztán látni ez ügyben,nagyon köszönöm.
  Margit

  • Kedves Margit!

   Érdembeli válaszhoz kevés a megadott információ. Munkáltatói rendes felmondásnál a minimális felmondási idő 30 nap, ami a munkaviszony hosszától függően meghosszabbodik. Hogy pontosan mennyi az Ön esetében, tudnom kellene mikor kezdődött a jelenlegi munkaviszonya és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon kívül volt-e más miatt fizetés nélküli szabadságon.
   A felmondási idő fele alól köteles a munkáltatója a munkavégzés alól felmenteni, ami 30 (naptári) nap felmondási időnél, 15 nap munkavégzés (pihenőnapot, szabadságot is beleértve), 15 nap felmentési idő.
   Ha a (legkisebb) gyermeke még nem töltötte be a 3. életévét felmondási védelem alatt áll, ha esetlegesen terhes akkor is, de ezt a felmondás írásban való közlését megelőzően tudomására kell hoznia a munkáltatójának, célszerűen írásban.
   A felmondás szóban nem, csak írásban érvényes.

   • Üdvözlöm!
    Jövő év ápr. 4.-én lesz a fiam 3 éves,de fél éve vissza mentem dolgozni tehát Gyes mellett.Jan. 1.-ével fel akar mondani a főnököm és 15 nap felmondási és le dolgozandó napot kért.Fel mondhat Gyes alatt,illetve adó bevallás szempontjából ez mit jelent?Köszönöm!
    Margit

    • Kedves Margit!

     Az előző válaszomban is írtam, hogy a gyermek 3. életévéig, akár kap Gyest, akár nem kap, a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel. Rendkívüli felmondásnál nincs ilyen védelem.

     A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének nincs akadálya, a megállapodást írásba kell foglalni és a munkáltatónak és Önnek is alá kell írnia. Tehát Önnek is bele kell egyeznie, ha nem szeretne, akkor ne írja alá.

     Adóbevallásnál nem tudom pontosan mire gondol. A megszerzett jövedelmet minden esetben be kell vallania, az adót és járulékokat a munkáltató levonja és befizeti az APEH felé. A személyi jövedelemadóról, ha 2011-ben fizetik ki Önnek, akkor 2012-ben kell éves bevallást benyújtania.

 48. Kislányommal (4éves) Gyesen vagyok valószínű 10 éves koráig, mert tartósan beteg.Vállalkozásnál dolgozom napi 8 órát (anyukám vigyázz a gyermekemre),munkahelyemen szóltak,hogy 2011.januártól nem alkalmaznak.
  Nem tudom,hogy ezt már Törvényileg el is fogadták a Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételeit?Gyeshez kötött e a gyermek ,bizonyos év betöltéséhez?Másik lehetőség,hogy édesanyám vegye igénybe a Gyest?De ha igaz most nyugdíjba menne.
  Köszönöm válaszukat.
  Kellemes Ünnepeket Kívánok!

  • Kedves Nikolett!

   Hiába folyósítanak az Ön számára Gyest, csak fizetés nélküli szabadság mellett lenne védett, ha dolgozik akkor csak gyermek 3. életévéig. Közös megegyezést nem köteles aláírni, rendes felmondással csak írásban (szóban nem érvényes) valós és okszerű indokkal mondhat fel a munkáltatója.

 49. Tisztelt Szerkesztőség!

  Feleségem jelenleg alkalmazásban áll, 8 órában dolgozik és kapja a GYES-t.
  Ugy látom kedves új kormányunk ezt el akarja venni januártól, illetve nem dolgozhat 8 órában, de felmondani sem fog!
  Az a kérdésem,hogy létezik-e olyan kiskapu, hogy mondjuk a kislányunk nagypapája ilyenkor felveheti a maradék 5 hónapra a GYES-t?

  Válaszát köszönöm

  Dj

  • Kedves Dj!

   Ha a törvénytervezet elfogadása (és majd a végrehajtási rendelet módosítása) után a nagypapa megfelel minden feltételnek, akkor nincs akadálya, hogy ő igényelje a maradék időszakra. Van olyan módosító javaslat beterjesztve, amely szerint a már dolgozókra csak később lenne érvényes a korlátozás. Biztosat csak az elfogadás, kihirdetés után lehet tudni.

 50. Tisztelt Szerkesztőség

  Érdeklődni szeretnék,hogy a fiammal meghosszabbított GYES-en vagyok mert tartósan beteg és egy cégnél dolgozom napi 7 órát,hogy januártól miben fog ez változni és az emelt szintű családi pótlékot kapni-e fogjuk
  Válaszukat előre is köszönöm

  • Kedves Livi!

   A gyes folyósítása melletti munkavégzés időkorlátozása a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot nem érinti. Van olyan módosítás beterjesztve, amely a már dec.31-én (vagy korábban) dolgozók számára később vezetné be a korlátozást. Nincs más választás meg kell várni a jogszabály elfogadását, aláírását, kihirdetését és az ezt követő esetleges végrehajtási rendelet módosítását.

 51. Napi 4órát lehet dolgozni jövőre gyes mellett/terv/.Itt nálunk vidéken ez nagyon fogja segíteni a gyesen levőket,mivel elmennek a munkásjáratokkal és mivel fognak munkaidő után haza jönni,ott ücsörögnek,még 4 órát.Át kéne gondolni az új rendelkezéseket,de olyanoknak ,akiknek gyerekük van, és kevés a fizetésük!

 52. Hallerné Mihók Henrietta

  Sziasztok!
  2009-májusa óta GYESEN vagyok. Augusztus óta 8-órában dolgozom egy cégnél. Az érdekelne, hogy januártól az én esetemben is fenn áll, hogy csak 6-órában dolgozhatok ha még meg szeretném kapni a fennmaradó 5hónapban a GYEst is? Köszönöm a választ, előre is!

 53. Jelenleg gyed-en vagyok 3. gyermekemmel 2011. okt.31-ig. Most felvételizek a rendőrségre, ahol a felvételt nyert embereket beiskolázzák 6 hónapra. A jelenlegi munkáltatóm szerinti “jó helyen vagyok itthon” mondata késztetett erre a lépésre. A kérdésem a következő lenne: amennyiben felvesznek a rendőrségre, van -e lehetőségem az iskola idején igénybe venni a gyes-t? Vagy a rehabos nagymama igényelheti-e helyettem.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  Ibolya

  • Kedves Ibolya!

   Az iskola nem befolyásolja a jogosultságot. Vélhetőleg az alkalmazásával kapcsolatban az iskola időszakára is szerződést kötnek és amennyiben munkaidő mértéket megjelölnek és az meghaladja a megadott mértéket a Gyes folyósítást kizárhatja. Jelenlegi ismereteink szerint igényelheti a nagymama, ha minden feltételnek megfelel. Ebben az esetben a jelenlegi munkahelyét tájékoztatni kell arról, hogy nem folyósítanak az Ön számára ellátást, mivel ellátás hiányában itt szünetelni fog a biztosítási jogviszonya.

 54. Sziasztok!
  Kisfiam 2009.04.03-án született.2011-ben ha betölti a két évet szeretnék visszamenni dolgozni,az lenne a kérdésem hogy ha a munkahelyemmel nem bontom fel a szerződést(oda nem tudnék visszmenni mert négy műszak van és így nem tudom a kisfiamat elhelyezni)elmehetnék e máshova négy vagy hat órában dolgozni?milyen juttatást kapnék ilyenkor?Azt is hallottam hogy a harmadik évben ugyanannyi gyest kapnék mint a második évben(ami most 83ezer forint)ez mellett is dolgozhatnék 4 vagy 6-órában?

  Köszönöm

  • Kedves Timi!

   Jelenleg gyermekgondozási díjat kap (Gyed), a gyermek 2. életévét követően gyermekgondozási segélyt igényelhet, összege havi bruttó 28.500 Ft. Várhatóan napi 6 óra munkavégzés lesz a megengedett, várhatóan december utolsó napjaiban lesz ismert az elfogadott módosítás, még csak tervezet.

 55. Üdvözlöm!

  Abban kérném a segítségét hogy igaz e az a hír hogy 2011.január 1.-től nem lehet főállásban a gyes mellett dolgozni?Én meghosszabbított gyesen vagyok itthon a lányaim betegsége miatt de ez márciusban lejár és a régi munkahelyem sajnos megszűnt és nem elérhetőek!Dolgozni szeretnék de így sehova nem vesznek fel a férjem pedig lebetegedett 3 hónapot kórházban volt így én lennék a kereső a családban!Válaszát előre is köszönöm!

  • Igen, az elfogadásra váró törvényjavaslat szerint nem lehet napi 8 órában Gyes folyósítása mellett dolgozni. Várhatóan heti 30 óra lesz a megengedett munkaidő mérték.

 56. Kedves Szakértő!

  Korábban jeleztem a munkáltatómnak, hogy a GYED lejártát követően munkába szeretnék állni. Kiadták a felhalmozott szabadságomat, ami december 3-án lejár. A munkahelyemen az utóbbi években komoly átszervezések voltak. Megszűnt a szervezeti egység és a munkakör is ahol dolgoztam. A településünkön csupán ügyfélszolgálat maradt. Ennek következtében a munkáltatóm tájékoztatott, hogy a ” működési körében felmerült okokból előreláthatólag 2010. december 4-től december 31-ig nem tud munkát biztosítani, ezért erre az időszakra személyi alapbért fizet.” Más információt a levél nem tartalmaz.

  Azt olvastam az anyabarát magazinban, hogy az állási idő alatt is kötelező megjelenni a munkahelyen, kivéve, ha a munkáltató írásban adott engedélye alapján ettől eltekint. Ezek szerint nekem december 6-án meg kell jelenem a munkahelyemen? Vagy ezt a levelet engedélynek lehet tekinteni?

  Segítségét előre is köszönöm.

  Andrea

  • Kedves Andrea!

   Mindenképpen szerezzen be (kérjen) egyértelmű írásos engedélyt a munkáltatójától, mely szerint az állásidő alatt nem kell megjelennie a munkahelyén. Ha nem jelenik meg, akár rendkívüli felmondásra is okot adhat.

 57. Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő:
  A kisfiammal Gyes-en vagyok itthon, tartósan beteg. Ugyan úgy vállalhatok munkát, rész illetve teljes munkaidőben, mint az általános Gyes mellett?
  Válaszukat előre is köszönöm

 58. Arra lennék kíváncsi,hogy Gyes mellet ugye dolgozhatom a már meglévő munkahelyemen ahonnan gyesre mentem,de ha máshol szeretnék részmunkaidőt vállalni úgy ,hogy ez idő alatt nem szüntetem meg a munkaviszonyom .arra van-e lehetőség?

  • Igen van lehetőség úgy, hogy az eredeti munkahelyén fenntartja a fizetés nélküli szabadságát. Az új jogviszonyt be kell jelentenie a jelenlegi munkáltatójának.

 59. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy milyen ellátásokat válasszak, melyik a legkedvezőbb.
  Gyermekem 2010. júliusában született, jelenleg thgyás-on vagyok vele, ez január 10-ig jár, utána gyed-re leszek jogosult, amelynek max. összegét fogom kapni, a nettó 86 eFt-ot. A családban nekem volt magasabb keresetem, illetve a munkáltatóm minél hamarabb visszavár, ezért a baba egy éves kora körül szeretnék visszamenni dolgozni.
  Úgy tudom GYED mellett nem mehetek vissza, de gyes igénybevétele mellett igen.
  Ebben az esetben igénybe vehetem a gyest is és teljes munkaidőben a teljes fizetésemért dolgozhatok vagy ilyenkor a gyes összegével csökken a bérem? Van-e valamilyen időkorlátja a gyes melletti munkavégzésnek (pl. napi 4 óra stb.)?
  Az édesapa is dolgozik, jogosult lehet egyébként ő igénybevenni a gyest, ha én nem teszem?
  Megilletne ebben az esetben is bennünket a felmondási védettség a gyermekünk 3 éves koráig?
  Köszönöm szépen:
  M. Melinda

  • Kedves Melinda!

   Várhatóan változni fog a Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltétele, remélhetőleg decemberben már többet tudunk a végleges változatról és azt javaslom keressen meg később újból a kérdéssel.

 60. Horváth Sándorné

  Szeretném megkérdezni, hogy GYES-be szültem 2010. október 10-én. Időközben kiderült, hogy munkáltatóm felszámolás alatt áll. Az OEP-be mentem THGYás igényemet bejelenteni, ahol közölték velem, hogy csak GYES-re vagyok jogosult. Ez lehetséges lenne? Nincs mód méltányossági THGYásra és GYED igénylésre. Köszönöm a válaszukat.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Nem világos, hogy írásban határozattal utasították el az igényét, vagy csak az ügyfélszolgálaton előzményeket vélhetőleg pontosan nem ismerő ügyintézőtől kapott ilyen jellegű tájékoztatást. A Gyesbe szülés nem féltétlenül kizáró ok, lényeges, hogy “aktív”, vagy “passzív” jogon kapta, illetőleg mikortól veszi igénybe.

   Egy folyamatban lévő felszámolási eljárás alatt, ugyanazok a jogok illetik meg, mintha a munkáltatója nem állna felszámolás alatt. Minden papírt a munkáltatója (felszámoló) felé kell leadnia és az továbbítja a Regionális Egészségbiztosító Pénztár felé.

   Méltányosságból akkor állapítható meg tgyás, gyed, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

 61. Kedves Erzsébet!

  Szeretném a segítségét kérni a következővel kapcsolatban:

  2 gyermekem van, egy 3,5 éves és egy 1,5 éves.
  A kisebbik gyermek 2010. májusában tölti be a 2 évet.
  Határozatlan idejű szerződéssel jöttem el 2007-ben (első gyermekem születésekor).
  Kérdésem az lenne, hogy 2010. májusától ( a pici 2. életévét betöltve) dolgozhatok-e mint magánvállalkozó, vagy akár mint alkalmazott (4-6 órában, jelenleg egy tanfolyamot végzek, amit ha befejezek, akkor szeretnék vele elhelyezkedni) a főállásom mellett úgy, hogy oda nem megyek vissza majd csak ha a gyermekem betöltötte a 3 éves kort?
  Ha igen, akkor milyen járulékfizetési kötelezettségem lenne, s kell-e jeleznem ezt a főállásom felé?A későbbiekben pedig emiatt felmondhatnak-e nekem?

  Válaszát előre is nagyon-nagyon köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Móni!

   A jelenlegi munkáltatójának mindenképpen be kell jelentenie az új foglalkoztatási jogviszonyt, akár másik munkaviszonyt létesít, akár vállalkozásban személyesen közreműködik, vagy képviseleti jogot szerez (ügyvezető, üzletvezető). A jogviszony létesítését, akkor tilthatja meg a munkáltatója, ha jogos gazdasági érdekeit sérti. Új munkaviszony létesítésénél fontos, hogy a munkáltatója továbbra is biztosítsa a fizetés nélküli szabadságot.
   Vállalkozóként, személyes közreműködés esetén főfoglalkozású vállalkozóként köteles minden hónapban a járulékokat fizetni.
   Ajánlom olvassa el a következő bejegyzést: http://www.anyabarat.hu/2010/08/gyes-gyet-mellett-vallalkozas-inditasa/
   A magazin 2. számában megtalálja milyen járulékokat és milyen összegben kell fizetnie, jövőre minimális változás lesz, de az adatok nagyságrendje azonos, pár eFt eltérés várható: http://www.anyabarat.hu/magazin/

 62. Csendesné Jánosi Erika

  Kedves Erzsébet! Nekem egy ,olyan problémám volna,hogy mivel a gyesből 3 gyermek mellett nem élünk meg nekem dolgoznom kell.December 19.-én tölti a kisfiam a 2.életévét.A jelenlegi munkahelyem azt mondja visszamehetek dolgozni azokkal a feltételekkel ami szülésem előtt volt ,viszont akkor kijárt értem busz.Most már nem jár erre felénk a céges busz és menetrend szerintivel nem érek be időbe és nem tudok hazajönni.A szerződésemben nincs feltüntetve a buszjárat így azt mondják nem fizetnek végkielégítést és fel kell mondanom,hogy máshová tudjak menni dolgozni.Megtehetik ezt?A másik ,ha elmegyek munkanélkülire,mert más munkahelyre csak úgy alkalmaznának,mert akkor kapják utánam a támogatást, az édesanyám aki nyugdíjas igényelheti az unokája után a gyest mivel ő van vele???
  Előre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel Erika.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Nem tudom milyen munkarendben dolgozik, hogy a munkaidő elejét és végét is érinti az utazás problémája. Ha a munkáltatója visszaveszi, akkor a munkarend függvényében kezdeményezhetné a napi munkaidejének 8 óráról pl. 6, 7 órára való módosítását.
   Amennyiben másik munkáltatónál biztosan alkalmazzák, valóban fel kell mondania a jelenlegi munkáltatójánál. Ilyen esetben nincs felmentési idő és arra járó átlagkereset, valamint végkielégítés fizetési kötelezettsége a munkáltatónak. Akkor nem kell felmondania, ha az új munkáltató Gyes folyósítása mellett a várható időkorlátozásnak megfelelően alkalmazza és a jelenlegi munkáltatója továbbra is biztosítja a fizetés nélküli szabadságot, a támogatás ekkor nem vehető igénybe. A jelenlegi probléma azonban a Gyes lejárata után is fennáll.
   Nagyszülő is igényelhet Gyest, amennyiben megfelel a feltételeknek, ehhez olvassa a következő bejegyzéseket is:
   http://www.anyabarat.hu/2010/06/nagyszulo-gyesen/
   http://www.anyabarat.hu/2010/11/gyes-gyet-valtozasok-2011/ (nagyszülőre vonatkozó várható változások)

 63. Tisztelt Erzsébet!

  A kérdésem az lenne,hogy 2010.12.15-től a GYes jár majd nekem.Mivel a munkaviszonyom már szülés előtt megszűnt,ha sikerül más munkáltatóhoz elmennem dolgozni,akkor hány órába dolgozhatok a gyes mellett?Előre is köszönöm

 64. Tisztelt Erzsébet!

  Jelenleg GYED-en vagyok. Kisfiam 2010. december 7-én tölti be az egy évet. Szeretnék érdeklődni, hogy visszamehetek-e dec. 8-ától dolgozni napi 8 órában? Illetve emellett kaphatom-e továbbra is a GYED-et, vagy a GYES-t? Amennyiben ez nem lehetséges, valamelyik családtagom kaphatja-e?

  Köszönöm a segítséget!

  Diniszné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Jelenleg hatályos, illetőleg ismert jogszabály szerint a gyermek első életévét követően időkorlátozás nélkül végezhet keresőtevékenységet Gyes folyósítása mellett (erre az Ön által jelzett dec. 8-tól van lehetőség), Gyes igénylése nélkül a gyermek egy éves kora előtt is. Ha dolgozik, akkor a Gyed-ről le kell mondania. A Kormány tervezi a Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység napi 4 órára való korlátozását, figyelje a híreket, hogy a módosítás mikor lép hatályba és a már munkát végzőkre is kiterjed-e a korlátozás.

 65. Kedves Erzsébet!

  Van két gyermekem, nincs köztük két év.
  Így folyamatosan gyeden voltam velük, mielőtt visszamentem volna dolgozni.
  2010.03.31.-én járt volna le a gyed a kisebbik gyerek után, de én már visszamondtam előbb hogy dolgozni tudjak gyes mellett. Így 2009.08.03-tól gyes mellett dolgozom.
  Jövő márciusban fog letelni.
  Az érdekelne, hogy Miután letelt a gyes azonnal kötelező-e elmenni szabira a bent maradtak után. Esetleg el lehet-e azt érni, hogy kifizessék inkább?

  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel:
  Lengyel Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Amíg a munkaviszonya fennáll a szabadságot pénzben megváltani nem lehet, a munkáltatójának ki kell adnia. Ha az eredeti munkaszerződése alapján foglalkoztatják, akkor 2009.08.03-val kezdődő napon ki kellett volna adni a felhalmozott szabadságát, ha nem akkor, ahogy az ettől eltérő megállapodás lejár. Ettől törvényi előírás szerint tilos érvényesen eltérni.

 66. Kedves Erzsébet!
  2010. 12.27től Gyesen leszek, munkáltatóm nem akar visszavenni dolgozni. Rendes munkaviszonnyal rendelkezem.
  Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeim vannak?
  Igaz e az ,hogy kötelező lenne visszavennie, és állásidőt kellene fizetnie számomra.
  Ha pedig nem megyek vissza , de Gyes mellett szeretnék dolgozni egy másik munkahelyen , napi 8órában, nem adódik össze ,mármint akkor napi 16órában dolgozok papír szerint? Köszönöm a segítségét
  Üdv:Edina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edina!

   Jelenleg hatályos szabályozás szerint a Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható. (A Kormány elvileg november hónapra jelezte, hogy várhatóan korlátozza. Amint változás lesz, a honlapon is közzéteszem.)

   Amíg nincs jogszabályi korlátozás, addig a munkáltatója köteles az eredeti munkaszerződése szerint foglalkoztatni, amennyiben a fizetés nélküli szabadságát megszakítja. Ha a munkáltató nem tud Önnek munkát biztosítani, akkor állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni. Az állásidő alatt a munkahelyén munkára kész állapotban meg kell jelennie, ez alól a munkáltató írásban adott engedélye mentesíti.

   Új jogviszony létesítését köteles bejelenteni a jelenlegi munkáltatójánál. Ha a jogszabályokban előírtaknak megfelel a napi 16 óra, akkor nincs akadálya a munkavégzésnek, gondolok itt arra, hogy nem túlmunka miatt, hanem két munkáltatónál történik a munkavégzés, nem esik azonos időszakra a munkavégzés ideje, főleg, ha az egyiknél továbbra is biztosított a fizetés nélküli szabadság, nincs korlátozás a Gyes folyósítása melletti munkavégzésben.

 67. Rimaszombathy Mónika

  Kedves Erzsébet!

