Biztosítási jogviszony ellenőrzése

A  munkáltató köteles a bejelenteni a foglalkoztatott személyt, továbbá az önfoglalkoztató (egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő) a biztosítással járó foglalkoztatásról szintén bejelentést tesz az APEH felé.  Az adatok az adóhatóság rendszerén keresztül  az egészségbiztosító információs bázisába kerülnek. Közvetlenül az OEP felé bejelentést tesz még a Nyugdíjbiztosító, a Magyar Államkincstár és az önkormányzatok. A biztosítási jogviszony adatai -okmányirodában történt előzetes (ingyenes) regisztrációt követően- a kormányzati portál ügyfélkapu TAJ-szolgáltatás funkciót használva ellenőrizhetőek.

Az ellenőrzés menete lépésről lépésre:

Figyelem! Megújult a Kormányzati Portál és az első három lépés felülete ennek megfelelően eltér. Kattints ide az átirányításhoz.

1.

Biztosítási jogviszony ellenőrzés magyarorszag. hu oldalról

2.

Taj-szolgáltatás lekérdezés

3.

4.

OEP elektronikus szolgáltatások

5.

TAJ szám

6.

Biztosítási jogviszony adatai

7.

Elektronikus bejelentés

8.

A rendszer a biztosítási jogviszony adatain túl a kiváltott gyógyszerek, vizsgálatok, műtétek, és a folyósított táppénz, Tgyás és Gyed adatait is tartalmazza, ez utóbbiakat csak akkor, ha az ellátást közvetlenül az egészségbiztosító folyósította.

Betegéletút lekérdezés

9.

Betegéletút listázott adatok

10.

Elektronikus bejelentés és kilépés

.

 

További bejegyzések ebben a kategóriában:

Tgyás igénylés - OEP állásfoglalás
"Fizetem magam után a TB-t"
Diplomás gyed, nézzük a részleteket!

Hozzászólások

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található cikkek és a kommentekben közzétett információk a kiszámíthatatlan jogszabályi változásoknak köszönhetően az idő múlásával részben, vagy egészben megváltozhatnak és kizárólag a megjelenéskor hatályos szabályozáson alapuló tájékoztatást szolgálják, sohasem hellyetesíthetik az egyénre szabott, személyes tanácsadást.

Egy válasz a(z) Biztosítási jogviszony ellenőrzése bejegyzéshez

  1. Pingback: Munkáltató bejelentésének ellenőrzése (biztosítás) | Anyabarát

Minden vélemény számít!