  Segítségét szeretném kérni a következő problémámban. Ikergyermekeim vannak, jelenleg 5 évesek. A GYES mellett dolgozom, több éve. A felmondási védelem 2012.dec.31-éig tart. A munkaköröm viszont 2010. dec. 31-én megszűnik. Lenne más munkakör a számomra, de mivel más a besorol
  ás, bércsökkentéssel járna. El kell fogadnom a másik munkakört, a GYES mellett bércsökkentés lehetséges-e? Milyen lehetőségeim vannak?
  Segítségét előre is nagyon köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A védelem a gyermek 3. életévéig áll fenn – május 1-t megelőző régi és április 30-át követő új szabályok szerint is- és független a gyermekek számától (iker). Gyakorlatilag a munkáltatója bármikor közölhet Önnel jogszerűen rendes felmondást. (2012.12.31-ig a Gyes jogosultsága áll fenn, nem a védelem.) Ha nem fogadja el az új munkakört, akkor vélhetőleg felmondanak Önnek. Azt tanácsolom, hogy az előbbiek figyelembevételével és a lehetőségeit mérlegelve döntsön.

 68. Kedves Erzsébet!
  Keresgéltem a problémámhoz hasonlót,de nem találtam.
  1995 óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen(kórház),határozatlan időre,teljes munkaidővel,(12 órás műszakban,nappal,éjszaka,hétvége,ünnep, minden)melytől 15 km-re lakom.
  két gyermekem van: lányom 7 éves,fiam 3 éves lesz decemberben. Jelenleg GYES-en vagyok. Kb március közepén kellene újból dolgoznom menni a szabadság kivétele után.
  Itt helyben lenne 4 órás álláslehetőségem,ahol beiskoláznának,vizsga után 8 órában alkalmaznának (8-12,-13-17 óráig,ami a gyerekek szempontjából tökéletes lenne). Eddig úgy volt,hogy felmondok a munkahelyemen,és elvállalom az új állást. Főnővérrel már közöltem,de vezetőség felé hivatalosan még nem jeleztem sem írásban,sem szóban. Eddig nem is lenne gond.
  Csakhogy múlt héten derült ki,hogy 7 éves kislányom asztmás,vagyis 10 éves koráig igényelhetem rá a GYES-t.
  Kérdéseim a következőek lennének:
  -Maradhatok-e állományban a kórházban 10 éves koráig,ha máshol dolgozok 4, illetve 8 órában?
  -Ha igen,a három év után járna-e nekem újból a kb 3 hónap szabadság?
  -Tartósan beteg gyermeknél is érvényes,hogy nem szüntethetik meg az állásom?
  -Munkahelyemen köteles vagyok közölni,ha Gyes alatt máshol dolgozok?
  – Ha felmondanék,elvállalnám az új állást,Gyesen lennék közben, s mikor 10 éves kor után megszünik a gyes,járna nekem valahonnan a 3 évi szabadság?
  Nem tudom,megoldható-e,hogy csak a keresztnevem szerepeljen a kiírásnál?
  Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
  Krisztina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztina!

   Ha a gyermekénél most állapították meg az asztmát, a Gyest biztosan csak a felülvizsgálat napjáig igényelheti, tehát nem automatikusan biztosított a gyermek 10 éves koráig. A felülvizsgálaton kap egy újabb igazolást, mely szerint fennáll a betegség és az újabb felülvizsgálatig folyósítják tovább a Gyest, vagy jelentős javulás következett be és nem minősül tartós betegnek.

   A munkáltatója a fizetés nélküli szabadságot csak a gyermek otthoni gondozása céljából köteles biztosítani. A gyermeke esetleg még óvodás, vagy már iskolás, mivel óvoda-, vagy iskolaköteles, már nem valósul meg az otthoni gondozás (csak ha beteg lesz). A felmondási védelem csak a gyermek 3. életévéig biztosított, azt követően már nem.

   Rendes szabadság a fizetés nélküli szabadság első évére illetné meg abban az esetben ha a gyermekét az otthonában gondozza. Az új jogviszony létesítését köteles bejelenteni a jelenlegi munkáltatójának.

   • Kedves Erzsébet!
    Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát!
    Én is így sejtettem,de biztosra szerettem volna tudni. (Néhány családtag állította,hogy másképp van,ezért volt fontos tisztáznom.)
    Tisztelettel és nagy köszönettel: Krisztina

 69. Szia! Milyen betegsége van a kislányodnak?Nekem is tartósan beteg így született , örökölte tőlem!! Azt szeretném kérdezni,hogy én mért csak 3-évig voltam gyesen??

  • Tóthné Restás Tünde

   Szia Rena! Diabeteszes (cukorbeteg), ő 14 hónaposan lett beteg.Nem tudom, mi alapján van a gyes, de mivel ő inzulinos, tehát sajnos egész életében szúrnia kell magát, ezért 10 éves koráig lehetek vele gyesen. A kislányodnak milyen betegsége van?

 70. Tóthné Restás Tünde

  Kedves Erzsébet!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni gyessel kapcsolatban!Van egy 8, és egy 6 éves kislányom.A kicsi tartósan beteg, tehát 10 éves koráig gyesen vagyok.A munkahelyemen az első lányom születése óta ugye nem dolgozom,sőt már előtte táppénzen voltam,a két szülés közt sem mentem vissza, mivel 2 év van köztük,azóta gyűlik a szabadságom náluk. Közben elköltöztünk, sőt egyedül nevelem őket,tehát már oda nem fogok visszamenni dolgozni a későbbiekben sem, mert 200km a távolság. Az érdekelne, az eddigi szabadságomat kifizettethetem a munkáltatóval, vagy sem.Vagy milyen megoldás van!Mert vissza már nem megyek, ki tudja mi lesz még 4 év múlva,amíg a gyes letelik,jó lenne ha kifizetnék!
  Válaszát előre is köszönöm4
  Tóthné Restás Tünde

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tünde!

   A munkáltató akkor köteles kifizetni, ha a megszakítja (megszünteti) a fizetés nélküli szabadságát és munkavégzésre kötelezett. Mivel felhalmozott szabadságról van szó, a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól kezdődően a munkáltatója köteles kiadni. Mivel a távolság miatt biztosan nem tud munkába állni és fizetés nélküli szabadságra nem biztos (csak a gyermek otthoni gondozására köteles a munkáltató biztosítani), hogy vissza tud menni, a megoldás az, hogy fizetés nélküli szabadság alatt felmond és mivel megszűnik a munkaviszonya a ki nem adott szabadságot a munkáltatója köteles kifizetni. Fizetés nélküli alatt munkavégzésre nem kötelezett.

   • Tóthné Restás Tünde

    Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát, és ezek után lenne még kérdésem, hogy már valamennyire tisztán látok.Tehát, mivel már elméletileg fizetés nélküli szabadságon vagyok, ( legalábbis ilyen papírokat küldözget a munkáltató), gondolom azért, mert a gyed letelte után már nem a munkáltató utal, hanem a MÁK,a náluk addig felgyűlt szabadságomat tudom kifizettetni, ha felmondok.Jól értelmeztem a válaszát? Valójában azt sem tudom, most a munkáltatónál milyen formában vagyok jelen!És hogyan tudom megtenni a felmondást, mert levelezés, ill. telefon útján abszolút nem segítőkészek, sőt!
    Nagyon köszönöm előre is a segítőkészségét!
    Tóthné Restás Tünde

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Tünde!

     Valamikor biztosan aláírt egy fizetés nélküli szabadság kérvényt és ennek megfelelően szerepel a munkáltatója nyilvántartásában. A felmondást a Munka Törvénykönyve előírásának megfelelően írásban nyújtsa be, telefonon -szóban- nem érvényes. Írja bele, hogy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát, a felmondási idő kezdő napja a levél kézhezvételét követő nap. Kérheti azt is, hogy tekintsenek el a felmondási időtől, mivel fizetés nélküli szabadságon van. Hátránya nem származik belőle, mert kizárólag a felhalmozott szabadság kifizetésére jogosult és erre az időszakra már nem jár szabadság.
     A felmondást tértivevényesen adja fel, a levél átvételét igazoló -átvétel dátumával együtt- tértivevényt a posta továbbítja Önnek. A felmondás egyoldalú jognyilatkozatnak minősül, nem szükséges a munkáltatója beleegyezése.

     • Tóthné Restás Tünde

      Kedves Erzsébet! Nagyon köszönöm a válaszát, a segítségét, holnap meg is írom a felmondásomat. Remélem, minden zökkenőmentesen fog menni,bár ismerve a céget…,de, ha Ön azt mondja, ezt megtehetem, és károm nem származik belőle, akkor remélem, minden simán megy. És köszönöm, hogy adott egy ilyen lehetőségez, ahol a kismamák kérdezhetnek, és Ön valóban válaszol is, mert ez hatalmas segítség nekünk, akik teljesen elvesznek a gyes, gyes, stb. útvesztőjében!

      Hálás köszönettel: Tóthné Restás Tünde

 71. Érdeklődnék, hogy jelenleg GYET-en vagyok; tehát főállású anyaságin, dolgozhatok?, mennyit?, kötnöm kell szerződést?

  Köszönöm, Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Gyet folyósítása mellett otthonában keresőtevékenységet otthon időkorlátozás nélkül folytathat, egyéb esetben max. napi 4 órában, illetőleg ha olyan részmunkaidőben foglalkoztatják, amelynél a munkavégzés szombatra és vasárnapra esik, akkor a a munkaidejének együttes mértéke rendkívüli munkavégzéssel együtt nem haladhatja meg a heti 20 órás mértéket.
   Ha munkaviszony keretében végez munkát, akkor csak írásba foglalt szerződéssel foglalkoztathatják.

 72. Kedves Erzsébet!
  Gyermekem öt éves és betegsége miatt gyesen vagyok vele, de most van egy állás amit be tölthetek. A kérdésem az lenne, hogy ha dolgozom igénybe vehetem e gyest is mellette?
  Válaszát előre is köszönöm.Zita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zita!

   Jelenleg hatályos szabályok szerint Gyes folyósítása mellett időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet. A MÁK felé nincs bejelentési kötelezettsége, a munkáltatóját viszont köteles tájékoztatni, pl. ha keresőképtelenné válik a Gyes folyósítás befolyásolja a táppénz összegét. Olvassa el a táppénzzel és a Gyáppal kapcsolatos bejegyzéseket is. A Gyes folyósítása melletti keresőtevékenységet várhatóan korlátozzák, hogy ez hogyan érinti Ön figyelje a híreket, kérdezze a munkáltatóját.

 73. Kedves Erzsébet, köszönöm a választ. Érdekes témát dobott be.:) De valami ezzel nem világos. Hogyha határozott idejű szerződést kötnénk, -mondjuk fél évre-, akkor jelenleg a szabit nem kell sem kivenni sem kifizetni, és mikor lejár a fél év, akkor adnák ki a felhalmozott szabimat. Ebben az esetben milyen jogviszonyom van a munkáltatóval? Merthogy lejárt a határozott szerződésem, de él még a korábbi határozatlan munkaszerződésem is? Így nem vesztem el a lehetőséget, hogy a határozott szerződés után engem még alkalmazzanak? (Dátumilag ekkor lenne kb 3 éves a kicsi) Köszönöm előre is.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Édua!

   A megállapodással nem az eredeti munkaszerződését módosítják határozott idejűvé, az érvényben marad és a megállapodás lejáratakor a munkáltató az eredeti munkaszerződésének megfelelően az első napon rendezi a munkabérét (ha volt időközben emelés) és kiadja a felhalmozott szabadságát. A megállapodásba bele kell foglalni, hogy a munkáltatója pl. a gyermek 3 éves koráig eredeti munkaszerződésétől eltérően foglalkoztatja és lejáratakor az eredeti munkaszerződése lép életbe. Eredeti munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás pl. változik a munkaidő mértéke, munkaköre, ehhez kapcsolódóan személyi alapbére és az esetleges pótlékok. Gyakorlatilag ez egyfajta szerződés módosítás és nem új munkajogviszony.

 74. Bocsánat, de kimaradt az előző kérdésemből még két dolog. Úgy néz ki, hogy 6 órába sikerül visszamennem (bár ez a szabadságot valszeg nem befolyásolja). Amennyiben nem tartják mégsem a 6 órát, hanem többet várnak el, akkor én mondhatom azt, hogy bocs, mégsem megy, visszamegyek gyesre? Ők meg elvileg ezért nem is rúghatnak ki, amíg a gyerkőc 3 éves nem lesz? Ezt jól értem? (az más kérdés, hogy aztán nyilván kirúgnának, ha most felállok valamiért…) köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Édua!

   Mivel 6 órában foglalkoztatnák, határozott idejű megállapodás megkötésével áthidalhatják a felhalmozott szabadság kiadását. A megállapodás lejáratát követően napi 8 órának megfelelő időtartamra járó távolléti díjjal fizeti ki a munkáltatója a felhalmozott szabadságát.
   A gyermek 3 éves koráig rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya, ha indokolt rendkívülivel megszüntethető.
   Érdemes lenne a megállapodásba belefoglalni, hogy ez idő alatt a munkáltató nem rendel el túlórát és amikor kitölti a munkaidejét befejezi a munkáját.

 75. Nekem is ide kapcsolódó kérdésem lenne. Jelenleg 2. gyermekemmel vagyok gyesen. Júliusban volt 2 éves a gyerkőc, de a cégem hív vissza dolgozni, olyannyira, hogy nov. 1-jén (illetve másodika) már élesbe kellene állni. A ki nem vett szabikkal kapcsolatban van dilemmám, hiszem arról szó sem esett eddig. A két szülés között nem mentem vissza dolgozni, ezért sok a szabim. De ha jól értem, akkor kötelesek kiadni nov. 1-jétől. Kifizetni nem lehet? És a jövő évre átvinni sem? Mit szoktak ilyenkor tenni, hogyha egyik fél sem eszmélt időben? Köszönöm a választ.

 76. Kedves Erzsébet!

  2011 februárjában jár le a szabadságom, és utána megyek vissza dolgozni a Gyes megtartása mellett. Ekkor lesz 2 és fél éves a gyermekünk.
  A munkáltatóm 8 hetes tanfolyamra küldene Budapestre, mely naponta 9-17 óráig tart. Ez kb. azt jelentené, hogy nekem Fehérvárról reggel 7-kor kell indulnom, és este 7-re érkezem haza. Ez napi 12 óra az utazással együtt. Az lenne a kérdésem, hogy ezt ilyen kicsi gyermek mellett megteheti-e velem a munkáltató? (A lányom bölcsődés lesz. A tanfolyam napi időtartama túlmutat a bölcsőde nyitvatartási idején.)
  Válaszát előre is köszönöm:
  H. Erzsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsébet!

   A munkavállaló kötelezettségei közé tartozik, hogy a munkáltató által kijelölt tanfolyamon, továbbképzésen köteles részt venni, a vizsgákat letenni. A munkáltató köteles erre az időszakra munkabért fizetni és a felmerülő költségeket megtéríteni.

   Kivétel, ha ez a munkavállaló személyi vagy családi körülményeire tekintettel aránytalanul sérelmes. Önnél sérelmes lehet, hogy a bölcsőde nyitvatartási idején a tanfolyam időigénye tújnyúlik, valamint a gyermek esetleges lebetegedése esetén Gyes folyósítása mellett csak Ön jogosult igénybe venni a Gyápot és a gyermeket otthon ápolni. Azonban azt tanácsolnám, ha családtagok segítségével meg tudja oldani ezt az időszakot, fontolja meg, mert ezzel erősítheti a munkahely megtartását.

 77. Rózsásné KIss Györgyi

  Üdv!
  Egy kérdésem lenne: Ha valaki a gyermek születése előtt 3 műszakban kórházban dolgozott és Gyed lejárta után visszamegy dolgozni,van-e mentessége az éjszakázás alól a Gyes folyósitásának idejére? Köszönönm!

 78. Bécsiné Kovács Mónika

  Kedves Erzsébet!
  Megint a segítségét kérném mert ebben az útvesztőbe nehéz kiigazodni.tehát én most gyesen vagyok 2010 júniusától.Dolgozni szeretnék,a régi munkahelyemre nem tudok visszamenni, mert elköltöztünk. Találtam másik állást az új lakhelyen, és ezt bejelentettem a régi munkahelyemre,nem ellenzik,de azt mondták,ha lejár a gyesem,akkor vissza kell mennem hozzájuk és le kell töltenem a felgyülemlett szabadságomat és addig fel kell mondanom azon a munkahelyen amit most készülök elfogadni.Melyik az a cég amelyik megválik tőlem arra az időre amíg letöltöm a felgyülemlett szabadságomat a régi munkahelyemen, majd utána újra felvesz? Mit lehet tenni, hogy a gyes után is megmaradjon az az állás amit most szeretnék elfogadni!Nem lehet kifizetni ezt a felgyülemlett szabadságot?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Nem kell felmondania az új munkahelyén. Ha a jelenlegi munkahelye betartja a jogszabályban előírtakat, akkor a Gyes megszűnését követő naptól a felhalmozott szabadságait kiadja és nem rendelheti be munkavégzésre a felhalmozott szabadság letöltésének időszaka alatt. A felmondását pedig úgy kell időzítenie, hogy a munkaviszony megszűnésének napja és a szabadság utolsó napja azonos legyen. Így nincs akadálya, hogy az új munkahelyén folyamatosan dolgozzon.

   Másik lehetősége, hogy ahogy biztossá válik az új munkahelye, vagyis letelik a próbaideje, a régi munkahelyén beadja a felmondását. Mivel biztosítják a fizetés nélküli szabadságot, a felmondási ideje alatt sem kötelezett munkavégzésre és a felhalmozott szabadságát pénzben ki kell fizetniük. A felmondást időzítheti úgy is, hogy a munkaviszony megszűnésének napja azonos legyed a Gyes megszűnésének napjával és szintén ki kell fizetniük a felgyülemlett szabadságát.

 79. A munka törvénykönyvében hol van az a rész, amiben ez van leírva?

  A gyermek 3 éves kora előtt munkát végző szülővel munkáltatói rendes felmondás nem közölhető, amennyiben a munkavégzés mellett Gyes folyósításban is részesül.
  Ez a szabály 2010. május 1-től annyiban módosul, hogy a védelem a gyermek 3 éves koráig akkor is fennáll, ha a szülő nem igényel, vagy nem jogosult Gyesre, vagyis nem feltétel a Gyes folyósítás.

  Tehát ha 2010. januártól elveszik a Gyest a 8 órában dolgozó nőktől, akkor a védelem fennáll a gyerek 3 éves koráig továbbra is?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   2010. május 1-től:
   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő,
   (6) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

   2010. április 30-ig:
   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermekgondozási segély folyósításának,

   A gyes melletti keresőtevékenység korlátozására nincs még tervezet sem előterjesztve, így annak hatályba léptetését, illetőleg kiterjed-e a már gyes mellett munkát végzőkre és a védelmet hogyan érinti, nem lehet tudni.

   • Tisztelt Erzsébet!
    Lányom doktornő egy kórházban.2010.május 26. szült egy kisfiút.Azt szeretném kérdezni,hogy dolgozhat e a magánrendelőjében GYES alatt heti 4 órát?
    Kell-e tájékoztatni a munkáltatóját vagy be kell e jelenteni ezt valahova.

    Tisztelettel várom válaszát:
    Gaál Józsefné

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Gyes folyósítása mellett csak a gyermek első életévét követően lehet keresőtevékenységet folytatni. Magát az új jogviszonyt mindig a létesítésekor kötelező a munkáltató tudomására hozni.

     A parlament elé beterjesztett jövő évi előirányzat szerint január 1-től a vonatkozó jogszabály egyértelműen szabályozza, hogy ellátás folyósítása nélkül a gyermek otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a biztosítási jogviszony is szünetel. Ebben az esetben az ellátásról való lemondást be kell jelenteni a munkáltatónak.

     Ajánlom a következő bejegyzést is (korábban létesített vállalkozás esetében is): http://www.anyabarat.hu/2010/08/gyes-gyet-mellett-vallalkozas-inditasa/

 80. Kedves Erzsébet,

  Még az előbbi kérdésemhez tenném hozzá, hogy azóta konkretizálta a munkahelyem, hogy nem adhatja ki a szabadságomat olyannyira, hogy informáltak, hogy október 29- én munkába kellene állnom. Ők azt mondják, hogy az akadályoztatottság megszűnéséig nem adható ki a szabadság. Mert ez párhuzamos jogviszony.. vagy valami ilyesmi.

  Segítségét továbbra is köszönöm,
  Csillag Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Az új kérdését csak most látom. Gyakorlatilag, ha munkára kész állapotban meg tud jelenni a munkahelyén, akkor a munkáltatója szerint milyen akadályoztatás áll fenn? Újból azt tudom mondani, ha eredeti munkaszerződés szerint foglalkoztatják nem indokolt a párhuzamos jogviszony és nincs akadályoztatva a munkavégzésben.

 81. Kedves Erzsébet,

  Végigfutottam a kérdéseket, és nem igazán találtam olyat, ami egyezne az én problémámmal, ezért írok Önnek. Kisfiam ez év október 28- án tölti be a második életévét. Munkahelyem felé jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, amivel nincs is semmi gond, október 29- vel visszakerülök aktív állományba. Kértem, hogy számolják ki a felgyülemlett szabadságomat, ez kb. 40 nap, s ennek alapján, hogy mikor kell fizikailag is elkezdenem dolgozni. Természetesen a MÁK- tól megigényeltem a gyest is.
  Az imént hívtak a munkahelyemről, hogy mivel saját nevemre igényeltem a gyest, így két státuszban fogok létezni: 8 órában dolgozó nő és gyesen lévő nő leszek egyszerre. Emiatt a 2 év alatti időre kiszámolt szabadságom nem kiadható. Ez nem veszik el, hanem majd a gyes lejártakor tudom kivenni. Október 29- től csak azt a néhány napot kaphatom meg szabadságként, amit ez év december 31- ig időarányosan kiszámolnak.
  Ez valóban így van? Mert van olyan szintén gyes mellett dolgozó barátnőm, aki simán a két éves szabadság kivételével kezdett, ott nem volt ilyen gond. Kérem segítsen, mi az erre vonatkozó jogszabály.

  Segítségét előre is köszönöm,
  Csillag Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Nem értek egyet a munkáltatójával, ha az eredeti munkaszerződése szerint foglalkoztatják munkajogilag nem indokolt a két jogviszony. Kérjen írásbeli tájékoztatást a munkáltatójától, jogszabályi helyeket megjelölve, hogy mire alapozza az állítását. Közigazgatási eljárást kezdeményezhet, a Magazin 1. számában megtalálja hová fordulhat.

 82. Bécsiné Kovács Mónika

  Kedves Erzsébet akkor pontosítok!Sümegről költöztem Szombathelyre és eladóként dolgoztam egy supermarketbe(TESCO),most Szombathelyen keresek munkát és behívtak állásinterjúra egy másik kereskedelmi lánchoz(MACH).Még a tescónál vagyok gyesen,ezért kérem a segítségét, hogy akkor mi a teendőm, ha felvesznek a machoz.fel kell e mondanom most a tescónál, vagy majd ha lejár a három év, és mikor kell kifizetni nekik a benmaradt szabadságomat.És még azt szeretném megtudni, hogy a szülés előtt már fél évvel táppénzen voltam,hogy arra az időszakra is jár a szabadság!Köszönöm válaszát

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Hoppá, véletlenül elsiklottam a kérdése felett. Ha felveszik, akkor első lépésként a Tesco-nál be kell jelentenie, hogy új jogviszonyt létesít és továbbra is biztosítják-e Önnek a fizetés nélküli szabadságot. A jogviszony létesítését, akkor tilthatja meg a munkáltatója, ha jogos gazdasági érdekeit sérti, egyébként nem. Előfordulhat, hogy igényt tarthat a munkájára és ha a gyermekét nem otthonában gondozza, mert pl. elhelyezi bölcsiben, illetőleg nem Ön gondozza napközben, akkor nem köteles biztosítani a fizetés nélküli szabadságot. Ilyen esetben csak az Ön részéről kezdeményezett rendes felmondás, vagy közös megegyezés a megoldás. Vélhetőleg a felmondási idő alatt nem kell dolgoznia, persze csak akkor, ha a felhalmozott szabadsága elegendő erre az időszakra. Amennyiben nem tudja letölteni a teljes szabadságát, a megmaradt napokat ki kell fizetnie a munkáltatójának.
   Szabadság jár a betegszabadság, táppénz, szabadság, szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság (Gyed) első évére.

 83. Bécsiné Kovács Mónika

  Kedves Erzsébet!Jelenleg gyesen vagyok, de szeretnék elmenni dolgozni.A régi munkahelyemre nem tudok visszamenni, mert idő közben elköltöztünk!Mi a teendőm ha másik munkahelyet keresek, és nehezebb e ilyen helyzetbe munkát találni!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   “Mi a teendőm ha másik munkahelyet keresek” – számomra általános a kérdése, ha pontosítaná, szívesen válaszolok.
   Az elhelyezkedést nyilván meghatározza, hogy milyen térségben él, milyen képesítése, szakmai gyakorlata van. A nők, kisgyermekes anyák általában hátrányosabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon.

 84. Kedves Erzsébet!

  Másik amiben gondolkodok a lentiekkel kapcsolatosan, hogy adószámos magánszemélyként dolgoznék. Kérdés: üzletviteli tanácsadás végezhető-e így megbízási szerződés keretében? (Pár hónapos munkáról van szó. ) Járulékokat a minimálbér alapján kell-e ilyenkor fizetni (van munkaviszonyom, csak gyesen vagyok), vagy a tényleges jövedelem alapján amikor az keletkezik?

  Köszönöm előre is a segítséget.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emese!

   Végezheti eseti megbízási szerződéssel és adószám kiváltásával számlát tud adni. Adózás és járulékfizetés a kifizetéskor a tényleges jövedelem alapján történik.

 85. Kedves Erzsébet!

  Heti 20 órás munkából mentem szülni. 2 éves múlt a gyermekem, most ígénylem a gyest a napokban. Heti pár órában lenne lehetőség, hogy a családi vállalkozás keretében munkavállalóként dolgozzak és egy kis pénzt keressek (az eredeti munkahelyemre még nem akarok visszamenni). A családi vállalkozás bt., a férjem a kültag, apósom és sógorom a beltagok. Kérdés: vállalhatok-e így munkavállalóként munkát, bár máshol van a főállású munkahelyem és ott nem dolgozok most?

  Köszönöm előre is!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emese!

   Vállalhat, az új jogviszony létesítését a munkáltatójának köteles bejelenteni. Családi Bt-ben létesítendő jogviszonya lehet munkaviszony, de segítő családtag is.

 86. Kedves Erzsébet! arra lennék kíváncsi, hogy (gyes melletti 4 órás munkarendben dolgozom, eü-i intézményben) kötelezhetnek -e túlórára, mint a teljes állásban dolgozókat?és ha igen, akkor ki kell fizetniük?(mert egyébként “lecsúsztatják” velünk a túlórákat.köszönöm válaszát!ildikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ildikó!

   Részmunkaidőben is elrendelhető a túlóra. A rendkívüli munkavégzésnél a rendes munkabéren felüli pótlék helyett Kollektív Szerződés rendelkezése, vagy munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás esetén szabadidő jár. Egyéb esetben kötelező kifizetni.

 87. Tisztelt Erzsébet!
  Külföldi munkáltatóm kész helyzet elé állított a visszatérést illetően: vagy ragaszkodom a jogaimhoz (meglévő szerződésem szerinti teljes munkaidőhöz), ez esetben a gyes lejárta után felmondanak/kifizetnek, vagy már előbb visszamegyek dolgozni, de új szerződéssel félmunkaidőben határozatlan időre. Úgy tűnik, az állás (legalább) felének megtartása végett utóbbit kénytelen vagyok elfogadni. Azt már tisztáztam, hogy a régi szerződésem alapján kérem a szabadságaimat kiadni/kifizetni, csak utána szerződnék újra. Viszont aggódom, mi van, ha meggondolják magukat (vagy esetleg eleve ez a szándékuk), és a 4-órás állásból küldenek el. Akkor a végkielégítésemet a fele összegű bér után kalkulálják és elvesztem az 5 év után járó 2 hónap végkielégítésem (a negyedét kapnám)?. Ezt a bizonytalanságot ki lehet-e szűrni azzal, hogy szerződésbe vetetem: felmondás eetén a végkielégítés az eredeti pénzem és a korábban ledolgozott évek beszámításával történjen. Vagy fix összeget kellene belevenni? Hogyan lehetne ezt a hátrányom megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Réka!

   A szerződés módosítás a felmondási idő és végkielégítés jogosultság időtartamát nem befolyásolja, tehát a korábban ledolgozott az évek nem vesznek el. Az összeget valóban befolyásolja, sőt ha nem tud elhelyezkedni, akkor az álláskeresési járadék összege is alacsonyabb lesz. Természetesen, ha el tudja érni a szerződés módosításba bele kerülhetnek az Ön feltételei. Próbálja úgy kérni az anyagi biztosítékot, hogy akkor fizeti a munkáltatója, pl. 2 éven belül rendes felmondással felmond Önnek.
   Egy későbbi felmondásnak valódinak és okszerűnek kell lennie, és az kicsit furcsa, ha ragaszkodik a jogaihoz, akkor találnak ilyen indokot, ha pedig nem ragaszkodik akkor nem.

 88. Kedves Erzsébet!

  Következő lenne a problémám! Visszaszeretnék menni dolgozni az eredeti munkahelyemre gyes mellett. Kértem a munkáltatót, hogy a 8 órás adminisztrátori szerződésemet a gyes ideje alatt módosítsuk 4 órásra, ezt engedélyezték is. Viszont közölték, hogy eredeti munkaköröm átszervezés miatt megszűnt, így csak takarítónői állást tudnak nekem felajánlani.

  El kell-e ezt fogadnom. Ha nem, akkor kaphatom-e az állás időre járó bért.

  Válaszát köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Lényeges a különbség a két munkakör között, nem köteles elfogadni. Ha nem jön létre a szerződés módosítás és a munkáltató nem tudja eredeti szerződése szerint foglalkoztatni, vagyis a működési körében bekövetkező ok miatt, akkor állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni.

   • Köszönöm a segítséget!
    Tehát akkor is, ha a munkaszerződésemet 4 órára módosítjuk, akkor is kötelesek a saját munkakörömben foglalkoztatni, vagy állásidőt fizetni?

    Még egyszer köszönöm a gyors válaszát, hétfőn már sokkal okosabban megyek be a megbeszélésre.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Andrea!

     Ha az új munkakörben nem tudnak megállapodni, akkor miért ír alá olyan szerződés módosítást, amelyben a munkaidő mértéke lecsökken és marad a megszüntetett munkaköre? Csak akkor lenne értelme, ha meg tudnának állapodni és tényleges munkavégzéssel járna. Módosítás nélkül az eredeti munkaidő mértéke szerint kaphatná az állásidőt.
     (Az, hogy a Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység korlátozásának tervezett változtatása hogyan érinti a már dolgozókat, egyáltalán mikor lép hatályba, csak a törvényalkotási procedúra után lesz végleges formájában ismert.)

 89. Tisztelt Erzsébet!

  2008 februárban jöttem el egy multi cégtől 19 hetes terhesen. 2008 06.20-án szültem, jelenleg szeretnék visszamenni dolgozni, szabadságomat töltöm. 2010. Október 11-én kell munkába állnom. Közben a válság miatt csoportos létszámleépítés volt, 2 ezerről 200-ra csökkent a létszám.
  Visszavenni nem tudnak az eredeti mérnöki beosztásomba, azt mondták menjek, majd keresnek vmi 8 órás munkát. Azt nem részletezném, h milyen munkára gondolnak…Eléggé visszalépés lenne. Én szívesen dolgoznék, de megalázó munkát nem szeretnék végezni.
  Mi a helyzet akkor, ha nem tudnak az eredeti munkakörömbe visszavenni, felajánlanak vmit, de én nem fogadom el?

  Köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Henrietta!

   Ilyen esetben, ha nem fogadja el az új munkakört és mivel az eredeti munkaköre megszűnt, a fennálló védelem miatt a munkáltató átszervezés okkal sem szüntetheti meg a munkaviszonyát és állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni.
   Ha esetleg az eredeti munkakörnek megfelelő munkakört ajánlana fel (a végzendő munka jellege és beosztás szintje azonos), akkor célszerű elfogadnia, mivel a munkavállalót is terheli az együttműködési kötelezettség.

 90. Kedves Erzsébet!
  Köszönöm a gyors választ! Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a táppénz alapjába beleszámít-e a szabadság vagy csak a ténylegesen ledolgozott napok, ezt nem tudtam kiolvasni a sorok között. Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A szabadság (naptári napok és összeg) az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainál (táppénz alap, biztosításban töltött idő) ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a ténylegesen munkában ledolgozott napok. (Lsd. még előző válasz kiegészítés.)

 91. Jó napot!
  2010.május vége óta vagyok Gyesen, a munkáltatóm több interjú után visszavett egy másik munkakörbe kevesebb bérrel. Az eredetileg határozatlan idejű munkaszerződésem határozottra módosult, aminek a vége 2011.márc 15, a GYES-em majd 2011.májusban jár le. Hogy határozatlan lesz-e belőle még nem tudják. Az egyik kérdésem, hogy ha lejár a határozott munkaszerződésem felmondhatnak-e vagy védett vagyok még 2 hónapig? Ha jól tudom csak táppénzre mehetek ha a gyermekem megbetegszik. A maximális táppénzes napok száma meg van-e határozva? A határozott idejű munkaszerződést a legrövidebb úton hogy mondhatom fel (közös megegyezéssel? indokolni kell?), és jár-e anyagi kötelezettségekkel a munkáltató felé a szerződésbontásom.
  Válaszát nagyon köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Ha az eredeti határozatlan idejű munkaszerződése módosult határozott idejűvé, akkor ha ezt a szerződést nem hosszabbítják meg valamilyen formában, a munkaviszonya 2011.03.15-én megszűnik. Ez nem felmondás, hanem lejár a szerződése és a felmondási tilalom csak munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik.
   A táppénzre vonatkozó szabályokat olvassa el a következő bejegyzésekben:
   http://www.anyabarat.hu/2010/03/tappenz-osszege/
   http://www.anyabarat.hu/2010/04/ha-beteg-a-gyermek-gyap/

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A határozott idejű munkaszerződés megszüntetésére a törvény szerint közös megegyezéssel, rendkívüli felmondással és próba idő alatt azonnali hatállyal van mód. A közös megegyezést nem szükséges indokolni, a lényeg, hogy írásba foglalják. Ettől eltérő esetre a munkáltató esetében van előírt anyagi kötelezettség. (Elnézést, az éjszaka adott válaszomban lemaradt a kérdés második fele.)

 92. Tisztelt Erzsébet! Köszönjük szépen szept.21-i válaszát, sokat segitett. Már csak egy problémánk van. A munkáltatónál már évek óta nincs olyan alkalmazott, aki támpontul szolgálhatna ahhoz, hogy lányomnak a munkába visszatéréskor mennyi fizetést kellene kapnia. /Nevezetesen, két alkalmazottja van a cégnek, a tulajdonos és a takaritónője. Lányom tördelő volt./ Van ilyen helyzetekre valamilyen törvény, ami alapján rendezik a fizetését? Előre is nagyon köszönöm válaszát.Tisztelettel: Juhász Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   Ha az átlagos béremelés sem szolgálhat támpontul, akkor az érvényes minimálbér, illetve garantált bérminimum az irányadó. Nem ismerem a nyomdaipari tevékenységeket, de a tördelő legalább középfokú oktatás keretében megszerzett szakképzettséget igényel, továbbá ha a nyomtatványoldalak kialakítása szedési, tördelési, tipográfiai szabályok figyelembevételével tevékenység alá sorolható, akkor szakképzettséghez kötött munkakör és a munkabér nem lehet kisebb havi 89.500 Ft-nál, napi 8 órás munkaidő mérték esetében.

 93. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem, hogy a magazinban olvastam a felmondási védelemmel kapcsolatban, hogy védelem jár a gyermek 3. életévéig. Nem tudom, hogy jól értelmezem-e, ezért az lenne a kérdésem, hogy 2010. október 7-én lejár a GYED-em és jeleztem a munkáltatom felé, hogy vissza szeretnék térni a munkába és ő nem tart igény a munkámra ezek után. Felmondhat-e nekem október 8-án, mikor lejár a GYED úgyhogy igénybe kívánom venni a GYES-t.
  Várom válaszát, előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Farkas Lászlóné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Nem, jogszerűen nem modhat fel és ez független a Gyes folyósításától. Ha a munkáltatója nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőre járó személyi alapbért kell fizetni. A munkaviszonyának megszüntetését rendes felmondással csak a gyermek 3. életévét követően tudja.

 94. Tisztelt Erzsébet! Lányom öt év, 3 hónap /és két gyermek/után most menne vissza dolgozni, GYES megtartásával.Munkáltatója azonban már csak papíron létezik, viszont van egy másik, működő vállalkozása , ahol tudna lányomnak ténylegesen is munkát adni. Kérdésem az lenne, hogy ha lányom, az együttműködés okán /15 éve van a cégnél/, az eredeti munkahely felé lemond a 3 éves korig szóló védettségéről és átveszik a másik cégükhöz, elveszíti-e teljesen a védettséget, vagy ez a lemondás csak az eredeti munkahelyre lenne érvényes, és az új cégnél továbbra is fennállna unokám 3 éves koráig? Vagy van-e más, törvényes megoldás arra, hogy a munkáltató és lányom is jól jöjjön ki ebből a helyzetből? Köszönöm a válaszát, Tisztelettel: Juhász Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A lányát az “eredeti” munkahelye alapján illeti meg a felmondási védelem, mivel a fizetés nélküli szabadságot ott vette igénybe. Május 1-től már nem a Gyes folyósítása az egyik feltétele a védelemnek.
   Két variáció lehetséges. Az egyik szerint az eredeti munkahelyén fizetés nélküli szabadságon marad és a védelem megszűnését követően a munkáltatója rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát, az új munkahelyen pedig most kötnek egy határozott vagy akár határozatlan időtartamú munkaszerződést. Másik lehetőség, ha olyan munkaszerződést kötnek az új helyén -munkajogi jogutódlással átveszi a régi munkahelyéről-, amely szerint a munkáltató elismeri az ott töltött éveket és azt egy későbbi munkaviszony megszüntetésénél figyelembe veszi (végkielégítés és felmondási idő számításánál), illetőleg azt is rögzítik, hogy a munkaviszonyát a gyermek 3. életévéig munkáltatói rendes felmondással nem szüntetik meg.
   Mindkét fél számára kedvező helyzetet nem tudok javaolni, mivel nem ismerem, hogy a felek mennyire hajlandóak lemondani a jogaikról, illetőleg a kötelezettségeikről.

 95. Kedves Erzsébet!
  Gyes melletti foglalkoztatással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Pedagógusként dolgoztam a szülés előtt, kisfiam most lett 2 éves, szept. 11-től vagyok gyesen. A főállású munkahelyemre ebben a tanévben még nem tudnak visszavenni, talán 2011. szeptembertől… Az anyagi helyzetünk miatt azonban munkát kellett vállalnom máshol a fizetés nélküli szabadságom alatt. A munkáltatóm engedélyezte is, hogy határozott időre (2010-11-es tanév) egy másik iskolában napközisként dolgozzak. Azonban felmerült egy érdekes kérdés: milyen időszakra kössük meg a szerződésemet, ami egyéb jogviszonyról szól, ugyanis ha következő szeptembertől visszatérnék a főállású helyemre, ott a munkába állás előtt ki kellene adniuk az összes nekem járó szabadságot (minimum 75 nap). Tehát májusban még javában dolgoznék a “mellékállásomban”, amikor a főállásnál meg kellene szakítanom a fizetés nélküli szabadságomat, és el kellene kezdenem letölteni a rendes szabadságot. Ön szerint munkajogilag hogyan oldható meg ez a kacifántos helyzet, illetve jól tudom-e, hogy a gyes folyósítását semmiképpen nem kell megszakítanom, mert a gyermek 3 éves koráig jogosult vagyok rá?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsébet!

   A felhalmozott szabadságát a munkáltató köteles kiadni az akadályoztatás megszűnését követő 30 napon belül. 75 napnál lehetetlenség ezt teljesíteni, így a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően azonnal szabadsággal kezd és addig lesz szabadságon, amíg le nem telik (kb. 2,5 naptári hónap). Ettől eltérni érvényesen nem lehet, így a két jogviszony kezelhető. A tanév végéig biztosan dolgozhat a napközis pedagógusi állásban.

   A Gyes jogosultságát nem érinti a keresőtevékenység folytatása, nem kell megszüntetnie. A Kormány tervezi a Gyes folyósítása melletti munkavégzés korlátozásának visszaállítását, várhatóan novemberben tárgyalja az Országgyűlés a vonatkozó jogszabályt. Sajnos pillanatnyilag többet nem tudok erről. Úgy vélem azonban, hogy a hatályba léptetése, ha mindenkire érvényes lesz, akkor csak későbbi időpont lehet, vagy azokra nem lesz érvényes, akik már a hatályba lépést megelőző feltétek mellett végeznek munkát.

 96. Jó napot kívánok !
  Segítséget szeretnék kérni,azzal kapcsolatban , hogy ha én mint GYES-en lévő anyuka , 20 órás részmunka időben dolgozom ,két gyermek anyukája vagyok! , hogy tudok gyermekeimmel beteg állományba jönni ?????? Ezt úgy értem , hogy a GYES alatt is igénybe vehető-e a TÁPPÉNZ a GYEREKEKRE ???Ha a kicsi esetleg a bölcsiben megbetegszik én a munkáltatóm felé eljöhetek-e vele betegállományba ???
  ÉS lenne még egy apró kérdésem , mivel kétgyerekes anya vagyok, a munkáltatom elvileg családbarát munka végzést ígért de ezt nem tudja betartani, kihez lehet fordulni segítségért??? A tesco alkalmazottja vagyok gyerekek , apukája is ott dolgozik, és a munkáltatóm nem egyezik bele a külön műszakba , mind a ketten vagy reggelesek vagyunk vagy éjszakások. MIT TEHETEK ???
  SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM : TÍMEA

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   Igen, ha a gyermek beteg lesz, táppénzt igényelhet. Ebben az esetben nincs betegszabadság, hanem azonnal táppénzt kap. Gyes folyósítása mellett az első 180 napban a minimálbér lesz az alap, ha a tényleges jövedelme meghaladja azt, ha nem akkor a tényleges jövedelem. 180 nap után a tényleges jövedelemből számolják. A gyermek után járó maximális napok számát olvassa el a következő bejegyzésben: http://www.anyabarat.hu/2010/04/ha-beteg-a-gyermek-gyap/

   A leírtak alapján nem tudom megítélni, hogy jogellenes-e az Ön kérelmének figyelmen kívül hagyása. Ehhez vizsgálni kellene-e a korábbi feltételeket, munkaidő, műszak beosztást. Ha a munkáltató van olyan szabályzat, ami ilyen helyzetekre kitér és ezzel ellentétesen alkalmazza Önnél, vagy másoknál is, illetőleg ha nincs de nem egységesen kezeli a gyermekes anyák kérését, akkor illetékmentesen eljárást kezdeményezhet. A hatóságot és az űrlap elérését megtalálja a Magazin 1. számában: http://www.anyabarat.hu/magazin/ (Hová fordulhat az anya, amikor a munkáltató megpróbálja megakadályozni a munkába visszatérést?)

 97. Kedves Erzsébet!

  A következő dologgal kapcsolatban kérném a segítségét:
  A kisfiam 2010. augusztus 27-én töltötte be az 1 évet. Én 2010. október 15-től szeretnék visszamenni dolgozni. A munkahelyemen érdeklődtem, hogy munka mellett a gyest is igénybe vehetném e. A válasz igen volt, de figyelmeztettek, hogy ez bizonyos hátrányokkal is járhat, mert hogy ez olyan idézem “mintha új munkaviszonyt létesítenék”, és saját jogon nem vehetek igénybe táppénzt csak ha a baba beteg. Még azt is mondták, hogy egy következő baba érkezésekor a Tgyás és a Gyed lényegesen kevesebb lehet mintha nem kérném most a Gyest. Az egész nekem kicsit zavarosnak tűnt. Kérem foglalja nekem össze, hogy milyen hátrányokkal járhat a munka melletti Gyes. A következő babát leghamarabb 2012. év végére tervezzük.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Dalma

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dalma!

   Nem ez nem olyan mintha új munkaviszonyt létesítene, el kell választani a munkajogi és társadalombiztosítási, illetőleg egészségbiztosítási szabályokat. Gyes folyósítása melletti munkavégzés esetén a táppénz szabályokat a főszabálytól eltérően kell alkalmazni, vagyis saját jogon annyi napot lehet táppénzen, amennyit előzetesen dolgozott, ha pl. 50 napot, akkor 50 napig. A táppénz előzményt egy éven belül kell vizsgálni, pl. ha ezen az 50 napon belül már volt pl. 5 napot táppénzen, akkor 45 napra jogosult. A ledolgozott napokba beleszámít a ténylegesen munkában töltött napok száma, a szabadság és a betegszabadság is. Ha gyermekkel megy táppénzre, akkor nem kell figyelni a saját jogon igénybe vett táppénzt, sőt ott nincs betegszabadság, hanem rögtön táppénzzel kezd és annyit vehet igénybe, amennyi a gyermek életkora alapján jár. Olvassa el a http://www.anyabarat.hu/2010/03/tappenz-osszege/ és http://www.anyabarat.hu/2010/04/ha-beteg-a-gyermek-gyap/ bejegyzéseket, részletesebb információt talál. Saját és gyermek jogán igényelt táppénznél, 180 napig legfeljebb a minimálbér a táppénz alapja, ha a jövedelme azt meghaladja. Saját jogú táppénznél, lehetősége van arra, hogy legkésőbb a betegszabi utolsó napján lemondja a Gyest és úgy igényel táppénzt, akkor 180 napig feléled a Gyed alapja és nincs napi korlátozás, max. 1 év a jogosultság. Gyápnál, csak akkor tudja, ha gyermek lebetegszik és csak a 2. naptól veteti fel magát keresőképtelennek, az 1. napon pedig lemondja a Gyest.
   A következő babánál is a jövedelme fog számítani, a Gyes nem befolyásolja az összeget.

 98. Kedves Erzsébet!

  Szeretnék segítséget kérni.
  Kisfiam 2 éves múlt, jelenleg gyesen vagyok,illetve munkahelyemen szabadságomat töltöm.Egy pénzintézetnél dolgozom, belső helyettesként. A napokban hívott a főnököm, hogy mivel akit a helyemre vettek fel, azt határozatlan idejű szerződéssel tették, így engem a munkakörömben nem tud alkalmazni. Ezért úgy döntött, hogy kitesz területre ügynökösködni.
  Amihez nekem egyáltalán nincs kedvem, sem energiám, hogy járjam az utcákat és embereket győzködjek.
  A kérdésem a következő:
  Köteles vagyok elvállalni ezt a munkakört, vagy ragaszkodhatom a gyes előtti munkakörömhöz? (úgy tudom a gyermekem 3-éves koráig a munkáltató köteles abban a munkakörben alkalmazni)
  Illetve, ha nem vállalom el amit felajánl akkor megszüntetheti-e a munkaviszonyom? (egyáltalán az én határozatlan idejű szerződésű helyemre, hogyan vehetett fel határozatlan időre valakit,jogilag lehetséges ez,vagy csak így akar eltávolítani?)

  Nagyon köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel:Erzsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsi!

   A főnöke szándékát nem tudom megtippelni.
   A munkáltatója az eredeti munkaszerződése -beleértve az eredeti munkakört is- szerint köteles a munkavállalót foglalkoztatni, nem a gyermek 3. életévéig, hanem szerződés módosításig. A gyermek 3. életévéig nem közölhető Önnel rendes felmondás, így a munkaviszonya sem szüntethető meg.
   Az új munkakörben való alkalmazása munkaszerződés módosítással lehetséges, amihez az Ön beleegyezése is szükségem és mivel csak írásban érvényes, az aláírása is. Azonban Önt is terheli együttműködési kötelezettség, megfelelő munkakört ok nélkül nem utasíthat vissza.

 99. Kedves Erzsébet!

  Megkaptam a választ munkáltatómtól. Okt. 1-jével (ha minden jó alakul) munkába állhatok.
  Csak egy kis probléma akadt!!! Idő közben az Én munkakörömet átvette egy másik személy. Ezt nem fogom visszakapni. Ha nincs mit csinálni a cégnél, akkor *** elmehetek – jobb esetben – táppénzre. Na persze gyermekem 3 éves koráig???!!! Ilyen esetben eljárható út?
  Gondolom, másik munkakört felajánlhatnak!

  Üdv.: E. Virág

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Virág!

   A munkáltató állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni, akkor ha másik munkakört felajánl és azt Ön nem fogadja el, illetőleg nem tud felajánlani másikat és nem tud munkát biztosítani. A munkakör felajánlása esetén a Munka Törvénykönyve szerint Önt is terheli együttműködési kötelezettség. Állásidőről bővebben a Magazin 2. számában olvashat: http://www.anyabarat.hu/magazin/

   Ha orvosilag indokolt a keresőképtelensége, saját jogon Gyes folyósítása mellett annyi ideig lehet táppénzen, ahány napot Gyes mellett dolgozott. Gyes folyósítása nélkül max. 1 évig. A gyermekápolási táppénzen pedig annyit, amennyire a gyermek életkora alapján jogosult, itt nincs Gyes folyósítása miatti korlátozás: http://www.anyabarat.hu/2010/04/ha-beteg-a-gyermek-gyap/

 100. Kedves Erzsébet!Azt szeretném megkérdezni,hogy Gyes mellett szeretnék vissza menni dolgozni.Köteles e a munkáltató vissza venni 8 órába?Köszönöm.

 101. Komárominé Jónás Katalin

  Kedves Erzsébet!
  A következő kérdéssel fordulok Önhöz.
  augusztus elején lejárt a GYED-em. márciusban szóltam a cégnél, h GYES ideje alatt szeretnék dolgozni. most közölték velem, h megszűnt a munkaköröm, így maradjak fizetés nélküli szabadságon, majd szólnak, ha kialakul valami. megtudtam, hogy ezt törvényesen nem tehetik. egyeztetni próbáltam, hogy megszakítom a fizetés nélküli szabadságot, és kivenném a felhalmozódott szabadságaimat, mire közölték, hogy az ő engedélyük nélkül nem szakítható meg a fizetés nélküli szabadság, mivel az a gyerek 3 éves koráig jár, majd akkor kötelesek visszavenni dolgozni.
  Mi ebből törvényileg az igazság?
  Mit tehetek?
  Előre is köszönöm
  Üdv. Kata

 102. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg második gyermekemmel vagyok gyesen. Kisfiam május 8-án töltötte be 2. életévét.
  Október 1-én szeretnék visszamenni dolgozni a szülés előtti munkahelyemre. *** A munkáltató köteles visszavenni ua. a munkakörbe?
  Gondolom jól értelmeztem, hogy amíg a gyes folyósítva van számomra -vagyis gyermekem 3 éves koráig-, addig a munkáltató nem mondhat fel munkaviszony mellet !?
  *** Ebben az esetben most kell kiadnia a kötelező szabadságot vagy a 3 éves kor után?

  De mi van utána?
  – 1 hónap múlva felmondhat?!
  – Köteles vagyok aláírni a felmondást?
  – Ha nem írom alá – ha a munkáltató mond fel, v. közös megegyezés (a munkáltató úgymond kötelez rá)esetén -, akkor mi a következménye?
  ****Ezt azért kérdezem, mert hallottam erre példát, hogy nem írta alá a foglalkoztatott a felmondását. Pedig létszámstop volt a munkahelyen…

  A k k o r:
  *** – Táppénzre mehetek? Ha igen, meddig lehet húzni az időt?
  ***- Szabadságot vehetek ki, persze részarányosan?
  ***- Végkielégítés – ha mondjuk nem írom alá a felmondást, és elmegyek táppénzre, + szabadságra,*** akkor jár?! Beleszámít ez az idő a munkaviszonyba?! Gondolom igen!
  Előre is köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel:
  E. Virág

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Virág!

   Bizonyíthatóan (írásban) közölje, hogy a gyermek otthoni gondozása céljából Önt megillető (és nem kötelező) fizetés nélküli szabadságot okt.1-től nem veszi továbbra igénybe. Már a Gyes folyósítás nem feltétel a védelemhez, hanem a gyermek életkora (3. életév) és az, hogy Ön volt utoljára fizetés nélküli szabadságon (és nem az apuka). Főszabályként a fizetés nélküli szabadság megszakítását követően kell kiadni a felhalmozott szabadságot.

   A felmondási tilalom csak rendes felmondásra vonatkozik, indokolt esetben rendkívüli alkalmazható. Már a gyermek 3. születésnapját követő napon közölhető a felmondás, úgy, hogy a felmondás kezdő napja 30 nap eltelte után kezdődhet meg.
   A felmondás átvételét azért szokták aláíratni, hogy szükség esetén bizonyítható legyen a közlés ténye és dátuma. Ha nem írja alá, akkor is bizonyos lépések alkalmazása esetén a törvény szerint közöltnek minősül. A rendes felmondás egyoldalú jognyilatkozat, nem szükséges az Ön beleegyezése. A közös megegyezés nem felmondás, hanem a felek közös akaratán alapuló megállapodás. Ha “kényszerítik” az aláírására, akkor is megtámadhatja Munkaügyi Bíróságon, csak nehezen tudja bizonyítani, hogy nem szabad akaratából írta alá.

   Táppénz csak addig véd, amíg nem kapja meg a felmondását. Ha közlik, illetőleg közös megegyezésnél a felmondáshoz “igazodó” dátummal megszűnik a munkaviszonya. A szabadságot a munkáltató adja ki, így nem felhalmozott szabadság kivételét 2/3 mértékben megszabhatja. Végkielégítésre munkáltatói rendes felmondásnál jogosult, közös megegyezésnél nem, de nem tiltja a törvény, hogy megállapodjanak valamilyen összegben. A táppénznek és szabadságnak nincs köze a végkielégítéshez. Az hogy hány hónap végkielégítésre jogosult nem hosszabbítja meg a munkaviszony időtartamát.

 103. Kedves Erzsébet!

  Hasonló kérdéseim vannak nekem is, amiben szeretném a segítségét kérni.
  Július 23-án töltötte be kislányom a 2. életévét. Igényeltem a Gyes-t. Szeretnék elmenni dolgozni, de nem a szülés előtti munkáltatómhoz, mert az időbeosztás miatt nem tudom őt a családi napközibe elvinni és hazahozni. Ha bejelentem a régi munkáltatómnak, hogy munkába szeretnék állni egy másik cégnél, akkor mi fog történni?
  1,Ki kell fizetnie a táppénz óta bennmaradt szabadságaimat vagy nem vagyok rá jogosult, mert nem hozzájuk megyek vissza?
  2, Milyen típusú felmondást kell választanom, hogy ne járjak rosszul? rendes vagy közös megegyezés?
  3, ki szeretném váltani a Start+ kártyát, hogy az új munkáltatónak kedvezményt biztosítson. mikor lehet legkorábban igényelni? a felhalmozott szabadságok lejárta után vagy már alatta is?
  4, az új cégnél csak akkor jelenthetnek be, mikor már lejárt a felhalmozott szabi kivétele?
  Mennyi bennmaradt szabadsággal kell számolnom az alábbiak alapján?
  1984. május 20-án születtem. Munkaviszonyom 2006. február 22-én kezdődött. Szülés előtt táppénzen voltam 2008. április 5-től július 22-ig. A táppénz előtt viszont kivettem az időarányosan járó szabadságot a 2008.01.01-2008.04.05. közötti időre vonatkozóan.
  Majd TGYÁS a szülés napjától 2008.07.23-tól 2009. január 6-ig. Utána pedig GYED 2010.07.23-ig.

  Előre is nagyon köszönöm válaszát, mert annyi különböző információt hallok a környezetemből, és nem tudom mire számíthatok így ha jövő héten megyek a régi munkáltatómhoz.

  Köszönettel: Béki Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A jelenlegi munkáltatója a fizetés nélküli szabadságot addig köteles biztosítani, amíg a gyermekét otthon gondozza, ha napközbeni ellátást biztosító intézetben elhelyezi, már nem. Az új jogviszony létesítését köteles bejelenteni.

   1.) Ha a munkáltatója biztosítja továbbra is a fizetés nélküli szabadságot, akkor a gyermek 3. életévét követően köteles kiadni a szabadságát. A ki nem adott szabadságot pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, egyéb esetben az Munka Törvénykönyve tiltja.

   2.) A közös megegyezés nem felmondás, hanem a felek közös akaratán alapuló megállapodás, amelyben a munkavállaló hátrányára eltérni nem lehet. Gondolok itt arra, hogy a szabadság megváltásról nem mondhat le, azt ki kell fizetni, ha nem tölti le. Nincs felmondási idő, mint a rendes felmondásnál, megállapodás kérdése a munkaviszony megszűnésének dátuma. Gyakorlatilag a munkaviszony megszűnésének dátuma lehet a döntő abban, hogy melyiket válassza. A szabadság megváltást mindkét esetben ki kell fizetni.

   3.) A Start Plusz kártyát akkor igényelheti, ha már nem és még nem áll munkaviszonyban. A jelenlegi munkaviszonyt meg kell szüntetnie és az új munkahelyen kezdődő munkaviszonyt megelőző napon/napokban igényelje. A Gyes folyósításáról előzetesen kérjen igazolást a MÁK-tól.

   4.) Az új cégnél a munkaviszony kezdő napjától kötelesek bejelenteni, egyébként fekete foglalkoztatásnak, adó- és járulékfizetés elkerülésnek minősül. Megjegyzem egyidejűleg több jogviszonya is lehet, ami a Start plusz kártya kiváltása miatt most nem lehet.

   5.) Felhalmozott szabadság jogosultsága 2008.04.05-2010.01.06-ig összesen 40 nap, ebből:
   2008. év alap: 15 nap, pótszabadság: 2 nap.
   2009. év alap: 21 nap, pót: 2 nap.
   2010. év a kerekítés szabályai miatt (mindkettő, halmozottan is) 0.
   A pótszabadsághoz a nyilatkozatot le kell adnia.

 104. Kedves Erzsébet !

  Abban kérném a segítségét,hogy a volt munkáltatóm nem fizette ki a szabadság megváltásomat hova tudnák fordulni !
  Válaszát előre is köszönöm: Hadnagy Moni

 105. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg a Gyed után felhalmozott szabimat töltöm.Ami szeptember 22.-én lejár,vagyis munkába kell állnom.

  Igen ám,de bölcsi beszoktatás lesz.Ami elhúzodhat.Mit kell tennem ebben az esetben a munkáltatóm felé?

  Kérhetem magam újra fizetetlen szabira,mondjuk még egy hónapig?És ha utána úgy döntök,hogy mégsem akarok ide visszamenni,akkor felmondhatok?Persze,ha már van új állásom.

  Erre az évre még nem kértem a gyerek után járó pótszabadságot.Vagyis még nem adtam le a nyilatkozatot.Lehadhatom még?Akkor ki kell adniuk és meghosszabodik szept.24-re?

  Nekem sokat számítana.

  Előre is köszönöm válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dóra!

   Ha a gyermek bölcsibe jár, vagyis nem otthonában gondozza, akkor a munkáltató nem köteles biztosítani a fizetés nélküli szabadságot, de megteheti. Írásbeli kérvényt kell benyújtania.
   Bármikor felmondhat, csak a munkáltatóra vonatkozik a közlési tilalom.
   Ha a nyilatkozat maradéktalanul kitöltve adja le, a munkáltatónak el kell fogadnia.

 106. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg Gyed-en vagyok, amit szeretnék megszakítani és munkába állni, valamint Gyes-t igényelni. A meglévő munkahelyemmel fel szeretném bontani a munkaszerződésemet (azt még nem tudom, hogy közös megegyezéssel-e, vagy másként, mi lenne a legmegfelelőbb) és egy másik cégnél elhelyezkedni. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, tehát az új cégnél is megmaradna a védettségem, hogy a gyerek 3 éves koráig és még 30 napig nem mondhat fel a munkáltató. Vagy esetleg már az új cégnek nem lenne kötelessége ezt betartani?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Álláspontom szerint az új cégnél nem illeti meg a védelem, mivel arra a munkavállalóra vonatkozik, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette, ebben a jogviszonyban viszont nincs fizetés nélkülin. A jelenlegi munkáltatójánál illeti meg a felmondási tilalom.
   Próba idő alatt egyébként sem lenne védett.
   A 30 nap nem felmondási tilalomra okot adó időszak. A felmondási tilalom azt jelenti, hogy az alatt az időszak alatt nem lehet közölni a felmondást. A tévesen felmondási tilalommal “felruházott” 30 nap “csupán” legalább ennyi nappal kitolja a munkaviszony megszűnését. Ez alatt az időszak alatt is fel lehet mondani, úgy hogy a felmondási idő a gyermek 3. életévét követő 30 nap eltelte után kezdődhet.

 107. Kedves Erzsébet!

  Az alábbi ügyben szeretnék választ kapni: jelenleg gyes-en vagyok, de gyes mellett szeretnék visszatérni régi munkahelyemre. Mivel ott is igényt tartanának rám, megegyeztünk, hogy heti néhány napban bejárok dolgozni (más munkakörben mint korábban), közben a tv. szerint ki kellene adni a szabadságaimat is. Van erre valamilyen törvényes lehetőség, hogy a kettőt párhuzamosan lehessen (dolgozni ill. szabit kivenni)?
  Másik kérdésem: a felgyülemlett szabadságaimat a munkáltató a korábbi bruttó béremmel kívánja kifizetni. Ugyanakkor tudomásom van róla, hogy a cégnél azóta jelentős bérfejlesztés történt, ugyan arra hivatkozik, hogy pozícióm megszűnt (a cég strukturális változásainak köszönhetően inkább csak átnevezték), de pl. a korábban azonos jövedelmű kolléganőt gyest követően sokkal magasabb bérrel fizette ki mint ahogy engem szeretne(igaz megszűnt a munkaviszonya). Konkrétan a tv. hol nevesíti a bérfejlesztés kötelező mértékét, ha van ilyen, ill. mire hivatkozhatok (pl. a többiek fizetése jelentősen emelkedett, vezető beosztásban voltam).
  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, Edit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   Mivel eredeti munkaszerződésétől eltérően (munkaidő mérték, munkakör) fogják foglalkoztatni, vagy letölti a szabadságát és után lép életbe a határozott idejű megállapodás, vagy ha azonnal ennek megfelelően foglalkoztatják, akkor ennek lejáratát követően tölti le a szabadságát. Nem kezelhető párhuzamosan.
   Bérfejlesztés hivatkozási alap 1. verzióban Mt. 84.§, 2. verzióban 83.§ is.

 108. Kedves Erzsébet!

  2005 óta vagyok itthon, 2005.11 hónapban született az első gyermekem, és 2009 januárjában a második gyermekem. 2008-ban, az első gyermekem 3. szülinapján értesítést kaptam csoportos létszámleépítésről (óriási átszervezések voltak), ami engem is érintett volna, de nem fogadtam el, akkor pocakosan táppénzen voltam.
  Most GYEDen vagyok a második gyerkőccel, és úgy alakult, messzire költöztünk, így nem tudnék visszamenni az eredeti helyemre (ami egyébként már nem is létezik. A munkahelyem egy nagy vállalat, az új lakhelyemen is jelen van, érdeklődtem a cégnél, hogy itt tudnának-e helyet biztosítani, de nemleges a válasz, nekem viszont várhatóan munkába kell állnom anyagi okok miatt. Úgy tudom 1 éves kor után bárhol vállalhatok munkát, de a kérdésem az, hogy ha eljön a 3. év vége, és nem tudnak visszavenni az új lakhelyemen, kapok-e végkielégítést? (és ha az eredeti lakhelyemen sem tudnának felajánlani pozíciót?)
  Nekem kell felmondanom, vagy ők fogják megtenni? A végkielégítést hogy kell számolni? 2003 március-2005 június között dolgoztam, utána 2005 novemberig táppénzen voltam, majd 2 év gyed, 11 hó gyes, 3 hó táppénz, azóta gyed.

  Ha más munkáltatónál vállalok most munkát, az a tény, hogy én közben állományban vagyok máshol, az új munkáltatónak pénzügyileg kedvező lehetőséget kínál?

  Köszönöm, Matos Izabella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Izabella!

   Természetesen, ha nem tudják Önt foglalkoztatni, akkor a munkáltató mond fel és végkielégítésre jogosult.
   A kapott értesítő egy kötelező eleme a csoportos létszámcsökkentésnek. A felmondást a gyermek 3. életévét követően kapja meg úgy, hogy a munkaviszonya nem tolódik ki +30 nappal, hanem a felmondási idő a felmondás közlését követően azonnal megkezdődhet. Ha a munkaviszonya 2003. márciusában kezdődött és a 2. gyermek 2009-ben született, akkor a munkaviszonya legkorábban 2012-ben szűnhet meg és a Munka Törvénykönyve szerint a felmondási ideje 50 nap, végkielégítése 2 hónap.

   A jelenlegi munkaviszonya mellett létesítendő új munkaviszonynál nincs semmilyen kedvezménye a munkáltatónak.

   • Kedves Erzsébet!

    Akkor is jogosult vagyok a végkielégítésre, ha az eredeti munkahelyem Budapesten volt, de a második GYED alatt elköltöztem Veszprémbe, ahol a cég ugyan jelen vagy, de a jelenléte apró.

    Köszönettel: Matos Izabella

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Izabella!

     Ha a munkáltatója a csoportos létszámcsökkentés keretében (kiküldött értesítő) felmond, akkor minden további nélkül jogosult végkielégítésre. Az, hogy anno “nem fogadta el” a tájékoztatást, nem akadályozza meg a felmondást, mivel a munkáltatója az előírások szerint járt el és a felmondás egyoldalú jognyilatkozat, érvénybe lépéséhez nem szükséges az Ön beleegyezése.
     Az eredeti kérdése alapján úgy értelmezem, hogy a munkáltatója az adott területet vagy teljesen megszüntette, vagy jelentősen csökkentette a létszámot és nem áthelyezte a munkavégzés helyét más telephelyre. Csak utóbbi esetben lenne jelentősége a jelenlegi lakóhely és a cég jelenléte között.

 109. Kedves Erzsébet!

  Lenne pár kérdésem,mert egy kicsit tanácstalan vagyok.
  2010 augusztus 17.-én lejárt a Gyedem.18.-tól elkezdtem kivenni a felgyülemlett szabadságot.A munkáltatómtól azt a választ kaptam,hogy 26 nap jár.Őszintén szólva,én egy kicsit kevésnek találom.
  Néhány adat.
  2008.08.17.-én szültem.Aztán TGYÁS 2009.02.17-ig.
  2010.08.17-ig GYED.
  2008-ban a szülésem előtt sokat voltam táppénzen,arra nem jár a szabadság?
  Ön szerint is kevés ez a 26 nap?
  Olvastam erről a pótszabadságos nyilatkozatról.Ezt be kell nyújtani a munkáltatómnak ahhoz,hogy hozzávegyék az alapszabadságomhoz?
  Még egy kérdés, nem kellett volna nekem aláírni valami papírt,hogy elkezdtem újra dolgozni?

  Előre is köszönöm válaszát:
  Kiss Dóra

  • Kedves Erzsébet!

   Elfelejtettem leírni születési dátumomat:1980
   Köszönöm:

   Kiss Dóra

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Dóra!

    A munkavállalót szabadság illeti meg a munkavégzés, szabadság, betegszabadság, táppénz, tgyás, gyed első évére. A szabadság alap és pótszabadságból áll. A gyermek után járó pótszabadsághoz le kell adnia a kitöltött nyilatkozatot. A minta nyomtatvány letöltéséhez kattintson a linkre: http://www.anyabarat.hu/wp-content/uploads/nyilatkozat-gyermekek-utan-jaro-potszabadsag.pdf

    A 26 nap szabadság vélhetőleg a felhalmozott alapszabadsága, pótszabadság nélkül, mivel nem tudom mennyi napot vett ki 2008-ban, nem tudom megmondani, hogy helyesen számolták-e. DE 2008. évre 22 nap alap- és 2 nap pótszabadságra, 2009-re szintén 22 nap alap- és 2 nap pótszabadságra jogosult. Nézze meg a bérfizetési jegyzéket (bérelszámoló lapokat), hogy hány nap szabit vett ki 2008-ban és ez alapján le tudja ellenőrizni a 26 nap helyességét. A munkáltató jelenleg az esedékesség évétől eltérő, vagyis a 2010. évet megelőző időszakra járó szabadságot köteles kiadni.

    2010. évi szabadsága pedig úgy alakul, hogy 2010.01.01-2010.02.18. közötti időszakra, ami pótszabadsággal együtt, illetőleg nélkül is 3 nap (a kerekítés szabályai miatt azonos) szabadság illeti Önt meg. További időarányos szabadság jár 2010.08.18-2010.12.31-ig.
    2010. évi arányos szabadság összesen 12 nap, ebből alap- 11 nap, pótszabadság 1 nap.

    A szabadság kiadásához kapcsolódó engedélyt kell aláírnia. Ha a munkaszerződése nem módosul, akkor azzal kapcsolatban nincs aláírandó dokumentum. A többit esetleges belső szabályzat írhatja elő.

 110. Kedves Erzsébet!

  2008. július 8-án szültem, majd 2009. október 1-től a GYED visszamondása és a GYES igénylése mellett visszamentem eredeti munkáltatómhoz 6 órás munkaviszonyba dolgozni határozott idejű szerződéssel.
  Munkajogászunk a Munkaügyi Minisztérium és a Szociális Minisztérium ügyfélszolgálatán azt az információt kapta, hogy 4/6 órás részmunkaidős GYES melletti foglalkoztatás esetén megállapodást/megbízási szerződést kell kötni, így nem módosul az eredeti munkaszerződése, nem kell kivennem a felgyülemlett szabadságot, nincs bérfejlesztés és nem jár szabadság.
  Kérdésem az lenne, hogy a fenti állásfoglalás mennyire helytálló? Eddig a határozott idejű szerződésem szerint kaptam szabadságot, mert az munkaviszonynak minősül, bár a bérszámfejtő szerint az sem járt volna, mert ugyanahhoz a munkáltatóhoz mentem vissza dolgozni.
  Válaszát előre is köszönöm: Helga

  • Illetve ehhez kapcsolódóan még egy kérdés. Eredeti munkáltatóhoz (ahonnan egyébként fizetés nélküli szabadságon van) megy valaki vissza részmunkaidőben GYES mellett, akkor megállapodást kell kötni és nem számít munkaviszonynak, ha másik munkáltatóhoz menne vissza ugyanígy, akkor pedig kaphat munkaszerződést és munkaviszonynak is minősül? Ha ez így van, mi az alapja a megkülönböztetésnek?

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Helga!

    Nincs megkülönböztetés. Ön munkajogviszonyban áll a munkáltatójával, most is van munkaszerződése, van egy eredeti és egy megállapodás (módosítás), amely szerint határozott időtartamra az eredeti szerződésétől eltérően foglalkoztatják. A megállapodást azért kötötték, mert nem teljes munkaidőben, hanem részmunkaidőben dolgozik és nem a Gyes folyósítása miatt. Ha teljes munkaidőben és eredeti munkakörébe ment volna vissza dolgozni, vagyis az eredeti szerződése szerint, akkor nem kellett volna megállapodást kötni.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Helga!

   A bérszámfejtő tájékoztatása nem helytálló. A szabadság részmunkaidőben is megilleti. Ön megszakította a fizetés nélküli szabadságát és az első naptól a részmunkaidős megállapodás szerint foglalkoztatták. Ha ez a megállapodás lejár, Önnél akkor lép életbe a bérfejlesztés és a felhalmozott szabadság kiadása. Ebben nincs benne a megállapodás alatti foglalkoztatásra járó, mert azt a megállapodás időtartama alatt kell kiadni.

   A másik lehetőség az lett volna, hogy a fizetés nélküli szabadság után azonnal a felhalmozott szabadsággal kezd, a bérét módosítják és a szabadság letelte után lép életbe (kötik meg) a megállapodást. (Megjegyzem a közszférában ez utóbbi a kötelező menet -törvényi szabályozás.)

 111. Kedves Erzsébet!

  A kisfiam novemberben lesz 2 éves és a feleségem visszamenne a munkahelyére dolgozni. Van-e rá lehetőség vagy jogszabály , hogy csak 6 órába végezné a munkát , míg a gyerek nem lesz 3 éves és utána rendes 8 órába dolgozna. Esetleg ez csak a munkáltató jóindulatán múlik?

  Köszönettel : László

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves László!

   Ha a felesége a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatónál dolgozik, a munkavállalónak nincs lehetősége az egyoldalú módosítást kieszközölni, a munkáltató beleegyezése is szükséges a 6 órás foglalkoztatáshoz (írásba foglalt megállapodás).
   (Ha közszférában, akkor a munkavállaló egyoldalúan kezdeményezheti a módosítást, számukra január 1-től törvényi szabályozás biztosítja).

 112. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem, hogy a GYES alatt a munkáltatótól kért fizetésnélküli szabadság megszakítható-e, ugyanis úgy alakult anyagi helyzetünk, hogy muszáj munkába állnom. Viszont van egy probléma, mert a munkáltatóm azt a munkacsoportot, ahol korábban dolgoztam vidékre helyezte, több mint 150 km-re Budapesttől. Köteles vagyok-e ezt a felajánlott munkát elfogadni.
  Köszönettel
  Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A munkahely és lakóhely közötti távolság elég jelentős és a korábbihoz képest az oda-vissza utazás több mint egy órával meghosszabbodik -10 éven aluli gyermeket nevelő nő esetében-, a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt -a munkavállaló munkavégzésének helye módosul-, a munkaszerződést módosítani kell. Akkor is módosítani kell, ha a változás a munkavállaló családi, személyes körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan, vagy jelentős sérelemmel járna.
   Ha a munkavállaló a módosítást nem fogadja el, a munkaviszonya rendes felmondással megszüntethető, DE Ön a gyermek 3 éves koráig a védett és nem alkalmazható.

   Azt javaslom, hogy írásban hozza a munkáltatója tudomására a fizetés nélküli szabadság megszakítását. Amikor a munkáltatója közli a változást és felajánlja a módosítást, akkor szintén írásban közölje, hogy nem tudja elfogadni, mert a távolság miatt napi utazással nem oldható meg a munkába járás és a gyermek életkora miatt a családtól nem tud távoli helyre költözni. Kérje új munkakör biztosítását. Ha nem tud Önnek megfelelő másik munkakört felajánlani, akkor állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni a szabadság letöltését követően.

 113. Kedves Erzsébet!

  Gyedről szeretnék visszamenni dolgozni a munkahelyemre, GYES igénybevétele mellett. Vezető beosztásban voltam alkalmazásban. A munkáltató határozatlan idejű szerződéssel vett fel helyettem alkalmazottat az én munkakörömbe. Megteheti-e a munkáltató, hogy más munkakörbe, esetleg ügyintézői és nem vezetői munkakörbe vegyen vissza dolgozni?
  A helyettem alkalmazott kolleganőt lényegesen magasabb fizetéssel vette fel, valamint időközben bérfejlesztés is volt a cégnél. A fenti cikkben azt olvastam, hogy munkabér újra megállapítási kötelezettség és bérfejlesztési kötelezettség is terheli a munkáltatót ebben az esetben .
  Köteles-e az én fizetésemet is megemelni, a kolléganőjével azonos szintre felhozni munkába álláskor?

  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Tara Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A munkáltatójának elsődlegesen az Ön eredeti munkakörét kell biztosítania, vagy azzal azonos munkakörben olyan feltételekkel (vezetői besorolás) kell alkalmaznia, amelyek nem kedvezőtlenek az Ön számára. A távolléte során az eredeti munkakörében esetlegesen bekövetkezett munkafeltétel javulást is biztosítani kell, amennyiben a felajánlott munkakört elfogadja. Nem feltétlenül, a bérfejlesztésnél a gyakorlati hátteret is vizsgálni kell.

 114. Kedves Erzsébet!

  Gyedről munkába visszatérő anyuka vagyok. A cégnél, ahol dolgoztam, közös megegyezéssel felbontjuk a munkaszerződést, és a szabadságaimat pedig szabadságmegváltással kifizetik. A kérdésem az lenne, hogy pontosan hány nap jár nekem, ugyanis 3 helyen utánaérdeklődtem, és mindenki más számot mond. Az adatok a következők :
  1978-ban születtem, munkaviszonyom kezdete 2001.jún.1.

  2006.08.03-2007.01.17 : TGYÁS 1. gyerekkel (szül.2006.08.03.)
  (2006-ban kivettem az összes rendes szabadságomat.)
  2007.01.18.-2008.08.03. GYED

  2008.08.23.-2009.02.06. TGYÁS 2. gyerekkel (szül. 2008.09.11.)
  2009.02.07.-2010.09.11. GYED

  A férjem nem vette ki a gyerekek után járó pótszabadságot. A 2 gyerek között nem mentem vissza dolgozni (2008.08.04 és 2008.08.23 között), és nem igényeltem GYES-t sem.

  a) Akkor is jár a szabadság, ha közös megegyezés helyett én mondok fel?
  b) Olvastam ún. 3 éves elévülési időről. Úgy tudom, hogy ez a rendes szabadságra nem vonatkozik. Kérdés, hogy a pótszabadságra ez vonatkozik-e, elévülhet-e az 1. gyermek után 2006/2007-re járó pótszabadság?

  Válaszát előre is köszönöm!!

  Üdvözlettel : Szilvi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvi!

   Az Önt megillető rendes szabadság alap és pótszabadságból áll, amelyet arányosítani kell, ha nem jár egész évre. Kivéve a gyermekek után járó pótszabadságot a születés évében. A pótszabadság a szülők döntése alapján vehető igénybe. Töltse le a nyilatkozatot és adja a le a munkáltatójánál: http://www.anyabarat.hu/wp-content/uploads/nyilatkozat-gyermekek-utan-jaro-potszabadsag.pdf

   alap

   alap+pót

   2006.

   0

   2

   2007.

   22

   24

   2008.

   9

   12

   2009.

   23

   27

   2010.

   2

   3

   Összesen:

   56

   68

    

   A 2010. évi szabadságot a Gyed első évének utolsó napjáig számoltam, ha 2010-ben esetleg munkába áll (szabadság, keresőképtelenség időszaka), akkor arra az időszakra is arányosan jogosult lesz szabadságra. 2008.08.04-08.22-ig fizetés nélkülin volt? Keresőképtelen volt? Utóbbi esetben 1 nappal több szabira jogosult.

   A számításhoz olvassa el a következő bejegyzést (kiemelt részeknél): http://www.anyabarat.hu/2010/02/munkavallalot-megilleto-szabadsagok/

   A szabadság kiadása a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, tehát a munkaviszony megszűnéséig igényt tarthat rá, ez alól az Mt.-ben szabályozott pótszabadság sem kivétel. Csak adja le a (jog)nyilatkozatot. Az utolsó munkában töltött napon pedig a ki nem adott szabadság pénzbeli megváltására és független a munkaviszony megszüntetésének (megszűnésének) módjától. A kifizetés elmulasztása esetén az elévülési idő 3 év, de pl. egy fizetési felszólítás megszakítja az elévülést.

 115. Kedves Erzsébet!
  Decemberbe tölti a kislányom a 2. évét.Januártól visszamennék dolgozni.Ha nem az eredeti munkakörbe vesznek vissza,akkor a bérem módosulhat?
  Bér szempontjából nem esek negatív elbírálás alá,ha GYES-t is kapok?
  Nyolc órába mennék GYES mellett.
  Köszönettel.Joli

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Jolán!

   Fontos információ lenne, hogy a változás végleges, vagy átmeneti és utóbbinál kb. mennyi az időtartama. Ha tartós, akkor csak mindkét fél közös megegyezésével, írásba foglalva érvényes. Ez történhet az eredeti munkaszerződés végleges módosításával, vagy egy határozott idejű külön megállapodás megkötésével és ez utóbbi lejárata után az eredeti szerződés lép életbe. A munkabér módosítása szintén a felek közös akaratán alapul és az eljárás azonos az előzővel. Gyes folyósítása miatt nem érheti hátrány.
   Ha a munkáltató átmeneti jelleggel, legfeljebb 44 munkanapra másik munkakörbe irányítja, nem minősül munkaszerződés módosításnak. Ebben az esetben az átlagkeresete nem változhat.

 116. Tisztelt Erzsébet!

  2010.08.06-án jár le a GYED-em és ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni!!!

  1:Ha 6-án(pénteken)lejár a GYED-em,akkor a tavalyi és idei évben összegyűlt szabadságomat és pótszabimat felhasználhatom már 9-től?

  2:Hogyan tudom kiszámolni,hogy ezutóbbiak összesen mennyi időre jönnek ki vagyis meddig leszek még kb:otthon?

  3:A kislányom még augusztusban otthon lesz,tehát nem tudok visszamenni dolgozni ill.szeptembertől kezdi a bölcsi beszoktatást,ami miatt még mindig nem tudnék visszamenni vagyis ez azt jelenti,hogy októbertől tudnék kezdeni fizikai munkát!Ebbe beleköthetnek,ha én így szeretném felhasználni az összegyűlt fizetett szabijaimat?

  4:és ha mindez tegyük fel sikerült botránymentesen a munkahelyemen,akkor én az otthon töltött fizetett szabim alatt,mennyi összegre számíthatok kb?

  5:A munkahelyemen sajnos egyáltalán nem segítőkészek,sőt mondhatnám a teljes ellenkezőjét…ezért is félek attól,hogy nehogy vmi papírt aláírjak,ami miatt simán kirakják a szűrömet!

  6:viszont ha sikerül okt-től visszamennem dolgozni,mert visszavesznek(egyébként mi alapján és meddig kötelező visszavenniük?),akkor ugyanabba a munkakörbe kötelesek visszavenni,vagy eltudnak majd lehetetleníteni,amiről mondjuk tudják,hogy nem csinálnám?A bérem elvileg nem csökkenhet,de megtehetik,hogy ennek ellenkezőjét teszik?

  7:Viszont nézzük azt az oldalt,hogy mondjuk aug.9-től kiveszem az összegyűlt szabikat és mondjuk annak lejárta után egy másik helyen kezdenék munkát 8 órában(akár külföldön)!Maradhatok az eredeti cégnél fizetés nélküli szabadságon,ha én ezt szeretném?Ezutóbbi azt jelenti,hogy ha véletlen az új munkahelyről elküldnek pár nap-héten-hónapon belül,akkor az eredeti cégnek még mindig köteles visszavennie, csakmert gyermekem még nincs 3 éves,de náluk kezdtem meg a GYED-et?

  Kérem válaszoljon minél hamarabb,mert a jövőhéten már bekell mennem!
  Egyébként ma szóltam,hogy módomban áll 9-től állományba állni,de úgy hogy a szabikat kivenném,amire azt mondták,hogy ilyen szóba sem jöhet csak a GYES letelte után!!!!Ez lehetséges vagy félrevezettek?Milyen jogon kellene várnom még egy évet,hogy én felhasználhassam a szabijaimat?
  Teljesen tanácstalan vagyok már most…meg kellemetlen az egész,hogy tudom,módjukban áll kiszúrni velem!!!

  Előre is köszönöm!!!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Visszavétel alapja, hogy meddig igényelt fizetés nélküli szabadságot – Gyed jogosultság, vagy a gyermek 3. életévéig. Előbbi esetben ne kérvényezzen újabbat. Utóbbi esetben írásban jelezte-e a munkáltatója felé, hogy meg kívánja szakítani a fizetés nélküli szabadságát és ezt annyi idővel, hogy erre a munkáltató fel tudjon készülni (kb. 30 nap), mivel törvény szerint együttműködési kötelezettsége van Önnek is. Ha írásban jelzi, kötelesek eredeti munkaszerződés szerint foglalkoztatni, ettől eltérően csak az Ön beleegyezésével, amit írásba kell foglalni. A visszatérés felhalmozott szabi kivételével kell kezdeni (köteles a munkáltató kiadni) és tájékoztatni a szabadság napjairól, időtartamáról. Bérét beleegyezése nélkül nem csökkenthetik, viszont a távolléte alatt végrehajtott emeléssel módosítani kell és szabit is az emelt bérrel kell kifizetni. Ha nem tudnak Önnek munkát biztosítani, akkor állásidőre járó személyi alapbért kell fizetni. Állásidőt csak akkor töltheti otthon, ha a munkáltatója ezt engedélyezte (jó ha írás van róla), egyébként a munkahelyén “malmozik”.
   A felhalmozott szabadság függ a születési évétől, szülést megelőzően bent maradt szabadságtól, tgyás időszakától, gyed első évétől.Egy gyermeknél ez minimum másfél évi szabadság.
   Nem helytálló a munkáltató tájékoztatás, mely szerint csak a Gyes letelte után köteles Önt foglalkoztatni. Rendes felmondás ellen védett a gyermek 3. életévéig. A munkaviszony megszüntetésére közös megegyezést azonban kezdeményezhet a munkáltató és ha aláírja megszűnik a munkaviszonya az abba foglalt dátummal. (A Magazinban van egy cikk, hogy hová fordulhat költségek nélkül, ha nem veszik vissza.)

 117. Üdvözlöm!

  Én is segítséget szeretnék kérni. Kislányom elmúlt már két éves. Most lenne munkalehetőségem. A szülés előtt munkanélkülin voltam, tehát munkahelyem nincsen, ahová visszamehetnék. A kérdésem az lenne, hogy ha munkát vállalnék, gyest továbbra is kapnék?

  Segítségét előre is köszönöm, Viktória

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Viktória!

   Gyes mellett időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység és ha el tud helyezkedni, a Gyesre továbbra is jogosult lesz.

 118. Kedves Erzsébet!

  Kérdésem a következő lenne:
  2007 novemberében születtek meg ikerfiaim, most novemberben lesznek 3 évesek és mennek óvodába. Megszületésük után, már gyed-en voltam velük amikor a munkahelyem lejárt a határozott időre szóló közalkalmazotti szerződésem, ezért megszűntették a munkaviszonyomat, a felhalmozott szabadságaimat kifizették. Kérdésem az lenne, ha újra munkába állok, akkor a fizetésem mellett kapom e továbbra is a gyes-t? Mivel ikerfiaim vannak, amig álltalános iskola első osztályába nem mennek, max. 7 éves korukig jár a gyes.
  De sajnos hallottam olyan híreket, hogy vagy a fizetés vagy a gyes, de ha ez így van, nem érné meg újra visszatérnem a munkaerőpiacra.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   Gyes mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A tankötelessé válás évének végéig jogosult Gyesre. Ha a gyermekek különböző évben válnak tankötelessé, a legkésőbb tankötelessé váló gyermek a meghatározó.

 119. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg kisfiammal – 2010.októberben lesz két éves – vagyok itthon gyermekgondozás céljából igénybevett fizetés nélküli szabadságon (GYED-en). Öt éves kislányomról kiderült többféle ételallergia, mivel öt éves ezért kötelező ovódába járnia.
  A kisfiamat elhelyezhettem-e bölcsődében annak ellenére, hogy fizetés nélküli szabadságon leszek? (több ok miatt: 3 gyerek, ételallergia, egyetem-levelező képzés)
  A tb. törvény nem zárja ki, hogy GYES mellett a gyerek napközbeni ellátást biztosító intézményben legyen.
  Azonban az Mt.138.paragrafusa szerint a munkavállalót csak akkor illeti meg fizetés nélküli szabadság a gyermek harmadik életéve betöltéséig, ha a gyermeket otthonában gondozza; vagy a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza.
  Az otthoni gondozás mellett lehet-e a gyerek bölcsődében, óvodában (8 órában, vagy 4 órában)?
  Melyik gyerek után vegyem igénybe a fizetés nélküli szabadságot?
  Vagy a fizetés nélküli szabadság kérelmemben írjam le az okokat, és azt, hogy a gyermek(ek) napközbeni ellátást biztosító intézményben kerülnek elhelyezésre?

  Tisztelettel
  Kriszta

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kriszta!

   A legfiatalabb gyermek után igényelje a fizetés nélküli szabadságot. A fizetés nélküli szabadság kérvényezését illetően a jóhiszeműség és tisztesség követelményeinek megfelelően együttműködési kötelezettség terheli Önt is, nem tanácsos eltitkolni az engedélyezést befolyásoló tényezőket. Jelezze előzetesen szóban és ennek függvényében döntsön a továbbiakról, azt követően kérvényezze írásban.
   Gyed időszaka alatt nem helyezheti el a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben, Gyesre az érvényes, amit Ön is írt.
   A munkavégzés mellett egyéb tényezők is befolyásolják a gyermek bölcsődei elhelyezését, sajnos nem ismerem részletesen. Érdeklődjön a felvételt elbírálónál, hogy a levelező tagozaton végzett tanulmányok esetén milyen elbírálásban részesülhet.

 120. Kedves Erzsébet,
  38 éves vagyok, harmadik gyermekemmel GYED-en vagyok jelenleg,ő most augusztus 05-én lesz egy éves. A munkáltatómmal egyetértésben szeptembertől visszamegyek dolgozni, de más munkakörbe részmunkaidőben, vagy megbízási szerződéssel.
  Az eddigi levelzéseket olvasva kérdéseim:
  1. Részmunkaidő esetén az eddig felgyülemlett szabadságom kivételével kell kezdenem augusztusban, amit az eljövetelemkori teljes munkaidős bérem alapján fognak fizetni, illetve ezt a bért korrigálják az azóta esedékes béremeléssel?
  2. Részmunkaidő mellett az alap- és pótszabadság is rész-szabadság, vagy teljes egészében jár az évi 33 nap? Ugyanennyi szabadság jár megbízási szerződés esetén?
  3. továbbra is GYED-et, vagy GYES-t fogok kapni a gyermekem 2 éves koráig, ha részmunkaidőben dolgozom? ( a gyermek nem megy bölcsibe, nagyik vigyáznak majd rá) És ha megbízási szerződéssel?
  4. Gyermekem 2 éves korát megelőzően a részmunkaidőből/megbízásos jogviszonyból visszamehetek-e újra GYED-re?
  5. Amennyiben határozott idejű megbízási szerződést kötünk a munkáltatómmal pl. ez év végéig, ha jól értem erre nem vonatkozik a szabadság kiadás kötelezettsége. A szerződés lejártával az eredeti munkaszerződés lép életbe. Visszamehetek GYED-re, vagy ha tovább akarok dolgozni pl. részmunkaidőben, akkor jövő januártól a szabadságom kivételével indítok?
  6.Részmunkaidő/megbízási szerződés esetén a táppénz alapja a minimálbér?
  7.Jelent-e bárnilyen anyagi kedvezményt a munkáltatónak, ha GYES mellett foglalkoztat munkavállalót? (Csökkentett járulékok, közterhek stb.)
  Válaszát előre is nagyon köszönöm, Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   1. A szabadságát az emelt bérrel kell kifizetni.
   2. A szabadságot napra kell számítani. Ha pl. napi 4 órás részmunkaidőben dolgozik, akkor 1 napra 4 órára járó távolléti díjat (munkabért) számfejtenek. Tehát, ha 33 nap illetné meg napi 8 órás teljes munkaidős foglalkoztatás esetén, akkor részmunkaidős foglalkoztatás esetén is 33 napra jogosult.
   Megbízási szerződésnél nem jogosult szabadságra és a munkaszerződéssel való foglalkoztatástól eltérő szabályozás szerint történik a foglalkoztatás. Nincs munkaidő, nincs utasítási jog és ezen alapuló alá és fölérendeltség, csak bizonyos feltétel teljesülése esetén eredményez biztosítási jogviszonyt.
   3. Keresőtevékenységnél a Gyed jogosultsága megszűnik, Gyest igényelhet.
   4. Visszamehet.
   5. Határozott idejű részmunkaidős megállapodásnál most indít a felhalmozott szabadság kivételével. Megbízási szerződés nem a Munka Törvénykönyve hatálya, hanem a Polgári Törvénykönyv hatálya alá tartozik, ebben az esetben januártól kezdi a felhalmozott szabadság letöltését.
   6. Munkaviszonynál Gyes folyósítása mellett 180 napig a minimálbér a táppénz alap. Megbízási szerződésnél attól függ, hogy eredményez-e biztosítási jogviszonyt.
   7. Mivel jelenleg is munkaviszonyban áll, nincs kedvezmény.

 121. Tisztelt Erzsébet!

  A kislányom 2010 szept. 5-én lesz 2 éves. A feleségem ekkor visszamenne dolgozni gyes mellett. Kivenné a szabadságát ami 54 nap, viszont ha ez alatt újra terhes lenne akkor az orvos táppénzre venné /fizikai munkakörbe dolgozik/. Az a kérdésem, hogy ez így lehetséges-e, és ilyenkor hogyan számolják ki a táppénz összegét!

  Köszönettel: Tamás

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tamás!

   Gyes folyósítása mellett a táppénz 180 napig (jövedelemmel ellátott naptári nap) minimálbér után jár, 181. naptól a Gyes folyósítása mellett elért tényleges -egyéni pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező- jövedelem alap.

 122. Tisztelt Szakértő!
  Kislányom 2011 áprilisában lesz 3 éves. Én idén szeptemberben szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni és ezt közöltem is a főnökömmel. Azt a választ kaptam, hogy mivel dolgozik valaki a helyemen nem áll módjában engem visszavenni és ha lejár a gyesem akkor kifizeti a szabadságomat, meg ami szerinte jár és rendes felmondással megszűnteti a munkaviszonyomat ( 9 éves munkaviszonyom van ).A kérdésem az lenne, hogy valóban nem tudok szeptembertől visszamenni ( ez azért is gond mert akkor a gyermekem nem mehet bölcsödébe és így még ha később találnék is munkát biztosan már nem lesz hely és nem fogok tudni dolgozni), vagy köteles engem valamilyen formában ( esetleg állásidőre járó bért fizetni a gyermek 3 éves koráig és felmenteni a munkavégzés alól) visszavenni?

  Tisztelettel:Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   A fizetés nélküli szabadság megszüntetését követően, ha munkáltató nem tudja Ön foglalkoztatni, állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni. A munkaviszonyának megszüntetése csak a munkáltató működésével, vagy az Ön képességével, illetőleg munkaviszonnyal kapcsolatos magatartással indokolható. Amennyiben a helyettesítő munkaerő alkalmazása nem határozott időre történt, emiatt Önt nem érheti “kár”.

 123. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg GYED-en vagyok 2 ikergyermekemmel, akik szeptemberben töltik be 2. életévüket. Én is szeretnék GYES mellett munkát végezni. Munkaviszonyom azonban egy másik városban van, ahonnan elköltöztünk, tehát oda nem szándékozom visszamenni.Ebből kifolyólag most munkát keresek, mellékesen gyermekeimet szeptemberben bölcsődébe adnám. Jelenlegi munkaviszonyomat meg kell szüntetnem ahhoz, hogy újat létesítsek vagy vállaljak munkát megbízási szerződéssel?
  Részmunkaidős állás mellett is kaphatok GYES-t?
  Egyáltalán kihez forduljak személyesen ez ügyben, a MÁK-hoz?
  Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Dolgozhat megbízási szerződéssel, azonban előzetesen van néhány teendője. Először tisztáznia kell a munkáltatójával, hogy igényt tart-e a munkájára, vagy biztosítja-e továbbra is a fizetés nélküli szabadságot úgy, hogy a gyermekeit elhelyezi bölcsődében. (A fizetés nélküli szabadság a gyermek(ek) OTTHONI gondozása időszakára illeti meg.) Második lépésként az új foglalkoztatási jogviszony létesítését a munkáltatójának be kell jelentenie és az csak akkor tilthatja meg, ha jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti.

   A MÁK-nál a Gyes igénylést kell intéznie, a munkavégzéssel kapcsolatban nincs sem tájékoztatási, sem bejelentési kötelezettsége, mivel a jogosultság megállapításánál a keresőtevékenység (időkorlátozás nélkül) nem kizáró ok. Ennek értelmében dolgozhat részmunkaidőben is, teljes munkaidőben is.

   Megbízási szerződésnél a részmunkaidő, pontosabban a munkaidő mértéke nem értelmezhető, a munkaszerződéssel való foglalkoztatásnál van jelentősége.

 124. Tisztelt Erzsébet!

  Több kérdésem lenne Önhöz, sajnos a jogszabályokkal nem vagyok tisztába.

  Augusztus végéig vagyok Gyed-en, jelenleg közalkalmazott vagyok, de már a terhességem előtt egy másik munkakörbe lettem áthelyezve amit a kisgyermekeim mellett nem tudok elvállalni.
  Szeretnék Gyesen maradni, és mellette munkát vállalni,de nem a munkahelyemen.
  Több lehetőség is van.
  A kérdéseim:
  -mennyit vállalhatok el?
  -muszály engedélyt kérnem a jelenlegi főnökömtől?
  -hogyan dolgozhatok: Pl. megbízási szerződéssel lehet?
  -még nem szeretnék felmondani, de ha mégis megteszem mi lesz a szabadságommal? Elveszik?
  -ha szabadságomat töltöm a munkahelyemen, az időben máshol dolgozhatok e?
  Segítségét előre is köszönöm, ha már válaszolt korábban ezekre a kérdésekre elnézését kérem, most találtam rá erre a lapra.
  Köszönettel: Edit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   1. Gyes jogosultság szempontjából nincs időbeli korlát, egyéb foglalkoztatást szabályozó előírások korlátozhatják (Munka Törvénykönyve – munkaidő mértéke, egészségre ártalmas munkakörök, stb.).
   2. A munkáltatója felé az új foglalkoztatási jogviszony létesítésével bejelentési kötelezettsége van. Nem szabadon választható, hanem kötelezettség. Amit előzetesen célszerű tisztázni, hogy a fizetés nélküli szabadság a gyermek OTTHONI gondozása időszakára illeti meg. Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézetben helyezi el, akkor a munkáltató nem köteles továbbra biztosítani a fizetés nélkülit, igényt tarthat a munkájára.
   3. Ha a munkaszerződése, vagy esetleg egyéb szabály nem korlátozza a munkavégzését, illetve a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit nem sérti (ebben az esetben megtilthatja), akkor bármilyen foglalkoztatási jogviszonyt létesíthet, köztük megbízási szerződéssel is dolgozhat.
   4. Ha a munkaviszony megszűnik és maradt ki nem adott szabadsága, akkor azt a munkáltatónak pénzben ki kell fizetnie.
   5. A felhalmozott szabadságot az akadályoztatás megszűnését követően 30 napon belül ki kellene adni, ez a babázás időszaka után szinte lehetetlen, így az anyák a fizetés nélküli szabadságot követő naptól addig szabadságon vannak, amíg az le nem telik (vagy a munkaviszony meg nem szűnik). Ettől érvényesen eltérni nem lehet, így ebben az esetben a szabadság alatt munkavégzésre berendelni sem tudják, egyéb szabadságnál indokolt esetben megtehető.

 125. Siposné Horváth Irén

  Tisztelt Erzsébet! 2008.05.04.-én született 2. gyermekem ,akivel jelenleg gyesen vagyok.A 3. gyermekünket 2011.01.23. körül várjuk.1996 óta folyamatosan vállalkozó vagyok és mivel a harmadik gyerek 2011-ben érkezik, így a gyedem alapja a 2010-es év lesz.Mivel nagyrészt ebben az évben gyesen vagyok , így tudtommal a minimálbér 2-szeresének a 30%-át kapom ,vagy visszaálljak a saját vállalkozásomba dolgozni gyes mellett?Ha visszaállok még 180 napot kell,hogy dolgozzak ,ahhoz,hogy legyen nagyobb összegű gyedem?Vagy esetleg ha maradok továbbra is gyesen akkor a régi 70.000ft-os gyedemet kapom? Irénke

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Irénke!

   Ha egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyban van bejelentve és nem lesz tényleges jövedelme, akkor a minimálbér lesz az alap és ennek 70%-a a tgyás és gyed bruttó összege. Ha dolgozik, akkor a tényleges kivét alapján számolnak, illetve amilyen összeg után megfizeti az egyéni pénzbeli eb.járulékot.

 126. Kedves Erzsébet,

  1999. január 1. óta állok munkaviszonyban, 2002-ben született meg első gyermekem, 2004-ben második, és 2007-ben harmadik gyermekem. Augusztusban telik le a gyes-em. Felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal. Régi pozíciómat nem kaphatom vissza, de egy azonos szinten lévőt ajánlott. Természetesen a fizetésemet jelenlegi szintre emelné.
  A kérdésem összetett: kb. 120 nap szabadságom halmozódott fel, melyet már az emelt fizetéssel tudnék kivenni? Illetve ha nem vállalom el a felkínált állást (távolság miatt) akkor a szabadságmegváltásnál a régi (2001.évi) béremmel kell számolni? Vagy szintre kell hoznia ebben az esetben is (minden évben infláció követő emelést adott a többi dolgozónak)?
  Erre kitér a Munkatörvénykönyve vagy a munkáltatón múlik mindez?

  Köszönettel: Szasza

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szasza!

   A fizetés nélküli szabadság megszűnését követő bérrendezést a Munka Törvénykönyve írja elő, mivel időközben volt béremelés, az Ön bérét is rendezni kell. A felhalmozott szabadságát, illetve munkaviszony megszüntetés esetén a szabadságmegváltást az emelt bérrel kell kifizetni.

 127. Gerencsérné Erős Anikó

  Kedves Erzsébet!

  Több kérdésem lenne Önhöz:

  -Jelenlegi munkaadóm közölte, ha lejár a gyes nem áll módjában visszavenni.Azóta új embert alkalmazott a helyemre.Megteheti, hogy az új alkalmazotat alkalmazza a helyettem?
  -Ha nem szertenék visszamenni, mert új munkalehetőséget találtam, közös megegyezéssel felmondható a munkaszerződés gyes alatt, vagy rendes felmondás kell?
  Muszáj felmondanom?Nem várhatom meg míg lejár a gyes és elküldenek, közben pedig az új helyen dolgoznék?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   A munkáltatója csak valós indokkal mondhat fel, ami az Ön magatartásával, képességeivel kapcsolatos, vagy a működési körében bekövetkezett változásokkal. Az, hogy az Ön munkakörét ellátó másik munkavállalóval határozatlan idejű munkaszerződést kötött, nem jogszerű indok. Nyilván ennek akkor van súlya, ha okszerűtlen indokkal kézhez kapott felmondást ellen jogorvoslatot kér a kézhezvételtől számított 30 napon belül.

   Megvárhatja, hogy a munkáltatója mondjon fel, azonban célszerű lenne egyeztetni, mivel a felhalmozott szabadság letöltése után, felmondás hiányában, munkavégzésre kötelezett. A közös megegyezés nem felmondás, hanem az egyik fél által kezdeményezett munkaviszony megszüntetésére irányuló, mindkét fél közös akaratán alapuló megállapodás. Ezt bármelyik fél kezdeményezheti, akér Gyes alatt is.

   A gyes alatt nincs akadálya munkavállalói rendes felmondásnak, ebben az esetben a felmondási idő alatt is lehet fizetés nélküli szabadságon.

   Mind a közös megegyezésnél, mind a munkáltatói rendes felmondásnál a munkabér (fizetés nélküli szabadság alatt nincs) és a szabadságmegváltás a kötelezően fizetendő juttatás. Közös megegyezésnél többlet összegben is meg lehet állapodni.

   Amíg a jelenlegi munkaviszonya nem szűnik meg, az új munkaviszony létesítését köteles bejelentenie a munkáltatójának.

 128. Üdvözlöm!

  Éredeklődni szeretnék, hogy amennyiben gyes mellett szeretnék dolgozni, de nem annál a cégnél, ahol az eredeti jogviszonyom fenn áll ezt megtehetem-e és milyen feltételekkel? 2010. aug-ban lesz kétéves a gyermekem, közalkalmazottként dolgozom de ott jelenleg nem tudnak nekem helyet biztosítani csak talán jövőre szabadulnak fel helyek, az én munkaköröm megszűnt. Lenne egy másik cégnél részmunkaidős állás, amit szívesen elvállalnék átmenetileg 1 évre, van-e erre lehetőségem?

  Köszönettel: Zsuzsanna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsanna!

   Ha munkaszerződése nem korlátozza, akkor létesíthet másik foglalkoztatási jogviszonyt. Ezt köteles bejelentenie a jelenlegi munkáltatójának és csak akkor tilthatja meg, ha a munkáltató jogos gazdasági érdekeit sérti.

 129. Kedves Erzsébet!!

  Kisfiam aug.-ban 2 éves lesz és anyagi körülményeink megkívánnák hogy visszamenjek dolgozni.Sajnos mióta gyeden vagyok a munkahelyemen számos létszámleépítés volt és van jelenleg is ,régi munkaköröm megszűnt és az igazgató kiadta hogy a gyesről visszatérőket 30 nap felmondási idővel el kell engedni,én a cikkben olvasottak szerint állítom,hogy : “a munkáltató a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót eredeti munkaszerződése szerint KÖTELES foglalkoztatni. ” de szerintük nem ,ha megszakítom a fizetés nélküli szabadságomat ők visszavesznek,de 1hónap múlva elenged.Illetve állítják nem kötelesek foglalkoztatni.Én azt állítom nekik,hogy védett vagyok a gyerek 3 éves koráig,(vagy mégsem?)szerintük:igen védett vagyok amíg otthon vagyok gyesen és nem dolgozom (náluk).Akkor nem értem…valóban így van?Valóban elengedhet ha munkába állok nem kell megvárnia a 3. életév betöltését?Vagy megteheti hogy a 3. év lejáratáig nem vesz vissza?
  Másik kérdésem az lenne,hogy ha elengednek és igénylem a munkanélküli segélyt kaphatom mellette a gyest,vagy azt szüneteltetnem kell?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Tóth Anita

  Válasz:

  Csak ismételni tudom az általam leírtakat. Az elenged, gondolom felmondást (munkáltatói rendes) jelent.
  A védelem a gyermek 3. életévéig fennáll minden variációban – fizetés nélküli szabadság időtartama, vagy munkavégzés időszaka alatt és május 1-e óta már a Gyes folyósítása sem feltétel az utóbbinál.
  Közölje írásban a visszatérési szándékát, ha eredménytelen, akkor alkalmazza az e-Magazinban részletesebben leírtakat. 50 nap alatt lefolytatható az eljárás (illetékmentes) és a munkáltató néhány tízezertől néhány milliós bírságra számíthat. Úgy vélem anyagilag kedvezőbb az Ön foglalkoztatása. Egyébként, ha nem tud munkát biztosítani állásidőre járó személyi alapbért kell fizetnie.
  (Korábban citromail-es címmel iratkozott fel, megerősítés nem érkezett, amíg a rendszer automatikusan nem törölte a rendszerből. Iratkozzon fel másik címmel és töltse le, minden kötelezettség nélkül le tud iratkozni.)
  Az, hogy a munkáltató köteles munkaszerződés szerint, munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni a munkavállalót a jogalkotó nem viccből írta bele a Munka Törvénykönyvébe. Az Ön foglalkoztatását egyéb jogszabály sem korlátozza.
  A fizetés nélküli szabadság megilleti, nem kötelezhető az igénybevételére.
  Álláskeresési támogatást és Gyest nem kaphat egyidejűleg.

 130. egy gyedröl dolgozni visszatérö anyuka vagyok aki azt hallotta ma egy szintén e cipöben járo anyukátol hogy közölték munkahelyén hogyha gyes melett vissza megy dolgozni akkot a gyed alatt felgyült szabadságot csak akkor kaphatja meg ha a gyermek betölti a 3 évet .tehát a gyed után nem szabadsággal kezd ami mint tudjuk bölcsi beszoktatás ée egyebekre is tökéletes hanem mindjárt munkába kell állnia .dehát a munkáltato csak akkor ad igazolást a bölcsödéhez amikor már elkezd kegyegni a szabi és hát addig bölcsibe meg nem lehet vinni mig nincs igazolás .kérdésem ez valoban igy van van valami változás amiröl elfelejtik értesiteni a visszatérö anyákat köszönettel zsofia

  Válasz:

  Nincs változás. Ilyen esetben, azt tudom tanácsolni, hogy az anyuka kérdezze meg a munkáltatójától a tájékoztatását megalapozó jogszabályi hivatkozást.
  Az igazolást miért kötné a szabadsághoz a munkáltató, főképpen, ha -a leírt sorrendnél maradva- megelőzi tényleges munkavégzés? Ha az akadályoztatás megszűnik (fizetés nélküli szabadság ideje alatt a gyermek otthoni gondozása) és az anyuka munkára kész állapotban fizikailag is meg tud jelenni a munkavégzés helyén, akkor nincs indok a szabadság visszatartására.

 131. Kedves Erzsébet!
  Elolvastam a kapcsolódó kérdéseket és válaszokat is, elnézést ha mégis ismétlődő kérdéseim lennének, de nem kaptam megnyugtató választ. Jelenleg 7. éve vagyok Gyed-en, 3. gyermekem augusztusban betölti a 2. évet, és GYES mellett szeretnék ismét munkábaállni. Fizetés nélküli szabadságot igényeltem a gyermek 3 éves koráig, de ezt meg kívánom szakítani, hogy újra dolgozhassak.
  Kérdéseim: 1. A munkavállaló köteles-e foglalkoztatni, ha bejelentem ezirányú szándékomat, ill. közlöm vele, hogy a fizetésnélküli szabadságot megszakítom. (Megjegyzem ma ügyvédnél jártam, és nemleges választ adott erre, de sok az ennek ellentmondó információ a neten)
  2. Amennyiben köteles foglalkoztatni, és visszatérhetek dolgozni, az összegyűlt szabadságot ki kell-e vennem (ez kb. 6 hónap lenne), vagy kifizeti a korrigált összeget, és kezdhetek dolgozni.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Válasz:

  1. Álláspontom szerint, igen köteles. (Kérjen állásfoglalást a illetékes Minisztériumtól: személyesen: Bp. V., Hold u. 1. H-Cs: 9-15, P: 9-13; email-en: ugyfelszolgalat@szmm.gov.hu)

  2. Az esedékesség évétől eltérő szabadságot ki kell adni és ettől érvényesen nem lehet eltérni. Pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet.

 132. Kedves Erzsébet!

  A következőben kérném a segítségét, amit bevallom, egy ideje már próbálok értelmezni, illetve melyről különböző fórumokon találtam, de sajnos eltérő magyarázatokat.

  Ha egy kismama GYES MELLETT kíván visszatérni, a munkáltatónak kötelessége e a visszavétel, tehát a GYES folyósításának van e bármiféle köze ahhoz, hogy a munkáltató, hogy mérlegel; vagy valamilyen formában, akár másik állás felajánlásával (közös megegyezés) akár a korábbi biztosításával (MT alapon), akár állásidő kifizetésével, de biztosítani kell a visszatérést.

  Néhány fórumon az olvasható: GYES MELLETT nem de GYES LEJÁRTÁVAL már “beáll” a munkáltató foglalkoztatási kötelezettsége (egyszerűség kedvéért most idesorolom az állásidőt is). Máshol azt olvastam, alanyi jogon jár a GYES nem származtat munkaviszonyt, ebből viszont az tűnik ki, hogy a GYES folyósításának nincs köze a munkáltató kötelezettségéhez.

  Tehát a munkáltató húzhatja e az időt azzal, hogy először szüntesse meg a kismama a GYES-t majd akkor elindítja a visszavételt (most olyan kismamákra gondolok, akiknek gyermeke a GYES módosítás előtt született).

  Segítségét köszönöm,

  Petra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Petra!

   A foglalkoztatási kötelezettség elbírálásához azt kell vizsgálni, hogy a munkavállaló saját döntése alapján fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, vagy sem. Ha megszakítja, illetve Gyed után nem igényel további fizetés nélküli szabadságot -beáll a foglalkoztatási, munkavégzési kötelezettség-, szintén a munkavállaló döntési jogköre, hogy a Gyest megigényli-e vagy nem. A Gyes folyósítás tényét közölni kell, mivel az szja megállapításnál figyelembe kell venni, illetve az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásoknál a főszabálytól eltérő szabályozás vonatkozik ilyen esetben.

   A GYES nem keletkeztet munkaviszonyt, Gyes folyósítás miatt nem indokolt az eredeti mellett másik munkaszerződést kötni.

   A munkáltató ilyen jellegű időhúzása jogszerűtlen. A jelenleg hatályos új szabályozás szerint nem jogosult mindenki Gyedre a gyermek 2. életévéig, így bizonyos időtartamra érintheti őket a Gyes. Hogy milyen változások lesznek, még kérdés.

 133. Jezsoviczki Andrea

  Kedves Erzsébet!

  Korábbi kérdéseimre nagyon sokat segített a válaszaival. Nagyon szépen köszönöm. Mit tehetek akkor, ha a munkáltatóm más munkakört ajánl fel, és egy jelentős bércsökkentést, kb 50%-kosat. Úgy gondolom csak személyes okokból, mert a régi munkakörömet lehet hogy átnevezték és a feladatokat más végzi, de kb 80%-ban azt csinálja amit én csináltam korábban. Méltánytalannak érzem az 50%-os bércsökkentést, mit javasol mit tegyek? El kell, hogy fogadjam, ha vissza szeretnék szeptembertől menni dolgozni? Vagy ragaszkodhatom a régi béremhez és munkakörömhöz? Az új munkakörömmel egyébként nem lenne problémám, de a bércsökkentés nagyon rosszul érintene!
  Segítségét előre is köszönöm! Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokunknak segít, és jó érzés, hogy valahová fordulhatunk!
  Üdvözlettel:
  Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Mind a munkakör, mind a személyi alapbér a munkaszerződés kötelező eleme, módosítani csak közös megegyezéssel, írásban lehet. Ön ismeri a jelenlegi és a felajánlott munkakört, a kapcsolódó feladatok körét, valamint milyen felelősséggel járnak. Ha utóbbi kettő azonos, nem tartom indokoltnak a munkáltató bércsökkentésre vonatkozó kezdeményezését és amennyiben a társaságnál időközben bércsökkentés történt, a bérrendezés a csökkentésre nem vonatkozik. A Munka Törvénykönyve rendelkezése szerint a munkavállalóra is vonatkozik az együttműködési kötelezettség, de ez aránytalan sérelemmel nem járhat. Teheti azt, hogy a munkakört elfogadja, de a bércsökkentést nem, vagy kisebb mértékben.

 134. Üdvözlöm!

  Két gyermekem van, nagyobbik fiam 2006-ban született, októberig dolgoztam, novemberben született. Kisebbik gyermekem,2008 júliusban született idén lesz 2 éves, és mivel bölcsibe csak szeptembertől mehet, így júliustól csak heti két napra megyek vissza dolgozni, 11 órában. (kereskedelem)
  Mielőtt eljöttem a cégtől 2006-ban üzletvezetőként dolgoztam.
  Most eladónak tudok csak visszamenni.
  Valószínűleg ez és a részmunkaidő is változtani fog a szerződésemen.
  Kérdésem az lenne, hogy alá kell-e írnom szerződésmódosítást, és hogyan fog ez érinteni a későbbiekben, ha esetleg felmondanak. 11 éve vagyok a cégnél. Gondolom, ha elküldenek, a végkielégítésemet is az új szerződés szerint kellene fizetni, ami nekem kedvezőtlen. És vonatkozik ez a munkanélkülire is. Jól gondolom?
  Jobban járok, ha csak szeptembertől megyek vissza, és kérem, hogy napi nyolc órában dolgozhassak?
  Egyáltalán van ilyen lehetőségem, hogy azt mondom, csak 8 órában tudok menni, és csak hétköznap? (másképpen nem tudom elhozni gyermekeimet az intézményből)
  Előző munkaszerződésem időkeretes. Félek tőle, hogy ha nagyon “nagy” igényeim vannak, elküldenek, hisz nem tudom vállalni a bolt nyitvatartási idejét.

  köszönöm előre is a válaszát!

  Judit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Judit!

   Ha az eredeti szerződésétől eltérőn foglalkoztatják, akár az Ön, akár a munkáltató kezdeményezésére vagy az eredeti munkaszerződése módosításával, vagy határozott időre külön megállapodásba foglalással történhet. Utóbbi, ha lejár az eredeti szerződése lép életbe. Bármelyik alkalmazásához minkét fél beleegyezése szükséges és írásba kell foglalni. A munkaidő beosztást a munkáltató egyoldalúan megszabhatja, ezért ismerni kellene az eredeti szerződését, hogy pontosan mit tartalmaz a munkaidő mértékén kívül. Ennek ismerete nélkül – az Ön időbeosztásához igazodó munkaidőhöz a szerződését módosítani kellene.

   A szerződést a felhalmozott szabadságok letöltése után is módosíthatják, így azt 8 órás, esetlegesen emelt bérrel kell kifizetni. Júliusban a szabadságokkal kell kezdenie és két gyermeknél már kb. 3 évi szabadságnak megfelelő nap jár, így véleményem szerint a bölcsibe szoktatás is belefér.

   A végkielégítés összege, valamint az álláskeresési járadék összege valóban függ a tényleges jövedelemtől, így a tervezett részmunkaidő anyagilag mindenképpen hátrányosan érinti.

 135. Tisztelt Szakértő!

  Kérdésem a következő lenne: munkahelyemen határozatlan idejű munkaszerződésem van, így vagyok jelenleg GYED-en itthon kislányommal, aki szeptemberben betölti a két évet.
  Sajnos mivel ilyen nehéz a mai helyzet, nem tehetem meg, hogy itthon maradjak vele GYES-en, muszáj lenne visszamennem dolgozni.
  A konkrét kérdésem az, hogy a munkáltató köteles-e engem GYES alatt visszavenni?
  Mert már azt hallottam, hogy nem köteles foglalkoztatni, majd csak a GYES lejárta után…
  Illetve, ha nem köteles, akkor is van-e valami megoldás?
  Válaszát előre is megköszönve!

  Tisztelettel:

  Csilla

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csilla!

   A fizetés nélküli szabadság megilleti, a munkáltatója nem kötelezheti az igénybevételére, köteles Önt foglalkoztatni.

   Nem pontosan értem mire gondolt? – “Illetve, ha nem köteles, akkor is van-e valami megoldás?”
   A meglévő munkaviszony mellett létesíthet új jogviszonyt, ezt azonban be kell jelentenie a jelenlegi munkáltatójának. Ilyen esetben egyeztetnie kell, hogy maradhat-e fizetés nélküli szabadságon és ez alatt az időszak alatt nem tart igényt a munkájára.

 136. Kedves Erzsébet!!

  Ez biztos nagyon nagy munka volt!

  Köszönöm szépen!!!!!!!!

  Orsi

 137. Kedves Erzsébet!

  Köszönöm gyors válaszodat!!!
  Esetleg tudnál mondani vmi jogszabályt, amely szerint ez lehetséges?
  A munkahelyemen nagyon kedvesek, de azt mondták, hogy a gyes alatti munka új jogviszonyként kezelendő (hiába az eredeti státuszom), a szabadság pedig a régi jogviszonyomhoz tartozik, ezért nem adhatják ki.

  Köszönettel: Orsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsi!

   Munka Törvénykönyve

   102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.

   138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

   a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából;

   134. § (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama – az esedékesség évében történő megkezdése esetén – a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. A munkáltató

   b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül

   adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

   A közalkalmazott a gyermeke 3. életévéig kérheti a részmunkaidős foglalkoztatását, vagyis egyoldalú szerződés módosítást kezdeményezhet és néhány kivételtől eltekintve a munkáltató köteles teljesíteni. Ide másolom ennek a szabályozását is, amiatt, hogy a részmunkaidős megállapodás csak a felhalmozott szabadság letöltését követően lép életbe (kiemeltem a témába vágó lényeges részt). A teljes munkaidős foglalkoztatásnál miért kellene másképpen kiadni a szabadságokat? Kérdezd meg milyen jogszabályra alpozzák az állításukat. (Vélhetőleg érvként az fog elhangzani, hogy az egészségbiztosítási törvény a Gyes melletti munkavégzés esetén a főszabálytól eltérő előírásokat tartalmaz, csakhogy ennek társadalombiztosítási pénzbeleli ellátás vonzata és nem munkajogi vonzata van.) Ha az eredeti munkaszerződés szerint foglalkoztatnak (munkakör, bér, munkaidő) nem indokolt egy átmeneti megállapodás megkötése, legfeljebb a rugalmatlan informatikai rendszer igényli.

   Közalkalmazottak jogállásáról

   23/B. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben
   a) heti húsz óra,
   b) készenléti jellegű munkakörben a kinevezés szerinti munkaidő mértéke felének megfelelő tartamú
   részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a Munka Törvénykönyve 138. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerinti fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
   (2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.
   (3) A részmunkaidő kikötése
   a) a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
   b) ha a közalkalmazottnak a Munka Törvénykönyve 134. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól
   hatályos. A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén – a felek eltérő megállapodása hiányában – a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.
   (4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót
   a) a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
   b) ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.
   (5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.
   (6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg.
   (7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat
   a) a kérelem szerinti időpontig, de
   b) legfeljebb a gyermek hároméves koráig
   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint, illetményét az időarányosság elvének megfelelő alkalmazásával kell megállapítani.
   (8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a kinevezett és a megbízott magasabb vezető és a vezető tekintetében.

 138. Ajaj, bocsánat, úgy láttam, az első kérdésem nem ment át. Bocsánat a dupla kérdésért 🙂

 139. Kedves Erzsébet!

  Azután szeretnék érdeklődni, hogy ha gyes alatt szeretnék visszamenni eredeti munkahelyemre, eredeti státuszomba (közalkalmazottként) dolgozni, akkor kiadhatják-e nekem a felgyülemlett szabadságomat, vagy csak a gyes lejárta után? Azért lenne fontos ez, mivel tartósan beteg gyermekem miatt 10 éves koráig járna a gyes (most 2 és fél éves)! Lehetséges az, hogy a szabadságomat csak gyermekem 10 éves kora után kapom meg??? (kb 88 napom gyült össze 2 gyermekem mellett)

  Köszönettel:
  Orsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsi!

   A Gyest nem kell megszakítania. Ahogy visszatér, a munkáltatónak kötelező a felhalmozott szabadságát kiadnia. A munkavégzés akadályoztatása (személyes okokból nem tud munkát végezni) megszűnik, gyes folyósítása mellett pedig időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet. Helytelen az a gyakorlat, hogy a munkáltató csak a Gyes folyósítás megszűnését követően adja ki a szabadságot.

   A Gyest addig kaphatja, amíg a gyermek betegsége fennáll, de legfeljebb a gyermek 10. életévéig. A betegség fennállását a szakorvos (pulmonológus) igazolja és az igazolás alapján jogosult a magasabb összegű családi pótlékra, valamint Gyes továbbfolyósításra a következő felülvizsgálatig. Az újabb igazolást 30 napon belül kell benyújtania a MÁK-hoz. Az igazolás legfeljebb 5 évre adható ki.

   Tartósan beteg gyermek -igazolás alapján- alanyi jogon jogosult közgyógyellátásra (szükséges gyógyszereket ingyen kaphatja az igényelt és kiadott igazolvány alapján), étkezés térítésnél pedig 50% kedvezményre.

   Csak moderált hozzászólások jelennek meg, a kérdése ezért nem jelent meg azonnal, és igyekszem rövid időn belül megválaszolni azokat.

 140. Tisztelt Erzsébet!

  Kisfiam tartós gyógyszeres kezelés alatt áll (asztmás)ezért amíg a betegsége fenn áll vagy max.10 éves koráig kaphatom a Gyest. Gyes mellett szeretnék visszamenni eredeti munkahelyemre, eredeti státuszomba (közalkalmazottként). A kérdésem az lenne, hogy ha visszemegyek, akkor kiadják-e a felhalmozott szabadságomat? nekem azt mondták, hogy csak úgy adhatják ki, ha nem vagyok gyesen? Igaz ez? Szakítsam meg a gyest és a szabadság után igényeljem újra?

  Köszönettel:

  Orsi

 141. Tisztelt Anyabarát!

  GYED után, amikor a kislányom 2 éves lesz vissza szeretnék menni dolgozni. Önöktől úgy tudom, hogy a kislány 3 éves koráig védett vagyok, rendes felmondással nem mondhatnak fel nekem – akkor sem, ha esetleg majd nem én kapom a gyermek után a GYES-t.
  Itt az első kérdésem, hogy akkor is megáll-e a GYES nélküli védelem 3 éves korig, ha a gyermek a mostani jogszabályváltozás előtt született?

  Már megírtam a levelet a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről, de
  már a GYED kezdetén is úgy kértem, hogy csak mostanáig maradnék itthon. Engedélyezték is.
  Most azonban azt mondták, hogy GYED alatt megszűnt a létszámhelyem, ezért nem tudnak visszavenni, és a felgyülemlett szabadságomat, felmondási időt, végkielégítést is csak a kislányom 3. életéve után tudják rendezni.
  Az addig hátralévő 1 évben pedig nem akarnak fizetni semmit.
  Az lenne a kérdésem, hogy kell-e nekik számomra állásidőként addig is bért fizetni, illetve, hogy igaz-e, hogy állásidő alatt nem vehetem ki a rendes szabadságomat – ami felgyülemlett, illetve ami az állásidő naptári évére megjárna?
  Továbbá érdekelne, hogy állásidő alatt megjárhat-e nekem az étkezési utalvány, ruhapénz, és a hasonló juttatások is, amit a többi kollégám mind megkap?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv: Anna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anna!

   A felmondási (felmentési) tilalomnak 2010. május 01-től két feltétele van, egyik a gyermek életkora (3. életév), másik pedig azt a munkavállalót illeti meg, aki utoljára a fizetés nélküli szabadságot igénybe vette. Mivel jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, Önt illeti meg a védelem, függetlenül attól, hogy a szóba jöhető jogosultak (Ön, apa, nagyszülő) közül a Gyest ki igényli, illetve kinek a részére folyósítják.

   A fizetés nélküli szabadság megszakítását a köztisztségviselőnek 60 nappal előbb írásban kell jelezni. Mivel Ön csak a gyermek 2. életévéig igényelte, a fizetés nélküli szabadság megszűnése és nem megszakítása áll fenn. Megszűnésével munkavégzésre kötelezett.

   A felgyűlt szabadságait köteles a munkáltató haladéktanul kiadni, mivel a fizetés nélküli szabadság megszűnésével az ún. akadályoztatás is megszűnik. (Köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 41/a. § (5) bekezdés b) pontja szabályozza).
   A felmentés csak a gyermek 3. életéve után közölhető, a jogviszony megszűnésével kapcsolatos juttatásokat csak ezt követően kaphatja meg. A +30 nap nem felmondási (felmentési) védelmet jelent, hanem a felmentési ideje legkorábban a VÉDELEM MEGSZŰNÉSÉT követő 30 nap elteltével kezdődhet el.

   Mivel a munkaköre megszűnt, írásban kérvényezze, hogy a végzettségének és besorolásának megfelelő betöltetlen munkakört ajánljanak fel az Ön részére (ugyanezt tegye, ha 1 év múlva esetleg kézhez kapja a felmentését – kézhezvételtől számított 10 napon belül). Fő szabályként a kinevezés módosításához mindkét fél beleegyezése szükséges. Nem kell a köztisztviselő beleegyezése közigazgatási szerven belüli áthelyezéséhez, a közszolgálati jogviszony, a munkakör, a feladatkör és az illetmény változatlanul hagyása, továbbá a munkavégzés helyésnek kizárólag a település területén belüli megváltoztatása mellett. Továbbá 44 munkanapra való átirányításhoz.

   Véleményem szerint, ha a munkáltató működési körébe tartozó okból nem tud munkát biztosítani, akkor állásidőre járó személyi alapbért kell fizetnie. A munkaszerződésben (kinevezésben) és törvényben nem szabályozott egyéb (szociális) juttatások körét belső szabályzat tartalmazza és ha az állásidő nincs feltüntetve, mint kizáró ok, akkor a juttatások megilletik.

 142. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet

  Még egy további kérdésem lenne.
  Ha úgy szeretnék visszamenni dolgozni, hogy mellette NEM venném igénybe a GYES-t (hanem mondjuk a férjem igényelné), akkor is megmaradnék-e én felmondási védelemben a gyermek 3. születésnapjáig +30 nap?
  Úgy hallottam pont most 2010.05.01-el módosultak az erre vonatkozó jogszabályok.

  Várom válaszát.

  Üdv: Anna

 143. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  A segítségét szeretném kérni.
  Bár köztisztviselő vagyok, de úgy tudom, hogy a Ktv.-ben nem szabályozott kérdésekben ugyanúgy az Mtv. az irányadó, így szerintem tud segíteni.

  2010.06.15-el lejár a GYED-em, és GYES mellett vissza szeretnék menni dolgozni, úgy, hogy a felgyülemlett szabadságomat venném ki először.
  Az extra a történetben, hogy létszámleépítés miatt GYED alatt megszűnt a státuszom, de mivel felmentési (felmondási) tilalom miatt védelem alatt álltam, a jogviszonyom továbbra is fennáll, egészen a gyermek 3 éves koráig 2011.06.15-ig, addig nem rúghatnak ki.
  Írában jeleztem már – több mint 30 nappal korábban -, hogy meg akarom szűntetni a fizetés nélküli szabadságomat, és kértem, hogy vegyenek vissza állományba.
  Úgy tudom nem kötelezhetnek arra, hogy maradjak fizetés nélküli szabadságon, tehát szerintem kötelesek foglalkoztatni.
  A kérdésem az, hogy jól gondolom-e, vagy mondhatja-e azt a munkáltató, hogy mivel nincs meg a helyem, akkor otthon kell maradnom, vagy konrét munkavégzés nélkül köteles-e kifizetni a munkabérem állásidő címén vagy ilyesmi?
  Még nem válaszoltak a megkeresésemre, még bizonytalan a végkimenetele, de az anyagi kiszámíthatóság miatt, tudni szeretném, hogy mire számíthatok.

  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdv: Anna

 144. Kedves Erzsébet!

  Köszönöm tegnapi gyors válaszát.Még lenne néhány kérdésem az adott témához.A Gyes igénylésekor, ha nem kezdem el azonnal a felhalmozódott szabadságaim letöltését, kell-e kérvényezni a munkáltató felé a fizetés nélküli szabadságot?Ha igen,akkor a kérvénybe szerepeljen hogy a felhalmozódott szabadságaim letöltésének megkezdéséig igényelem?A másik kérdésem:Ha esetleg áthelyezéssel átvesznek másik iskolába dolgozni(közalkalmazott vagyok),akkor mi történik a felhalmozódott szabadságaimmal.Egyáltalán mi ennek a módja?Köszönöm segítségét!Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A fizetés nélküli szabadságot írásban dokumentálni, vagyis kérvényezni kell. A dátumot pontosabban jelezze, a “felhalmozódott szabadságaim letöltésének megkezdéséig” nem hordoz konkrét dátum információt, mint pl. a gyermek 3. életévéig, vagy Gyes folyósítás megszűnéséig.
   Az áthelyezéssel és a szabadság letöltésével kapcsolatban közalkalmazotti munkajogban gyakorlott személyt kérdezzen meg. Munkajog tekintetében a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó versenyszférával foglalkozom.

 145. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg Gyeden vagyok.Június 9-én lesz a gyermekem 2 éves.Szeretném igényelni a Gyest.A kérdésem a következő:A felhalmozódott szabadságok letöltése alatt jár e a Gyes.Köszönettel:Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A Gyed után közvetlenül igényeld meg a Gyest, ami alanyi jogon megillet. Mellette időkorlátozás nélkül folytathatsz keresőtevékenységet, így a szabadság idejére fizetett távolléti díj (munkabér) nem kizáró ok.

 146. Marczisné Királyházi Diána

  Kedves Erzsébet!
  Van-e olyan jogszabály, hogy GYES mellett közalkalmazott csak részmunkaidőben dolgozhat? Ha igen, hol találom azt?
  Előre is köszi: Dia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Diana!

   1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról. Elnézést kérek, jogos a kételyed, nem kötelező, csak a munkavállaló kérésére.

   23/B. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben
   a) heti húsz óra,
   b) készenléti jellegű munkakörben a kinevezés szerinti munkaidő mértéke felének megfelelő tartamú
   részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a Munka Törvénykönyve 138. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerinti fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
   (2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.
   (3) A részmunkaidő kikötése
   a) a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
   b) ha a közalkalmazottnak a Munka Törvénykönyve 134. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól
   hatályos. A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén – a felek eltérő megállapodása hiányában – a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.
   (4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót
   a) a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
   b) ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.
   (5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.
   (6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg.
   (7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat
   a) a kérelem szerinti időpontig, de
   b) legfeljebb a gyermek hároméves koráig
   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint, illetményét az időarányosság elvének megfelelő alkalmazásával kell megállapítani.
   (8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a kinevezett és a megbízott magasabb vezető és a vezető tekintetében.

 147. Kedves Erzsébet!
  Nagyon jó az oldal, sokaknak segít! Kisfiam szeptemberben lesz 2 éves és szeretnék visszamenni a munkahelyemre GYES mellett dolgozni. Kérdéseim: mondhatja-e a munkáltatóm, hogy jelenleg nem tud visszavenni, maradjak otthon GYES-en a gyerek 3. éves koráig? A GYES lejárta után viszont bármikor bármilyen indokkal kirúghat, vagy csak hozzá nem értés miatt?Ha visszavesz, akkor ugye a gyerek 3. éves koráig köteles foglalkoztatni engem. Ezen idő alatt beleegyezésem nélkül átrakhat más , az eredetihez hasonló irodai munkakörbe, esetleg másik osztályra? Ha nem tud nekem munkát adni, mit jelent az állásidőre járó alapbér? Ez megegyezik az eredeti fizetésemmel, vagy lehet kevesebb? Ezen idő alatt bent kell lennem a munkahelyemen, vagy nem? Köszönöm szépen előre is a válaszait

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   A Munka Törvénykönyve szabályozása szerint a munkavállalót a gyermek otthoni gondozása céljából fizetés nélküli szabadság illeti meg. A munkavállaló döntési jogköre, hogy él-e a munkaidő kedvezménnyel, vagy nem. Ha Ön írásban jelzi a munkáltatója felé -legalább 30 nappal előbb-, hogy a fizetés nélküli szabadságot nem igényli tovább, nincs olyan hivatkozási alapja, ami alapján további igénybevételre kötelezhetné.

   A gyermek 3. életévéig csak munkáltatói rendes felmondás nem közölhető jogszerűen, a tilalom nem terjed ki a munkáltatói rendkívüli felmondásra, amihez alapos indok szükséges és egyéb követelményekhez kötött.
   A védelem megszűnését követően rendes felmondásnál az indok a munkavállaló képességeivel, munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával és a munkáltató működésével összefüggő (pl. átszervezés) ok lehet. A felmondást indokolni kell és az oknak világosan ki kell tűnnie. Jogorvoslat esetén a munkáltatónak kell bizonyítania az indok valódiságát és okszerűségét.

   Legfeljebb 44 munkanapra átirányítja másik munkakörbe, de az átlagkeresete nem változhat. Az átirányítás (korábbi) beosztásra, képezettségre, korra, egészségi állapotra, illetve egyéb körülményekre való tekintettel aránytalan sérelemmel nem járhat. Az átirányítás nem kötött munkaszerződés módosításhoz, a munkáltató egyoldalúan kötelezheti a sérelemre vonatkozó előírás figyelembevételével.

   Állásidőre járó személyi alapbér pótlékok nélküli havi, heti, vagy órabér. Állásidő alatt munkára kész állapotban a munkáltatója rendelkezésére kell állnia és csak akkor töltheti otthon ha azt írásban (!) engedélyezi.

 148. Tisztelt Anyabarát!

  Segítségét szeretném kérni.
  Jelenlegi munkahelyemen 2005.04.25 óta alkalmazásban állok, 2010.03.15-én munkaidőmet és béremet csökkentette a főnököm (közös megegyezéssel) napi 8 óráról napi 4 órára. Jelenleg is kapom a gyest.

  Milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozóan, ha találok egy másik munkahelyet, hogy azonnal fel tudjak mondani és ne kelljen a felmondási időt ledolgoznom?
  Egy jelenleg folyamatban lévő pozíció végett jövő hét szerdára (12-ére) hívtak be 2. fordulóra. Amennyiben eldől, hogy engem választanak, mit tehetek a felmondással úgy, hogy tudom ezen a héten a főnököm (gazdasági vezető) szabadságon van. Ha jól vagyok informálva az Ő főnöke a tulajdonos.

  Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsi!

   A munkaviszony megszűntetését kezdeményezheti közös megegyezéssel, amely a felek közös akaratán alapszik. Ilyen esetben megállapodhatnak a rendes felmondás munkaviszony megszűnésének napját megelőző dátumban. A munkaviszony megszűnését kezdeményező jognyilatkozatot írásban és személyesen kell megtenni a munkáltatói jogkör gyakorlója felé. A megállapodást is írásba kell foglalni.

   A közvetlen felettes távolléte elvileg nem jelenthet akadályt -vélhetőleg nem Ő a munkáltatói jogkör gyakorlója-, természetesen az Ön nélkülözhetőségének, munkakör feladatainak továbbvitelének megitélésére Ö a legalkalmasabb személy. Egyébként pontosan mely szerv, vagy személy a munkáltatói jogkör gyakorlója a munkáltatónak tájékoztatási kötelezettsége áll fenn a munkavállalók felé.

 149. Marczisné Királyházi Diána

  Köszönöm Erzsébet gyors, érthető válaszát. Szép napot kívánok önnek! 🙂 Dia

 150. Marczisné Királyházi Diána

  Kedves Erzsébet!

  Kisfiam 2010 június 18-án lesz 2 éves.

  Munkáltatómmal másfél hónapja közöltem, hogy szeretnék újra munkába állni teljes munkaidőben. Amikor szóba került, hogy GYES mellett szeretnék dolgozni, azt a választ kaptam, hogy egyszerűbb, ha mondjuk a férjem igényli azt. (Pedagógus vagyok) Ha jól értelmezem a szabályozást, akkor én gyes mellett nem dolgozhatok teljes munkaidőben. Férjem BM dolgozó, hivatásos állományban.Igényelheti-e ő a gyest úgy, hogy közben teljes munkaidőben dolgozikl? Kérdésem még, hogy ha a szülők nem tudják igénybe venni a GYES-t, nyugdíjas nagyszülő, aki egyébként a gyermekre vigyázni fog, igényelheti-e?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Diana!

   Igen, jól értelmezi. Közalkalmazott a fizetés nélküli szabadság megszűnése után kérésére a gyermek 3. életévéig részmunkaidőben foglalkoztatható.
   A férje tekintetében javaslom, érdeklődjön a munkáltatójánál, nem tudok kielégítő választ adni, mivel jelenleg munkát végez. (A foglalkoztatását szabályozó előírásokkal elméleti szinten alig foglalkoztam, mind elméleti, mind gyakorlati területen a versenyszféra a “specialitásom” a munkajog, kontrolling, váll. pü., adózás, könyvvitel, tb és családtámogatás (kifiz.) tekintetében.)

   A nagymama igényelheti a Gyest, feltétele, hogy a nyugdíj mellett keresőtevékenységet nem folytat és a szülők írásban lemondanak a Gyesről és egyetértenek a nagyszülő részéről történő igényléssel.

 151. Kedves Erzsébet!

  Gyes melletti munkavégzésemet, 3 hétről van szó be kell jelentenem valahol?
  Nem a mostani munkahelyemről van szó!

  Köszönettel:

  Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Igen, a jelenlegi munkáltatójának. A bejelentési kötelezettség független a további munkaviszony, illetve munkavégzésre irányuló jogviszony időtartamától.

 152. Kedves Erzsébet !

  A védelem ikrek esetén is a gyermekek 3 éves koráig jár, vagy a gyes folyósításáig?

  Válaszát előre köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csaba!

   A védelem a gyermekek 3 éves koráig fennáll és munkavégzés esetén május 1-től már nem feltétel a Gyes folyósítása. A gyermekek 3. életévét követően csak fizetés nélküli szabadság időszaka alatt Gyes folyósítása mellett (iker, illetve tartósan beteg gyermek(ek)). Még egy feltétel hatályos május 1-től, hogy az a munkavállaló részesül védelemben, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

 153. Tisztelt Anyabarát!

  Segítségüket szeretném kérni. 2009. szeptemberében kivettem a gyed után felgyűlt szabikat. 2010. október 23-ig kapom a Gyest. Valójában 2009. október 1-jén el is kezdtem dolgozni a szülés előtti munkahelyemen. 2010. március 11-én ultimátumot kaptam a főnökömtől vagy kiállítják a kilépőpapírokat a dolgozó általi felmondással vagy elfogadom a jelenlegi heti 40 órás munkaviszonyom csökkentését heti 20 órára. Az óraszám csökkentéséről született is munkazserződés módosítás. A bér módosítás egyéb formában nem történt meg. A március havi bérem 15-ig teljes bérrel (bruttó 147.000 ft-tal 16-tól ennek a felével lett elszámolva). Ma kérdeztem a főnökömet, hogy miért nem a szerződés szerinti bérrel lettem elszámolva. A válasz az volt. Számára evidens, hogyha az óraszámot csökkenti, akkor órásítja a bért és a munkahelyemen töltött idő (órák) után fizeti ki a béremet. Megigérte, hogy hétfőn az lesz az első dolga, hogy a bérmódosításról is születik egy munkaszerződés módosítás. Tudom, hogy amint lehetősége nyílik a főnökömnek ki fog rúgni.

  1. Mi van ha én ezt nem írom alá?
  2. Sok helyen olvastam, hogy Gyes alatt védelemben áll az anyuka és kirúgni sem egyszerű, de a bérét sem lehet csökkenteni. Ez az Mt-ben hol van leírva? Sajnos nem találtam meg.
  3. Mit tehetek, ha visszadátumozza a bérmódosítást?

  Köszönöm a segítségeket.
  Zsuzsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsi!

   A dolgozó általi felmondással kiállított igazolásokat meg kell előznie egy írásban közölt felmondásnak, mivel ez nem történt meg, az igazolások kézhezvételétől számított 30 napon belül jogorvoslatért bírósághoz fordulhatott volna. A felmondás tényét a munkáltatónak kellett volna bizonyítania.

   Mivel a munkáltató eredeti szándékát tekintve nem volt elég körültekintő és a munkabérét írásban nem módosították, igényt tarthat a szerződés szerinti bérére.

   1. Ha nem írja alá az utolsó módosított munkaszerződés szerint kell Önt foglalkoztatni. Ha a módosításban csak egy pontot rögzítettek, akkor a korábbi munkaszerződés többi pontja érvényes.

   2. Személyi alapbér módosítás csak a felek közös megegyezésével történhet, tehát a munkáltató szándéka ellenére nem változik, ha a munkavállaló nem írja alá a munkaszerződés módosítást.

   3. Vagy aláírja, vagy nem.

   Nincs könnyű helyzetben, nem ismerem a körülményeket, de véleményem szerint gondolja át mi az Ön számára még elfogadható módosítás és hozza tudomására a munkáltatónak, talán kész lesz együttműködni.

 154. Kedves Erzsébet!
  Nekem is lenne néhány kérdésem Önhöz.
  Kisfiam tartós beteg,így utána hosszabbított gyes illet meg(ha jól tudom, akkor 10éves koráig).
  Ősszel lesz 2 éves a kicsi,és anyagi okok miatt szeretnék visszamenni dolgozni gyes-mellett.
  Mivel a bőlcsödében vállalják a kicsi gyógyszerbeadását,és a kezelőorvosunknak sincs kifogása a bölcsi ellen,így bölcsis lesz a kicsi.
  -Szeretném megtudni,hogy én is felmondási védelem alatt állok-e a gyermekem 3 éves koráig, vagy a tartós beteg gyermekeknél ez nem létezik?
  -Ha lebetegszik valamelyik gyermek(van egy 6 éves lányom is), akkor jár -e valamilyen juttatás (tápénz vagy vmi)? Vagy csak szabadságra tudok eljönni?
  -Végül ,de nem utolsó sorban: határozatlan idejű, 8 órás munkaszerződésem van természetesen munkakör megnevezéssel. Megteheti-e a munkáltatóm, hogy közli:csak 6 vagy 7 órában tud visszavenni más munkakörben? Mert az én szerződésem nem lett változtatva, de aki most határozott idejű szerződéssel a “helyemen” dolgozik, annak az óraszámát lecsökkentette.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat és gratulálok az oldalhoz! Nagyon nagy segítség számunkra!!!
  Üdvözlettel:
  Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   A tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után legfeljebb a gyermek 10 éves koráig lehet Gyest folyósítani. A folyósítás feltétele a szakorvos által kiállított igazolás. Ez az igazolás jogosítja fel magasabb összegű családi pótlék igénylésére is. Ha a gyermeke betegsége megfelel a rendeletben foglaltaknak, akkor mindkét ellátásra jogosult az igazoláson lévő felülvizsgálat időpontjáig (Gyesre csak az alanyi jogon járó Gyes után). A felülvizsgálaton a szakorvos újabb igazolást állít ki, hogy fennáll-e a jogosultság, vagy megszűnt.
   A Gyes gyermeke 3. életévéig alanyi jogon jár, a tartós betegség jogán igényelt Gyes folyósításhoz elegendő a Gyes továbbfolyósítását kérni egy levélben az igazolást mellékelve. (A gyermek születésnapja és az igazolás dátuma vélhetőleg nem esik egybe, így az első továbbfolyósításnál már -a magasabb összegű családi pótlék folyósítás miatt- a MÁK birtokában van az eredeti igazolás.)

   Munkavégzés esetén a felmondási védelem a gyermek állapotától függetlenül megilleti a gyermek 3. életévéig.

   Amennyiben a gyermek beteg lesz az ápolás időszakára gyermekápolási táppénzt (Gyáp) igényelhet. A keresőképtelenségről az orvosi igazolást a gyermekorvos állítja ki. (Ajánlom olvassa el “Ha beteg a gyermek -Gyáp” és a “Táppénz összege” bejegyzéseket.) Ha kimerítette az igénybe vehető napok számát, akkor az ápolás időszakára fizetés nélküli szabadságot igényelhet, amit a munkáltatója köteles biztosítani.

   A munkaidő mértékét és munkakört a munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja, csak az Ön beleegyezésével és írásba foglalva.

   Köszönöm a gratulációt és remélem a későbbiekben is talál hasznos információkat.

 155. Kedves Erzsébet!
  Nagyon köszönöm gyors válaszát!

  Üdvözlettel: Böbe

 156. Kedves Erzsébet!
  Segítséget szeretnék kérni.
  Kisfiam májusban lesz 2 éves. Márciusban jeleztem munkáltatómnál, hogy augusztustól kérem a fizetésnélküli szabadságom megszakítani és szeretnék gyes mellett visszatérni dolgozni.
  A válasz a következő volt:
  -természetesen állományba visszakerülök attól az időponttól amikortól kérem
  -innen számítva 30 nap felmondási védelmet élvezek
  -azt még nem tudják, hogy 30 nap után tudnak-e foglalkoztatni, és ha tudnak is nem tudják megmondani, hogy milyen munkakörben.

  Kétségbeesésemben elkezdtem munkát keresni, és úgy néz ki összejött egy munkahely, ami kötetlen így nem kellene a picit bölcsödébe adnom.

  Kérdésem a következő:
  Kérhetem-e munkáltatómnál, hogy mégis gyermekem 3 éves koráig kérem a fizetés nélküli szabadságot? (kilépni nem akarok mert szeretnék visszamenni, ha szerződés szerinti helyemre jövőre nem is tudnak, akkor cégen belül máshová, illetve 9 éves munkaviszonyom nem szeretném megszüntetni)
  Köteles vagyok-e bejelenteni munkáltatómnak, hogy a gyes alatt máshol dolgozom??
  És a MÁKnak kell jelezni,hogy gyes mellett dologozom?

  Elnézést, hogy hosszúra sikerült!
  Köszönöm szépen! Üdv. Böbe

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Böbe!

   A munkáltató tájékoztatása nem helytálló, a védelem Önt a gyermeke 3. életévéig megilleti, addig jogszerűen rendes felmondást nem közölhet. Fizetés nélküli szabadság megszakítása esetén, ha nem tudja Önt foglalkoztatni állásidője járó személyi alapbért köteles fizetni. A munkakör kötelező eleme a munkaszerződésnek, amit csak mindkét fél belegyezésével, írásban lehet módosítani. Kivételt képez, ha legfeljebb 44 munkanapra másik munkakörbe irányítja, ez nem minősül munkaszerződés módosításnak.

   Az újabb munkaviszony létesítését köteles bejelentenie a munkáltatójának és az csak akkor tagadhatja meg, ha jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti, azonban igényt is tarthat a munkájára.
   Próbálja megbeszélni az új helyzetet, utána írásban jelezni a fizetés nélküli szabadság igényét, valamint a másik munkaviszony létesítését. A munkáltatója korábbi jelzése alapján vélhetőleg az új helyzetet kedvezően fogadja.

   A MÁK-nál nem kell bejelentenie a Gyes folyósítása melletti munkavégzést, mivel az sem a jogosultságot, sem az ellátás összegét nem befolyásolja.

 157. Kedves Erzsébet!
  A kisfiam 2010. május 21-én lesz két éves. Az lenne a kérdésem, ha a szerződésemben 6 órában voltam bejelentve, de én csak 4 órában szeretnék vissza menni dolgozni. Hogy ezt kérhetem-e a munkaadómtól?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Igen, kérheti a részmunkaidőben való foglalkoztatást. A munkaidő mértéke az eredeti munkaszerződés kötelező eleme, ezért a munkáltató mérlegelheti, hogy elfogadja-e az Ön kérését. A módosítást írásba kell foglalni, ez kétféle módon történhet. Egyik lehetőség külön megállapodás keretében határozott ideig az eredeti munkaszerződéstől eltérően 4 órában foglalkoztatják és lejáratakor az eredeti munkaszerződés lép életbe. A másik lehetőség, hogy az eredeti munkaszerződést módosítják, azonban ha később újból 6 órában szeretne dolgozni csak a munkáltató belegyezésével és írásban módosítható.

   A munkaszerződés módosításra vonatkozó döntéséről a munkáltató 15 napon belül köteles Önt írásban tájékoztatni.

   (Megjegyzem: hogy Gyes folyósítása mellett csak a versenyszférában áll fenn az eredeti munkaszerződés szerinti foglalkoztatási kötelezettség, a közszférába 2010. január 1-től 4 órás részmunkaidőben is vissza lehet térni a gyermek 3 éves koráig.)

 158. Köszönöm szépen a segítséget.
  Üdvözlettel: Gabi.

 159. Feiglné Koós Gabriella

  Kedves Erzsébet.
  Az a kérdésem lenne, hogy GYES melett, csak napi 8 órát szabad dolgozni, vagy nincs megállapítva oraszám? Vagyis a kötelező havi kb 160 óra helyett dolgozhatok kb 180 órát?
  Segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Gabi.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabi!

   Gyes folyósítása mellett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható. A jogosultsági feltétel független attól, hogy ledolgozott idő milyen jogviszony(ok)ból származik és csak azt kell figyelembe venni, hogy az adott jogviszony(ok)ra vonatkozó szabályozás mit tartalmaz.

 160. Kedves Erzsébet!
  Kislányom 2010. május 15 én lesz két éves. Ez év szeptemberétől szeretnék visszamenni dolgozni, gyes mellett. Tavaly április 1-jével megszüntették a munkaköröm, ezt egy levélben közölték velem. Úgy érzem más munkakörben kívánnak alkalmazni, kevesebb bérért. Megtehetik ezt? Mielőtt írásban jelzem a munkaba lépési szándékomat, szeretnék tisztában lenni a jogaimmal, és a lehetőségeimmel.
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Visszatéréskor a munkáltatója eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni. Mivel a munkaszerződésbe foglalt munkaköre megszűnt és felmondási tilalom alatt áll a munkáltatója a következőket teheti:
   – Ha nem tud munkát biztosítani állásidőre járó személyi alapbért fizet.
   – Legfeljebb 44 munkanapra átirányítja másik munkakörbe, de az átlagkeresete nem változhat. Az átirányítás (korábbi) beosztásra, képezettségre, korra, egészségi állapotra, illetve egyéb körülményekre való tekintettel aránytalan sérelemmel nem járhat.
   – Felajánl egy másik munkakört, amihez szükséges az Ön belegyezése is. Mind a munkakör, mind a munkabér a munkaszerződés kötelező eleme, a munkáltatója egyoldalúan nem, csak közös megegyezéssel módosíthatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*